MENU

Η απόκτηση του «Ρο» από τους «πράσινους» το καλοκαίρι του 2021 γέμισε αισιοδοξία τους φίλους της ομάδας. Ο Ουάιτ θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην Euroleague, όμως το «πακέτο» του φάνταζε ιδανικό και το όνομά του έκανε... γκελ στον κόσμο.

«Οκάρο Ουάιτ, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς που υπάρχουν στη θέση του», ανέφερε στο SDNA ο πρώην συνεργάτης του Δημήτρη Πρίφτη στην Ούνις Καζάν, Θωμάς Νίκου

Πράγματι, ο άλλοτε παίκτης του Άρη, που... φλέρταρε για χρόνια με τον Παναθηναϊκό, ήρθε στο «τριφύλλι» ως μια σίγουρη λύση. Όχι σαν ένα ακόμα στοίχημα. Ο Ουάιτ έφτασε στο ΟΑΚΑ με στόχο να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στην άμυνα και να χρησιμοποιεί όλα τα skills του και στις δύο πλευρές του γηπέδου: καλά τελειώματα, αθλητικά στοιχεία, διάβασμα, γρήγορα πόδια, αμυντική προσήλωση, εγωισμό πάνω στο παρκέ. Πέντε μήνες μετά, σχεδόν τίποτα από αυτά δεν φαίνεται στις εμφανίσεις του με τη φανέλα των νταμπλούχων Ελλάδας.

Μικρή παρένθεση, προς... αποφυγή παρεξηγήσεων: το πλάνο του Παναθηναϊκού για τη θέση «4» ήταν να συνδυάσει τον Ουάιτ με τον Κέβιν Χέρβεϊ. Να προσθέσει, δηλαδή, στη θέση του πάουερ φόργουορντ και αμυντικές ικανότητες, αλλά και τρίποντη απειλή. Όπως γνωρίζετε, το πλάνο αυτό δεν ολοκληρώθηκε μετά το... buzzer beater της Βίρτους Μπολόνια με τον Χέρβεϊ. Ο «Ρο» κλήθηκε να βγει μπροστά, αλλά...

Ας δούμε τους φετινούς και τους περσινούς μέσους όρους του, προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση της πορείας του.

Ούνικς Καζάν - Eurocup 2020-2021 (21 παιχνίδια): 10,1 πόντοι με 46% δίποντο, 32,4% τρίποντο και 80% βολές, 5,4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1,3 λάθη ανά παιχνίδι σε 24'57'' στο παρκέ.
Παναθηναϊκός - Euroleaguw 2021-2022 (18 παιχνίδια): 7,5 πόντοι με 40,6% δίποντο, 34% τρίποντο και 82,1% βολές, 3,9 ριμπάουντ, 0,6 ασίστ, 1,3 λάθη ανά παιχνίδι σε 22'41'' στο παρκέ. 

Αρχικά, το 40% δίποντο για παίκτη που θεωρητικά έχει καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι, είναι κακό ποσοστό. Πολλοί μπορεί να παρατηρήσουν πως οι μέσοι όροι του είναι παρόμοιοι (λίγο πεσμένοι) με τους περσινούς και να το θεωρήσουν εν μέρει θετικό, δεδομένης της μετάβασης από το Eurocup στην Euroleague. Όμως, αυτό έψαχνε ο Παναθηναϊκός όταν τον αποκτούσε το καλοκαίρι και του έδινε το 4ο μεγαλύτερο συμβόλαιο στο ρόστερ;

Μετά τους Ιωάννη Παπαπέτρου, Γιώργο Παπαγιάννη και Νεμάνια Νέντοβιτς, ο άλλοτε NBAer είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο ρόστερ του Πρίφτη. Στα πολύ στενά οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού της τελευταίας διετίας, κάθε... δολάριο έχει αξία. 

Φυσικά, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα στατιστικά, αλλά και -κυρίως- πάνω στο παρκέ. «Πάντα βρίσκω το κίνητρο μέσα μου. Ναι, θα έχεις και άσχημα παιχνίδια. Αλλά, ακόμα και όταν δεν παίζεις καλά στην επίθεση, δεν πρέπει ποτέ να επηρεάζεται η άμυνά σου», είχε πει ο ίδιος στο SDNA στην αρχή της σεζόν.

Ωστόσο, ύστερα από 18 παιχνίδια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Οκάρο δεν έχει καταφέρει να γίνει ο defensive stopper που πολλοί μπορεί να περίμεναν. Συχνά φορτώνεται με φάουλ και ο κόουτς Πρίφτης τον καλεί νωρίς στον πάγκο, ενώ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε ένα τεστ... πρώτου επιπέδου απέναντι στον Τορνίκε Σενγκέλια, ήταν απογοητευτικός. Να σημειωθεί πως ο 29χρονος πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού δεν πέρασε κορωνοϊό το προηγούμενο διάστημα, επομένως άπαντες θα περίμεναν να τον δουν πιο έτοιμο και πιο «μαχητικό», σε σύγκριση με τους καταπονημένους οργανισμούς των συμπαικτών του.

Κανείς δεν λέει πως ο Οκάρο Ουάιτ είναι ένας κακός παίκτης. Αντιθέτως, είναι ένας χρήσιμος αθλητής στο ρόστερ μιας ομάδας της Euroleague. Όμως, οι -μέχρι τώρα- εμφανίσεις του, οι χαμένες βολές στο Μόναχο, τα αμυντικά λάθη και τα χαμηλά ποσοστά στο δίποντο, καθώς και η αδυναμία του να... βγει μπροστά, συνθέτουν ένα πακέτο που δεν δικαιολογεί την επένδυση που έγινε στο πρόσωπό του.

Είναι δεδομένο πως και ο ίδιος πρέπει να... ανεβάσει στροφές στην τελική ευθεία της σεζόν, γιατί μέχρι στιγμής περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων.

Οκάρο Ουάιτ: Το 4ο μεγαλύτερο συμβόλαιο του Παναθηναϊκού περνάει... κάτω από τον πήχη