MENU

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια στον σύλλογο, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι «πράσινοι», δίνοντας σημασία ακόμα και στο οικογενειακό περιβάλλον των παικτριών, ενώ αναφέρθηκε στις... παραφωνίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Το «τριφύλλι» έφτασε για πρώτη φορά στην κατάκτηση του νταμπλ -πρωτάθλημα και σε Νεανίδες και σε Κορασίδες- και ο Μάκης Κουτσονικόλας αποκαλύπτει στο SDNA το μεγάλο του όνειρο για το «αύριο» των κοριτσιών και κάνει αναφορά στο δώρο που του έκαναν ανήμερα των γενεθλίων του.

- Να ξεκινήσουμε από τα οργανωτικά. Όλες οι ομάδες βρέθηκαν να παίζουν σε κλειστά χωρίς κλιματισμό και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 45 βαθμούς. Πως φτάσαμε ως εκεί;

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσαμε στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη. Και στην Καλαμάτα και στην Τέντα οι άνθρωποι της Ένωσης και οι εργαζόμενοι, ειδικά, προσπάθησαν να βρουν λύσεις, αλλά δεν ήταν εφικτό. Το πρόβλημα ήταν ο εργολάβος που δεν ήταν συνεπής και ήξεραν το πρόβλημα 10 μέρες πριν και έπρεπε να βρεθεί κάποια λύση, είτε να πιεστεί η πλευρά του δήμου να βάλει κάποια άλλα κλιματιστικά, είτε να βρεθεί κάποια λύση άλλη, γιατί είναι η κορυφαία διοργάνωση των κοριτσιών και δεν μπορεί να πηγαίνει και και να παίζουν σε γήπεδα που η θερμοκρασία ξεπερνά και τους 50 βαθμούς. Από τις 12:00 το μεσημέρι δηλαδή μέχρι να πέσει ο ήλιος οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές. Έγιναν κάποιες κινήσεις, αλλά ήταν ημίμετρα για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και για μένα η ευθύνη βαραίνει την Ομοσπονδία και αυτούς που πήραν απόφαση να γίνει σε ένα τέτοιο γήπεδο ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

- Στα αγωνιστικά η διαιτησία είχε τα προβλήματά της. Το βίωσε και ο Παναθηναϊκός με τον πάγκο του να δέχεται τεχνική ποινή 26" πριν το τέλος με το σκορ στο 52-48.

«Δεχθήκαμε μία τεχνική ποινή χωρίς να έχει δοθεί καν παρατήρηση πριν. Ο κόουτς απλά ζήτησε βήματα και δέχθηκε τεχνική ποινή. Γενικά ήταν πάρα πολύ χαμηλό το επίπεδο της διαιτησίας σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και δεν το λέω μόνο για τον Παναθηναϊκό, γιατί είχαν παράπονα όλες οι ομάδες. Υπήρχαν καλύτεροι διαιτητές που θα μπορούσαν να επιλεχθούν και όσο για το παιχνίδι, τι να πω, μάλλον ήθελαν να το κάνουν ντέρμπι, για το καλό του μπάσκετ που έλεγε και ένας διαιτητής! Και το ξαναλέω δεν μιλάω μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για όλες τις ομάδες. Θα μου πει κάποιος αδικήθηκες και πήρες το πρωτάθλημα; Ναι, γιατί τα κορίτσια κατέβαλλαν μεγαλύτερη προσπάθεια».

- Πως γίνεται το recruiting των αθλητριών; Με ποια κριτήρια επιλέγονται;

«Αυτό είναι μία ιστορία που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 10 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε πολλές αλλαγές, αν θέλεις προσθήκες, κάθε καλοκαίρι. Εμείς δουλεύουμε ένα πλάνο γύρω στα 20-25 κορίτσια κάθε χρόνο και είναι ευχής έργον που δουλεύουν όλες μαζί ταυτόχρονα στο γήπεδο αυτό, αν και είναι κάτι δύσκολο βέβαια να το πετύχεις, γιατί είναι λιγάκι διαφορετικό το ηλικιακό επίπεδο, αλλά αναγκαζόμαστε να έχουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο και αυτός είναι ο λόγος που παίρνουμε δεύτερη και τρίτη θέση τα τελευταία χρόνια σε κάθε ηλικιακή κατηγορία και είμαστε στα πανελλήνια πρωταθλήματα όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά σημαντικό είναι να μπορούν να ακολουθήσουν το κομμάτι κομμάτι "πειθαρχίας" τα κορίτσια και να μπορούν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό με πάρα πολλές προπονήσεις και πολλούς αγώνες. Και φυσικά να καθοδηγούνται, γιατί αυτό είναι βασικό κριτήριο, από καλούς και έμπειρους προπονητές. Επίσης κάνουμε ακόμα και αν θέλεις σε εισαγωγικά επιλογή στις οικογένειες, δηλαδή προσπαθούμε να έχουμε στην ομάδα μας τους καλύτερους γονείς, γιατί υπάρχει αυτό το προβληματάκι και είναι αυτό που λέω εγώ, οικογένεια του Παναθηναϊκού είναι μέχρι την πόρτα του κλειστού, από κει και μετά είναι οι οικογένειες των αθλητριών στο σπίτι τους, που ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Αλλά όταν μπαίνουμε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι αλλιώς.

Και θα ήθελα να συγχαρώ και τους γονείς για όλο αυτό.  Ήταν εξαιρετική χρονιά στα τμήματα των Κορασίδων και των Νεανίδων που κατακτήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος, γιατί είμαι 99% σίγουρος, δεν το έχω τσεκάρει απόλυτα, την ίδια χρονιά και στις δύο ομάδες το πρωτάθλημα».

- Ήταν το φετινό η απόρροια και η δικαίωση αυτής της προσπάθειας των 10 χρόνων;

«Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά στον σύλλογο και θα συνεχίσει να γίνεται και τα επόμενα χρόνια γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο φέτος το πρωτάθλημα, δεν είναι αυτοσκοπός αυτός, αλλά ο σκοπός είναι να δούμε κορίτσια σε υψηλό επίπεδο, είτε στον Παναθηναϊκό και σε οποιαδήποτε ομάδα Α1 κατηγορίας, είτε στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να δουλεύουμε, να παίζουμε μπάσκετ από κει και μετά αν καταφέρουμε να πάρουμε και τα πρωταθλήματα φυσικά για τον Παναθηναϊκό είναι ό,τι καλύτερο».

-  Βλέπεις ότι έρχεται μια χρυσή γενιά για το γυναικείο;

«Θα αργήσει λίγο. Θέλει τουλάχιστον χρόνο ακόμα, γιατί γενικά το γυναικείο μπάσκετ αντιμετωπίζει μία κρίση δεν είναι πολλά κορίτσια να παίζουν μπάσκετ και κάποια που είναι σε υψηλό επίπεδο αναγκάζονται να πάνε σε κολέγια στην Αμερική. Σίγουρα σιγά-σιγά να δουλεύουν όλοι οι σύλλογοι μεθοδικά. Σίγουρα θα υπάρχει καλύτερο επίπεδο και χρειάζεται και γενικά από τους συλλόγους να αντιμετωπίζεται λίγο πιο σοβαρά να το πω, γιατί φτάσαμε στο αμήν. Πολλές ομάδες έχουν προβλήματα να συμπληρώσουν 12άδες και δεν το λέω ποιοτικά, αλλά ποσοτικά. Αλλά σιγά-σιγά το μπάσκετ γυναικών παίρνει την προβολή που του αρμόζει και από εσάς τους δημοσιογράφους.  Αν έχουν ακαδημίες οι ομάδες, οι οποίες δουλεύουν με τα παιδιά θεωρώ ότι στα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια θα ανέβει το επίπεδο».

- Γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στις ακαδημίες;

«Είναι απογοητευτικό ότι ο Ολυμπιακός δεν ασχολείται με τις ακαδημίες τώρα, γιατί πιο παλιά δεν υπήρχε ως ομάδα. Κάτι πήγε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το εγκατέλειψε και δεν ξέρω και τον λόγο. Πέρσι μάλιστα δεν κατέβασαν ομάδα στις Νεανίδες, παρά μόνο το υποχρεωτικό να το πω. Κάτι πάνε να κάνουν φέτος. Μακάρι να το συνεχίσουν και να ανέβει ο ανταγωνισμός». 

- Πως θα εξηγούσες με λίγα λόγια ότι ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστεί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες του μπάσκετ σε άνδρες και γυναίκες;

«Ερασιτέχνης και ΚΑΕ Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια έχουν άρρηκτη συνεργασία και αυτός είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες. Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και δουλεύουν και εκείνοι με πρόγραμμα και κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά. Και αυτοί είχανε πάλι επιτυχίες και ήταν σε πανελλήνια πρωταθλήματα, όπως κάνει κάθε χρονιά ο Παναθηναϊκός και έχει κατακτήσει τίτλους».

- Αυτό που έκανε η Ζιάκκα στον ημιτελικό στην ανατροπή με τα κλεψίματα (είχε 13 συνολικά στο ματς) σου θύμισε λίγο Διαμαντίδη;

«Η Αγγελική είναι πάρα πολύ χαρισματικό παιδί και στο κομμάτι της άμυνας και στο κομμάτι της επίθεσης. Έχει αυτή την ικανότητα όντως, να μπορεί να κλέψει μπάλες, είναι αυτό το κομμάτι της, αλλά αυτό που έκανε η Αγγελική, που το κάνει γενικά και έγινε στο τελευταία δευτερόλεπτα στον ημιτελικό είναι ότι ως αρχηγός δεν μπορούσε να δεχθεί την ήττα και να μην είναι ο Παναθηναϊκός στον τελικό. Ναι, μου τον θύμισε τον Διαμαντίδη σε αυτό και της έχουν κολλήσει και το παρατσούκλι "Κούκοτς", αλλά αυτοί ήταν αριστερόχειρες, η Αγγελική είναι δεξιόχειρας. Αλλά δεν θέλω να σταθώ μόνο στην Αγγελική. Υπάρχουν κι άλλα κορίτσια όπως η Φραγκούλη, η Μπάτσιου, η Φελούρη, η Σπέντζου, η Κεφάλα, η Υφαντοπούλου. Όλα αυτά είναι κορίτσια που δουλεύουν και θα έχουν μέλλον στο μπάσκετ, είτε στον Παναθηναϊκό, είτε σε άλλη ομάδα. Αλλά η Αγγελική έχει εμπειρία από Πανελλήνια πρωταθλήματα, ήρθε με στόχο τον τίτλο και το κατάφερε».

- Δεύτερος τίτλος που κατακτά ο Παναθηναϊκός ανήμερα των γενεθλίων σου (2 Ιουλίου). Εύχεσαι του χρόνου να τριτώσει;

«Προφανώς έχεις σίγουρα δει την ανάρτηση που έχω κάνει. Είναι δεύτερος τίτλος στα γενέθλιά μου, δεν το είχα σκεφτεί, αλλά συνέβη. Θα γίνει, ειδικά άμα έχει δεν έχει air condition το γήπεδο, γιατί και τότε στην Καλαμάτα το 2017 δεν υπήρχε κλιματισμός. Είναι μία ωραία σύμπτωση».

- Πέρα από τον ρόλο σου στον Παναθηναϊκό, τι είναι αυτό που θα κάνει τον Μάκη χαρούμενο, να νιώσει δικαίωση και ικανοποίηση;

«Θέλω θα δω αυτά τα κορίτσια να είναι μέλη της εθνικής ομάδας στα επόμενα χρόνια. Αν καταφέρουν να δουλέψουν και να συνεχίσουν με αυτή την δουλειά που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια και είναι και μελετημένα και στην οικογένειά του Παναθηναϊκού μπορούν να παίξουν και στη γυναικεία ομάδα και όσο το δυνατόν περισσότερα για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που θα έχω καταφέρει. Δηλαδή να τις δω να παίζουν σε υψηλό επίπεδο και να καταφέρουν κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που ακόμα το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα, το πρωτάθλημα μας, δεν είναι και σε τόσο υψηλό επίπεδο. Αυτή θα είναι η δικαίωση δική μου για την επιλογή που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, να έρχονται αυτά τα κορίτσια και να είναι στις ακαδημίες μας».

«Πώς έρχονται τα πρωταθλήματα στον Παναθηναϊκό; Δεν διαλέγουμε μόνο παίκτριες αλλά και γονείς»!
EVENTS