MENU

Η Γενική Συνέλευση της Euroleague «έκρυβε» για άλλη μια φορά πολλές ειδήσεις, όπως το θέμα που αποκάλυψε το «Slam Dunk» και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίον η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έλαβε την wild card. Ωστόσο, το παραπάνω ζήτημα δεν ήταν η μοναδική... καυτή εξέλιξη.

Βλέπετε, για πρώτη φορά, έγινε μία πολύ ξεκάθαρη αποτίμηση της αξίας των μετοχών κάθε ομάδας, που απαρτίζει το ΔΣ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το «enterprise value» της Euroleague έχει σχεδόν διπλασιαστεί

Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, λοιπόν, ο Μπερτομέου προσπάθησε να εξηγήσει στις ομάδες ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος από το 2015 και έπειτα, όταν άλλαξε το format της λίγκας και μπήκαν οι 11 σύλλογοι ως μέτοχοι. Πράγματι, οι αριθμοί δείχνουν ότι τα λόγια του είχαν βάση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα.

«Το 2015, όταν ξεκίνησε η διοργάνωση με την νέα της μορφή, η αποτίμηση της συνολικής αξίας που είχαμε πάρει ήταν 276 εκατομμύρια ευρώ», τους είπε. Αυτό το ποσό αφορούσε την αξία των μετοχών (11 σύλλογοι), που υπέγραψαν το καταστατικό πριν από έξι χρόνια.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η Deloitte έκανε μία νέα αποτίμηση και το «enterprise value» της λίγκας είναι πια 518 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο. Το προϊόν έχει γίνει ακόμα καλύτερο, μετά τις μεγάλες επενδύσεις των ομάδων και ως αποτέλεσμα έχει φέρει και άνοδο της αξίας των μετοχών. Παρότι τα έσοδα δεν ήταν αυτά που θα έπρεπε, με βάση την λάμψη των ομάδων και των αθλητών, η γνωστή εταιρία πιστοποιεί πως η αξία των μετοχών έχει κάνει limit up.

Στα 35 εκατ. ευρώ η αξία των μετοχών κάθε μίας από τις 11 ομάδες

Αυτό το ποσό, αν διαιρεθεί με τον αριθμό των ομάδων (πλην του ποσοστού της ULEB, που θα αναφερθει στη συνέχεια), αποτιμά και την αξία της συμμετοχής κάθε ομάδας στη διοργάνωση.

Επί του συνόλου, στο 100% της πίτας δηλαδή, το 24% ανήκει στην ULEB και το υπόλοιπο 76% χωρίζεται στις 11 ομάδες - μετόχους. Προσοχή: γράφουμε για 11 ομάδες και όχι για 13, όπως είναι με βάση το μέχρι πρότινος καταστατικό, διότι οι μετοχές δεν έχουν καταμεριστεί ακόμα πλήρως στις δύο ομάδες που έχουν προστεθεί εσχάτως, δηλαδή τη Μπάγερν και τη Βιλερμπάν. 

Επομένως, τα ποσά που ανέφερε ο Μπερτομέου αφορούσαν τις 11 ομάδες που υπέγραψαν το 2015 συμβόλαιο Τύπου Α. Για να τις θυμίσουμε, πρόκειται για τις: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις Κάουνας, Αρμάνι Μιλάνο).

Σε αυτή την «πίτα» η επιχειρηματική αξία της κάθε ομάδας είναι ίδια. Οι μέτοχοι θεωρούνται ισότιμα μεγέθη και παράμετροι όπως η ιστορία τους, ο κόσμος τους, το γήπεδό τους ή ο κόσμος τους δεν παίζουν ρόλο. Άρα, τόσο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, όσο και η Μπασκόνια με τη Ζαλγκίρις (για παράδειγμα) έχουν το ίδιο ποσοστό και την ίδια «τιμή», σε ό,τι αφορά τις μετοχές τους στην Euroleague, ως συν-ιδρυτές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως κάθε ομάδα κατέχει το 6,9% των μετοχών της εταιρείας. Αν πολλαπλασιάσουμε το 6,9% επί το 11, όσοι είναι και οι μέτοχοι δηλαδή, θα πάρουμε το αποτέλεσμα 76% και μετά θα πρέπει να προσθέσουμε το 24% της ULEB για να αποκτήσουμε τη συνολική εικόνα.

Εφόσον κάθε ομάδα κατέχει το 6,9% της συνολικής αξίας που αποτίμησε η Deloitte, στην ουσία το enterprise value του εκάστοτε μετόχου είναι 35 εκατομμύρια ευρώ. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, η συγκεκριμένη εταιρεία αποτίμησε στα 35 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή κάθε ομάδας - μετόχου στην λίγκα και όχι τη συνολική αξία του εκάστοτε κλαμπ. Είναι προφανές πως άλλη είναι η τιμή του «τελικού πακέτου» του Ολυμπιακού ή της Μακάμπι Τελ Αβίβ και άλλη της Μπασκόνια.

Προφανώς, αν ενδιαφερόταν κάποιος να πουλήσει, θα έθετε διαφορετικές τιμές στην αγορά, προσδιορίζοντας τότε όλες τις παραμέτρους (ιστορία, παράδοση, εγκαταστάσεις, γήπεδο κ.α.).

Άλλα χρήματα θα ζητούσε η Μπαρτσελόνα, άλλα θα αξίωνε η Ζαλγκίρις. Είναι αυτονόητο πως η συνολική αξία των ομάδων προσδιορίζεται από αρκετούς παράγοντες. Ένας από αυτούς, λοιπόν, είναι και η αξία των μετοχών τους στην Euroleague (35 εκατ.).

Φυσικά, πλέον στο «κόλπο» μπαίνουν δύο ακόμα μέτοχοι: η Βιλερμπάν και η Μπάγερν Μονάχου. Η απορία που δημιουργήθηκε μετά την αποτίμηση της Deloitte αφορά πλέον το αν και κατά πόσον οι Γάλλοι και οι Γερμανοί απέκτησαν μετοχές δωρεάν, πόσω μάλλον από τη στιγμή που η συνολική αξία της διοργάνωσης έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σίγουρα σε κάποια από τις επόμενες ΓΣ το θέμα θα συζητηθεί. 

Το πιο βασικό σημείο άλλωστε, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το SDNA, έχει να κάνει με όσα αναφέραμε παραπάνω: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte και όσα παρουσίασε ο Μπερτομέου, η αξία των μετοχών του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και των υπόλοιπων εννέα ομάδων της Ευρωλίγκα είναι 35 εκατ. ευρώ.

35 εκατ. ευρώ αποτίμησε η Deloitte την αξία των μετοχών κάθε ομάδας της Euroleague!