MENU

* Δυο χρόνια με τον Παναθηναϊκό κομπάρσο στην Ευρωλίγκα ήταν πολλά. Πάρα πολλά. Ένας χρόνος χωρίς πρωτάθλημα ή Κύπελλο ήταν κάτι ακραία ασυνήθιστο για τον κόσμο του όταν τα προηγούμενα 27 συνεχόμενα χρόνια πανηγύριζαν πρωτάθλημα ή Κύπελλο ή Ευρωπαϊκό. Ή και τα τρία μαζί. Διάλειμμα τέλος.

* Ήταν μια περίοδος αγρανάπαυσης για τον Παναθηναϊκό. Δοκιμασίας σε όλα τα επίπεδα. Πολύ σκληρής που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στον κόσμο του και σε όσους είχαν ζήσει τα μεγαλεία και έπρεπε να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση που δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι ζούσαν. Ο Παναθηναϊκός ήταν πανταχού… απών στα θεσμικά όργανα εδώ κι ένα χρόνο, χάνοντας πολύ έδαφος. Κι όλα αυτά τώρα πρέπει να τα ανακτήσει.

* Το κύρος δεν χάνεται από μια ή δυο κακές σεζόν. Εδώ ομάδες όπως το Μιλάνο που ήταν εξαφανισμένες για δεκαετίες από την Ευρωλίγκα και με δυο καλές σεζόν θεωρούνται ξανά από τις μεγάλες δυνάμεις. Πόσο μάλλον αν συμβαίνει το αντίθετο λοιπόν. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, ανηφορικός αλλά με πάσα βεβαιότητα μπορεί κάποιος να πει ότι έφτασε στο τέλος του. Κι όπως ξέρετε, όταν σας γράφει κάτι το SDNA είναι νόμος.

* Όταν σας έλεγαν κάποιοι ότι ο Παναθηναϊκός χάνει λάδια και του χρόνου θα είναι τραγικός και με το μισό μπάτζετ και δε θα έχει στον ήλιο μοίρα είτε εξέφραζαν επιθυμία είτε δεν ήξεραν. Την ίδια στιγμή το SDNA φώναζε σε όλες τις εκπομπές του από τον Μάρτιο: «Εκατό μέρες μετράμε για τα δυο κομβικά ζητήματα: Του ΟΑΚΑ και το διοικητικό-ιδιοκτησιακό». Και μετά 90 μέρες, 50 μέρες κοκ. Οι στημένοι χλεύαζαν, οι αφελείς κοιτούσαν με μισό μάτι, οι γνωρίζοντες το «έπιαναν». Οι εξελίξεις τα απέδειξαν όλα. Κι ακόμα έχουμε δρόμο.

* Το βέβαιο είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό. Και τον Παναθηναϊκό που ήξεραν όλοι πρέπει να τον ξεχάσουν όλοι. Ξέρετε, που έψαχνε ξένους με 200 χιλιάρικα, που έπρεπε να βρει παίκτες-στοιχήματα. Που ποντάριζε στο λίγο για να πάρει το πολύ.

* Η εποχή των λαχείων έληξε. Ο Παναθηναϊκός γυρίζει κανονικός. Κι εκεί βέβαια θα μετρηθούν όσοι έκαναν επίδειξη αλαζονείας. Γιατί μαγκιά (ακόμα και στα αθλήματα που απαιτούν σκληράδα) δεν είναι να ρίχνεις κλωτσιές στους πεσμένους στο καναβάτσο αλλά να τους ρίξεις όταν είναι όρθιοι.

* Τι σημαίνει κανονικός; Ας περιμένουμε να δούμε στην πράξη γιατί τα πολλά λόγια είναι περιττά. Το «λατέρνα-φτώχεια και φιλότιμο» δεν ταιριάζει πάντως ούτε στο μέγεθος, ούτε στο πρεστίζ του συλλόγου ούτε στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δεν το άντεξε και αυτό που μπορεί να δώσει σήμερα ως πληροφορία η στήλη είναι ότι δε θα χρειαστεί να το αντέξει άλλο.

* Και το γεγονός ότι χτυπάει τον προπονητή που ο Ερυθρός Αστέρας πίστευε ότι είχε κλείσει οριστικά για την επόμενη σεζόν μπορεί να μην λέει πολλά αλλά οι «γάτοι» θα το πιάσουν το μήνυμα.

* Έχει δρόμο να διανύσει ο Παναθηναϊκός για να γίνει αυτός που πρέπει. Σε όλα τα επίπεδα όμως.  Πρώτα από όλα αγωνιστικά αλλά όχι μόνο. Διότι και διοικητικά θέλει αλλαγή πλεύσης και στον ΕΣΑΚΕ και στην ΕΟΚ και διαιτητικά και γενικώς θέλει ένα makeover το πράγμα στον Παναθηναϊκό. Ξεκινώντας φυσικά από τη μεγαλύτερη του επένδυση που είναι το γήπεδο. Κι έπειτα με αυτούς που θα παίζουν στο γήπεδο. Οι προτεραιότητες υπάρχουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει εκεί το lifting.

* Όλα αυτά βέβαια απαιτούν χρόνο. Όταν όμως φτάσει τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν μπει τα πάντα σε μια σειρά. Κι επειδή πλέον ξέρετε, για να μην λέμε κάθε φορά τα ίδια, τώρα που έχετε τις γκαραντί πληροφορίες, είναι και δική σας ευθύνη από που ενημερώνεστε και τι παπατζηλίκια ή σοβαρή ενημέρωση είστε έτοιμοι να δεχθείτε. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Δεν χρειαζόμαστε πλέον συστάσεις, η ταυτότητα και η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται κάθε μέρα εδώ και χρόνια. Κάπου όμως κι ο αναγνώστης πρέπει να είναι υπεύθυνος, αν βεβαίως μπορεί να ξεχωρίσει κι εκείνος ανάμεσα σε δεκάδες media και social media ποιος τον σέβεται πραγματικά.

* Επί τη ευκαιρία, κι επειδή οι μεταγραφές τρέχουν, κι επειδή έχουμε κι Εθνική, καλό θα ήταν οι κύριοι μπασκετικοί να μας κάνουν και μια εκπομπή έτσι για να μην χανόμαστε. Όλο και κάτι μπορεί να προκύψει αυτή την εβδομάδα, οπότε ζεστό ψωμάκι από τον φούρνο, πάντα είναι εύγευστο.

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε όλα τα επίπεδα
EVENTS