MENU

Ψυχολογία. Επιστήμη τόσο πολύπλοκη, μα τόσο ενδιαφέρουσα. Επιστήμη που έχει ως κύριο στόχο την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων τόσο ως άτομα, όσο και ως ομάδες. Ομάδες είπαμε ε; Όχι μόνο κοινωνικές, αλλά και αθλητικές.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός τις τελευταίες 11 μέρες δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα και αυτό δεν είναι οι δύο ήττες από τον «αιώνιο» αντίπαλό του μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πλήγμα μεγάλο, αλλά όχι τεράστιο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν τον χρόνο πίσω.

Πίσω στις εποχές που έχαναν από τον Παναθηναϊκό πριν καν βγουν στο παρκέ. Πίσω στις εποχές που όσο κακό μπάσκετ και αν έπαιζαν οι «πράσινοι», αυτοί θα ήταν οι νικητές στο τέλος. Πίσω στις εποχές που έδειχναν ανίκανοι, να κοιτάξουν στα μάτια τον Παναθηναϊκό, όχι γιατί ήταν κατώτεροι αγωνιστικά, αλλά γιατί είχαν πάρει την κάτω βόλτα σε θέμα ψυχολογίας.

Δεν είχαν και άδικο όμως, άνθρωποι είναι και αυτοί. Ο Ολυμπιακός για 9 χρόνια (από το 2005 μέχρι το 2014), μετρούσε μόλις τέσσερις νίκες μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός είχε γίνει ο «κακός του δαίμονας», αυτός που σε καταδιώκει, αυτός που δεν σε αφήνει να παίξεις αυτό που πραγματικά μπορείς, αυτός που σε... φοβίζει!

Και αυτό βγαίνει και προς τα έξω. Το ίδιο συμβαίνει και με την Εθνική μας όταν παίζει κόντρα στους Ισπανούς, το ίδιο συμβαίνει πλέον και με την ΤΣΣΚΑ όταν έχει αντίπαλο τον Ολυμπιακό και το παιχνίδι είναι ντέρμπι στα τελευταία λεπτά του. Πώς άλλωστε μπορεί κανείς να ξεχάσει τα κοντινά πλάνα στον Αντρέι Βατούτιν, πρόεδρο της ομάδας της Μόσχας στα τελευταία δευτερόλεπτα του περσινού ημιτελικού της Euroleague? Ακόμα και ο ίδιος έδειχνε να γνωρίζει ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν ο νικητής, ο «δαίμονας» του τελικού του 2012 είχε ξυπνήσει μέσα του...

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν είναι ο μόνος με... ψυχολογικά προβλήματα. Όποιος έχει υπάρξει αθλητής, δεν μπορεί να αδυνατεί να φέρει στο μυαλό του μια ομάδα που να του δημιουργεί... κόμπλεξ. Γιατί περί κόμπλεξ μιλάμε. Μια ομάδα που η καρδούλα του έτρεμε λίγο παραπάνω όταν είχε να την αντιμετωπίσει, δεν έτρεμε όμως από αγωνία αλλά από κακό άγχος. Ωστόσο, οι φόβοι υπάρχουν για να ξεπερνιούνται κάποια στιγμή.

Και αυτό το απέδειξε περίτρανα ο Ολυμπιακός την περσινή σεζόν. Όταν έκανε το 5-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό, νικώντας τον δύο φορές μέσα στο ΟΑΚΑ. Τέσσερις φορές σε εννέα χρόνια και ξαφνικά... δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες. Εντάξει, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ο καλύτερος των τελευταίων χρόνων, αλλά τι σημασία έχει; Πάντα κάποιος αγωνιστικά και θεωρητικά θα είναι καλύτερος. Γιατί μήπως η ΤΣΣΚΑ είχε χειρότερη ομάδα από τον Ολυμπιακό όταν αυτός την κέρδιζε;

To θέμα είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι», για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια έδειξαν να μην «πνίγονται» μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, έδειχναν να μην σέρνονται σαν να είναι δεμένοι από τον Παναθηναϊκό,ακόμα και όταν εκείνος έπαιζε κακό μπάσκετ, έδειχναν ότι μπορούν να είναι το αφεντικό, όχι μόνο παίζοντας καλύτερα, αλλά νιώθοντας καλύτερα.

Οι κακές συνήθειες όμως συχνά επιστρέφουν. Η ήττα στο Κύπελλο ήταν το πρώτο κακό σημάδι. Δυστυχώς για τους φίλους του Ολυμπιακού, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Έστω και με καθυστέρηση ενός δεκαλέπτου γιατί στην πρώτη περίοδο η ομάδα του Σφαιρόπουλου ήταν εκπληκτική.

Στη συνέχεια όμως το καλάθι «μίκρυνε», τα λάθη αυξήθηκαν και τα παλιά φαντάσματα έκαναν την επανεμφάνισή τους. Τρανό παράδειγμα οι αλλεπάλληλες λάθος πάσες που αποδεικνύουν έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και οι χαμένες βολές που είναι σε τεράστιο βαθμό, θέμα ψυχολογίας.

Το Κύπελλο χάθηκε αλλά το Πρωτάθλημα είναι στην αρχή του και τίποτα δεν έχει κριθεί. Ο Ολυμπιακός πρέπει να δει αν θα κάνει διορθωτικές αλλαγές και ποιες θα είναι αυτές. Αυτό όμως είναι θέμα των προέδρων και του προπονητή. Οι παίκτες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να επιστρέψουν στις παλιές συνήθεις. Όχι του μακρινού παρελθόντος, αλλά του πολύ πρόσφατου, αυτού που για πρώτη φορά ήταν κυρίαρχοι όχι μόνο στο «σπίτι» τους, αλλά και στου αντιπάλου. Κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η αποστολή τους, αλλά αφού το έκαναν ήδη μια φορά, ποιος μας λέει ότι δεν μπορούν να το επαναλάβουν;

O «δαίμονας» του Ολυμπιακού... ξύπνησε!
EVENTS