MENU

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βαγγέλης Ζιάγκος, μίλησε για την προετοιμασία, τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε αυτή, αλλά και τους ξεκάθαρους στόχους που έχουν τεθεί με το βλέμμα στο παρόν, αλλά κυρίως στο μέλλον των παιδιών.

«Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία μας, έχοντας αποκομίσει ήδη σπουδαίες αθλητικές και διαπροσωπικές εμπειρίες, που είναι πάντα ένα από τα ζητούμενα της ζωής μας», τόνισε ο Ζιάγκος για να προσθέσει: «Η περίοδος αυτή είχε σχεδιαστεί με βάση τρεις κεντρικούς άξονες και πάνω σε αυτούς θα γίνει απολογιστικά και η δική μας αξιολόγηση στο τέλος: Πρώτον, η διαμόρφωση ενός θετικού και παιδαγωγικού προπονητικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κάθε αθλητής να νιώθει σημαντικός και να εξελίσσεται. Δεύτερον, η διαμόρφωση της αγωνιστικής μας ταυτότητας και η αποδοχή της από όλους. Τα παιδιά προέρχονται από διαφορετικές ομάδες, έχουν διαφορετικές μπασκετικές προσλαμβάνουσες και καλούνται μέσα σε 40 μέρες να συνεργαστούν και να αφομοιώσουν μία ενδεχομένως διαφορετική φιλοσοφία. Ακούγεται εύκολο, δεν είναι, καθώς μιλάμε για παιδιά με μικρή προπονητική ηλικία, αλλά και αθλητές από περιφέρειες της χώρας με φτωχές αγωνιστικές παραστάσεις. Τρίτον, η διαμόρφωση ενός συσπειρωτικού και οικογενειακού κλίματος μέσα στο οποίο ο ένας θα εμπιστεύεται και θα σέβεται τον άλλον για αυτό που είναι. Νιώθουμε ικανοποιημένοι για όσα πετύχαμε ως εδώ».

Ο Ζιάγκος συνέχισε αναφερόμενος στο αγωνιστικό κομμάτι: «Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα με αυξημένες και πρόωρες προσδοκίες λόγω των καλών εμφανίσεων στους αγώνες της προετοιμασίας και το κατανοούμε. Όμως, ας είμαστε προσγειωμένοι και προσεκτικοί στις απαιτήσεις μας, γιατί ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι μία εντελώς διαφορετική συνθήκη από τους αγώνες προετοιμασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα αγωνιστούμε απέναντι στην ελίτ των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ευρώπης, που έχουν συνεπή και σταθερή παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο. Νομίζω ότι οι φετινές καλοκαιρινές διοργανώσεις είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το που βρισκόμαστε σήμερα, που θέλουμε να φτάσουμε και πως θα το πετύχουμε. Η δουλειά αυτή είναι μακρόπνοη και δεν θα φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο από τη μία μέρα στην άλλη, όπως συνηθίζουμε να απαιτούμε στη χώρα μας».

Η ελληνική ομάδα καλείται να αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, έναν αντίπαλο που όμως γνωρίζει ήδη, αφού την έχει αντιμετωπίσει -και νικήσει- σε φιλική αναμέτρηση: Την Ισπανία. Ο λόγος ανήκει στον ομοσπονδιακό προπονητή: «Παίζουμε πρώτο παιχνίδι με την Ισπανία, μας γνωρίζει και τους γνωρίζουμε. Είναι ένα από τα φαβορί για το βάθρο των μεταλλίων, ενώ ως μπασκετική σχολή παραμένει ακλόνητη στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης για δεκαετίες και τους σεβόμαστε γι’ αυτό. Έχουμε αρκετά κοινά γνωρίσματα στο παιχνίδι μας, η συνέπεια στο ενεργειακό κομμάτι και η ανοχή και αντοχή στην πίεση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα».

Επίλογος με τους στόχους που έχει θέση η Εθνική Παίδων σε αυτήν την αποστολή της: «Ο δικός μας στόχος είναι ξεκάθαρος: Η Εθνική ομάδα να παραμείνει στην υψηλότερη κατηγορία της Ευρώπης παρουσιάζοντας ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο που θα αφήσει ένα καθαρό μπασκετικό αποτύπωμα. Μία ομάδα που θα αγωνίζεται με μαχητικό πνεύμα, σε υψηλές ταχύτητες και με καλή ομαδική λειτουργία. Με αυτά χτίσαμε, με αυτά θα πορευτούμε και όπου μας βγάλει. Έχουμε αυτοπεποίθηση και είμαστε αισιόδοξοι γιατί πάνω από όλα πιστεύουμε ο ένας στον άλλον».

Η σύνθεση της ομάδας

Ονοματεπώνυμο Ημ. Γέν. Ύψος Ομάδα
Ανδρέας Πατρίκης 13.11.2006 1.98 ΔΕΚΑ
Γιάννης Κομνιανίδης 02.08.2006 1.83 Ηρακλής
Επαμεινώνδας Επαμεινώνδας 13.03.2006 1.93 ΧΑΝΘ
Ελευθέριος Χαβούτσας 21.02.2006 2.02 Περιστέρι
Στέφανος Σπάρταλης 27.07.2006 2.04 ΒΑΟΛ Χίου
Φίλιππος Τσαχτσίρας 05.02.2006 2.04 Άρης
Αναστάσιος Ροζακέας 26.02.2006 2.00 ΕΦΑΟΖ
Λευτέρης Λιοτόπουλος 02.08.2006 1.92 ΔΕΚΑ
Νίκος Σοϊλεμετζίδης 13.01.2006 1.90 Προμηθέας Π.
Βενιαμίν Αμπόσι 15.01.2006 1.94 Ολυμπιακός
Στέλιος Ιωάννης Μαραγκουδάκης 01.02.2006 1.80 Περιστέρι
Νεοκλής Αβδάλας 04.02.2006 1.96 Παναθηναϊκός

Προπονητής: Βαγγέλης Ζιάγκος
Β. Προπονητή: Δημήτρης Βαρβούνης, Θοδωρής Σιαρές

Γυμναστής: Θανάσης Αλεξανδράκης

Γιατρός: Γιώργος Νομικός

Φυσικοθεραπευτής: Τάσος Παπαγιαννίδης

Αρχηγός Αποστολής: Λάμπρος Τάκης

Το πρόγραμμα της Α’ Φάσης

12.08 22.00 Ελλάδα-Ισπανία
13.08 19.45 Βόρεια Μακεδονία-Ελλάδα
14.08 15.15 Μαυροβούνιο-Ελλάδα

*Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν σε live streaming από το κανάλι YouTube της FIBA (youtube.com/fiba)

Με Λιοτόπουλο και Αβδάλα στη 12άδα η Εθνική Παίδων στο Ευρωπαϊκό U16 των Σκοπίων