MENU

«Μ’ εκβιάζεις μου κολλάς, σαν το νόθο με πετάς μα κι απάνω μου κρεμιέσαι». Στίχοι που τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου, με διαχρονική αξία και σημασία. Αρκεί να τους καταλαβαίνει ο καθένας. Πρώτα και πάνω απ’ όλους αυτό που ορίζεται ως Ελλάδα. Όχι γεωγραφικά, αλλά έμψυχα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί έναν απ’ τους κορυφαίους πρεσβευτές της πατρίδας μας. Το προσωνύμιο «Greek Freak», οι φωτογραφίες του στην Ακρόπολη ή με την φανέλα της Εθνικής που έχουν το «Hellas» στο στήθος, τα γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσους γνωρίζουν ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας π.χ. Το είδαμε άλλωστε απ’ την αντίδραση… κάποιου Λεμπρόν Τζέιμς!

Η προέλευση, το χρώμα, το επίθετο, είναι στοιχεία που απασχολούν μόνο σκαλωμένα μυαλά. Σαπισμένα. Απ’ αυτά που αναφέρουν λάθος το Αντετοκούνμπο. Για να τον… μειώσουν. Σε μια χώρα που έδειξε δυστυχώς να διαθέτει αρκετούς που «χαλάστηκαν» απ’ την επιτυχία του Γιάννη.

Ένα παιδί που παράτησε τις διακοπές του για να συμμετάσχει στις υποχρεώσεις της Εθνικής. Χωρίς να είναι η πρώτη φορά. Ένα παιδί που μπορούσε να μην ασχολείται καν με εθνικότητες, τόπους που γουστάρει, γιατί «όπλο» του είναι αυτό που του έδωσε η ίδια η φύση και η δουλειά του. Καμία Νιγηρία, καμία Ελλάδα δεν τον έκανε αστέρι του ΝΒΑ. Αντ’ αυτού, κάθεται και προσφέρει στη χώρα την προβολή που δεν μπορεί να της δώσει ούτε καν το υπουργείο τουρισμού.

Το «ευχαριστώ» είναι να ακούει πως φέρνει με το ζόρι τα αδέρφια του στην επίσημη αγαπημένη, να ακούει παλιότερα οπαδικές εκπομπές να κάνουν ρατσιστικά σχόλια, να του τη «λένε» επειδή έκανε αμερικάνικο σχόλιο για την καλή εμφάνιση του Κώστα κόντρα σε ελληνική ομάδα. Κοινώς, να τον… πετούν σαν «νόθο» που λέει και το τραγούδι, παρότι η ίδια η χώρα δεν μπορεί να καταλάβει καλά-καλά πόσο κρέμεται πάνω του.

Ίσως να το συνειδητοποιήσουμε λίγο περισσότερο μέσω των προσβλητικών αναφορών των Νιγηριανών. Χώρα καταγωγής της οικογένειας του Γιάννη και του ίδιου προφανώς. Χώρας που θα μπορούσε να φοράει τη φανέλα της και να μην επιλέξει αυτή που ακούει να τον αποκαλούν «Ακενοτούμπο».

Η καρδιά τον οδήγησε στο γαλανόλευκο. Ενόχλησε τόσο τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας απ’ την χώρα καταγωγής του (Νιγηρία) που ήρθαν τα πικρόχολα τελευταία σχόλια, αναφορικά με τη φωτογραφία που πόσταρε με τα αδέρφια του. Επιδεικνύοντας την τιμή και τη χαρά που αισθάνεται να είναι όλοι μαζί με τη φανέλα που γράφει «Hellas». Της ίδιας Ελλάς, πολίτες της οποίας επιμένουν πως απλά είναι με… βύσμα τον Γιάννη οι άλλοι τρεις στην προεπιλογή της Εθνικής. Μικρόψυχα και χαζά σχόλια, από ανθρώπους που μάλλον δεν είδαν καν τις δηλώσεις ενός σούπερ σταρ του ΝΒΑ, ενός εκ των κορυφαίων 4-5 παικτών στον κόσμο, που είπε πως θα κάνει ό,τι του ζητηθεί, πως καμία ομάδα δεν πρέπει να προσαρμόζεται στον έναν και ότι η δουλειά είναι πάντα το πιο σημαντικό στοιχείο.

Σίγουρα έχουμε αργήσει ,αλλά είναι πλέον καιρός να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό το παιδί για τη χώρα την ίδια. Για την προβολή της. Για τον αθλητισμό της. Για τα μικρά παιδιά, για το μπάσκετ. Για την ίδια την κουλτούρα της. Καιρός να αναγνωρίσουμε τον Γιάννη ως ένα ελληνικό τοτέμ και να τον προσέχουμε ως τέτοιο.

 

Πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν για να αποδεχτούμε τον Γιάννη ως ελληνικό τοτέμ;
EVENTS