MENU

Η European Super League δημιούργησε κύμα αντιδράσεων και «αποκάλυψε», σε όσους δεν το γνώριζαν ήδη, πως η κορυφαία μπασκετική διοργάνωση της Ευρώπης κινείται κοντά στο μοντέλο της «κλειστής λίγκας». 

Η Euroleague αποτελείται από ομάδες - μετόχους και η σύνθεσής της αλλάζει σε μικρό ποσοστό και μέσω κριτηρίων που έχουν ήδη καθοριστεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης στην μπασκετική καθημερινότητα και αποτελεί μία από τις κύριες διαφορές της Euroleague με την FIBA.

Το SDNA απευθύνθηκε σε έξι Έλληνες προπονητές και ρώτησε την άποψή τους για το ζήτημα, μέσω των πέντε παρακάτω κοινών ερωτήσεων:

 1. Τι γνώμη έχεις για τις κλειστές λίγκες;
 2. Μετά από αυτό που έγινε στο ποδόσφαιρο, ήρθε η ώρα να αντιδράσει ο κόσμου του μπάσκετ;
 3. Θεωρείς ότι επηρεάζεται ολόκληρο το οικοδόμημα;
 4. Κάποιοι λένε ότι είναι αλλιώς το μπάσκετ, αλλιώς το ποδόσφαιρο… Συμφωνείς;
 5. Mπορεί η FIBA και το BCL να αποτελέσουν μία ουσιαστική επιλογή για τις ομάδες;

Εδώ όσα απάντησαν...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ: “Ο μηχανισμός της Ευρωλίγκας προσπάθησε να απαξιώσει ακόμα και τα Παράθυρα, που είναι μία τρομερα επιτυχημένη πρωτοβουλία”

 • Πιστεύω ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ευρώπη, Το γεγονός ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα στις ομάδες, να κερδίζουν τη συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα, μέσα από το εθνικό πρωτάθλημα είναι πολύ αρνητικό. Η Ευρωλίγκα, πριν από 20 χρόνια, εκμεταλλεύτηκε κάποια κενά κι έστησε μία διοργάνωση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλες τις Ευρώπης. Είναι ένα κλειστό γκρουπ ομάδων, είναι μία Λίγκα Αμερικάνων παικτών και όχι ευρωπαίων. Το αναπτυξιακό κομμάτι με την παρουσία νέων παικτών έχει πολύ μικρή παρουσία στην Ευρωλίγκα σε σχέση με το σύνολο. Εχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πρέπει οι ομάδες που διακρίνονται στα εθνικά πρωταθλήματα να έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν, ή να διεκδικήσουν έστω την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση. Ετσι θα έρθουν κι επενδυτές και θα δούμε παίκτες να εξελίσσονται. 
 • Πρέπει να αντιδράσουμε. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μία μεγάλη ήττα του μπάσκετ ο τρόπος που αντέδρασε το ποδόσφαιρο στην ESL σε σχέση με τον τρόπο που αντέδρασε το μπάσκετ όταν γεννήθηκε η κατάσταση που βιώνουμε όλοι σήμερα. Μία αντίδραση ανακινήθηκε μόνο με τα Παράθυρα. Πρέπει να αντιδράσει το μπάσκετ συνολικά, είναι για το καλό του συνόλου και για το καλό όλων των χωρών όπου το μπάσκετ πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο. Αν αυτό δε γίνει σύντομα θα έχουμε πολλές αρνητικές συνέπειες.
 • Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κλαμπ ελίτ ομάδων, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία πυραμίδα που οδηγεί προς εκεί. Μία πυραμίδα που ξεκινάει από τις Ακαδημίες. Κατόπιν γίνονται αυτοί οι παίκτες πρωταγωνιστές σε ομάδες που δεν έχουν οικονομικούς πόρους, αλλά έχουν φιλοδοξίες να διακριθούν και στη συνέχεια φτάνουν στις ομάδες που πρωταγωνιστούν στις χώρες του. Ομως, οι επενδύσεις γίνονται μέσα από τις ομάδες που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και η οποίες δε φτάνουν ποτέ ψηλά τελικά, γιατί πλέον δεν τους επιτρέπεται. Είναι μία αλυσίδα που επηρεάζει τους πάντες. 
 • Αν δε βρεθούν τρόποι να μπουν επενδυτές στο μπάσκετ με ισχυρό κίνητρα (και φυσικά ένα από αυτά είναι και η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα), δε μπορώ να καταλάβω πως θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν δε δίνεις το δικαίωμα σε κάποιον επενδυτή να διεκδικήσει τη συμμετοχή στην ελίτ, έστω για μία χρονιά, αλλά μέσα από τη διάκριση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ακόμα κι επικοινωνιακά αν θες, υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να αποδομήσουν τα Παράθυρα, παρότι ήταν μία σούπερ πολύ επιτυχημένη απόφαση. Κι όμως, πολεμήθηκε από ανθρώπους που ευνοούν τις απόψεις της Ευρωλίγκας και φτάσαμε στο στο σημείο να συζητάμε αν πρέπει αν γίνονται ή όχι. Αδιανόητο! 

ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΤΖΟΥΡΗΣ: “Οτιδήποτε είναι κλειστό, πλήττει τους πάντες, όχι μόνο τους παίκτες, ή μόνο τους προπονητές και τις ομάδες”

 • Οι κλειστές λίγκες είναι μία κατάσταση που αποθαρρύνει τους επενδυτές να ασχοληθούν με το μπάσκετ, όταν οι περισσότερες θέσεις είναι δεσμευμένες με ομάδες που έχουν υπογράψει συμβόλαια, ανεξάρτητα αν έχουν καταφέρει μία διάκριση στο εγχώριο πρωτάθλημα. Η πεμπτουσία των σπορ είναι το απροσδόκητο και η έκπληξη. Η κλειστή Λίγκα το αποτρέπει αυτό, όταν συνηθίζεις να βλέπεις τους ίδιους και τους ίδιους συνέχεια, όταν στερείται από την πρωταθλήτρια Βελγίου, ή της Ελλάδας να παίρνει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η συμμετοχή σημαίνει και διαφορετικά έσοδα για τις ομάδες και διαφορετικές προοπτικές. Αυτό που πρέπει να γίνει με οποιονδήποτε τροπο είναι να υπάρξει μία διοργάνωση και να ακολουθούν 1-2 χαμηλότερου επιπέδου, να μπουν κάποια πράγματα σε μία διαφορετική βάση. Δε μου αρέσει καθόλου που κάθε χρόνο οι ίδιες ομάδες συμμετέχουν στη διοργάνωση, ότι υπάρχουν προαποφασισμένες καταστάσεις. Με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
 •  Μα φυσικά κι επηρεάζει το επάγγελμά μου η κατάσταση που επικρατεί με την Ευρωλίγκα. Οταν είμαι προπονητής στη Γερμανία, και είτε πάρω πρωτάθλημα, είτε όχι, πρέπει να ψάξω διάκριση κάποιου αλλού και όχι στην Ευρωλίγκα, είναι πολύ μικρότερες οι προοπτικές για εμένα και φυσικά για την ομάδα μου. Είναι πολύ λιγότερες οι καλές δουλειές. Οτιδήποτε είναι κλειστό, όπως η Ευρωλίγκα βλάπτει όλους όσοι εργάζονται και απασχολούνται καθημερινά με το μπάσκετ. Ακόμα και τους δημοσιογράφους. Δε μου αρέσει το σενάριο κλειστή λίγκα, κάνει κακό στο άθλημα και είναι κάτι που το έχω βιώσει στη διάρκειά του. Το έχουμε ζήσει όλοι. Μπορεί τα πρώτα χρόνια να ήμασταν ενθουσιασμένοι, βλέποντας 16 πολύ καλές ομάδες να παίζουν μεταξύ τους, αλλά μετά αρχίζει και μιλάει η λογική. Σκεφτείτε, όταν ένας οργανισμός με ακαδημίες θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, όλα αυτά τα εχγειρήματα απαγορεύουν οποιοδήποτε αντίκρυσμα. Και στον αθλητισμό πρέπει να υπάρχει αντίκρισμα, μία επιβράβευση. 
 • Υπάρχει τρόπος αντίδρασης, αλλά για αν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όλοι να είναι στην ίδια σελίδα. Οταν φτάνουμε στο δια ταύτα κάποιοι βγάζουν την ουρά τους απ’ εξω. Σε όλα τα επίπεδα. Ετσι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.  

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: ‘Είναι μεγάλο λάθος να υποστηρίζουν κάποιοι ότι είναι άλλο το μπάσκετ, και άλλο το ποδόσφαιρο”

 • Δε μου αρέσει αυτή η δομή που υπάρχει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δε σου δίνει τη δυνατότητα μέσω του ανταγωνισμού να κερδίσεις μία θέση στους καλύτερους. Είναι όλα προσχεδιασμένα. Δε σου προσφέρει το ερέθισμα να κυνηγήσεις κάτι παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι δημιουργεί βήμα για την ανάπτυξη και την διάδοση του μπάσκετ, τόσο αγωνιστικά, όσο κι από πλευράς μάρκετινγκ. Κάποιος που θέλει να επενδύσει στο μπάσκετ, δε θα το κάνει. 
 • Ασφαλώς και η κλειστή Λίγκα κάνει 100% κακό και στο δικό μου επάγγελμα. Δε σου δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθείς, να μεγαλώσεις ταυτόχρονα με μία ομάδα. Για να μεγαλώσεις εσύ, πρέπει να αφήσεις την ομάδα σου πίσω, αν δεν ανήκει σε αυτές που έχουν συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα. Εξάλλου, για να βρεις μία θέση στην κορυφαία διοργάνωση πρέπει να είσαι μέρος ενός πολύ κλειστού γκρουπ προπονητών. Που, εδώ που τα λέμε, είναι σπάνιο να μπει κάποιος. Κι αν τελευταία κάποιοι νέοι μπήκαν είναι γιατί βγήκαν κάποιοι άλλοι. Κανονική επετηρίδα. 
 • Είναι λάθος να υποστηρίζεται ότι είναι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο το μπάσκετ. Ναι μεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα σε μέγεθος, αλλά  συζητάμε για τα δύο πιο δημοφιλή σπορ στον κόσμο. Δεν είναι καθόλου διαφορετικό αυτό που πήγε να γίνει στο ποδόσφαιρο και αυτού που γίνεται στο μπάσκετ εδώ και χρόνια. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά σε διαφορετικά μεγέθη. 
 • Δεν έχω σκεφτεί κάποιο τρόπο για να υπάρξει αντίδραση. Εξάλλου, προσωπικά πιστεύω ότι αν πάρουν κάτι οι 7 της Ευρωλίγκας που έκαναν πρόσφατα την κίνησή τους θα θέλουν να μείνουν και πάλι στην κλειστή λίγκα. Αν δεν αντιδράσουν οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δε θα υπάρξει καμία αλλαγή. Εκτός από τη κλειστή Λίγκα, αντίπαλος είναι και το ΝΒΑ που απορροφά όλους τους καλούς παίκτες. Και σε αυτό το κομμάτι πρέπει να μπει μία δικλείδα ασφαλείας. Χρειάζεται αντίδραση από τους μεγάλους. 
 • Το BCL και η FIBA ξεκίνησαν μία διοργάνωση από το μηδέν, αλλά φαίνεται ότι έχουν οργάνωση έχουν τεχνογνωσία, έχουν αγάπη για το προϊόν και σε πολλά πράγματα είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Δε  βλέπω διαφορές οργανωτικά από την Ευρωλίγκα. Ούτε στο μάρκετινγκ. Ούτε στα σόσιαλ μίντια, όπου το BCL είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Υπάρχει φυσικά αγωνιστική διαφορά, μέσα στο γήπεδο οι ομάδες της Ευρωλίγκας είναι δεδομένα πολυ ανώτερες, αλλά στα υπόλοιπα δε βλέπω κανένα χάντικαπ. Είναι πολύ κοντά. Και τα παιχνίδια και η οργάνωση, όπως και η ευελιξία και οι αποφάσεις που παίρονται σε δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει αγάπη, οργάνωση και πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο στόχο. Στη FIBA προσωπικά εκτιμώς πολύ το γεγονός ότι δεν πάνε by the book, οτιδήποτε κι αν συμβεί. Υπάρχει αντίδραση και ευελξία. Βλέπει τι έγινε με το Φάιναλ 8 του BCL, αλλα και την κανονική περίοδο της διοργάνωσης. Τα λιγότερα ματς, όπου όλα τα αποτελέσματα μετρούν και δεν υπάρχει κανέναν που να είναι αδιάφορο, κάνει το πρωτάθλημα πιο απρόβλεπτο. Η Νίμπουργκ πιστεύει ότι μπορεί να πάει στο Φάιναλ 8, και τα καταφέρνει. Το ίδιο κι άλλες ομάδες. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Ολοι μπορούν να ονειρεύονται.

ΑΡΗΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Οι κλειστές Λίγκες αφαιρούν το κίνητρο από την πλατιά μάζα” 

 • Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τι ακριβώς εστί κλειστή Λίγκα, διότι υπάρχουν κλειστές και …κλειστές λίγκες. Αν μιλάμε για το ΝΒΑ, ναι είναι μία κλειστή λίγκα, αλλά είναι δομημένη με τρόπο που να έχει απίστευτη λειτουργικότητα, έχει κανόνες, έχει το κολεγιακό και το ντραφτ όπως και το σάλαρι καπ. Το ΝΒΑ είναι μία Λίγκα που ενισχύει τις νέες προσπάθειες και τους αδύναμους. Ο τρόπος που έχουν δομηθεί οι κλειστές λίγκες στο μπάσκετ στην Ευρώπη με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Και κυρίως γιατί περιορίζει τα εθνικά πρωταθλήματα και αφαιρεί το κίνητρο από όσες ομάδες είχαν ενδεχομένως την δυνατότητα να ανέβουν και λίγο πιο ψηλά. Δες τι συμβαίνει στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα έπαιρνε η Βενέτσια, αλλά στην Ευρωλίγκα έπαιζε η Αρμάνι. Με αυτόν τον τρόπο ατονεί το εθνικό πρωτάθλημα, κάτι που έχει επιπτώσεις και στην παραγωγική διαδικασία, όπως και στις εθνικές ομάδες. Μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνισμού στα εθνικά πρωταθλήματα και τη θέση που καταλαμβάνει κάθε ομάδα,  θα έπρεπε να υπάρχει η αντίστοιχη πριμοδότηση. Κι αν ήθελες να το κάνεις πιο θελκτικό ως σύστημα, θα μπορούσε να γίνει αυτό που συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, όπου κάποιες χώρες έχουν περισσότερες ομάδες, αλλά όλοι έχουν περιθώριο να διεκδικήσουν την παρουσία τους μέσω των προκριματικών. 
 • Είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για το μπάσκετ. Κάποιες ομάδες παύουν να έχουν στόχο, ή βλέπουν ότι το να βρεθούν στην κορυφαία διοργάνωση, είναι απίθανο, με αποτέλεσμα οι στόχοι να μικραίνουν και μαζί τους να μικραίνουν και οι ομάδες που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να είχαν διαφορετική εξέλιξη. 
 • Επηρεάζεται και το δικό μου επάγγελμα. Φυσικά. Δημιουργείται μία κάστα. Πιο πολύ όμως, επηρεάζεται η ομάδα, ο παίκτης και η παραγωγική διαδικασία. Για την Ελλάδα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είμαστε στο σημείο μηδέν. Είμαστε κάτω από αυτό. Αυτό το πρόβλημα το έχουν πλέον και οι οι μεγάλες ομάδες… Είναι υποχρεωμένες να πάνε με Έλληνες παίκτες που είναι αποκλειστικά και μόνο ρολίστες. Όμως, αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, γιατί το πρόβλημα που υπάρχει στην κορυφή, επί της ουσίας εκπορεύεται από πιο χαμηλά. Είμαστε μία γερασμένη λίγκα, δεν βγαίνουν νέα παιδιά, υπάρχει κακή νοοτροπία. Βέβαια έχει επηρεάσει και το ΝΒΑ πάρα πολύ. Δεν υπάρχει παίκτης που να ξεχωρίζει και να μην περνάει στην άλλη όχθη σε μικρή ηλικία. Δεν υπάρχει πια το ευρωπαϊκό μπάσκετ με την παλιά έννοια. Νομίζω ότι φταίει και η Ευρωλίγκα για αυτό. όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα στις ομάδες, αν πάρουν το πρωτάθλημα να παίξουν πιο ψηλά και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα έσοδα, πως θα ανοίξει η λίμνη; Αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να στερείται από κανέναν. Χάνει το ενδιαφέρον του. Αυτή τη στιγμή όμως, διαφαίνεται και ένας άλλος κίνδυνος. Αρχίζει και η Ευρωλίγκα να χάνει το ενδιαφέρον της: Υπάρχουν 5-6 ομάδες που βάζουν στα προγράμματά τους απίστευτα λεφτά και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν στους ίδιους ρυθμούς. Δημιουργούνται ταχύτητες κι εκεί.  Με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να είναι σχεδόν οι ίδιες ομάδες στο Φάιναλ Φορ. Δηλαδή, οι ομάδες που έχουν πακτωλό χρημάτων. Ως επί των πλείστον αυτό τείνει να γίνει κανόνας. Οπότε οι άλλες ομάδες πάνε να γίνουν κομπάρσοι. 
 • H FIBA έχει χρήματα να διαθέσει, αυτό είναι το σίγουρο. Είναι πίσω όμως, στη διαμάχη με την Ευρωλίγκα αυτή τη στιγμή. Το BCL έχει ανέβει επίπεδο, αλλά κι αυτό αρχίζει να πιάνει κάποια ταβάνια. Για να προοδεύσεις πρέπει ο ανταγωνισμός να είναι ψηλά. Μονο αν πηγαίναμε στην παλιά μορφή, του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου συμμετείχαν όλες οι χώρες, θα μπορούσαμε να δούμε μία διαφορετική λογική. Κάτι που θα ήταν και πιο δίκαιο και θα επανέφερε μία ισορροπία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οταν υπάρχει μία διοργάνωση, επικεντρώνεται όλος ο κόσμος εκεί. Ανοίγει το πράγμα. Σε αυτό  το κομμάτι η Ευρωλίγκα είναι εντελώς αποτυχημένη. Δε μπορεί η Μπουργος αν παίρνει 2εκ σε 9 μήνες και στην Ευρωλίγκα, τι; Η ΤΣΣΚΑ τι κάνει ακριβώς; Βάζει 40εκ για να πάρει πίσω τι; Δεν έχει λογική αυτό. Πετάμε χρήματα στον πάτο του βαρελιού.  

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ: “Πολλές ομάδες έχουν υποκριτική στάση”

 • Αυτό το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ως διοργάνωση είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική. Ολο αυτό όμως, που έχει δημιουργηθεί προκαλεί τεράστιες ανισορροπίες στα εθνικά πρωταθλήματα. Οταν μία ομάδα δεν έχει αγωνιστικό στόχο να φτάσει ψηλότερα, να παίξει στην κορυφαία διοργάνωση, δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, δεν μπορείς να ανταγωνιστεί τις ομάδες που αγωνίζονται σε αυτές τις διοργανώσεις. Θα ήταν καλό να υπάρξει τρόπος ώστε η επιτυχία μίας ομάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα να εξαργυρώνεται. Οι ομάδες είναι εταιρίες, και ο βασικός τρόπος για να εξαργυρώσουν μία επιτυχία είναι οικονομικός. Αν δεν μπορείς να έχει ένα αντίκρισμα, είναι μεγάλο πρόβλημα. Κι έτσι η επιτυχία χάνει μέρος της αξίας της. 
 • Σίγουρα η Ευρωλίγκα δημιουργεί πρόβλημα στο δικό μας επάγγελμα. Δεν είναι το ίδιο να είσαι σε μία ομάδα που απλά προσπαθεί να διακριθεί σε ένα πρωτάθλημα με ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της στην κορυφαία διοργάνωση. Δες τι γίνεται στο ποδόσφαιρο Οι ομάδες προσπάθησαν να κάνουν μία κλειστή Λίγκα και ακόμα και οι κοινωνίες αντέδρασαν. Σκέψου τι θα γινόταν αν έπαιζαν όλες αυτές οι μεγάλες ομάδες μεταξύ τους. Σκέψου όμως και τι αντίκτυπο θα είχε στα εσωτερικά πρωταθλήματα. 
 • Μου αρέσει πάρα πολύ  Ευρωλίγκα. Είναι τόσο ανταγωνιστική που τη απολαμβάνω. Από εκεί και πέρα όμως, θα ήταν ευχής έργο, αν μπορούσε να θωρακιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταστρέφονται τα πρωταθλήματα. Γιατί τα πρωταθλήματα καταστρέφονται. Οι ομάδες που έχουν συμβόλαιο δε θα πρέπει να επαναπαύονται. Αν στις 18 ομάδες οι 16 έχουν συμβόλαια και οι ομάδες είναι εξασφαλισμένες, αυτό αποτελεί παγίδα, οι ομάδες δεν εξελίσσονται, δεν προβληματίζονται και δεν βλέπουν όσο ανταγωνιστικά πρέπει τη διοργάνωση. Τους αρκεί ότι συμμετέχουν. 
 • Αυτοί που συμμετέχουν στις εγχώριες διοργανώσεις, δε θεωρούν ότι είναι καλή η κλειστή λίγκα. Αλλά και πάλι, έχετε αναρωτηθεί: Γιατί να μην παίξει το Λαύριο σε μία μεγάλη διοργάνωση με βάση την επιτυχία που έκανε φέτος; Κι όμως θα την εξαργυρώσει, παρά μόνο αν παίξει στο ΒCL. Ακόμα και το πρωτάθλημα να κατακτούσε όμως, δε θα μπορούσε να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Θα πρέπει αν βρεθεί ένας τρόπος για να καρπώνονται την επιτυχία τους στα εθνική πρωταθλήματα οι ομάδες. 
 • Στο μπάσκετ υπήρχαν πολλές τριβές από την αρχή, από το 2000 και δεν ξέρω γιατί δεν είχαμε τόσο μεγάλη αντίδραση. Στο μπάσκετ, τη στιγμή που έγινε αυτός ο διαχωρισμός, και αποκόπηκε η Ευρωλίγκα από τη  FIBA, δεν υπήρχαν τόσες πολλές μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, όσες υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο οι δυνατές ομάδες δεν είναι μόνο 10. Αν Η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ αποφασίσουν κάτι δε σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί. 
 • Το BCL  είναι πολύ ανταγωνιστική διοργάνωση και κάθε χρόνο βελτιώνεται. Όσο εξελίσσεται και γίνεται ελκυστική, το γεγονός ότι για να παίξει μία ομάδα πρέπει να το κατακτήσει με αξιοκρατικό τρόπο, μέσα από το πρωτάθλημα, κάνει τη διοργάνωση ακόμα πιο ελκυστική. Αλλά όλη αυτή η υπόθεση διχοτομεί τις ομάδες. Αυτό δεν αφήνει τη διοργάνωση να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Για αυτό άλλωστε δίνονται από την Ευρωλίγκα πλέον περισσότερα προνόμια στο Eurocup, ή έστω προσπαθεί να δώσει περισσότερα προνόμια. Το BCL είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε τέτοιο βαθμό που μπορούσε να βγει από πάνω και να θεωρείται η 2η διοργάνωση. Για αυτό και προσπαθεί η Ευρωλίγκα να ενισχύσει το  Eurocup. Αλλά ας κοιτάξουμε και τη στάση των ομάδων, δεν πρέπει; Τι λένε λοιπόν; Τους ενοχλεί που δεν μπορούν να παίξουν στην Ευρωλίγκα, αλλά όταν έρθει το 3ετες κλειστό συμβόλαιο για το Eurocup θα το πάρουν ευχάριστα. Αρα, τελικά, πόσο ενοχλεί τις ομάδες που δεν μπορούν να παίξουν στην Ευρωλίγκα; Αν εγω πάρω πρωτάθλημα στην Ελλάδα και πάω να παίξω στο Eurocup ταυτίζομαι με την Ευρωλίγκα και το σκεπτικό της. Αρα, εν τέλει, αυτό που πρέπει είναι να μην είμαστε υποκριτές, να έχουμε ηθική και σεβασμό σε αυτά που πιστεύουμε. Οχι όπως μας συμφέρει”. 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: “Σε ενδεχόμενη κλειστή λίγκα, τα πάντα θα ειναι ανεξέλεγκτα”

 • Είμαι ξεκάθαρα εναντίον των κλειστών πρωταθλημάτων σε όλα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει σίγουρα να υπάρχει μία σύνδεση του πρωταθλήματος με την ευρωπαϊκή συμμετοχή ως ανταμοιβή. Πρέπει οπωσδήποτε  να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός εμπορικού κλειστού προϊόντος, όπου τα κριτήρια της συμμετοχής των ομάδων θα είναι απολύτως εμπορικά. Κάτι που σημαίνει ότι μία καλή ομάδα, που θα καταταγεί ψηλά στη βαθμολογία του εγχώριου πρωταθλήματος θα χάσει τη θέση της σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, διότι οι θέσεις θα είναι κλειστές.
 • Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει αντίδραση. Θα υπάρξει. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξει μία συνολική αντίδραση, ή θα παρατηρηθούν μεμονωμένες αντιδράσεις, οι οποίες εν τέλει δε θα έχουν καμία επιρροή. 
 • Αυτή τη στιγμή θα πρέπει αν προστατεύσουμε τους παίκτες. Είναι δεδομένο πως τα ματς γίνονται ολοένα και περισσότερα, αν και στόχος όλων θα έπρεπε να είναι τα παιχνίδια να γίνουν λιγότερα. Αν πάμε σε μια κλειστή λίγκα, ο αριθμός των αγώνων θα είναι ανεξέλεγκτος, όπως και ο αριθμός των αμερικάνων παικτών που θα έρχονται στην Ευρώπη. Αρα, περισσότερα ματς, λιγότερος χρόνος για προπόνηση, και όλα αυτά σημαίνουν ότι η παρέμβαση των προπονητών θα είναι πολύ μικρότερη. 
 • Στο ποδόσφαιρο παρουσιάστηκε κάτι ως δεδομένη απόφαση από τις ομάδες της ESL και αντέδρασαν μέχρι και οι κυβερνήσεις χωρών. Εγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες παγκόσμιου βεληνεκούς. Ομως, θεωρώ ότι στην περίπτωση του μπάσκετ, η πρώτη αντίδραση πρέπει να είναι από τους παίκτες. Ολοι, αυτούς προσπαθούμε να υποστηρίξουμε. Κι αυτοί πρέπει να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Είναι υπέρ, ή εναντίον της κλειστής Λίγκας; 
 • Να σου πω την αλήθεια, μπορεί το Λαύριο να μην έχει δυνατότητα να παίξει στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας, αλλά προσωπικά θεωρώ μεγάλη τύχη για το BCL, ότι θα μπορεί να έχει το Λαύριο υπό κάποιες συνθήκες και είναι τυχερό το Λαύριο που θα μπορέσει να παίξει σε μία διοργάνωση όπως το BCL. Εχω προσωπική εμπειρία από τη διοργάνωση και αυτό που μπορώ να κρίνω είναι αυτό που έχω ζήσει. Πρόκειται για μία άρτια διοργάνωση, που κάνει άλματα προόδου και έχει φοβερή προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις και τις εξελίξεις. Είδα τις προσαρμογές που έγιναν λόγω COVID, που ήταν πάρα πολύ σωστές και κατάλαβα ότι οι άνθρωποι εκεί μπορούν και αφουγκράζονται τις καταστάσεις. 
   
SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ελληνικό μπάσκετ μίλησε: «Καταστροφή η κλειστή λίγκα»
EVENTS