MENU

Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία του Πάτριγκ Γιανγκ; Πώς προτιμά να απειλεί; Πόσο μπορεί να βελτιωθεί στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη; Ταιριάζει με τον Οθέλο Χάντερ; Ο Στέφανος Δέδας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά στο τουρκικό πρωτάθλημα τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού και σκιαγραφεί για λογαριασμό του SDNA το αγωνιστικό προφίλ του. «Ο Γιανγκ καταφέρνει να συνδυάζει αθλητικότητα και δύναμη. Συνήθως οι αθλητικοί παίκτες υστερόυν σε δύναμη, αλλά αυτό δεν ισχυεί για εκείνον. Είναι πολύ κινητικός, δεν μένει συνέχεια στη ρακέτα, μετακινείται διαρκώς -πράγμα που δεν κάνουν πολλοί σέντερ- ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να τρέξει γρήγορα στον αιφνιδιασμό» ανέφερε αρχικά ο συνεργάτης του Γιούρι Ζντοβιτς στην Γκαζιαντέπ.

Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο όλα ξεκινούν από την άμυνα και σε αυτό το κομμάτι ο Γιανγκ μπορεί να βοηθήσει πολύ τους πρωταθλητές Ελλάδας: «Δεν προστατεύει μόνο το καλάθι, αλλά μπορεί να τα καταφέρει και στην pick n' roll άμυνα. Στην Γαλατά ο Αταμάν επέλεγε πιο πολύ άμυνα ζώνης και μοιραία έμενε μές στη ρακέτα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι μπορεί να τα καταφέρει και μακριά από αυτή. Θα τον βοηθήσει πολύ το γεγονός πως θα προετοιμαστεί μαζί με την ομάδα όλο το καλοκαίρι και θα αφομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο ο Σφαιρόπουλος θέλει να αμύνεται ο ίδιος και οι συμπαίκτες του. Δεν έχει συνηθίσει να βγαίνει δυναμικά στα χετζ άουτ άλλα έχει τα προσόντα και το κορμί για να αποδώσει καλά σε αυτόν τον τομέα. Με τις προπονήσεις θα βελτιώνεται συνεχώς σε αυτό, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως αμύνεται πολύ με βάση το πού τον οδηγεί το ένστικτό του. Επομένως, θα πρέπει να αρχίσει να διαβάζει την αντίπαλη επίθεση».

Οι αλλαγές στα σκριν αποτέλεσαν ένα αμυντικό πλάνο που χρησιμοποιήθηκε αρκετά στον περσινό Ολυμπιακό. Μπορεί ο Γιανγκ να τα καταφέρει; «Σίγουρα δεν έχει την πλάγια μετατόπιση του Γκιστ ή του Λάσμε, αλλά είναι πολύ καλός αθλητής που έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει ως ενός σημείου κάποιον κοντύτερο παίκτη. Και επίσης είναι μικρός ακόμη, έχει πολλά περιθώρια να βελτιωθεί. Τα προσόντα του είναι αρκετά για να μπορεί να παίξει άμυνα με κάθε τρόπο».  «Ένα επίπεδο πιο αθλητικός από Ντάνστον και Χάντερ»

Επιθετικά το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού έχει περιορισμένο ρεπερτόριο, αλλά στον αέρα μοιάζει ανίκητος. Ο Στέφανος Δέδας αναλύει: «Επιθετικά είναι ένας τυπικός Αμερικανός σέντερ. Δεν έχει δική του φάση και κυρίως τελειώνει μετά από δημιουργία άλλων. Ωστόσο, αυτό το κάνει εξαιρετικά. Είναι πληθωρικός, πάντως, και δεν σταματά να βγάζει άλει ουπ φάσεις, αξιοποιώντας ο,τι του προσφέρουν οι γκαρντ της ομάδας. Στον αέρα και σε αθλητικότητα μπορούμε να πούμε πως είναι ένα επίπεδο πάνω από τους Χάντερ και Ντάνστον. Παράλληλα, αν και δεν έχει μεγάλο εύρος κινήσεων, μπορεί να τελειώσει και λίγες φάσεις με πρόσωπο όταν ο προσωπικός του αντίπαλος τού αφήσει λίγο χώρο».

Πόσο μπορεί να τον βοηθήσει ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος κάνει συνήθως τη ζωή των ψηλών πιο εύκολη; «Στην Γαλατά, πριν φύγει ο Αρόγιο, είχε τουλάχιστον 3-4 άλει ουπ ανά αγώνα. Το ίδιο περιμένω να συμβαίνει και στον Ολυμπιακό. Ο Σπανούλης προσφέρει αυτή την δυνατότητα και φυσικά υπάρχει και ο Μάντζαρης που είναι πολύ καλός δημιουργός. Σίγουρα ο Ολυμπιακός θα προσφέρει θέαμα».

Φυσικά, ένας παίκτης με μισό χρόνο ευρωπαϊκής εμπειρίας δεν θα μπορούσε να μην έχει ατέλειες στο παιχνίδι του. «Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι εγκεφαλικός παίκτης. Δυσκολεύεται να φτιάξει φάσεις για τον εαυτό του και με πλάτη στο λόου ποστ είναι σχετικά ακίνδυνος, αφού δεν απειλεί εύκολα και δεν έχει καλή πάσα ώστε να αξιοποιήσει τους παίκτες στην περίμετρο. Γενικά, δεν είναι ιδιαίτερα άνετος με την μπάλα στα χέρια. Το 90% των εύστοχων προσπαθειών του προέρχεται από δημιουργία των κοντών. Πάντως, δεν είναι εύκολο πράγμα να τελειώσει όλες τις φάσεις πάνω από το καλάθι, αλλά αυτός τα καταφέρνει». 

Πάντως, οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί «Παίζει με πολύ πάθος. Δεν θα τον δουν ποτέ να αδιαφορεί μες στο παιχνίδι, γιατί το ζει και είναι απόλυτα ενεργητικός. Είναι σίγουρα μια κίνηση χαμηλού ρίσκου».

Το scout report που... παρέδωσε στο SDNA ο Στέφανος Δέδας θυμίζει τον παίκτη, με τον οποίο θα συνυπάρξει ο Γιανγκ, τον Οθέλο Χάντερ: «Πράγματι μοιάζουν, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Αρχικά ο Γιανγκ διαθέτει πιο μακρύ κορμί, ενώ η επιλογή των δυο αυτών παικτών δείχνει πως ο Γιάννης (σ.σ. Σφαιρόπουλος) θέλει ενεργητική άμυνα για 40 λεπτά, με έμφαση στα δυναμικά χετζ άουτ. Με έναν πιο σοφτ παίκτη αυτό δεν θα ήταν εφικτό για όλη τη διάρκεια ενός αγώνα».

Ως μέλος του προπονητικού επιτελείου της τουρκικής ομάδας, ο Έλληνας προπονητής έχει γνώμη και εικόνα και για τον Ντι Τζέι Στρόμπερι: «Είναι ένας φίζικαλ γκαρντ, πολύ δυνατός για τη θέση που παίζει. Στο "1" μπορεί να παίξει μόνο για λίγα λεπτά, καθώς είναι παίκτης που αγωνίζεται κυρίως στο "2" και στο "3". Αμυντικά είναι πάρα πολύ καλός και θα βοηθήσει στο πλάνο του Ολυμπιακού. Ωστόσο, επιθετικά πιστεύω πως τον ευνόησαν οι συνθήκες στην Καρσίγιακα. Η ομάδα είχε πολύ καλούς σουτέρ στην περιφέρεια και αυτό έδινε χώρο στον Στρόμπερι να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να διεισδύει. Κατά τη γνώμη μου, έφτασε στο πικ την περασμένη χρονιά και επιθετικά το πιθανότερο είναι να δυσκολεύεται να βρει ψυχολογία, καθώς είναι παίκτης που θέλει να μένει για αρκετή ώρα στο παρκέ ώστε να βρει ρυθμό». 

Δέδας: «Αυτός είναι ο Γιανγκ»
EVENTS