MENU

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες είναι οι ομάδες που στρέφονται στο αναπτυξιακό κομμάτι. Η κρίση, άλλωστε έχει ρίξει αρκετά τα μπάτζετ των ομάδων, με αποτέλεσμα να δίνονται όλο και περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς, εξελίξιμους και ελπιδοφόρους αθλητές.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και πολλές Ακαδημίες οι οποίες «τροφοδοτούν» μεγάλους συλλόγους και ταυτόχρονα στελεχώνουν τις μικρές Εθνικές ομάδες, υπενθυμίζοντας σε όλους πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο το οποίο ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί. Υπό το πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει και μια νέα προσπάθεια στην Δυτική Θεσσαλονίκη.

Για την ακρίβεια, στον Εύοσμο στεγάζεται η Δόξα Ελπίδος Καλαθοσφαιρική Ακαδημία, γνωστή και ως ΔΕΚΑ. Υπεύθυνος για το εγχείρημα αυτό είναι ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο οποίος έπειτα από μια «λαμπρή» καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ, όντας μέλος της Εθνικής ομάδας τόσο το 2005, όσο και το 2006, έκανε... στροφή προς το αναπτυξιακό κομμάτι

Η μεγάλη δόξα του ελληνικού μπάσκετ μίλησε στο SDNA για την προσπάθεια που γίνεται στον τόπο τον οποίο μεγάλωσε, τονίζοντας πως θέλει να «ανταποδώσει», με τον τρόπο του, στην περιοχή την οποία μεγάλωσε, ενώ εξηγεί το σκεπτικό της Ακαδημίας, η οποία ρίχνει το βάρος στην εξέλιξη κάθε νεαρού αθλητή της.

«Αγαπάμε το παιχνίδι», αυτή ήταν η πρώτη ατάκα του Νίκου Χατζηβρέττα, μιλώντας για την Ακαδημία ΔΕΚΑ, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «προσπαθούμε να φτιάξουμε μια κατάσταση σύμφωνα με τη δική μας κουλτούρα και φιλοσοφία. Δουλεύουμε και με βάση τα δικά μου πιστεύω, αλλά και το πώς μεγάλωσα στα παρκέ και προσπαθούμε να περάσουμε αυτόν τον τρόπο και στα παιδιά.

Να αγαπήσουν, δηλαδή, τον αθλητισμό και το μπάσκετ και να ξεπερνάνε τον εαυτό τους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε μια ομάδα του Ευόσμου και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Εν συνεχεία προχώρησε και σε μια αποκάλυψη, λέγοντας «Σε 20 μέρες από τώρα θα έχουμε και τις δικές μας εγκαταστάσεις, καθώς δημιουργούμε ένα προπονητικό κέντρο στον Εύοσμο και είναι κάτι καινούργιο για τα δεδομένα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και βαδίζουμε σε πράγματα που πιστεύουμε. Συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε ως ομάδα και να χαίρονται τα παιδιά που βρίσκονται στον σύλλογό μας».

Οι στόχοι που έχουν τεθεί, τόσο για τη νέα σεζόν, όσο και σε βάθος χρόνου είναι λίγο πολύ ξεκάθαροι, σύμφωνα με τον εμπνευστή της ιδέας. «Στόχος μας είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα και μέσα από αυτό θα είναι μεγάλη χαρά μας να βγαίνουν παίκτες που θα παίζουν σε υψηλό επίπεδο.

Φυσικά, μεγάλη τιμή θα είναι να έχουμε παίκτες που θα παίζουν στα εθνικά συγκροτήματα. Μέσα από τον στόχο αυτό έχουμε μια ομάδα στην Α1 ΕΣΚΑΘ, που μεγάλο κομμάτι αυτής της ομάδας είναι παιδιά των ακαδημιών μας. Έχουμε 6 άνδρες και 6 παίδες/έφηβου, με στόχο τα παιδιά αυτά να παίρνουν ευκαιρίες και να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και να γίνονται καλύτεροι».

Η φιλοσοφία που διέπει άπαντες στην «ΔΕΚΑ» σχετίζεται με την αγάπη προς το άθλημα. Άλλωστε, όπως εξηγεί «Είμαστε τυχεροί σαν ομάδα που βρισκόμαστε στον Εύοσμο, την περιοχή που μεγάλωσα, που διαθέτει μεγάλο πληθυσμό. Τα παιδιά διψάνε για άθληση και εμείς κάνουμε το καλύτερο για να αποκτήσουν οι μικροί αθλητές κουλτούρα μέσα από το μπάσκετ.

Στο μπάσκετ δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός, αλλά η αγάπη και ο σεβασμός προς το άθλημα. Προσωπικά, από μικρή ηλικία είχα αυτό στο μυαλό μου. Το πώς θα παίξω με συμπαίκτες και φίλους και πώς θα αγωνίζομαι. Αγάπησα το μπάσκετ σαν άθλημα και όχι σαν επάγγελμα και αυτό είναι μεγάλο κίνητρο για εμάς για να δουλεύουμε με μικρά παιδιά».

Πέρα από το αναπτυξιακό κομμάτι, ο Χατζηβρέττας έχει και έναν ακόμα λόγο που βρίσκεται στην Ακαδημία. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την περιοχή του, τον Εύοσμο. «Μεγάλωσα και ζω στον Εύοσμο και είμαι πολύ δεμένος με την περιοχή!», δηλώνει και εξηγεί πως «θέλω να προσφέρω κι εγώ στον αθλητισμό της περιοχής. Ξεκίνησα να παίζω στον Αίαντα Ευόσμου. Δεν μπόρεσα να είμαι στην ομάδα και έτσι δημιουργήσαμε μια Ακαδημία και θέλω να κάνω τα πιστεύω μου, πράξη».

Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα... λεπτό θέμα. Αυτό των δυσκολιών που υπάρχουν στο κομμάτι των ακαδημιών, επισημαίνοντας πως σημαντικός παράγοντας είναι το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν οι προπονητές προς τους νεαρούς αθλητές. «Θέλει πολλές ώρες δουλειάς και αφοσίωσης και από τους προπονητές, αλλά και από τους ανθρώπους που είναι έξω από το γήπεδο.

Προσωπικά και εγώ και οι προπονητές κάνουμε μεγάλο αγώνα. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και έχουμε αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε αυτό. Κάποιος που δουλεύει σε αυτό το κομμάτι δεν έχει ούτε ωράρια, ούτε ημερομηνίες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από προπόνηση και ενδιαφέρον και αυτό δεν σταματάει», ήταν τα λόγια του.

Χατζηβρέττας στο SDNA: «ΔΕΚΑ σημαίνει... αγάπη για το μπάσκετ»