MENU

Ούτε κανείς λογικός άνθρωπος πέταξε στα σύννεφα για την ευρεία νίκη την Τρίτη επί της Ισπανίας, ούτε απογοητεύτηκε από την χθεσινή ήττα της επίσημης αγαπημένης από τους Ιβηρες. Φιλικά είναι και το καθένα είχε τις ιδιαιτερότητές του. Πάνω από όλα άλλωστε τα επίσημα ματς είναι εκείνα, που μετράνε. Πάντα και παντού.

Αλήθεια, πάντως, είναι ότι χάρηκε όλος ο κόσμος την Τρίτη, όχι για τη νίκη, αλλά για την εντυπωσιακή επιστροφή στο ΟΑΚΑ του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Του κορυφαίου παίκτη του κόσμου. Όπως χαρά προσέφερε και μάλιστα μεγάλη το γεγονός ότι ενώ έχει μισοαδειάσει η Αθήνα λόγω Δεκαπενταύγουστου, το ΟΑΚΑ σχεδόν γέμισε. Το λες και σπουδαία υπόθεση αυτό.

Αλήθεια επίσης είναι ότι η χθεσινή Εθνική, που εμφανίστηκε στην Μαδρίτη δεν έχει καμία σχέση με εκείνη, που θα δώσει το παρών στο Ευρωμπάσκετ. Αν όλα κυλήσουν λογικά, στην μεγάλη διοργάνωση του επόμενου μήνα θα είναι παρόντες οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης και Σλούκας, που απουσίασαν χθες. Και από την άλλη δεν θα είναι κάποιοι από τους παίκτες, που πάτησαν χθες το πόδι τους στο «Wizink Center» της Μαδρίτης.

Πολλές φορές λέμε κυρίως σε περίπτωση ήττας ελληνικής ομάδας σε φιλικό παιχνίδι ότι «ήταν ένα καλό μάθημα ενόψει της συνέχειας». Κάποιες φορές κάτι τέτοιο αναφέρεται απλά γιατί είμαστε Ελληνες. Κάποιες άλλες, όμως, το «καλό μάθημα» ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Όπως χθες δηλαδή.

Και αυτό γιατί η επίσημη αγαπημένη είδε πως μπορεί να λειτουργήσει παίζοντας βασικά χωρίς τον κορυφαίο της παίκτη. Στα επίσημα ματς μπορεί π.χ. ο Γιάννης να φορτωθεί με γρήγορα φάουλ. Τι γίνεται; Πρέπει να είναι έτοιμο το plan β. Χθες, λοιπόν, ο Δημήτρης Ιτούδης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σχήματα και πρόσωπα για τέτοιες περιπτώσεις. Περιπτώσεις, που μπορεί να σου τύχουν στις πλέον κρίσιμες καταστάσεις, όπως είναι τα χιαστί παιχνίδια. Αντε στον όμιλο έχεις (ή μπορεί να έχεις) το περιθώριο της επόμενης μέρας. Στα χιαστί, όμως, η επόμενη μέρα μπορεί να είναι το σπίτι σου.

Γενικώς, πάντως, δεν μπορούν να βγαίνουν από τώρα ασφαλή συμπεράσματα για μία ομάδα, που είναι δεν είναι δέκα μέρες μαζί. Το ότι οι παίκτες γνωρίζονται μεταξύ τους (κάτι π.χ. που δεν συμβαίνει σε ανάλογα ξεκινήματα προετοιμασίας συλλόγων) είναι κάτι, που βοηθάει, αλλά δεν λύνονται και αμέσως όλα τα ζητήματα. Μιλάμε άλλωστε για ένα άθλημα, που πρέπει να ταιριάξουν χαρακτήρες, αλλά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Και στην προκειμένη περίπτωση η δουλειά πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα, καθώς πλέον σε λιγότερο από 20 μέρες ξεκινάει το Ευρωμπάσκετ. Εννοείται ότι αυτό ισχύει για όλες τις εθνικές ομάδες. Για άλλες λιγότερο, για άλλες περισσότερο.

Ο σπουδαίος και χθες Δημήτρης Αγραβάνης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε το κανονικό πρόσωπο της Εθνικής στις 25 Αυγούστου και στο ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Σερβία. Ο Ιτούδης από την πλευρά του επισημαίνει κάθε φορά, που μιλάει, ότι το πρώτο, που απαιτείται, είναι να γίνουμε ομάδα. Αυτή είναι και η ουσία του πράγματος. Μπορεί να έχεις τους παικταράδες του αιώνα, αλλά να μην έχεις συνοχή, μέση, αρχή και τέλος. Σύμπνοια. Πράγματα σημαντικότερα κάποιες φορές ακόμη και από την αξία του έμψυχου υλικού.

Σίγουρα, πάντως, η Εθνική βαδίζει για το Ευρωμπάσκετ, έχοντας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Υπό την έννοια ότι διαθέτει προπονητή από το πάνω ράφι, τον καλύτερο παίκτη του κόσμου και ένα μπουκέτο παικτών, που θα το ήθελαν όλοι οι προπονητές της «Γηραιάς Ηπείρου». Αν ήταν απολύτως καλά ο Γιώργος Παπαγιάννης και έδινε το παρών και ο Ντίνος Μήτογλου, τότε το χαμόγελο του Ιτούδη (αλλά και όλων μας) θα ήταν ακόμη πιο πλατύ.

Ολοι, όμως, έχουν τα προβλήματά τους, έτσι είναι το άθλημα και η καθημερινότητα και επομένως πρέπει να προσαρμόζεσαι και ανάλογα. ‘Η μάλλον να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς.

Για αυτό, λοιπόν, και ήταν περίπου σαν χρυσάφι το χθεσινό φιλικό. Ελειπαν τρεις παίκτες κάτι παραπάνω από πενταδάτοι και οι υπόλοιποι κλήθηκαν να κολυμπήσουν σε πολύ βαθιά νερά. Για την εποχή, σε γενικές γραμμές τα πήγαν συμπαθητικά απέναντι στην αλλαγμένη σε σχέση με αυτό, που ξέραμε χρόνια ολόκληρα, Ισπανία. Αλλά όπως γνωρίζουμε, το ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Και το τέλος είναι πάντα εκείνο, που μετράει. Και ειδικά για αυτή την Εθνική, από την οποία δικαιολογημένως έχουμε απαιτήσεις για πάρα πολλά πράγματα.

Η Εθνική του Ευρωμπάσκετ δεν θα έχει σχέση με αυτή που έχασε χθες
EVENTS