Close

«Ο Ολυμπιακός κερδίζει μόνο μέσα στα γήπεδα;»... ΕΝΣΤΑΣΗ!

Τελευταία ανανέωση: 22 Φεβρουαρίου 2017, 12:50
Χρόνος ανάγνωσης: 5’

Το SDNA κάνει flash back με αφορμή τις δηλώσεις Τσιλιγγίρη ότι «ο Ολυμπιακός κερδίζει μόνο μέσα στα γήπεδα». Τι δείχνει το παρελθόν των ενστάσεων σε ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ, Κ13, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο; Αλλά και μια δήλωση της ιδίας δύο χρόνια πριν...

Ας ξεκινήσουμε με μια ημερομηνία. 10 Φεβρουαρίου του 2015. Ωραία! Ας συνεχίσουμε με μια δήλωση της Χριστίνας Τσιλιγγίρη πριν από δύο χρόνια και δέκα ημέρες. Ναι, ναι… Είναι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο που έκανε τις χθεσινές δηλώσεις για το γνωστό πλέον θέμα της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

«Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την προστασία όλων των τμημάτων του, μέσω αυστηρής επιτήρησης και χωρίς εξαιρέσεις. Ως εκ τούτου θα τηρεί κατά γράμμα τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τον αθλητισμό, με τους οποίους θα πρέπει να εναρμονίζονται και οι υπόλοιποι. Κάθε προσπάθεια παρανομίας και παραπληροφόρησης θα μας βρίσκει απέναντι. Δεν φταίμε εμείς που τα σωματεία δεν τηρούν τους κανονισμούς και βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά, στην θέση του να καταγγέλλουμε την παρανομία τους. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να λοιδορούν τον Ολυμπιακό και παράλληλα να αγιοποιούνται αυτοί οι οποίοι ηθικολογούν μέσα στο πλαίσιο της παρανομίας που έχουν μάθει χρόνια να δραστηριοποιούνται. Οπότε ας αφήσουν τις ηθικολογίες αυτοί που έχουν κάνει σημαία τους την ανομία».

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Ουπς! Και τώρα; Τώρα, μπορούμε να ανοίξουμε ένα λεξικό και να συμβουλευτούμε τον θυμόσοφο λαό που πάντα τα λέει ωραία! Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί; Τι κι αν σε δέρνουν δεκατρείς, αν δεν σε δέρνει ο νους σου; Όποιος διάβολο αγόρασε, διάβολο πουλάει; Γλώσσα παπούτσι, μυαλό κουκούτσι; Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις; Εγώ γελώ με 12 και 13 με μένα; 

Οι επιλογές είναι αμέτρητες - και αναφερόμαστε μόνο σε γεγονότα της σύγχρονης εποχής, στην οποία επικεντρώθηκε η έρευνά μας - για να επιλέξει η γενική διευθύντρια του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και έφορος του τμήματος μπάσκετ ποια ταιριάζει περισσότερο στην ανακολουθία των λόγων της. Θα τολμούσε να υποθέσει, εξάλλου, κανείς πως βάσει του τίτλου της ήταν η υπεύθυνη για το ταξίδι των ερυθρολεύκων στη Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου υπεύθυνη για την παρωδία που έζησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, συνεπώς κρίνεται φυσιολογικό να προσπαθεί να καλύψει το λάθος της.

Εκείνο που δεν είναι φυσιολογικό είναι να εμπαίζει τη νοημοσύνη όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, να έχει επιλεκτική μνήμη και – το χειρότερο – να παραχαράζει την ιστορία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει γραφτεί. Η ιστορία από το 2015, απ’ όπου αλιεύσαμε τη δήλωση της Χριστίνας Τσιλιγγίρη είναι η ένσταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός εις βάρος του ΑΣ Πέρα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (σ.σ. πινγκ-πονγκ ντε) στα χαρτιά.

Ο κανονισμός που επικαλέστηκαν οι ερυθρόλευκοι ήταν πως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής ο Στέφαν Ουές, καθότι είχε πρωτύτερα αγωνιστεί σε Βέλγιο και Γαλλία. Η ένσταση απορρίφθηκε σχεδόν παμψηφεί, αφού οι ερυθρόλευκοι στηρίχτηκαν σε ένα άρθρο της προκήρυξης που αφορούσε Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και δεν είχε ισχύ για αλλοδαπούς. Το Πέρα διατήρησε το πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει στο… τραπέζι, παρότι ο Ολυμπιακός κυνήγησε την υπόθεση προσφεύγοντας και στο ΑΣΕΑΔ, όπου επίσης απορρίφθηκε η ένσταση. Ο τίτλος του 2015 τελεσιδίκησε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2016 με νικητή τον ΑΣ Πέρα.

Η Χριστίνα Τσιλιγγίρη το 2015 έλεγε πως ο Ολυμπιακός «θα τηρεί κατά γράμμα τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τον αθλητισμό, με τους οποίους θα πρέπει να εναρμονίζονται και οι υπόλοιποι». Ποιος, λοιπόν, δεν εναρμονίστηκε με την ώρα τέλεσης του αγώνα την προηγούμενη Κυριακή; Προσθέτει πως «δεν φταίμε εμείς που τα σωματεία δεν τηρούν τους κανονισμούς και βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά, στην θέση του να καταγγέλλουμε την παρανομία τους». Ποιος δεν τήρησε τον κανονισμό ότι δε γίνεται να αλλάξει ώρα έναρξης αγώνα με μικρότερη των 24 ωρών ειδοποίηση;

Το παρελθόν και το μέλλον…

Το θέμα, φυσικά, δεν είναι η έφορος της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, αφού αποτελεί τροχό της αμάξης. Η γραμμή που έπρεπε να κινηθούν όλοι από την Κυριακή, δόθηκε μέσα σε λίγες προτάσεις και ήταν η επίσημη θέση των ερυθρολεύκων. «Ο Παναθλητικός, όπως και κάθε σωματείο έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει. Δεν είναι ένα σωματείο που κερδίζει τους αγώνες στα χαρτιά, αλλά μέσα στο γήπεδο και σήμερα με αυτό που έκανε επέδειξε αθλητικό ήθος και παιδεία που δυστυχώς άλλα σωματεία δεν έχουν». Ο γιαλός δεν είναι στραβός, ξεκάθαρα στραβά αρμενίζουμε.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Το αθλητικό ήθος και η παιδεία προφανώς δεν υπολογίζονται αν πρόκειται για έναν αγώνα κάτω των 13 ετών! Εκεί προέχει το αποτέλεσμα, συνεπώς… δικαιολογημένα είχε καταθέσει ένσταση ο Ολυμπιακός πριν μερικές εβδομάδες επειδή στον πάγκο της ακαδημίας του Αντρέ Βιεϊρίνια καθόταν ένας παραπάνω ποδοσφαιριστής!! Ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να κάνει ένα παιδί 13 ετών από τον πάγκο και ποιος ξέρει πόσο αλλοίωσε το αποτέλεσμα του ματς, ώστε να χάσει 5-3 ο Ολυμπιακός!

Φυσικά και όλοι θα ανατρέξουν στην υπόθεση του Ρόμαν Βάλνερ, που το 2008 έκρινε ένα πρωτάθλημα. Ο Παναθλητικός δεν είναι ένα σωματείο που κερδίζει τους αγώνα στα χαρτιά, όμως οι ερυθρόλευκοι ποτέ δεν υποστήριξαν ότι οι ίδιοι δεν κερδίζουν αγώνες στα χαρτιά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλυση για το πώς και το τι ακριβώς συνέβη πριν εννέα χρόνια, απλά να υπενθυμίσουμε μια λεπτομέρεια που συχνά διαφεύγει της εξιστόρησης!

Ο Ολυμπιακός μπορούσε να παίξει ξανά τον αγώνα, καθότι η αρχική απόφαση της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τη Super League ήταν επανάληψη της αναμέτρησης. Προτίμησε, όμως, να κυνηγήσει το θέμα στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ προκειμένου να πάρει το ματς στα χαρτιά, όπως και έγινε!

Υπάρχει ακόμα και το παράδειγμα από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο Ολυμπιακός – αν και είχε νομικό υπόβαθρο – δεν προχώρησε σε ένσταση στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό (σ.σ. ηττήθηκε 3-1 και αποκλείστηκε) και να διεκδικήσει την πρόκριση στα χαρτιά. «Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, εκτιμώντας ότι η παράβαση στην οποία υπέπεσε η Π.Α.Ε. Πανσερραϊκός κατά τον χθεσινό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος αποτελεί ένα στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος, αποφάσισε να μην υποβάλλει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα», ήταν η επίσημη ανακοίνωση των ερυθρολεύκων κι έτσι μπαίνουμε στον επίλογο του θέματος.

Το θέμα δεν είναι να ποινικοποιηθούν κάθε λογής ενστάσεις. Αλίμονο αν οι ομάδες πάψουν να διεκδικούν το δίκιο τους ή αν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να διεξάγονται οι αγώνες και τα πρωταθλήματα. Δεν είναι όλες οι υποθέσεις μεμπτές, ούτε έχει κατηγορηθεί ο Ολυμπιακός για κάθε ένσταση που έχει υποβάλει. Θα ήταν παράλογο, άλλωστε, να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν καταθέσει στο παρελθόν ένσταση για επανάληψη αγώνων μπάσκετ (σ.σ. με Σιένα στην ευρωλίγκα και με την ΑΕΚ στην Α1), είχαν καταθέσει ένσταση ζητώντας επανάληψη σε αγώνα βόλεϊ (κόντρα στην ΕΑ Πατρών), όπως και σε αγώνα πόλο (με αντίπαλο τη Βουλιαγμένη). Άλλες ενστάσεις τις κέρδισαν και άλλες έχασαν, σε άλλες ενστάσεις είχαν δίκιο και σε άλλες άδικο, ενώ το ίδιο έχει συμβεί με δεκάδες ακόμα μεγαλύτερους ή μικρότερους συλλόγους στον ελληνικό αθλητισμό. Κι έτσι είναι το λογικό να συμβαίνει.

Αρκεί να μην υπάρχει στρουθοκαμηλισμός. Αρκεί να μην υπάρχει ανακολουθία λόγων και πράξεων, αρκεί να μην υπάρχει εμπαιγμός και παραχάραξη. Αρκεί η αγαθοεργία του «δε φταίμε εμείς που τα σωματεία δεν τηρούν τους κανονισμούς και βρισκόμαστε στη θέση να καταγγείλουμε την παρανομία τους» να μην γίνεται ο αφορισμός του «εμείς ασχολούμαστε με αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, να κερδίζουμε μέσα στο γήπεδο, όπως και γίνεται από όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού, να κερδίζουν μέσα στα γήπεδα».

Γιατί τότε θα έρθει πάλι ο θυμόσοφος λαός και δε θα είναι τόσο ευγενικός…

Όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι…

Close
«Ο Ολυμπιακός κερδίζει μόνο μέσα στα γήπεδα;»... ΕΝΣΤΑΣΗ!
Χρόνος ανάγνωσης: 5’