MENU
Χρόνος ανάγνωσης 12’

Τσάπας στο SDNA: «Δεν φοβάμαι να εκτεθώ για την ομάδα...»

0

Την τελευταία διετία η Νίκαια ζει μεγάλες στιγμές σε φόντο... πορτοκαλί! Ο Ιωνικός μοιάζει πανέτοιμος να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, καθώς απέμεινε μόνο μία νίκη από το να γίνει πράξη κάτι που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε με όνειρο απατηλό. Ο Ιωνικός βρίσκεται προ των πυλών της Basket League, έχοντας στέρεη βάση και πολύ γερά θεμέλια.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο τα τελευταία δύο χρόνια, κατά την έλευση του Βαγγέλη Τσάπα στα διοικητικά της ομάδας. Ο έμπειρος παράγοντας, έχοντας ήδη πετύχει πολλά με τον Φάρο Κερατσινίου, πήγε στη Νίκαια και έδωσε κάτι που έλειπε από τον Ιωνικό τα τελευταία χρόνια: Όραμα! Και πάνω σε αυτό πορεύτηκε η ομάδα, η οποία πλέον καταστρώνει τα πλάνα της για τη νέα σεζόν.

Αυτό αποκάλυψε, μάλιστα και ο ίδιος ο Βαγγέλης Τσάπας, μιλώντας στο SDNA. Ο ισχυρός άνδρας του Ιωνικού αναφέρθηκε στην πορεία της ομάδας την τελευταία διετία, στάθηκε στην συμβολή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κόσμο της ομάδας.

Μετά το παιχνίδι με τον Αμύντα και την ήττα του Ιωνικού είχατε γράψει στα social media πως αυτός θα είναι ο μήνας της αυτοκάθαρσης. Τι εννοούσατε;

«Νιώθω ότι η χρονιά από πλευράς στόχου είναι πετυχημένη. Είμαστε πρωταθλητές. Θεωρώ πως οι 3 ήττες για το επίπεδό της και την ποιότητά της είναι πολλές. Αν εξαιρέσεις την ήττα στο Ιβανώφειο, στην παράταση. Είναι ίσως η μόνη που λες οκ. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Το αποτέλεσμα πάντα είναι ο στόχος. Όταν κάναμε τις 2 ήττες είχα πει ότι το παν είναι ο στόχος. Και εφόσον ο στόχος επετεύχθη όλα είναι καλά. Απλά η πορεία είναι η εμπειρία και το μάθημα για να παίρνεις τις παρακάτω αποφάσεις».

Η αντίδραση που βγάλατε πάντως ήταν εντυπωσιακή, με νίκη ρεκόρ κόντρα στον Εθνικό και 197 πόντους...

«Όταν έχεις ανέβει από τον Μάρτιο το κίνητρο που έχεις είναι τα... μικρορεκόρ. Εμείς παίξαμε ελεύθερο μπάσκετ, δεν παίξαμε καθόλου άμυνα, γι αυτό και ο Εθνικός έβαλε 113. Θέλαμε να το κάνουμε. Είχαμε σαν στόχο το ρεκόρ του Φάρου που ήταν οι 164 και θέλαμε ο κόσμος του Ιωνικού να δει κάτι όμορφο. Κάναμε όλα τα ρεκόρ της Α2 και όπως δείχνουν και τα νούμερα είμαστε η καλύτερη ομάδα που πέρασε από Α2 και Β’ Εθνική και τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πάνω από 100 πόντους στο κλειστό του Πλάτωνα. Είναι το επιστέγασμα πριν την φιέστα.

Το γυρίσαμε ανάποδα τώρα, καθώς ο Ιωνικός είχε την μεγαλύτερη ήττα όλων των εποχών, από τον Άρη και ο Ιωνικός έχει τη μεγαλύτερη νίκη όλων των εποχών. Ο κόσμος το καταχάρηκε και το κάναμε για αυτούς επί της ουσίας. Ήταν μια γιορτή γι εμάς».

Είστε μια ανάσα από τον μεγάλο στόχο. 32 χρόνια είναι πολλά για τον Ιωνικό μακριά από την Α1. Πώς το επεξεργάζεστε όλο αυτό;

«Είναι τρομερά όμορφο το συναίσθημα που σου δημιουργεί ο κόσμος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη. Όταν χάσαμε από τον Αμύντα λάβαμε πολλά μηνύματα στήριξης από τον κόσμο. Θεωρώ ότι η πόλη βιώνει κάτι καινούργιο και κάτι όμορφο. Αυτό το λαχταρούσε. Και εμείς αυτό ψάχναμε».

Ετοιμάζεστε να κάνετε φιέστα στον Πλάτωνα. Πώς περιμένετε αυτή τη στιγμή;

«Ο Ιωνικός φέτος και πέρυσι έχει παίξει 60 παιχνίδια. Έχει κάνει 3 ήττες και 57 σχεδόν εύκολες νίκες! Χαρακτηριστικό είναι πως σε αυτά τα 2 χρόνια, στην έδρα μας μόνο μία φορά κερδίσαμε με μονοψήφιο αριθμό πόντων. Οπότε, δεν υπήρχαν έντονα συναισθήματα. Υπήρχε σιγουριά για τη νίκη. Εφόσον δεν έχουμε αυτό, έχουμε την φιέστα για να περιμένουμε».

Έχετε παίκτες με εμπειρία που διαχειρίστηκαν τις ήττες κατά τη διάρκεια της σεζόν...

«Μας στεναχωρεί που χάνουμε ακόμα και όταν παίζουμε στην προπόνηση. Αυτό είναι στο χαρακτήρα μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομάδα. Απλά, δεν θέλουμε να χάνουμε. Χάσαμε δίκαια από τον Αμύντα και πάμε παρακάτω. Απλώς, όταν αισθάνεσαι νικητής δεν θες να χάνεις».

Η επόμενη μέρα του Ιωνικού ποια είναι;

«Το εύκολο κομμάτι για τον Ιωνικό τελείωσε. Το εύκολο ήταν αυτή η ομάδα με το ρόστερ αυτό να ανέβει. Το δύσκολο, το οποίο όμως έχει δρομολογηθεί, είναι να φτιαχτεί η εταιρεία, να φτιαχτεί το γήπεδο και όλα να μπουν στη λογική του κάτι καινούργιου. Αυτό είναι το νέο στοιχείο. Είναι η δουλειά του καλοκαιριού και θα επιτευχθεί».

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα θα είναι παρών ο Νίκος Βετούλας;

«Αυτό είναι το πλάνο, να τον έχουμε μαζί μας».

Εσείς θα συνεχίσετε κανονικά το έργο σας;

«Και βέβαια. Ότι μπορεί να υπάρξουν συμπαίκτες είναι άλλη ιστορία. Είμαστε σε καλό δρόμο για συμπαίκτες. Στην Α1 περιορισμένα πράγματα μπορείς να κάνεις, δεν μπορείς να κυνηγήσεις... θαύματα. Ο σκοπός είναι να μείνουμε στην Α1 και να έχουμε έναν ελληνικό κορμό, να ανανεωθούμε και να μπούμε στα πρότυπα της κατηγορίας. Ο τρόπος που λειτουργούμε δεν είναι ακόμα στα πρότυπα της Α1. Ίσως να είναι πιο επαγγελματικός, αλλά θα πρέπει να λειτουργεί σε αυτά τα πρότυπα».

Εάν το φετινό ρόστερ του Ιωνικού ήταν στην Α1, τι θέση θα είχε στην κατάταξη;

«Θα είχε σωθεί εύκολα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Θα είχε σωθεί εύκολα. Αν από την αρχή είχε τον Λουκά και έπαιζε στη λογική πως θα προετοιμαζόταν για αγώνες Α1, θα έκανε νίκες που θα της επέτρεπαν την εύκολη παραμονή».

Θα υπάρξουν παίκτες του φετινού ρόστερ που θα συνεχίσουν και τη νέα σεζόν;

«Θα υπάρξει ένας κορμός που θα μείνει. Θα υπάρξουν κι αλλαγές. Όπου πας πρέπει να προσαρμόζεσαι και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».

Η ομάδα θα χτιστεί γύρω από τον Μαυροκεφαλίδη τη νέα σεζόν;

«Το πλάνο είναι αυτό. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν με τον Ιωνικό, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα είναι και τη νέα σεζόν μαζί μας. Και στην Α1 ο Λουκάς είναι πολυτέλεια για αυτή την ομάδα. Αν έρθει στο παιδί εξαιρετική πρόταση από το εξωτερικό κυρίως, κανείς δεν θα του πει όχι. Αυτή ήταν και η συμφωνία μας η προφορική. Η σχέση μου με τους παίκτες είναι σε επίπεδο συνεννόησης παρά σε συμβόλαια. Για εμάς θα είναι τιμή να είναι μαζί μας. Και εκείνος θεωρώ πως θέλει να είναι στον Ιωνικό. Τώρα αν βρεθεί κάτι από το εξωτερικό και για εμάς θα είναι χαρά. Θεωρώ πως θα είναι στην ομάδα».

Πώς ήταν οι πρώτες μέρες του Μαυροκεφαλίδη στην ομάδα και πώς βιώνει την παρουσία του στον Ιωνικό;

«Στην πορεία μου στο μπάσκετ έχω συναντήσει δύο παίκτες που για τα δεδομένα τους μπορούσαν να αλλάξουν το επίπεδο. Όταν ο Κατούφας ήρθε στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ ήταν κάτι αντίστοιχο γιατί είναι καθαρός παίκτης Α2 και όταν ο Λουκάς ήρθε εδώ. Είναι επαγγελματίες, ο καθένας στο επίπεδό του, έδειξαν τη διαφορά. Και επειδή το είχα και εγώ άγχος πώς θα είναι στην ομάδα, μπορώ να πω ότι είναι ο πιο σοβαρός και σωστός επαγγελματίας που έχω συναντήσει και από την συμπεριφορά του έδειξε ότι δεν είναι τυχαία η καριέρα του.

Εμείς είδαμε ένα εξαιρετικό παιδί. Θα σου πω και κάτι ακόμα. Μετά την ήττα από τον Αμύντα επικρατούσε βουβαμάρα και ήταν ο πρώτος που έδωσε το μήνυμα να είμαστε όλοι μαζί. Ουσιαστικά είχε βιώσει την πρώτη ήττα του στην Α2. Ο Λουκάς είναι εξαιρετικός και απορώ πως δεν παίζει στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ήμουν τυχερός εγώ όμως. Είναι ο πιο σοβαρός αθλητής που έχω γνωρίσει στα γήπεδα».

Είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή του Βαγγέλη Τσάπα;

«Με διαφορά! Δεν θα είναι αυτές που θα ακολουθήσουν, θα παραμείνει ο Μαυροκεφαλίδης. Και εξηγούμαι. Στην Α1 δημιουργείς μια άλλη κατάσταση. Δεν πας για πρωτάθλημα. Όταν κάνεις το μπαμ το μεταγραφικό είναι για να πιάσεις έναν στόχο πρωταθλητισμού. Στην Α1 δεν κυνηγάς κάτι τέτοιο. Οπότε, ουσιαστικά στην Α1 κάνεις διαχείριση μπάτζετ και ρόστερ. Στην Α2 μπορείς να ξεχειλώσεις το μπάτζετ για να πετύχεις τον στόχο σου. Σαν τον Λουκά υπάρχουν απειροελάχιστοι Έλληνες παίκτες. Στην Α1 θα είναι και καλύτερος απ’ ότι στην Α2. Αυτή είναι η κατηγορία του».

Έκανε απόσβεση των χρημάτων που δώσατε στο ντέρμπι με τον Ηρακλή ο Μαυροκεφαλίδης;

«Έκανε απόλυτη απόσβεση! Όχι μόνο με τον Ηρακλή, όλη τη χρονιά. Μας βοήθησε απόλυτα και είμαι πολύ χαρούμενος που τον πήραμε».

Γυρίζοντας πίσω στο παιχνίδι με τον Ηρακλή, ήταν κάτι μοναδικό για την Νίκαια. Τρομερή ατμόσφαιρα, γεμάτο γήπεδο και ένας Ιωνικός κυρίαρχος που νίκησε εύκολα και από εκείνο το παιχνίδι αρχίσατε να σκέφτεστε την Basket League…

«Όταν πέρασε το παιχνίδι του πρώτου γύρου, στη Θεσσαλονίκη, όπου χάσαμε στην παράταση από ένα δικό μας χαμένο ριμπάουντ και χωρίς τον Μαυροκεφαλίδη. Με τον Σάφτενααρ ανέτοιμο και τον Λιακόπουλο να παίζει τελευταία στιγμή, ήμασταν 1000% πως το παιχνίδι στη Νίκαια είναι πάνω μας. Η ψυχολογία μας και τα προηγούμενα χρόνια, επειδή με τα παιδιά είμαστε μαζί πολλά χρόνια, είναι ότι ποτέ δεν έχουμε χάσει ματς που πρέπει να το κάνουμε. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο και βλέπεις ένα γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο, που ο Πλάτωνας δεν γέμιζε έτσι ποτέ, ήταν μονόδρομος να τα καταφέρεις. Όσο αλαζονικό κι αν ακούγεται, πριν από το παιχνίδι, δεν έβρισκα τρόπο για να χάναμε. Αρκεί να ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να μην παίζαμε εμείς καλά. Αφού παίξαμε καλά, δεν έγινε παιχνίδι. Δεν έγινε ντέρμπι. Αυτό το είχαμε στο μυαλό μας. Όταν παίζεις με τόσο κόσμο και τόσα χαρούμενα πρόσωπα, όλο αυτό σου δίνει κίνητρο. Συν τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που είναι κομμάτι της ιστορίας και της ομάδας. Όλα τα παιδιά ήθελαν να ευχαριστήσουν τον κόσμο που ήρθε. Και τέτοιες ευκαιρίες δεν συναντάς πολλές φορές στη ζωή σου. Εμείς την αρπάξαμε την ευκαιρία».

Ο κόσμος σας... άρπαξε και εσάς και σας σήκωσε στους ώμους. Πώς νιώσατε με αυτό;

«Όταν έγινε η αλλαγή και πήγαμε στον Ιωνικό, το στοιχείο που έλειπε από τον Φάρο ήταν ο κόσμος. Εγώ δεν είχα εμπειρία από ομάδες με κόσμο και επέλεξα να διαχειριστώ την κατάσταση με ειλικρίνεια. Ο κόσμος αυτό το εκτίμησε, αλλά και την αγνότητα των παικτών, οι οποίοι τιμάνε τη φανέλα. Και αυτό σε συνδυασμό με τις συγκυρίες και την δίψα του κόσμου, αγάπησε και αγκάλιασε όλο αυτό».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου προς το πρόσωπό σας, τι έχετε εισπράξει;

«Δεν το ήξερα, δεν πίστευα τι θα συναντήσω. Οι Rangers ζουν για αυτή την ομάδα, την αγαπάνε. Ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν είναι πολύ ρομαντικός που με εκφράζει και εμένα απόλυτα. Δεν είναι οι άνθρωποι που μόλις χάσει η ομάδα θα βγάλουν γκρίνια. Αυτό δεν το είδα στο μπάσκετ, γιατί πάμε καλά. Το είδα πιο πολύ στο ποδόσφαιρο, γιατί παράλληλα με την επιτυχία του μπάσκετ η ομάδα... ανέπνευσε και στο ποδόσφαιρο, που είχε προβλήματα. Ο τρόπος που αγαπάνε την ομάδα είναι μοναδικός. Αυτό μου αρέσει εμένα. Θα έρθουν και στιγμές κρίσεις και δύσκολων αποφάσεων. Στη φιέστα τα εύκολα τελειώνουν».

Έχετε στο μυαλό σας δύσκολες στιγμές και στιγμές κρίσεων;

«Η ήττα στο Ιβανώφειο δεν ήταν δύσκολη στιγμή, αλλά λογική στιγμή. Θα μπορούσαν τα πάντα να είχαν συμβεί. Ήταν μια λογική εξέλιξη σε ένα παιχνίδι που χάθηκε στην παράταση. Το Ιβανώφειο δεν είναι μια μικρή έδρα. Προσπάθησα να το εξηγήσω και μετά το παιχνίδι. Η ήττα από τον Ηρακλή δεν με πείραξε καθόλου. Η κακή ήττα ήταν στη Λάρισα από τον Ερμή Αγυιάς. Ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το παιχνίδι. Η ήττα που με πείραξε πιο πολύ αυτά τα δύο χρόνια ήταν η ήττα από τον Ιπποκράτη στο Κύπελλο. Γιατί οι διασταυρώσεις έφερναν την ΑΕΚ στο γήπεδό μας. Δεν λέω ότι θα κερδίζαμε, αλλά η γιορτή που έγινε με τον Ηρακλή θα είχε γίνει πιο νωρίς. Ήθελα να κάνω αυτό το... δώρο και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Το διάστημα από την ήττα με τον Ιπποκράτη μέχρι και την αλλαγή προπονητή εγώ ήμουν πολύ στεναχωρημένος με την ομάδα. Και γι αυτό έγινε η κίνηση με τον Λουκά».

Φαντάζομαι πως δεν ήσασταν Ιωνικός από μικρό παιδί. Πλέον υπάρχει... δέσιμο με την ομάδα;

«Δεν ήμουν Ιωνικός από μικρός όντως. Υπάρχει τεράστιο δέσιμο. Θα πω πού το ένιωσα. Την περασμένη Κυριακή πήγα να δω την ποδοσφαιρική ομάδα του Ιωνικού και μαθαίνω το τι κάνει, που εμένα δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Δεν είμαι Ιωνικός, δεν θέλω να λέω αυτό το πράγμα, αλλά είναι μεγάλο μου κομμάτι αυτό και το αγαπάω πάρα πολύ».

Για το κομμάτι αυτό, τον Ιωνικό, ετοιμάζεστε να κάνετε μία ακόμα κίνηση που θα ανεβάσει πολύ την ομάδα. Και αυτό είναι το γήπεδο. Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα το θέμα αυτό;

«Έχουμε βγάλει μια μελέτη με το Δήμο, έχει πάρει έγκριση και θα ξεκινήσει, μετά το τέλος του πρωταθλήματος, η ανακατασκευή του γηπέδου».

Πώς θα είναι αυτή η ανακατασκευή;

«Θα είναι ένα κλειστό 1.500 θέσεων στα πρότυπα του πρωταθλήματος. Τόσα μπορεί να σηκώσει η περιοχή. Είναι λάθος να έχει περισσότερες θέσεις. Το ελληνικό μπάσκετ δεν αντέχει το παραπάνω. Πρέπει του χρόνου να έχουμε 14 sold out για να δείξουμε ότι θα έρθει μια νέα δύναμη. Χωρίς τη στήριξη του κόσμου, σε ψυχολογικό επίπεδο, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του πρότζεκτ».

Για έναν άνθρωπο που έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση για τον Ιωνικό, η στήριξη του κόσμου τι σημαίνει;

«Δεν έχεις κάτι άλλο, πέραν της νίκης. Όλο αυτό είχε κορεστεί με τον Φάρο, όπου το έκανα και ήμουν μόνος μου. Το μόνο που κερδίζεις και κοιτάς να δεις πώς αντιδρούν αυτοί που αγαπάνε την ομάδα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της φιλοδοξίας και το παρακολουθώ. Μετράει η γνώμη για την ομάδα. Χωρίς τον κόσμο καμία ομάδα τέτοιου επιπέδου δεν μπορεί να σταθεί. Όταν είσαι στον Ολυμπιακό και έχεις τόσο κόσμο, μπορείς κάποιους να τους δυσαρεστείς. Σε πιο μικρές ομάδες δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο. Ή πας με τον κόσμο ή δεν πας. Το να κάτσεις σε μια ομάδα με κόσμο και να κάνεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι δεν έχει νόημα. Ο κόσμος βλέπει ότι είναι αγνή η πρόθεση. Ο κόσμος βλέπει ότι η πρόθεσή μας είναι καθαρή».

Κεφάλαιο «Ιωνικός στην Α1». Πέρα από τα 14 sold out, τι περιμένετε να δείτε τη νέα σεζόν;

«Τι διαφορετικό έχει ο Ιωνικός από ομάδες όπως ο Χολαργός, το Λαύριο, η Κύμη κλπ; Μόνο τον κόσμο! Οι άνθρωποι που διοικούν εκεί είναι πολύ σοβαροί, δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από εμάς. Το μόνο που δεν έχουν είναι ο κόσμος. Άρα εμείς πρέπει να πάμε στα 14 sold out και στον ελληνικό κορμό. Είμαι πολύ κάθετος, αλλά είναι το μόνο σίγουρο: ελληνικός κορμός και κόσμος. Και προσπαθείς να κάνεις κάτι. Δεν έχουμε κάτι διαφορετικό από ομάδες που ενδεχομένως πέσουν φέτος».

Από την ενασχόληση με το μπάσκετ, τι είναι αυτό που σας έχει κάνει πιο... σοφό;

«Το ελληνικό μπάσκετ είναι και ένα μέρος της κοινωνίας. Όσο υπάρχει τριβή, καταλαβαίνεις και κάποιες πτυχές. Θεωρώ τον εαυτό μου πιο έμπειρο. Σίγουρα δεν τον θεωρώ σοφό και μου αρέσει το μπάσκετ. Όταν αγαπάς την ομάδα σου το μόνο που σε νοιάζει είναι να κερδίσει η ομάδα. Αν υπάρχει ένας τρόπος, μπαίνεις μπροστά και το κάνεις. Αυτό είχε την έννοια της συσπείρωσης. Δεν φοβάμαι να εκτεθώ για να πάει η ομάδα παρακάτω. Αυτό πέτυχα. Να δουν οι παίκτες και οι γύρω γύρω πως ο αρχηγός μπαίνει μπροστά. Όταν διοικείς μια κατάσταση, πρέπει να δείχνεις το δρόμο. Αυτό με δικαίωσε στο μετά, την εικόνα της ομάδας εννοώ».

Τσάπας στο SDNA: «Δεν φοβάμαι να εκτεθώ για την ομάδα...»