MENU

Εδώ και μήνες τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στο μπάσκετ και όχι μόνο, έχουν βάλει λουκέτο και όλοι περιμένουν από την πολιτεία να ανοίξει ξανά τα γήπεδα.

Ενώ είμαστε σε αναμονή αποφάσεων από την πολιτεία,  οι άνθρωποι αθλήματος έχουν αρχίσει να παίρνουν πρωτοβουλίες και σ’ αυτό αναφέρθηκε αρχικά ο προπονητής της Μεγαρίδας, Γιώργος Μάνταλος, μιλώντας στο SDNA. Οπου Μεγαρίδα, είναι από τις ομάδες, που πρωταγωνιστούν στην Β’ Εθνική, έχοντας παίκτες με τεράστια εμπειρία, όπως είναι ο Μάριος Μπατής και ο Νίκος Αγγελόπουλος: «Εμείς ως Έλληνες προπονητές λάβαμε μία πρωτοβουλία τις προηγούμενες ημέρες και στείλαμε ένα αίτημα προς την ομοσπονδία μας. Από την μία πλευρά ζητούσαμε να συγκεράσει όλους τους φορείς και να στείλει ένα γενικό αίτημα προς την Κυβέρνηση και την επιτροπή που αποφασίζει για το άνοιγμα των γηπέδων, διά μέσου της Γ.Γ.Α. ή του Υπουργείου. Το δεύτερο που ζητήσαμε είναι πως όταν επιτραπεί από την Πολιτεία να επιστρέψουμε στα γήπεδα, ότι θα ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα και δεν θα γίνει αυτό που ακούγεται, ότι οι ομάδες θα ζητήσουν κάποια πράγματα για να κατεβούν να παίξουν. Είναι υποχρέωση της ομοσπονδίας να διαφυλάξει τα πρωταθλήματα, όταν επιτραπεί η επανεκκίνηση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και τολμώ να πω πως ίσως είναι και εφάμιλλα με τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία, διότι υπάρχει κόσμος που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Είναι γενικά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και θέλω να βρεθεί μία μέση λύση, ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι φορείς» ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Μάνταλος.

Κατά καιρούς βλέπουμε πολλούς αθλητές να εκφράζουν τα παράπονά τους για το γεγονός ότι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, επειδή τα πρωταθλήματα έχουν σταματήσει. Όπως ανέφερε και ο τεχνικός της Μεγαρίδας, κάποιοι περνούν δύσκολα, από οικονομικής άποψης, ενώ και τα σωματεία θα έχουν πρόβλημα.

«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού είναι το σωματείο, είτε καλώς, είτε κακώς, ο ελληνικός αθλητισμός είναι σωματειακός. Πραγματικά, τα σωματεία έχουν ανάγκη μία ενίσχυση. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνος, ούτε αρμόδιος, για το τι κονδύλια περισσεύουν στην Πολιτεία και που θα τα διοχετεύσει και αν μπορεί να δώσει. Νομίζω, θεσμικά οι φορείς που εμπλέκονται με τον αθλητισμό και το μπάσκετ, μπορούν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι κι αυτό μέσα στα αιτήματά μας, εμείς βέβαια ζητάγαμε να δοθεί στους παίκτες, τους προπονητές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο Έλληνας προπονητής είναι η βαριά βιομηχανία του ελληνικού μπάσκετ και το ελληνικό μπάσκετ είναι η βαριά βιομηχανία του ελληνικού αθλητισμού. Δηλαδή, ο Έλληνας προπονητής είναι ένας παράγων, ο οποίος παγκοσμίως εξελίσσεται και έχει να επιδείξει επιτυχίες. Έπρεπε να είναι κατοχυρωμένος θεσμικά. Το επάγγελμα του Έλληνα προπονητή έπρεπε με κάποιον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια να έχει κατοχυρωθεί, όπως και οι αθλητές, για να μην έχουμε αυτά τα κρούσματα τώρα, της ένδειας της οικονομικής και των προβλημάτων. Φυσικά, να ενισχυθούν και τα σωματεία, διότι υπάρχουν σωματεία που δουλεύουν και περνάνε δύσκολα».

Επιπλέον, μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το αν οι ομάδες κατηγοριών, όπως η Β’ Εθνική, στην οποία συμμετέχει η Μεγαρίδα, μπορούν να καλύψουν όλα τα πρωτόκολλα και να κάνουν τεστ και ο Γιώργος Μάνταλος δίνει τη δική του απάντηση: «Θεωρώ ότι μπορούν, πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Υπάρχουν πιο εύκολα πρωταθλήματα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε μία ευθεία και να απαντήσουμε μονολεκτικά αρνητικά ή θετικά. Για παράδειγμα, το πρωτάθλημα της Α2 έχει πολλά περισσότερα ταξίδια από τα πρωταθλήματα της Β’ Εθνικής, διότι έχουν χωριστεί σε ομίλους και τα ταξίδια είναι λιγότερα. Εμείς πήγαμε στην Κρήτη και μας στοίχισε από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ. Είναι μεγάλο αυτό το νούμερο αν γίνεται εβδομάδα παρά εβδομάδα. Υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το ερασιτεχνικό μπάσκετ, δεν είναι καθόλου ερασιτεχνικό όσον αφορά την παρουσία παιδιών και προπονητών στα γήπεδα. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στα σωματεία και στους επαγγελματίες του χώρου. Αν το τραβήξουμε, θεωρώ ότι και οι κριτές και οι διαιτητές δεν αμείβονται με τα ποσά που πρέπει. Αυτή τη στιγμή πρέπει να βρούμε μία λύση εκ των έσω. Πιστεύω, ότι αν ανοίξουμε, με μία αναλογική αμοιβαία παραχώρηση να βρεθεί η λύση. Δηλαδή και οι παίκτες να πάρουν ένα ποσοστό επί των συμβολαίων τους, με το οποίο συμφωνεί όποιο παιδί έχω μιλήσει και οι προπονητές το ίδιο και η Πολιτεία αν μπορεί να συνδράμει και να βοηθήσει τα σωματεία, με το καλυφθούν οι μετακινήσεις, τα rapid tests, τέτοιες βοήθειες συγκεκριμένες. Όλα είναι στον θετικό δρόμο».

Τέλος, ο έμπειρος προπονητής αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα ομαλά, αφού πλέον έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κινητικότητα, λόγω της ελαφρύνσεως των μέτρων. Έτσι όπως πάει, που ανοίγουν ένα-ένα, κάποια στιγμή θα ανοίξουν και τους αθλητικούς χώρους. Αν είμαστε αυτή την περίοδο που μιλάμε, προλαβαίνουμε, διότι δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να ολοκληρωθεί κανονικά το πρωτάθλημα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εγώ, ως προπονητής, δεν βλέπω πως, αν τελειώσει ένα πρωτάθλημα τον Ιούλιο, ξεκουραστούμε τον Αύγουστο και αρχίσουμε ξανά τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι κάτι πολύ όμορφο. Ερχόμαστε από δύο συνεχόμενα έτη πανδημίας, έχουμε κάτσει τόσο πολύ που έχουμε ξεκουραστεί, οπότε γιατί να μην δουλέψουμε τους δύο καλοκαιρινούς μήνες; Επίσης, αν γίνει αυτό που λέω, το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών. Επιπλέον, στην ομοσπονδία έχουν επεξεργαστεί το σενάριο να γίνουν οι επαναληπτικοί αγώνες των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών που έχουμε παίξει και όσοι αγώνες δεν έχουν γίνει, να πραγματοποιηθούν μονοί και σε ουδέτερα γήπεδα. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα ακόμη και τον Απρίλιο να ξεκινήσεις, να ολοκληρώσεις το πρωτάθλημα. Αυτό είναι το λεγόμενο plan B».

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μάνταλος στο SDNA: «Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν δύσκολα – Ας παίξουμε και το καλοκαίρι»
EVENTS