MENU

Η συνεδρίαση της Βαρκελώνης ήταν... καυτή και είχε πολλές ειδήσεις που σχετίζονταν με την επόμενη μέρα της διοργάνωσης.

Σε πρώτη φάση οι 11 ομάδες-μέτοχοι πέτυχαν έναν από τους πρώτους στόχους τους, που ήταν η είσοδος στο ΔΣ της διοργάνωσης, συμβάλλοντας στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Euroleague.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική κίνηση που έγινε, βάζοντας στον «τάκο» τον Τζόρντι Μπερτομέου. 

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Magic Euroleague», οι 11 ομάδες - παρά το γεγονός ότι αποκρύφθηκε από την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής - αποφάσισαν με κάθε επισημότητα πως θα μπει ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα ψάξει αναλυτικά όλα τα βιβλία της διοργάνωσης, κάνοντας φύλλο και φτερό τα λογιστικά βιβλία, τα οικονομικά αποτελέσματα και τις συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα. Τηλεοπτικά συμβόλαια, χορηγικές συμβάσεις, αμοιβές προς τρίτους, προμηθευτές, διαιτητές, ποσοστά, αλλά και τα ποσά που δίνονται στο Eurocup. Όλα θα εξεταστούν από το σημείο μηδέν.

Η διαδικασία αυτή θα γίνει από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία είναι στις 4 καλύτερες του κόσμου στον τομέα της.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη λειτουργεί εντός των τειχών ελεγκτική εταιρεία. Η κίνηση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα την ξεκάθαρη αμφισβήτηση των ομάδων-μετόχων προς τις πρακτικές του Μπερτομέου. Τα πάντα πλέον θα αναλυθούν και τα αποτελέσματα της ελεγκτικής εταιρίας αναμένονται εντός των επόμενων 3-4 εβδομάδων. 

Φέντερμαν προς Μπερτομέου: «Θέλουμε διαφάνεια»

Στη συνεδρίαση της Βαρκελώνης οι εκπρόσωπο των ομάδων πήραν θέση για όσα διαδραματίζονται σε οικονομικό επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Φέντερμαν, ο οποίος ήταν από από αυτούς που αμφισβήτησαν ανοιχτά τον Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο ισχυρός άνδρας και μεγαλομέτοχος της Μακάμπι Τελ Αβίβ πρωτοστάτησε στη διαδικασία και απευθυνόμενος προς τον Μπερτομέου είπε. «Κύριε Μπερτομέου, θέλουμε διαφάνεια. Δεν μπορεί να ζητάμε κάτι από το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση να αρνείται να μας το δώσει. Θέλουμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις και στα οικονομικά αποτελέσματα. Δεν σας μέμφομαι, αλλά δεν γίνεται να είμαστε μέτοχοι σε μια εταιρεία που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματά της».

Ο Μπερτομέου άκουσε τα λόγια του Φέντερμαν και καθ' όλη τη διάρκεια της κουβέντας ήταν συγκαταβατικός, λέγοντας προς τις ομάδες πως «αν το θέμα σας είναι να μπείτε στο ΔΣ δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Σε πιο γενικό πλαίσιο, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν καλό, με τις 11 ομάδες να είναι στην ίδια σελίδα του βιβλίου, με μοναδική ομάδα που εξέφρασε ενστάσεις να είναι η Μπασκόνια μέσω του προέδρου της, Χοσέ Κερεχέτα, που ήταν παρόντας στη Βαρκελώνη. Επιπλέον υπήρξε αντίδραση από την Ρεάλ Μαδρίτης και την Φενέρμπαχτσε, σχετικά με το γιατί γιατί δεν κλήθηκαν στο μυστικό συμβούλιο των 7, στην Αθήνα προ δεκαημέρου.

Κομβική η 14η Μαϊου, με εκπρόσωπο στο ΔΣ της Euroleague Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Όλα δείχνουν πως στις 14 Μαϊου θα υπάρξει ιστορική αλλαγή στη διοίκηση της Ευρωλίγκα, καθώς στην επίσημη γενική συνέλευση θα οριστεί το νέο ΔΣ.

Αυτό θα αποτελείται από τις 11 ομάδες, οι οποίες θα έχουν από έναν εκπρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα έχουν εκπρόσωπο στο ΔΣ. Επιπλέον, θα υπάρχουν 3 ακόμα μέλη, που είναι νόμιμοι κάτοικοι Λουξεμβούργου, καθώς εκεί ανήκει η εταιρεία και βάσει νόμου πρέπει να υπάρχουν στο ΔΣ μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Αυτοί θα έχουν περισσότερο διαδικαστικό ρόλο, άρα πιθανό να είναι νομικοί. Αντιλαμβάνεται κανείς όμως πλέον πως από εκεί που το Συμβούλιο της Euroleague ήταν μονοπρόσωπο, πλέον θα είναι πολυμελές και δεν θα είναι ο Μπερτομέου που θα αποφασίζει μόνος του. Αντιθέτως, από εκεί που αποτελούσε την... μοναδική φωνή του Συμβουλίου, τώρα θα έχει ρόλο στη μειοψηφία, καθώς οι 11 θα είναι εκπρόσωποι των μετόχων και από αυτούς οι επτά αποτελούν το σκληρό μπλοκ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα μετά το 36:12 της εκπομπής:

https://www.youtube.com/watch?v=7Bnk0ANnhJY

 

Μπαίνουν ορκωτοί ελεγκτές στην Euroleague - Φύλλο και φτερό τα πεπραγμένα Μπερτομέου! (vid)
EVENTS