MENU

Λίγους μήνες πριν από το πρώτο τζάμπολ της Α1 Γυναικών και για μία ακόμα φορά δεν έλειψαν οι αλλαγές. Ο Παναθλητικός αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, με την θέση του στα «μεγάλα σαλόνια» να μένει κενή. Όχι όμως, για πολύ, καθώς μια ομάδα που έφτασε κοντά στην άνοδο, αναμένεται να ζήσει μεγάλες στιγμές τη νέα σεζόν.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα, αν και είχε ηττηθεί στο μπαράζ ανόδου της Πάτρας, από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου, θα βρεθεί στην Α1 Γυναικών, καθώς η ΕΟΚ απέστειλε έγγραφο συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα στην ομάδα. Και έτσι, στα Γιάννενα σήκωσαν... μανίκια, με σκοπό να δημιουργήσουν μια ομάδα ανταγωνιστική, που θα εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία.

Ένας από τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά ώστε να φτάσει η ομάδα σε αυτό το σημείο είναι ο Γιάννης Ζήκος. Έχοντας την θέση του τεχνικού διευθυντή «χτίζει» την ομάδα των επόμενων ετών. Και όπως τόνισε στο SDNA, φιλοδοξία του είναι να δει τον ΠΑΣ να παίζει ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, στάθηκε στη σχέση ομάδας-κόσμου στα Γιάννενα, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους ενόψει της νέας σεζόν.

Αρχικά ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΣ Γιάννινα τόνισε πως «έχουμε πάρει την απόφαση θα πάρουμε μέρος κανονικά στο νέο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών. Έχουμε ολοκληρώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό μας».

Για να φτάσει στην απόφαση αυτή η ομάδα των Ιωαννίνων μπήκε πολύ νερό στ’ αυλάκι, με τον Ζήκο να παρουσιάζει όλο το χρονικό της υπόθεσης. «Η απόφαση δεν πάρθηκε κατ’ ευθείαν. Εμείς παίξαμε στους αγώνες των μπαράζ ανόδου και ηττηθήκαμε από τον Κρόνο στην Πάτρα. Από εκεί και έπειτα υπήρχε πάντα μια φημολογία πως μια ομάδα δεν θα κατέβαινε στο νέο πρωτάθλημα. Υπήρχαν αμφιβολίες για τον Παναθλητικό. Και έναν μήνα μετά ήρθε επίσημο έγγραφο. Εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδιάζαμε την ομάδα για την Α2, γιατί δεν λειτουργούμε με φήμες, λειτουργούμε με πρακτικά πράγματα.

Κάναμε τις μεταγραφές μας και μετά ήρθε η πρόσκληση. Βάλαμε τα πράγματα κάτω, μιλήσαμε και με τους χορηγούς μας, γιατί υπάρχει ένα πολύ καλό πλάνο με ανθρώπους που μας στηρίζουν. Μιλήσαμε με αυτούς και είπαν ότι θα στηρίξουν. Μιλήσαμε και με τον κόσμο, γιατί για εμάς παίζει σημαντικό ρόλο ο κόσμος και είχε δυναμική παρουσία όλα τα χρόνια. Και έτσι πήραμε την απόφαση να κατέβουν στην Α1 Γυναικών».

Με την ομάδα στην Α1 Γυναικών και τον σχεδιασμό να αλλάζει μέσα σε λίγες μέρες, το ρόστερ έχει πάρει διαφορετική μορφή σε σχέση με το αρχικό πλάνο. «Έχουμε φτιάξει έναν κορμό Ελληνίδων, πήραμε κάποιες νεαρές παίκτριες και πριν μερικές μέρες αποκτήσαμε και τις ξένες παίκτριες του ρόστερ, δύο Αμερικανίδες και μία Λιβανέζα. Ο στόχος της ομάδας είναι να παραμείνει στην κατηγορία. Αρέσει στον κόουτς να δουλεύει με μικρά παιδιά γι αυτό κι εμείς κοιτάξαμε να μην πάρουμε μεγάλες παίκτριες σε ηλικία. Η μεγαλύτερη του ρόστερ είναι η Λιβανέζα που είναι 31 ετών. Όλες οι υπόλοιπες είναι κάτω από 29 ετών. Ο στόχος είναι η παραμονή και μια καλή παρουσία στο Κύπελλο. Και ό,τι προκύψει», ήταν τα λόγια του.

«Ήταν πρωτόγνωρη και για εμάς η παρουσία του κόσμου στο μπαράζ της Πάτρας»!

Σημαντικός παράγοντας σε όλη την πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν –και παραμένει- ο κόσμος. Για τον οποίο ο Ζήκος μόνο καλά λόγια είχε να πει, αναφερόμενος στο... δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Ξεκινήσαμε την ομάδα εδώ και 5 χρόνια. Ο κόσμος πάντα ήταν στο πλευρό μας. Είτε στα εκτός, είτε στα εντός έδρας. Πάντα ήταν στο γήπεδο. Παίζαμε στη Δράμα και πήγαν άτομα ακόμα και εκεί. Ο κόσμος βλέπει μια αγνή προσπάθεια. Οι παίκτριες δίνουν και την ψυχή τους και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Υπάρχει δέσιμο. Ακόμα και τώρα υπάρχουν συνεχώς μηνύματα για τα διαρκείας, για τις παίκτριες. Υπάρχει ένα κίνημα. Και εμείς αυτό που ζήσαμε με τον Κρόνο ήταν πρωτόγνωρο. Μιλώντας με ανθρώπους από την Αθήνα μας είπαν ότι δεν το είχαν ξαναδεί αυτό, να δουν 600 άτομα στα μπαράζ».

Τα Ιωάννινα πλέον θα έχουν μία ομάδα στην πρώτη κατηγορία τη νέα σεζόν. Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΣ υποβιβάστηκε και έτσι το... βάρος της διάκρισης πέφτει στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ. «Και κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ομάδας ποδοσφαίρου στην Super League ο κόσμος υποστήριζε την ομάδα. Δεν είναι ότι έπεσε η ποδοσφαιρική ομάδα και επωφελούμαστε εμείς. Ίσως τώρα να στηρίξει λίγο παραπάνω. Πάντως ο ΠΑΣ είναι ένας οργανισμός με κόσμο που τον ακολουθεί παντού».

Κλείνοντας την κουβέντα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις φιλοδοξίες του για τον ΠΑΣ Γιάννινα, δείχνοντας ωστόσο πως τα πόδια όλων στην ομάδα πατούν... γερά στη Γη. «Οι φιλοδοξίες είναι η παραμονή της ομάδας σε πρώτη φάση και να πάμε βήμα βήμα. Θέλουμε όλοι να πάρουμε εμπειρίες και να δυναμώσουμε ως ομάδα. Στόχος μου όταν αναλάβαμε την ομάδα ήταν σε 5 χρόνια να παίξει στην Α1. Εν τέλει αυτό έγινε σε 4 χρόνια. Τώρα έχουμε οριοθετήσει σε τρία χρόνια ο ΠΑΣ να παίξει Ευρώπη. Πάμε βήμα βήμα ξέροντας τον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός είναι πιο μπροστά απ’ όλους, αλλά εμείς θα το παλέψουμε».

«Θέλουμε σε τρία χρόνια ο ΠΑΣ Γιάννινα να παίζει Ευρώπη»