MENU

«Στο διαδικτυακό δημοσιογραφικό μέσο «SDNA» (ηλ. διεύθυνση https://www.sdna.gr/) την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «ΟΧΙ, αυτό δεν μπορεί να είναι μια καλή ιδέα», με συγγραφέα την κα Μαριάννα Αξιοπούλου. Ακολούθως, την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, δημοσιεύτηκε δεύτερο άρθρο, από την ίδια συγγραφέα, με τίτλο «Μεντιόλα στο SDNA: Δεν αξίζει το προνόμιο να είναι προπονητής!».

Τα δύο ως άνω κείμενα είναι αντιδεοντολογικά, συκοφαντικά και δυσφημιστικά, και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου, την τιμή και την υπόληψή μου, με τους εξής τρόπους, και για τους εξής λόγους:

Ι. Νομική Βάση

I.i. Κανόνες δεοντολογίας

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Ειδησεογραφικων και άλλων Δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών (Π.Δ. 77/2003 ΦΕΚ Α 75/2003), και κατά το αρθ. 3, «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται εμπράκτως τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και να υπερασπίζονται την ελευθερία μεταδόσεώς τους. Οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους». Κατά το αρθ. 5, «1. Η μετάδοση των γεγονότων πρέπει να είναι αληθής, ακριβής και όσο είναι δυνατό πλήρης. Τα γεγονότα πρέπει να παρουσιάζονται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη δημιουργούν υπέρμετρη ελπίδα, σύγχυση ή πανικό στο κοινό.

2. Ανακρίβειες ή παραπλανητικές δηλώσεις διορθώνονται αμέσως στο πλαίσιο της ίδιας ή παρόμοιας εκπομπής». Κατά το αρθ. 8 «Δεν πρέπει να μεταδίδονται πληροφορίες χωρίς να έχουν ελεγχθεί». Έτι περαιτέρω, σύμφωνα με τις Αρχές Δεοντολογίας Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., και το αρθ. 1, ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: α) Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β) Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

γ) Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

στ) Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.

Επίσης, κατά το αρθ. 2, Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

I.ii. Υποχρέωση ανάκλησης της προσβολής (άρθ. μόνο παρ. 5 Ν. 1178/1981).

Κατά το άρθρο μόνο παρ. 5 Ν. 1178/1981, όπως αντικαταστάθηκε εκ νέου με το άρθρο 37 § 2 Ν. 4356/2015, ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου ή, όταν αυτός είναι άγνωστος, τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου, που του υποδεικνύει. Στο κείμενο αυτό προσδιορίζονται και οι λέξεις ή φράσεις, που θεωρήθηκαν προσβλητικές, και πρέπει να ανακληθούν και οι λόγοι, για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά υπήρξε προσβλητική. Η αποκατάσταση θεωρείται ότι επήλθε ανιδιοκτήτης του εντύπου, άλλως ο εκδότης ή ο διευθυντής σύνταξης αυτού, εντός διαστήματος δέκα (10) ημερών ή, σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο

Α) ανακαλέσει ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση, που γίνεται στην ίδια ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο· και

β) κοινοποιήσει στον αδικηθέντα το ως άνω δημοσίευμα αποκατάστασης. Η παρέλευση άπρακτου διαστήματος δέκα (10) ημερών ή η μη δημοσίευση στο αμέσως επόμενο τεύχος θεωρείται άρνηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή εκδότη του εντύπου.

II. Τα προσβλητικά δημοσιεύματα.

Στο από 17 Μαΐου 2022 άρθρο με τίτλο «ΟΧΙ, αυτό δεν μπορεί να είναι μια καλή ιδέα», με συγγραφέα την κα Μαριάννα Αξιοπούλου, αναφέρονται τα εξής:

1. «Είναι τόσο κρίμα. Κατέστρεψε το μπάσκετ για τόσα κορίτσια, τόσες ταλαντούχες παίκτριες που δεν έπαιξαν πουθενά»

2. «Ο Μαργαρίτης χρησιμοποιούσε την κατάσταση κάθε ανθρώπου εναντίον του. Ήθελε να σε γνωρίσει καλά, να μάθει τα πάντα για σένα μόνο και μόνο για να βρει το αδύνατό σου σημείο. Και μετά να σε ελέγχει με αυτό. Με έπαιρνε τα βράδια τηλέφωνο και μου μιλούσε με τις ώρες για το προφίλ μου και για το πώς δεν ταιριάζει στο πανεπιστήμιο επειδή είμαι γκέι. Ένιωθα ότι όλοι ήταν εναντίον μου, μέχρι που κατάλαβα ότι απλά μου έβαζε λόγια»

3. «1.032 πρώην και νυν φοιτητές του Riverside υπέγραψαν κατά του τερματισμού του συμβολαίου της και κατά της κακοποίησης που έχουν υποστεί οι παίκτριες από τον προπονητή τους»

4. «Όποτε μιλούσε για μια παίκτρια δε θα την ανέφερε με το όνομά της ή το νούμερό της. Θα ήταν η «χοντρή» ή η «κοντή» ή εκείνη με τα τατουάζ. Τόσο για μας όσο και για τις άλλες ομάδες. Τότε ήταν η ώρα που μας μείωνε περισσότερο. Στόχευε όλες τις ανασφάλειές μας, έκανε πολύ αγενή σχόλια» και «Έβαλε το βίντεο και το βλέπαμε ξανά και ξανά. Εφτά φορές! «Δεν ξέρω πώς το κατάφερες αυτό», μου έλεγε. Έκλαιγα. Είχα μόλις μάθει ότι η καριέρα μου έχει τελειώσει, ότι δεν ξέρω αν θα παίξω μπάσκετ ξανά και με κορόιδευε. Ήμουν σε σοκ. Δε μπορούσα καν να του απαντήσω».

5. «Οι πρώην παίκτριές του συμφωνούσαν και σε ένα ακόμα μοτίβο. Τις πίεζε. Δεν υπήρχε πόνος. Δεν υπήρχε τραυματισμός. Δεν υπήρχε διάλειμμα.»

6. «Ήξερε πολλά για το παρελθόν μου. Αυτό κάνει όταν σε συναντάει για πρώτη φορά. Παρουσιάζεται ως ο τύπος που νοιάζεται και θέλει να ξέρει για σένα. Σκάβει στο παρελθόν και το κάνει προσωπικό. Του μίλησα για μένα. Του είπα ότι ο πατέρας μου έφυγε όταν ήμουν τριών μηνών, του είπα ότι με είχαν παρενοχλήσει σεξουαλικά όταν ήμουν παιδί. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν να χάσω την υποτροφία μου και να πρέπει να επιστρέψω σε αυτή την κατάσταση. Από την αρχή της πρώτης μου χρονιάς αγματα των καταστηκε ως μυγα τον χωρις φώμως μην έχειν την αντω περί αυτοκρατήματα μεν και και πρέπει να επιστρέψω σε αυτή την κατάσταση. Από την αρχή της πρώτης μου χρονιάς άρχισαν τα σχόλια. Έχανα ένα λέι απ και μου φώναζε «γι' αυτό σε άφησε ο μπαμπάς σου». Έφτασα σταδιακά σε ένα σημείο που δεν μπορούσα να πιάσω τη μπάλα. Έτρεμα. Κι απλά ερχόταν και μου έλεγε «φαίνεται ότι απλά ήρθε ο καιρός να γυρίσεις πίσω και να κάτσεις σπίτι σου». Και τα έλεγε όλα στα ελληνικά. Κανείς δεν καταλάβαινε τι μου έλεγε.».

7. «Σε μια πρωινή προπόνηση υπέστη διάσειση. Στις τρεις μέρες τής είπε να μπει στο γήπεδο. Μετά από τρεις μέρες έπαθε και δεύτερη διάσειση. Την πίεσε να επιστρέψει στις προπονήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες υπέστη και τρίτη διάσειση. «Θυμάμαι ότι έμπαινε στα αποδυτήρια και έτρεμε, ρουθούνιζε και τιναζόταν. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς κάποιος που την έβλεπε σε αυτή την κατάσταση μπορεί να σκεφτόταν «μμμ, μπορούμε να την πιέσουμε λίγο ακόμα»»

8. «Ο Τζον Μαργαρίτης την πήρε τηλέφωνο. «Μου είπε τα ίδια πράγματα: Δεν αξίζω την υποτροφία, δεν είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που έχω... Πανικοβλήθηκα. Δεν άντεχα να χάσω την υποτροφία μου. Για εκείνες τις ώρες τα έχασα. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα με στείλουν πίσω στο σπίτι. Κατέρρευσα και πήρα υπερβολική δόση. Πολύ υπερβολική δόση. Θυμάμαι ότι ξύπνησα στο νοσοκομείο. Και εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν χαρούμενη που ξύπνησα».

Τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά είναι αναληθή στο σύνολό τους. Καμία αθλήτρια την οποία προπόνησα δεν εξαναγκάστηκε εξαιτίας μου να σταματήσει τον αθλητισμό, το αντίθετο, βοήθησα πολλές αθλήτριες να πάνε σε ομάδες μετά την αποφοίτησή τους. Ποτέ μου δεν σχολίασα καν τον γενετήσιο προσανατολισμό αθλήτριας, αντίθετα, έχω προσλάβει ως βοηθό πρώην αθλήτριά μου η οποία ήταν ομοφυλόφιλη. Δεν υπέγραψαν 1.032 πρώην και νυν φοιτητές του UC Riverside το αναφερόμενο υπ' αρ. 3 αίτημα. Επρόκειτο για ένα αίτημα (petition) το οποίο ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο και το αποδέχονταν διαδικτυακά οποιοσδήποτε, δίχως να είναι εφικτό να ελεγχθεί η ταυτότητά του, ή αν το ίδιο φυσικό πρόσωπο υπογράφει πολλαπλές φορές χρησιμοποιώντας πολλούς λογαριασμούς. Δεν σχολίαζα υποτιμητικά τα σώματα των αθλητριών. Η αθλήτρια Αναλίζ Ίτο δεν εξαναγκάστηκε να δει το βίντεο του τραυματισμού της πολλαπλές φορές. Πάντα αναγνώριζα τους τραυματισμούς των αθλητριών. Τα περιστατικά που αφορούν την Τζέσικα Ογκουνάριν δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στη πραγματικότητα. Σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο που τηρείται απαρέγκλιτα στο NCAA, μία αθλήτρια που εμφανίζει συμπτώματα διάσεισης πρέπει να παραμείνει εκτός δράσης για 7 ημέρες τουλάχιστον, ανεξαρτήτως της γνώμης του προπονητή της ή ακόμα και της ίδιας. Αρμόδιοι είναι οι φυσιοθεραπευτές της ομάδας και όχι ο προπονητής. Δεν πήρα τηλέφωνο την αθλήτρια να της επιτεθώ για τον έρανο που έκανε, αντίθετα, όπως προκύπτει από μεταξύ μας γραπτή συνομιλία, ενημερώθηκε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αντικανονική από την φυσιοθεραπεύτρια Jessika Hunt, και μου ζήτησε η ίδια να βρεθούμε για να τη βοηθήσω.

Στο δεύτερο άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, από την ίδια συγγραφέα, με τίτλο «Μεντιόλα στο SDNA: Δεν αξίζει το προνόμιο να είναι προπονητής!», αναφέρονται τα εξής:

9. «υποτιμούσε και συναισθηματικά κακοποιούσε τις γυναίκες»

10. «Οπότε όσα γραφτούν σήμερα είναι υπό την κρίση του δικαστηρίου και των ενόρκων»

11. «Επέστρεψε. Τιμωρήθηκε ξανά».

12. «Έκανε ανάρμοστα σχόλια, τόσο 4 από 14ο και εν απουσία των κοριτσιών, σχολιάζοντας τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και τα σώματά τους. Ξεφτίλισε μια Αφροαμερικανίδα για την επιλογή χτενίσματος της και την κατηγόρησε για αρνητικά ποσοστά στα σουτ της, όταν έχει braids.»

13. «Το 2016 η Μεντιόλα και η έτερη συνεργάτιδά του, Ms. Bell, ανακάλυψαν πορνογραφικό υλικό σε ένα κοινόχρηστο υπολογιστή στο γραφείο τους και όταν εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και την ανησυχία τους στον Μαργαρίτη, εκείνος δεν έκανε τίποτα».

14. «Κατά τη γνώμη του, δεν του αξίζει το προνόμιο να είναι προπονητής σε ομάδα μπάσκετ γυναικών. Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που αναδεικνύουν ακριβώς το ποιόν του και πώς υποτιμούσε και συναισθηματικά κακοποιούσε τις γυναίκες (συμπεριλαμβανομένου και εμού). Βάσει των εφτά χρόνων προπονητικής εμπειρίας μου υπό τον Μαργαρίτη, πιστεύω ότι είναι τοξικός και θα ήταν λάθος να τοποθετηθεί σε θέση ισχύος (ειδικά σε θέση ισχύος απέναντι σε νεαρά κορίτσια). Λατρεύω τα χρόνια που πέρασα στην Ελλάδα και προσωπικά για μένα θα ήταν απογοητευτικό να ξέρω ότι το πρωτάθλημα που επιτρέπει να είναι ξανά προπονητής.»

15. «Στη διάρκεια του προγράμματος, η Μεντιόλα υπέστη αρκετές φορές υποτιμητική συμπεριφορά, βάσει του φύλου της. Πολλές φορές της φέρθηκε ανάρμοστα και επιθετικά, και προκειμένου να απολογηθεί της ζητούσε να τον πάρει αγκαλιά, κάτι το οποίο την έφερνε σε δύσκολη θέση. Σε μία από τις περιπτώσεις κι ενώ οι δυο τους ήταν σε προχωρημένη ώρα στο γραφείο του, της έφραξε το δρόμο προς την πόρτα.»

16. «Η κλιμακωμένα επιθετική συμπεριφορά του ήταν προϊόν της προσπάθειάς της να παρέμβει στη συμπεριφορά του απέναντι στις παίκτριες της ομάδας. Έκανε ανάρμοστα σχόλια, τόσο εν παρουσία όσο και εν απουσία των κοριτσιών, σχολιάζοντας τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και τα σώματά τους. Ξεφτίλισε μια Αφροαμερικανίδα για την επιλογή χτενίσματος της και την κατηγόρησε για αρνητικά ποσοστά στα σουτ της, όταν έχει braids.»

17. «Το 2017 τον ξεμπρόστιασε για τον τρόπο που φερόταν στις παίκτριές του. Την κατσάδιασε και την απείλησε με απόλυση» 

18. «Επέμενε τόσο στην ίδια όσο και στην Ms. Bell να δουλεύουν ενώ ήταν σε άδεια εγκυμοσύνης»

19. «Τόσο η Τζουλιάνα Μεντιόλα όσο και οι αρχηγοί της ομάδας μπάσκετ, είχαν επανειλημμένως καταγγείλει τη συμπεριφορά του στην υπεύθυνη του αθλητικού προγράμματος. Από το 2018 ξεκίνησαν να προσπαθούν να βρουν άκρη με το πανεπιστήμιο.»

20.«Στις 15 Μαρτίου του 2019 ο Τζον Μαργαρίτης ζήτησε από την Μεντιόλα να υπογράψει συμφωνία ότι δε θα μείνει έγκυος ξανά και υπονόησε ότι η δουλειά της εξαρτάται από το αν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία.»

21. «Στις 22 Ιουλίου του 2019 ενημερώθηκε ότι το συμβόλαιό της δε θα ανανεωθεί. Η Ταμίκα Σμιθ Τζόουνς της είπε ότι ήταν απόφαση του Μαργαρίτη και ότι αν η Μεντιόλα μιλούσε δημοσίως για τις συμπεριφορές του Μαργαρίτη θα διακινδύνευε όλες τις μελλοντικές της δουλειές.»

22. «Στις 6 ή περίπου στις 6 Ιουνίου ο Τζον Μαργαρίτης την ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα και ότι όντως θα τεθεί σε σύντομη διαθεσιμότητα γιατί βρέθηκε υπεύθυνος για τις φωνές στις παίκτριες, για τον συναισθηματικό πόνο που τους προκάλεσε, για την πίεση, υπό των σχετικών απειλών του, να επιστρέφουν νωρίτερα τραυματισμούς, για την αδιαφορία του για το ακαδημαϊκό κομμάτι του πανεπιστημίου και για τις απειλές για τις υποτροφίες».

Τα παραπάνω περιστατικά είναι αναληθή στο σύνολό τους. Δεν εκκρεμεί δίκη εις βάρος μου. Η Giulianna Mendiola υπέγραψε συμφωνητικό με το οποίο έλαβε αξιόλογο ποσό από το πανεπιστήμιο, συμφωνώντας ότι δεν υπέχω καμία ευθύνη. Τιμωρήθηκα πειθαρχικά μόνο μία φορά στη καριέρα μου ως προπονητής. Η αφροαμερικάνα που δήθεν ξεφτίλισα για το χτένισμα της είναι αθλήτρια με την οποία οι σχέσεις μου ήταν και παραμένουν άριστες. Πορνογραφικό υλικό βρέθηκε σε προσωπικό laptop βοηθού προπονητή, και παρόλα αυτά φρόντισα να σβηστεί αμέσως, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο ίδιος.

Ποτέ μου δεν υποτίμησα άτομα εξαιτίας του φύλου τους ή του γενετήσιου προσανατολισμού τους και ποτέ δεν έκανα οποιαδήποτε ενέργεια παρενοχλητική απέναντι στη Giouliana Mendiola. Δεν είχα καμία αντίρρηση η Giouliana Mendiola να υπερασπίζεται τις αθλήτριες. Αντίθετα, της το ζητούσα ο ίδιος, σαν αντιστάθμισμα της αυστηρότητάς μου, κάτι το οποίο αναφέρει και η ίδια στον πειθαρχικό έλεγχο που διεξήχθη. Η ίδια η Giouliana Mendiola αναφέρει ότι όταν με άκουσε το 2019 να εκφράζομαι πολύ άσχημα απέναντι σε αθλήτρια επειδή δεν ήθελε να αγωνιστεί, ήταν κάτι πρωτοφανές για μένα. Ποτέ μου δεν απείλησα με απόλυση οποιονδήποτε προπονητή, αντίθετα, έχω απολύσει μία φορά, και επρόκειτο για άνδρα, για τον οποίο έδωσα καλές συστάσεις στον επόμενο εργοδότη του.

Πάντοτε σεβόμουν την εγκυμοσύνη αθλητριών και προπονητών. Το περιστατικό ότι ζήτησα από την Giouliana Mendiola να υπογράψει ότι δεν θα ξαναμείνει έγκυος είναι εξόφθαλμο ψέμα, αποτελεί δε έγγραφο το οποίο, οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί ότι αν επιδειχθεί σε τρίτο, το μόνο που θα προκαλέσει είναι τη καταδίκη μου. Τέλος, δε θα μπορούσα να ενημερώσω την Giouliana Mendiola ότι βρέθηκα υπεύθυνος «για τις φωνές στις παίκτριες, για τον συναισθηματικό πόνο που τους προκάλεσε, για την πίεση, υπό των σχετικών απειλών του, να επιστρέφουν νωρίτερα από τραυματισμούς, για την αδιαφορία του για το ακαδημαϊκό κομμάτι του πανεπιστημίου και για τις απειλές για τις υποτροφίες», γιατί πολύ απλά ποτέ δε βρέθηκα υπεύθυνος για όλα αυτά.

II. Η αντιδεοντολογική συμπεριφορά που εκδηλώθηκε

Το γεγονός ότι τα παραπάνω περιστατικά δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα μπορεί με ευκολία να διασταυρωθεί από απλή έρευνα στο διαδίκτυο, στα αρχεία του πανεπιστημίου και κατόπιν εξέτασης στοιχείων και προσώπων, τα οποία, εάν επικοινωνούσατε μαζί μου, πριν την δημοσίευση του άρθρου, θα ήμουν σε θέση να υποδείξω, όπως επίσης να τοποθετηθώ προτού δυσφημιστώ. Τα δε στοιχεία επικοινωνίας μου είναι εύκολα προσβάσιμα μέσω του σωματείου το οποίο με προσέλαβε. Αντί αυτού, το μέσο σας προέβη σε επιφανειακή και μονόπλευρη έρευνα. Αποσιώπησε γεγονότα και αλλοίωσε λεπτομέρειες, δημιουργώντας μία συνολική εικόνα η οποία δεν είναι αντικειμενική και διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα. Δημοσίευσε όχι ένα αλλά δύο άρθρα, δίχως καν να επικοινωνήσει μαζί μου για να ληφθεί υπόψη η γνώμη μου. Με αυτόν τον τρόπο, για ικανό χρονικό διάστημα, το οποίο χρειάστηκα για να ετοιμάσω την υπεράσπισή μου, η τιμή μου και η υπόληψή μου σπιλώθηκαν ενώπιον του ελληνικού φίλαθλου κοινού.

Το κοινό και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από αντικειμενική ενημέρωση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ζητήματα σύνθετα τα οποία καθορίζονται από ένα μεγάλο αριθμό πραγματικών περιστατικών. Για κάθε ένα πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται να τοποθετείται συκοφαντικά και δυσφημιστικά εις βάρος μου, στα ως άνω δημοσιευμένα άρθρα, υπάρχει μεγάλος αριθμός άλλων, κάθε κατηγορίας, από αθλήτριες μέχρι γονείς γνώμη. Το μέσο σας ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να προβάλει την άποψη τούτη. Αντίθετα, προέβη σε εκμετάλλευση της επικαιρότητας, προβάλλοντας μία εικόνα η οποία κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύει την επί 40 έτη προσφορά μου στον αθλητισμό. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα περιστατικά δεν τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας της δημοσιογραφίας και είναι κάθε άλλο παρά αντικειμενικά αναγκαίος για τη δέουσα απόδοση του περιεχομένου της σκέψης κάποιου που φέρεται ότι ενεργεί από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, και χρησιμοποιείται για να προσβληθεί η τιμή μου (βλ. ΑΠ 574/2019, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, 107/2020 ΕφφΘεός, ΑPM 2021/945).

Το δε επιλήψιμο δημοσίευμα αφορούσε επικείμενο γεγονός μείζονος σημασίας για την ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και εν γένει κοινωνική πρόοδο μου, ήτοι την απασχόλησή μου στο τμήμα αμειβομένων καλαθοσφαιριστών της ομάδας του Π.Α.Σ. Ιωαννίνων. Για τους παραπάνω λόγους, και επειδή τα περιστατικά που αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα σας είναι ψευδή, ζητώ:

1. Να παύσει η δημοσίευση των ως άνω άρθρων αμέσως.

2. Να δημοσιευτεί εντός δέκα ημερών από την επίδοση της παρούσης στο μέσο σας η εξής δήλωση:

«Την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «ΟΧΙ, αυτό δεν μπορεί να είναι μια καλή ιδέα», με συγγραφέα την κα Μαριάννα Αξιοπούλου. Ακολούθως, την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, δημοσιεύτηκε δεύτερο άρθρο, από την ίδια συγγραφέα, με τίτλο «Μεντιόλα στο SDNA: Δεν αξίζει το προνόμιο να είναι προπονητής!». Στα άρθρα αυτά μνημονεύονται μεταξύ άλλων τα εξής  περιστατικά:

Στο πρώτο άρθρο:

1. «Είναι τόσο κρίμα... Κατέστρεψε το μπάσκετ για τόσα κορίτσια, τόσες ταλαντούχες παίκτριες που δεν έπαιξαν πουθενά»

2. «Ο Μαργαρίτης χρησιμοποιούσε την κατάσταση κάθε ανθρώπου εναντίον του. Ήθελε να σε γνωρίσει καλά, να μάθει τα πάντα για σένα μόνο και μόνο για να βρει το αδύνατό σου σημείο. Και μετά να σε ελέγχει με αυτό. Με έπαιρνε τα βράδια τηλέφωνο και μου μιλούσε με τις ώρες για το προφίλ μου και για το πώς δεν ταιριάζει στο πανεπιστήμιο επειδή είμαι γκέι. Ένιωθα ότι όλοι ήταν εναντίον μου, μέχρι που κατάλαβα ότι απλά μου έβαζε λόγια»

3. «1.032 πρώην και νυν φοιτητές του Riverside υπέγραψαν κατά του τερματισμού του συμβολαίου της και κατά της κακοποίησης που έχουν υποστεί οι παίκτριες από τον προπονητή τους»

4. «Όποτε μιλούσε για μια παίκτρια δε θα την ανέφερε με το όνομά της ή το νούμερό της. Θα ήταν η «χοντρή» ή η «κοντή» ή εκείνη με τα τατουάζ. Τόσο για μας όσο και για τις άλλες ομάδες. Τότε ήταν η ώρα που μας μείωνε περισσότερο. Στόχευε όλες τις ανασφάλειές μας, έκανε πολύ αγενή σχόλια» και «Έβαλε το βίντεο και το βλέπαμε ξανά και ξανά. Εφτά φορές! «Δεν ξέρω πώς το κατάφερες αυτό», μου έλεγε. Έκλαιγα. Είχα μόλις μάθει ότι η καριέρα μου έχει τελειώσει, ότι δεν ξέρω αν θα παίξω μπάσκετ ξανά και με κορόιδευε. Ήμουν σε σοκ. Δε μπορούσα καν να του απαντήσω»

5. «Οι πρώην παίκτριές του συμφωνούσαν και σε ένα ακόμα μοτίβο. Τις πίεζε. Δεν υπήρχε πόνος. Δεν υπήρχε τραυματισμός. Δεν υπήρχε διάλειμμα»

6. «Ήξερε πολλά για το παρελθόν μου. Αυτό κάνει όταν σε συναντάει για πρώτη φορά. Παρουσιάζεται ως ο τύπος που νοιάζεται και θέλει να ξέρει για σένα. Σκάβει στο παρελθόν και το κάνει προσωπικό. Του μίλησα για μένα. Του είπα ότι ο πατέρας μου έφυγε όταν ήμουν τριών μηνών, του είπα ότι με είχαν παρενοχλήσει σεξουαλικά όταν ήμουν παιδί. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν να χάσω την υποτροφία μου και να πρέπει να επιστρέψω σε αυτή την κατάσταση. Από την αρχή της πρώτης μου χρονιάς άρχισαν τα σχόλια. Έχανα ένα λέι απ και μου φώναζε «γι' αυτό σε άφησε ο μπαμπάς σου». Έφτασα σταδιακά σε ένα σημείο που δεν μπορούσα να πιάσω τη μπάλα. Έτρεμα. Κι απλά ερχόταν και μου έλεγε «φαίνεται ότι απλά ήρθε ο καιρός να γυρίσεις πίσω και να κάτσεις σπίτι σου». Και τα έλεγε όλα στα ελληνικά. Κανείς δεν καταλάβαινε τι μου έλεγε».

7. «Σε μια πρωινή προπόνηση υπέστη διάσειση. Στις τρεις μέρες της είπε να μπει στο γήπεδο. Μετά από τρεις μέρες έπαθε και δεύτερη διάσειση. Την πίεσε να επιστρέψει στις προπονήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες υπέστη και τρίτη διάσειση. «Θυμάμαι ότι έμπαινε στα αποδυτήρια και έτρεμε, ρουθούνιζε και τιναζόταν. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς κάποιος που την έβλεπε σε αυτή την κατάσταση μπορεί να σκεφτόταν «μμμ, μπορούμε να την πιέσουμε λίγο ακόμα»»

8. «Ο Τζον Μαργαρίτης την πήρε τηλέφωνο... «Μου είπε τα ίδια πράγματα: Δεν αξίζω την υποτροφία, δεν είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που έχω... Πανικοβλήθηκα. Δεν άντεχα να χάσω την υποτροφία μου. Για εκείνες τις ώρες τα έχασα. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα με στείλουν πίσω στο σπίτι. Κατέρρευσα και πήρα υπερβολική δόση. Πολύ υπερβολική δόση. Θυμάμαι ότι ξύπνησα στο νοσοκομείο. Και εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν χαρούμενη που ξύπνησα».

Στο δεύτερο άρθρο:

«υποτιμούσε και συναισθηματικά κακοποιούσε τις γυναίκες»

10. «Οπότε όσα γραφτούν σήμερα είναι υπό την κρίση του δικαστηρίου και των ενόρκων»

«Επέστρεψε. Τιμωρήθηκε ξανά»

«Έκανε ανάρμοστα σχόλια, τόσο εν παρουσία όσο και εν απουσία των κοριτσιών, σχολιάζοντας τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και τα σώματά τους. Ξεφτίλισε μια Αφροαμερικανίδα για την επιλογή χτενίσματος της και την κατηγόρησε για αρνητικά ποσοστά στα σουτ της, όταν έχει braids»

13. «Το 2016 η Μεντιόλα και η έτερη συνεργάτιδά του, Ms. Bell, ανακάλυψαν πορνογραφικό υλικό σε ένα κοινόχρηστο υπολογιστή στο γραφείο τους και όταν εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και την ανησυχία τους στον Μαργαρίτη, εκείνος δεν έκανε τίποτα»

14. «Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που αναδεικνύουν ακριβώς το ποιόν του και πώς υποτιμούσε και συναισθηματικά κακοποιούσε τις γυναίκες (συμπεριλαμβανομένου και εμού). Βάσει των εφτά χρόνων προπονητικής εμπειρίας μου υπό τον Μαργαρίτη, πιστεύωότι είναι τοξικός και θα ήταν λάθος να τοποθετηθεί σε θέση ισχύος (ειδικά σε θέση ισχύος απέναντι σε νεαρά κορίτσια). Λατρεύω τα χρόνια που πέρασα στην Ελλάδα και προσωπικά για μένα θα ήταν απογοητευτικό να ξέρω ότι το πρωτάθλημα που επιτρέπει να είναι ξανά προπονητής»

15. «Στη διάρκεια του προγράμματος, η Μεντιόλα υπέστη αρκετές φορές υποτιμητική συμπεριφορά, βάσει του φύλου της. Πολλές φορές της φέρθηκε ανάρμοστα και επιθετικά, και προκειμένου να απολογηθεί της ζητούσε να τον πάρει αγκαλιά, κάτι το οποίο την έφερνε σε δύσκολη θέση. Σε μία από τις περιπτώσεις κι ενώ οι δυο τους ήταν σε προχωρημένη ώρα στο γραφείο του, της έφραξε το δρόμο προς την πόρτα»

16. «Η κλιμακωμένα επιθετική συμπεριφορά του ήταν προϊόν της προσπάθειάς της να παρέμβει στη συμπεριφορά του απέναντι στις παίκτριες της ομάδας. Έκανε ανάρμοστα σχόλια, τόσο εν παρουσία όσο και εν απουσία των κοριτσιών, σχολιάζοντας τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και τα σώματά τους. Ξεφτίλισε μια Αφροαμερικανίδα για την επιλογή χτενίσματος της και την κατηγόρησε για αρνητικά ποσοστά στα σουτ της, όταν έχει braids»

17. «Το 2017 τον ξεμπρόστιασε για τον τρόπο που φερόταν στις παίκτριές του. Την κατσάδιασε και την απείλησε με απόλυση.»

18. «Επέμενε τόσο στην ίδια όσο και στην Ms. Bell να δουλεύουν ενώ ήταν σε άδεια εγκυμοσύνης»

19. «Τόσο η Τζουλιάνα Μεντιόλα όσο και οι αρχηγοί της ομάδας μπάσκετ, είχαν επανειλημμένως καταγγείλει τη συμπεριφορά του στην υπεύθυνη του αθλητικού προγράμματος. Από το 2018 ξεκίνησαν να προσπαθούν να βρουν άκρη με το πανεπιστήμιο»

20. «Στις 15 Μαρτίου του 2019 ο Τζον Μαργαρίτης ζήτησε από την Μεντιόλα να υπογράψει συμφωνία ότι δε θα μείνει έγκυος ξανά και υπονόησε ότι η δουλειά της εξαρτάται από το αν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία»

21. « Στις 22 Ιουλίου του 2019 ενημερώθηκε ότι το συμβόλαιό της δε θα ανανεωθεί. Η ή του. Ταμίκα Σμιθ Τζόουνς της είπε ότι ήταν απόφαση του Μαργαρίτη και ότι αν η Μεντιόλα μιλούσε δημοσίως για τις συμπεριφορές του Μαργαρίτη θα διακινδύνευε όλες τις μελλοντικές της δουλειές»

22. «Στις 6 ή περίπου στις 6 Ιουνίου ο Τζον Μαργαρίτης την ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα και ότι όντως θα τεθεί σε σύντομη διαθεσιμότητα γιατί βρέθηκε υπεύθυνος για τις φωνές στις παίκτριες, για τον συναισθηματικό πόνο που τους προκάλεσε, για την πίεση, υπό των σχετικών απειλών του, να επιστρέφουν νωρίτερα από τραυματισμούς, για την αδιαφορία του για το ακαδημαϊκό κομμάτι του πανεπιστημίου και για τις απειλές για τις υποτροφίες».

Για τα παραπάνω περιστατικά δεν έλαβε χώρα επαρκής εξακρίβωση και ουδέποτε ρωτήθηκε η γνώμη του συγκεκριμένου προπονητή, όπως υπαγορεύουν οι Κανόνες Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, είναι δε αναληθή, παραποιημένα ή αποσιωπούν ουσιώδη πραγματικά περιστατικά, και συνολικά σχηματίζουν μία εικόνα προσβλητική της προσωπικότητάς του. Τα ανακαλούμε και ζητούμε συγγνώμη για όποια προσβολή προκάλεσαν»

Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβώ σε άσκηση των αξιώσεων που ο νόμος προβλέπει εναντίον σας. Ως προς όλα τα παραπάνω, διατηρώ ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου, πάσης φύσεως, και ιδίως όσον αφορά τη προστασία των προσωπικών μου δεδομένων (Ν.

4624/2019, Κανονισμός 2016/679/ΕΕ, Γνωμοδότηση της Αρχής 1/2020 της ΑΠΔΠΧ).

Θεσσαλονίκη, 25.5.2022

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος»

Η εξώδικη απάντηση του προπονητή του ΠΑΣ, Τζον Μαργαρίτη, στο SDNA
EVENTS