MENU

Υπάρχουν εκείνοι που θα σου πουν ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Μόνο υποκειμενική. Μόνο η αλήθεια από την πλευρά που την κοιτάς. Γι’ αυτό και μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να δεις την αλήθεια είναι ένας τρίτος παρατηρητής. Θα είναι προφανώς η δική του αλήθεια, αλλά τουλάχιστον θα είναι αμερόληπτη… Στην περίπτωσή μας, είναι ο Γιόνας Μιλκόβας, ένας Λιθουανός δημοσιογράφος που με ένα tweet έγινε viral σε όσους ασχολούνται με το μπάσκετ στην Ευρώπη.

«Συγγνώμη, αλλά για μένα ο Παναθηναϊκός είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερος από τον Τζόρντι Μπερτομέου. Αν δεν μπορεί να λύσει αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να παραιτηθεί για να σώσει το κύρος της Euroleague».

Και κάπως έτσι προλογίζεται εκείνο που τόσο έντονα ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια: Η κόντρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Ζόρντι Μπερτομέου, η οποία δεν πέρασε ακριβώς από σαράντα κύματα. Δυο-τρία ήταν μόνο, απλά κάποια εξ αυτών μπορούσαν να καταπιούν ολόκληρες εκτάσεις γης, σαν ένα οργισμένο Τσουνάμι. Το Τσουνάμι του 2018, το Τσουνάμι του 2020, οι ενδιάμεσες εκεχειρίες και τα νέα ξεσπάσματα σε μια σχέση, η οποία ουδέποτε χαρακτηριζόταν από αισθήματα εμπιστοσύνης. Παραδοσιακά, ο Παναθηναϊκός αμφισβητούσε την Ευρωλίγκα. Απλά στην πρόσφατη εποχή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου η αμφισβήτηση κορυφώθηκε. Με ανακοινώσεις, απειλές για αποχώρηση, δημοψηφίσματα, τιμωρίες, εκδικητικές διαιτησίες, και ένα hashtag να σημαδεύει τη σχέση τους.

#euroleaguemafia

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Λιθουανό δημοσιογράφο, που τα λέει καλά και ο οποίος λίγες ώρες μετά το tweet κλήθηκε από το SDNA να γράψει ένα blog για την κατάσταση που επικρατούσε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ του 2020. Σε ένα ευρωπαϊκό μπάσκετ που είχε διακοπεί λόγω κορωνοϊού, σε μια ευρωλίγκα που δεν γνώριζε τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον και με τον Παναθηναϊκό να ζητάει – και όχι πλέον απλώς να απειλεί – να αποχωρήσει από τη διοργάνωση.

«Αν ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν μπορεί να λύσει την τωρινή κατάσταση με τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να αφήσει την θέση του CEO της Euroleague. Αυτό το tweet έκανα την Πέμπτη και επιτρέψτε μου να μπω σε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες. Η τρέχουσα κατάσταση με τον Παναθηναϊκό είναι μη αποδεκτή. Σε καμία επαγγελματική λίγκα δεν μπορεί μια ομάδα να απειλεί ότι θα φύγει, πόσο μάλλον να το κάνει τόσο δημόσια, όσο ο Παναθηναϊκός. Αυτό προσδίδει κακή δημοσιότητα στην λίγκα και κάνει την Euroleague να φαίνεται αδύναμη και ασταθής. Δεν συνέβη κάτι καινούργιο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Τζόρντι Μπερτομέου βρίσκονται σε αυτή την αντιπαράθεση εδώ και μερικά χρόνια. Όπως ισχύει σε κάθε διαφωνία, λάθη γίνονται και από τις δύο μεριές. Ο Γιαννακόπουλος δεν είναι άγιος. Οι ισχυρισμοί του και οι κατηγορίες του τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει κακό στην λίγκα. Από την άλλη μεριά, γιατί ο Μπερτομέου είναι τόσο σκληρός απέναντί του, ενώ αντιμετωπίζει άλλες καταστάσεις ελαφρά τη καρδία;».

Κι έτσι μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα της κόντρας, εκείνο τον Ιούνιο του 2020. Με δημόσιες τοποθετήσεις του Ζόρντι Μπερτομέου κατά του Παναθηναϊκού, με τιμωρίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έστω κι αν εκείνος δεν είχε πια θεσμικό ρόλο στη διοίκηση, με απαντήσεις μέσω instagram και με την ΚΑΕ επισήμως να κινείται για να αποχωρήσει από τη διοργάνωση. «Όπως καλώς γνωρίζετε, τους τελευταίους δύο μήνες, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικοινωνεί μαζί σας, τόσο εκφράζοντας, διακριτικά μεν, αλλά με σαφήνεια, τη θέλησή της να λήξει το εγγυημένο συμβόλαιό της με τη Euroleague Properties Α.Ε.. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει γραπτώς και επισήμως την πρόθεσή της να μεταβιβάσει την άδεια συμμετοχής και τις μετοχές της στη διοργάνωση».

Το αίτημα απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Είτε μιλούσε ο Ζόρντι Μπερτομέου, είτε σε ρόλο σοφού ο Σιμόν Μιζράχι ήταν ξεκάθαρο ότι η Ευρωλίγκα δε θα έχανε έτσι απλά ένα από τα πλέον ισχυρά της χαρτιά. Και ήταν εξίσου ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός δε θα πλήρωνε τη ρήτρα αποχώρησης που υπάρχει στο συμβόλαιό του – ήτοι 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Το μέλλον για τον Παναθηναϊκό δεν θα είναι καλό εκτός Euroleague. Φυσικά και περιμένω να παραμείνει στη διοργάνωση. Όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δεν υπάρχει εξαίρεση. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα μείνει μαζί μας, γιατί όταν φεύγεις από την Euroleague, χάνεις την ευκαιρία να προσφέρεις στο κοινό σου το καλύτερο μπασκετικό προϊόν στην Ευρώπη», ήταν το σχόλιο του Μπερτομέου, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να απάντα μέσω κοινωνικών δικτύων. «Μήπως τελικά αγχώνεσαι ότι το μέλλον της Euroleague δεν θα είναι καλό χωρίς τον πιο πετυχημένο σύλλογο που φέρνει και τα πιο πολλά έσοδα στη διοργάνωσή σου;».

Αυτά, όμως, το 2020… Όταν η σχέση ήταν πιο γλυκανάλατη, με το «σεις» και με το «σας».

Το σκληρό ροκ του 2018!

17 Ιανουαρίου και ο Παναθηναϊκός θα χάσει στην Κωνσταντινούπολη 67-62 από τη Φενερμπαχτσέ. Στο 2021 μπορούμε να πούμε ότι Euroleaguemafia είναι και γυρίζει, όμως τότε οι Τούρκοι δεν τα έβλεπαν τα πράγματα έτσι ακριβώς… Στο πρόσωπο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είδαν τον «εχθρό» και η διαδικτυακή κόντρα που ξεκίνησε μεταξύ τους είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία του με ένα χρόνο αποκλεισμού από τα γήπεδα! Και τότε, ξεκίνησε η μεγαλύτερη κόντρα… Μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν κάποτε ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Μεγαλύτερη από τα μικρά ρήγματα του *2013 με αφορμή τον αγώνα (και μετέπειτα την τιμωρία) του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα ή του **2015 και την επίθεση του Μπερτομέου στον Γιαννακόπουλο λόγω του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ.

Η κόντρα αυτή τη φορά θα έχει γενετήσιες εκφράσεις, θα έχει αποχή των παικτών από τον ύμνο της Ευρωλίγκας, θα έχει hashtag, θα έχει πανό, θα έχει μάσκες Δημήτρη Γιαννακόπουλου και θα έχει τον ισχυρό άντρα της ευρωλίγκας σε μορφή χαρτονομίσματος, κλόουν, μέχρι και Χίτλερ! Η μείωση της ποινής δε θα ρίξει νερό στη φωτιά και το λαδάκι που θα πέφτει λίγο-λίγο θα οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση. Ο Γιαννακόπουλος θα βρίσκεται στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, η ευρωλίγκα θα τον τιμωρήσει εκ νέου, θα ακολουθήσουν DVD, και ιδιαίτερα αιχμηρά πρωτοσέλιδα, ενώ σε μια κίνηση που δεν είχε προηγούμενο, πήραν θέση με ανακοίνωσή τους ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Η Ευρωλίγκα του Ζόρντι Μπερτομέου διατήρηση μια άμεμπτη και πολύ σκληρή στάση απέναντι στον Παναθηναϊκό, με αποκορύφωμα την πειθαρχική δίωξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου την ημέρα του θανάτου του θείου του, Κώστα.

«Την ώρα που από ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουμε διαρκώς αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητήρια για τον χαμό του Κώστα Γιαννακόπουλου, ενός εκ των θεμελίων λίθων του Παναθηναϊκού μας, την ώρα που η οικογένεια μας είναι βυθισμένη στο πένθος, εσύ αποδεικνύεις για μια ακόμη φορά πόσο μικρόψυχος είσαι», θα γράψει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ποιος μπορεί να τον αδικήσει;

Μέσα στους επόμενους μήνες του 2018 θα γίνουν κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Μια προσωρινή ηρεμία θα επέλθει, με τον Ζόρντι Μπερτομέου να παρίσταται στο τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να είναι πολύ πιο ήρεμος στις αντιδράσεις του και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, να υπάρχουν εκ νέου συζητήσεις για φάιναλ φορ στην Αθήνα και να αντιμετωπίζεται ο Παναθηναϊκός με τον δέοντα σεβασμό που του πρέπει. Αποδείχθηκε, όμως, ήταν μια προσωρινή ηρεμία. Το σημάδι που κανείς δεν παρατηρεί πριν την καταιγίδα. Η θάλασσα που εξαφανίζεται πριν έρθει το Τσουνάμι.

                                                                               ###

Στο πλαίσιο του άτυπου χρονικού, καλό είναι να υπενθυμίσουμε τι είχε πει ο Ζόρντι Μπερτομέου για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τόσο το 2013, όσο και το 2015.

* «Τώρα που έχει αναλάβει η νέα γενιά, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι κανονισμοί έχουν γίνει πολύ αυστηροί και θα πρέπει να τους σέβεται κάθε ομάδα. Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Εμείς δεν απειλούμε, ούτε αποβάλλουμε κάποιον από τη διοργάνωση. Το θέμα είναι να σκεφτούν οι ίδιοι αν θέλουν να είναι μαζί μας. Ως μέλος της Ευρωλίγκας, έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική, αλλά και υποχρέωση να σέβονται τους κανόνες».

** «Ο κ. Γιαννακόπουλος λειτούργησε πέρα από τους κανονισμούς. Ο Παναθηναϊκός δεν φταίει για το τι κάνει ένας άνθρωπος. Έχει τη δύναμη και την εξουσία για να το κάνει. Δεν μπορούμε λοιπόν, να τιμωρήσουμε χιλιάδες φιλάθλους για έναν άνθρωπο. Η νομική διαδικασία κατά του Γιαννακόπουλου έχει ξεκινήσει. Οι δικηγόροι ετοιμάζουν τη δίκη σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για να τιμωρηθεί εκτός των αθλητικών νόμων για όσα έκανε. Και φυσικά είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Είναι χωρίς αμφιβολία ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Το ξέρω ότι είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού».

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για δες ποιος μιλάει...
EVENTS