MENU

Ας ξεκινήσουμε με το διά ταύτα. Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα κι όποιος τους παραβιάζει πρέπει να διώκεται. Στην προκειμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός παραβίασε τους νόμους, τιμωρήθηκε, τελεία. Δεν υπάρχει γιατί. Δεν συνέβη από λάθος, ούτε από απερισκεψία όπως η Καλαμαριά με τον Βάλνερ ή ο ΠΑΟΚ με τον Λιάσο Λουκά. 

Ο Γιαννακόπουλος γνώριζε τι έκανε, το δήλωσε ότι δε μπορεί κανείς να τον εμποδίσει να μπει στο γήπεδο, κι έτσι ο ιδρώτας της πιο αντρίκειας νίκης που πέτυχε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια επί του Ολυμπιακού πήγε στα σκουπίδια. 

Κι ο Γιαννακόπουλος δεν είναι ένας τυχαίος. Είναι ο χρηματοδότης του Παναθηναϊκού και δε μπήκε από το φωταγωγό. Ήρθε ως συνεχιστής του πατέρα του και του θείου του που έφτιαξαν το μεγαλύτερο κλαμπ της Ευρώπης στο μπάσκετ την τελευταία 20ετία. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μάλιστα ήταν ακόμα πρόεδρος και γράφτηκε στο Φύλλο Αγώνα ότι απείλησε τους διαιτητές κατά τη διάρκεια ότι «θα έρθω στα σπίτια σας το βράδυ».

Κρίμα κι άδικο για τον Ιβάνοβιτς, για τους παίκτες του, κι ακόμα πιο άδικο και άτιμο να προκρίνεσαι ενώ έχεις χάσει στο γήπεδο. Αλλά δεν μπορεί να αντέξει άλλο την ατιμωρησία κανείς. Ούτε εμείς, ούτε εσείς που βλέπετε αυτά τα υποκείμενα να κάνουν ό,τι κάνουν στο ποδόσφαιρο, ούτε μπορεί να γίνει το μπάσκετ μπάτε σκύλοι αλέστε επειδή στο ποδόσφαιρο γίνονται τα όργια των οργίων, εν γνώσει της κυβέρνησης και της UEFA. Φτάνει.

Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα κύπελλο (αν και διόλου βέβαιο πως θα περνούσε τον ΠΑΟΚ.), που πιθανότατα δεν λέει και τίποτα για την ιστορία του. Αμέτρητα έχει. Δε θα λείψει από την τροπαιοθήκη του.

Αυτή η απόφαση όμως, είναι ιστορικής σημασίας και πρέπει να δούμε τις προεκτάσεις της. Είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος ένα τρόπαιο που χάνεται στα χαρτιά. Η άλλη πλευρά είναι ότι μια ομάδα που έχασε τίμια στο γήπεδο, θα διεκδικήσει τώρα ένα τρόπαιο. Και τώρα ήρθε η ώρα της δεύτερης αναμέτρησης. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι εκτός γηπέδου πατώντας πάνω στους νόμους. Ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι ξέρει να παίξει και το παιχνίδι της ηθικής. Μπορεί; Έχει την θέληση ή όλα ήταν για το θεαθήναι;

Πετάω στα σκουπίδια την πιθανότητα επιβολής ποινής αν ο Ολυμπιακός κατεβάσει την εφηβική ομάδα στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ. Αν θέλουν, μπορούν να βρουν τη λύση, χωρίς συνέπειες, και δεν είμαι αρμόδιος για να τη δώσω. Είναι δουλειά των Αγγελόπουλων να αποδείξουν ότι είναι διαφορετικοί όπως δηλώνουν. 

Πώς; Αποσύροντας την ομάδα από τον ημιτελικό. Δεν θα παρανομήσουν αν κατέβουν να αγωνιστούν. Απλά δεν αξίζουν το Κύπελλο, δεν αξίζουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να το κατακτήσουν, το θεωρώ ύψιστη ντροπή και μαύρη σελίδα στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού αν το επιχειρήσουν.

Τουλάχιστον ο Κόκκαλης όταν το έκανε, είχε να λαμβάνει και τα 20 ζεστά εκατομμύρια του Champions League, και να οδηγήσει μάλιστα την ΑΕΚ με μαθηματικό τρόπο στη διάλυση της, βουτώντας της το πρωτάθλημα. Έχει ίδια λογική με τον Κόκκαλη ο Αγγελόπουλος; Μήπως με τον Μαρινάκη; Με εξαίρεση κάποιες κοινές φωτογραφίες στο ΣΕΦ τότε για τον προεκλογικό αγώνα στον Πειραιά, δεν έχει αποκομίσει το ευρύ κοινό τέτοια εντύπωση.

Η απόφασή τους θα δώσει την απάντηση. Αν ο Ολυμπιακός επιχειρήσει με κίβδηλο τρόπο να κατακτήσει το Κύπελλο είναι δικαίωμά του. Και δικαίωμα όλων των υπολοίπων να πιστεύουν ό,τι θέλουν και να χαρακτηρίζουν ανήθικο κάτι τέτοιο. Ήδη πάντως, η κατευθυντήρια γραμμή που δίνεται είναι ότι ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί κανονικά, λόγω των κυρώσεων που ενδέχεται να έχει. 

Αλλά εκτός της διοίκησης, υπάρχει και μια απόφαση που πρέπει να πάρουν οι αθλητές. Επαγγελματίες είναι, το κατανοώ ότι έχουν πριμ στα συμβόλαιά τους, όμως οι αθλητές εκτός από συμβόλαια αποτελούν και πρότυπα. Τι ακριβώς παράδειγμα δίνουν στα μικρά παιδιά όταν επιδιώκουν να κερδίσουν κάτι που το έχασαν δίκαια στο γήπεδο; Ας το σκεφτούν κι αυτοί...

Και τώρα πάμε στο προκείμενο. Ξεχάστε όλα τα άλλα. Αφήστε στην άκρη τα μικροσωματειακά συμφέροντα, αφήστε στην άκρη και τις ηθικές ενστάσεις. 

Η απόφαση αυτή πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία της δικαστικής κάθαρσης στην χώρα. Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη ευκαιρία. Ένα απωλεσθέν τρόπαιο από μια μεγάλη ομάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στον ομαδικό ελληνικό αθλητισμό.

Υπάρχει και μεγαλύτερη. Διότι αν μια ομάδα χάνει ένα τρόπαιο στα χαρτιά επειδή παρανόμησε ο πρόεδρος της όντας παρόντας στο γήπεδο, είναι αυταπόδεικτο τι πρέπει να συμβεί αν ο πρόεδρος μιας άλλης ομάδας ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση και μάλιστα ήταν ο εγκέφαλός της. 

Οποιαδήποτε μικρότερη ποινή από την αφαίρεση όλων των τίτλων στο διάστημα αυτό ή ποινές ανάλογες με αυτές που εφαρμόστηκαν στο καμπιονάτο, θα συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συντελέστηκε ποτέ. Όχι μόνο προσωπικά όποιος είναι ένοχος, αλλά και η ομάδα που εκπροσωπεί. Ο ασκός του Αιόλου μόλις άνοιξε. Ιδού ο νόμος, ιδού και το πήδημα κύριοι της δικαιοσύνης. 

Ας είναι η αρχή για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ!
EVENTS