MENU
Παπανικολάου

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία των Σέρβων προπονητών που λάτρεψαν και λατρεύτηκαν στην Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω του σπάνιο έργο στην εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου έζησε τον «Ντούντα», αποτελώντας ένα από τα παιδιά του στη σπουδαία επιτυχία του μπασκετικού Ολυμπιακού με το τριπλ κράουν το 1997 και μιλά στο SDNA για την ξαφνική και οδυνηρή και για εκείνον απώλεια του πολύπειρου τεχνικού, εξηγώντας ποιος ήταν ο Ίβκοβιτς ως προπονητής, πόσο βαθιά στιγμάτισε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, πόσο ενέπνευσε τους Έλληνες προπονητές και την εξέλιξη του μπάσκετ στη χώρα μας, αναφερόμενος παράλληλα και στη δική του εξαιρετική πρωτοβουλία να μιλήσει για το φάσμα του αυτισμού.

-Πώς νιώσατε όταν πληροφορηθήκατε το θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς;

Ήταν σαν κεραμίδα γιατί δεν ήξερα αν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάτι που τον ταλαιπωρούσε. Μάλιστα θέλω να το κοιτάξω λεπτομερώς. Ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηκα. Περάσαμε και κακές στιγμές, όχι απαραίτητα με ευθύνη του Ντούντα, αλλά δική μου ίσως, περάσαμε βέβαια και κορυφαίες στιγμές όπως η πρώτη κατάκτηση του ευρωπαϊκού, στο τριπλ κράουν με τον Ολυμπιακό. Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, άφησε γενιές προπονητών πίσω, πιθανώς έχει επηρεάσει και τον Ομπράντοβιτς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σοκαρίστηκα. Εύχομαι συλληπητήρια στην οικογένεια του, δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι άλλο να πω για αυτό.

-Πώς ήταν ο προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς όπως τον βιώσατε εσείς μέσα από τη συνεργασία σας;

Ήταν μία πολύ έντονη και ιδιαίτερη προσωπικότητα, απαιτητικός, τελειομανής, ήξερε να διαχειρίζεται πολύ καλά τις καταστάσεις, ήταν και ψύχραιμος σε δύσκολες στιγμές και θεωρώ ότι μαζί με τον Ομπράντοβιτς έφεραν μία διαφορετική θεωρία στο μπάσκετ, δίδαξαν πάρα πολύ μπάσκετ στην Ελλάδα.

-Τι ήταν για το ευρωπαϊκό μπάσκετ ο «Ντούντα»;

Νομίζω το προσωνύμιο «δάσκαλος» που είχε του ταιριάζει πάρα πολύ, καθώς έχει γίνει δάσκαλος σε πολλούς προπονητές, σε πάρα πολλούς παίκτες, ήταν και καταπληκτικός στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος, πάρα πολύ απαιτητικός, όχι εύκολος και άφησε σίγουρα ανεξίτηλο το σημάδι του. Νομίζω ότι και οι μεγάλοι παίκτες της Σερβίας που τον έχουν ζήσει περισσότερο από εμένα θα έχουν παρόμοια άποψη. Άφησε το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ποτέ δε θα ξεχαστεί.

-Πόσο επηρέασε την αλματώδη εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ με την έλευση του ως προπονητής στη χώρα μας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς;

Ο Ίβκοβιτς επηρέασε πάρα πολύ, συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ. Μαζί με τον Ομπράντοβιτς έφεραν τεχνογνωσία και επηρέασαν και Έλληνες προπονητές, προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί τους όπως ο κόουτς Ιτούδης που κάνει τη δική του μεγάλη πορεία. Άλλαξαν τον τρόπο σκέψης για το άθλημα, έφεραν το… σκεπτόμενο μπάσκετ, το μπάσκετ με λεπτομέρειες, οπότε τα χρόνια που δούλεψαν εδώ βοήθησαν πολύ να αλλάξει προς το καλύτερο η νοοτροπία που είχαμε στην Ελλάδα για το μπάσκετ.

-Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη, ίσως ανέκδοτη, ιστορία από την συνεργασία σας με τον «Ντούντα» που θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Ένα περιστατικό που μας είχε κάνει όλους τρομερή εντύπωση είναι πως την ημέρα του τελικού το 1997 αντί να μας πάει για προπόνηση προτίμησε να μας πάει μία βόλτα στη θάλασσα. Αυτό είναι και που τον έκανε να ξεχωρίζει, καταλάβαινε πότε οι αθλητές πρέπει να είναι υπό πίεση και πότε πρέπει να αποσυμπιέζονται. Ήταν ένας προπονητής που, όπως και ο Ομπράντοβιτς, σε εύκολα παιχνίδια μπορεί να γινόταν κόκκινος σαν παντζάρι και σε δύσκολα παιχνίδια να ήταν απόλυτα ήρεμος. Ήταν ένα από τα κλειδιά για να μεταφέρει ηρεμία στην ομάδα, ήταν ένα από τα κλειδιά των επιτυχιών που είχε.

-Κλείνοντας, συγχαρητήρια για τη σπουδαία πρωτοβουλία σας να μιλήσετε ανοιχτά για μία δυσκολία που αντιμετωπίζετε. Με ποια αφορμή το κάνατε, θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα ή να βοηθήσετε όσους επίσης βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού;

Ο λόγος που το έκανα είναι γιατί έχω ζήσει πάρα πολλές οικογένειες που υποφέρουν και έχω πει πως αν ένα παιδί έχει μία νεοπλασματική ασθένεια είναι λογικό η οικογένεια να υποφέρει, δεν μπορείς να πεις ότι δεν τρέχει τίποτα. Απλά σε πολλές οικογένειες υποφέρουν χωρίς λόγο, κυρίως λόγω της άγνοιας των πολλών για αρχή. Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν αυτά τα παιδιά. Δεύτερον, το έκανα γιατί θέλω να κοινωνικοποιηθούνε και να αθληθούν περισσότερο αυτά τα παιδιά γιατί λόγω του κλεισίματος στον εαυτό τους μένουν ακίνητα και αργότερα κινδυνεύουν με καρδιακές παθήσεις από την πολλή ακινησία. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται συνεχή ευαισθητοποίηση και όχι λύπηση, να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί δεν είναι ασθένεια, πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, ακόμα και από το ίντερνετ ή και από αυτή τη συνέντευξη. Τι είναι και πως θα πρέπει να προσεγγίζονται αυτά τα παιδιά γιατί κουβαλάνε έναν σταυρό που δεν τους αξίζει.

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παπανικολάου στο SDNA: «Ο Ντούντα στιγμάτισε το ευρωπαϊκό μπάσκετ κι έφερε τεχνογνωσία στην Ελλάδα!»
EVENTS