MENU

Ο ασίσταντ κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ανδρέας Πιστιόλης, σχολίασε όλη την αγωνιστική δραστηριότητα της διοργάνωσης μαζί με τους Τόλη Κοτζιά, Σωτήρη Βετάκη, Δημήτρη Κοντό και τον διευθυντή του SDNA, Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Αρχικά αναφέρθηκε στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Εφές λέγοντας: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Εφές είναι μία καλύτερη ομάδα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην φετινή Euroleague, δεν κερδίζει η ομάδα που είναι καλύτερη στα χαρτιά τις περισσότερες φορές. Όμως το αποτέλεσμα δείχνει αυτό. Η ομάδα με τους καλύτερους παίκτες και τις μεγαλύτερες προσωπικότητες κέρδισε. Ο Ολυμπιακός έκανε μία καλή προσπάθεια, αλλά η Εφές ήταν αυτή που ήλεγχε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ότι λάθος έκανε το πλήρωσε, αντίστοιχα δεν μπόρεσε να τιμωρήσει ότι λάθη έκανε η Εφές.

Όσοι περισσότεροι συνεισφέρουν είναι σημαντικό. Οι γκαρντ και οι δημιουργοί γενικότερα είναι οι πιο σημαντικοί παίκτες. Η Έφες σε γενικές γραμμές είχε μεγαλύτερη συνεισφορά από όλους τους παίκτες. Μπορεί στο τέλος να μιλάμε για τα μεγάλα σουτ του Λάρκιν, αλλά δεν είναι ότι λείπουν από τον Ολυμπιακό οι παίκτες που μπορούν να βάλουν τα μεγάλα σουτ. Ο Σπανούλης και ο Σλούκας είναι παίκτες που όταν χρειαστεί το μεγάλο σουτ θα το βάλουνε.

Το παιχνίδι πρέπει να πάει στο μεγάλο σουτ και αυτό θα το χρειαστείς όταν όλοι οι άλλοι κάνουν την δουλειά τους. Όταν ο Μπομπουά βάλει τα σουτ, όταν ο Σίμον θα κάνει μεγάλη δουλειά στην επίθεση, όταν ο Ντάνστον καθαρίσει, όταν τα «4αρια» σου κάνουν αθόρυβη δουλειά, τότε θα έρθει ο Λάρκιν και θα βάλει το δύσκολο σουτ, όταν χρειαστεί. Αν έβαζε τις βολές μπορεί να μην χρειαζόταν το σουτ του Λάρκιν, αλλά όταν το χρειάστηκε ήρθε κι αυτό».

Για την κατάσταση με τον κορωνοϊό και την ΤΣΣΚΑ είπε: «Με τον κορωνοϊό είναι λίγο πιο περίεργη η κατάσταση απ' ότι συνήθως. Πάντα μπορεί να είχες έναν τραυματισμό, κάποιες απώλειες, αλλά αυτό. Κάποιοι παίκτες μπορεί να αρρωστήσουνε θα τους έχεις δύο εβδομάδες έξω, μετά που θα γυρίσουνε τους λογαριάζεις σε τι κατάσταση είναι, ποιο είναι το πρωτόκολλο. Αυτά όλα είναι "καινούργια γη" για εμάς, δεν τα ξέρουμε, κάνει δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις οπότε η κατάσταση είναι πιο μπερδεμένη. Οι ομάδες που μένουν υγιείς για την ώρα είχαν ένα πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί αργότερα να γυρίσει ανάποδα, αν αρρωστήσουν ή όχι. Τώρα το ότι είσαι πιο ποιοτικός δεν σου εγγυάται την νίκη.

Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι πίσω, απλά έχουμε το πρόβλημα ότι για κάποιους παίκτες δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι ακριβώς. Επέστρεψαν οι απόντες από τον κορωνοϊό, ο Μπολομπόι που είχε έναν μυϊκό τραυματισμό δείχνει ότι γυρνάει. Θα δούμε στην αυριανή προπόνηση αν θα παίξει στο μεθαυριανό παιχνίδι ή όχι. Αυτός είναι ο μόνος που περιμένουμε, φυσικα και την κατάσταση του Στρέλνικες και του Μιλουτίνοφ».

Ο κόουτς Πιστιόλης συνέχισε την ανάλυση του για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Εφές: «Πριν φτάσεις στα μεγάλα σουτ πρέπει να δεις γιατί έφτασε εκεί. Έχει δύο ομάδες οι οποίες προσπαθούν να προσεγγίσουν το ίδιο πράγμα από διαφορετική οπτική γωνία. Επιθετικά και οι δύο δίνουν έμφαση στην κίνηση της μπάλας με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να κάνει επιθέσεις που θα κινήσει πολύ την μπάλα προκειμένου να δημιουργήσει την απειλή, η Εφές απειλεί προκειμένου να δημιουργήσει κινητικότητα και οι δύο όμως θέλουν όλους τους παίκτες στο παιχνίδι τους. Πριν από το παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν ξέρει ποια Έφες αντιμετωπιζεις.

Όταν αναγνωρίζει ότι παίζεις με μία καλύτερη ομάδα, πρέπει να παίξεις την άμυνα στο όριο του φάουλ, πρέπει να κερδίσεις το ριμπάουντ και τις διεκδικήσεις. Ο Ολυμπιακός ξεκινάει άσχημα το παιχνίδι, τρώει σχεδόν 30 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός ξεκινάει το παιχνίδι με την λογική θα τα σταματήσω όλα και καταλήγει να τα δίνει όλα. Πολύ ενδεικτικό είναι τι έγινε στη θέση «4» για τον Ολυμπιακό. Η αμυνα δείχνει να μην λειτουργει καθολου μέχρι που μπαίνει ο Ζαν Σαρλ. Δεν είναι ότι παίζει κακή άμυνα ο Πρίντεζης ή ο Βεζένκοφ, αλλά ο Ζαν Σαρλ καλύπτει τα πάντα, δίνει το κάτι παραπάνω.

Εκεί όμως υπήρχε πρόβλημα στις αποστάσεις στην επίθεση. Το παιχνίδι γυρνάει όταν ο Βεζένκοφ ξεκινάει και κάνει κάτι παραπάνω, μέχρι που ο Βεζένκοφ χάνει κάποιες άμυνες και κάνει αυτό που ξέρει η Εφές. Αισθάνομαι ότι η Εφές έδωσε κάποια σουτ στον Ολυμπιακό τα οποία δεν τα πήρε ή δεν τα έβαλε, με αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες επιθέσεις με κακές αποστάσεις. Αν θέλεις να κερδίσεις αυτή την ομάδα πρέπει να πάρεις τα ριμπάουντ. Πρέπει να μπουν τα σουτ, αλλά δεν μπορείς να βασιστείς σ' αυτό.

Υπάρχουν τα deflections, υπάρχει και η αλλοίωση της πάσας. Δηλαδή εγώ που θα βγω από το πικ εν ρολ θα κάνω την πάσα στην γωνία, αλλά αυτή δεν θα είναι ξυράφι. Θα είναι λόμπα ή θα είναι μίας κακής ποιότητας πάσα. Αυτά γίνονται με λεπτομέρειες του τύπου πως θα βάλω τα χέρια μου στην μπάλα, στις γραμμές της πάσας. Αυτά είναι τα μικρά πράγματα που δεν έκανε ο Ολυμπιακός. Αν δεν τα κάνεις αυτά δεν κερδίζεις και παίζεις το παιχνίδι του αντιπάλου, μίας Εφές που είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η περσινή Έφες θύμιζε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό καλών χρόνων».

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε για το θέμα με τους πόιντ γκαρντ: «Ένα πρόβλημα που μπορώ να διαγνώσω και το έχουν οι περισσότερες ομάδες στην Euroleague είναι η έλλειψη πόιντ γκαρντ. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν, στην Ελλάδα είναι λίγο πιο έντονο. Ο Σπανούλης και ο Σλούκας είναι σούτινγκ γκαρντ, που μπορούν να δώσουν κάποια λεπτά σαν πόιντ γκαρντ όταν χρειαστεί. Όταν δύο παίκτες δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πεντάδα, αυτό πάντα δημιουργεί πρόβλημα σ' αυτούς τους παίκτες. Πρέπει να κοιτάς αυτοί οι δύο παίκτες μπορούν να συνυπάρξουν ή όταν ο ένας θα παίζει καλά ο άλλος δεν θα πατάει στο παρκέ και θα υπάρξει πρόβλημα εκεί πέρα. Είναι ένα θέμα για τον Σλούκα αν αρχίσει να γίνεται αυτή η διαχείριση.

Είπε κάτι ο Γιασικεβίτσιους που μου άρεσε. Είμαι τώρα στην διαδικασία να χτίζουμε μία συνήθεια και αν στη διάρκεια πάρουμε κάποιες νίκες έχει καλώς. Όλοι αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε σ' αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι σωστό και ας μας κοστίσει κάποιες ήττες. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να επιμένει σ' ένα σύστημα, το οποίο κάποια στιγμή θα του βγει».

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες μετά τον κορωνοϊό είπε: «Το περίεργο είναι ότι έχουμε δει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ο Μιλουτίνοφ γύρισε και επειδή δεν είχαμε παίκτες προσπάθησε να τον βάλουμε να παίζει τρίλεπτα. Ήμασταν με το χρονόμετρο στο πάγκο και παρ' όλα αυτά δεν λειτούργησε. Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και ο Στρέλνιεκς ήταν πολύ επηρεασμένος. Αντίθετα ο Αντόνοφ γύρισε και ήταν στο 100%. Έχουμε ακούσει διάφορες ιστορίες για παίκτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται για μήνες μετά τον κορωνοϊό. Πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι γίνεται. Είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ακούμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην καρδιά και πραγματικά δεν ξέρουμε το πρωτόκολλο. Δεν είμαστε σίγουροι τι πρέπει να κάνουμε και ποιος είναι ο σωστός τρόπος.»

Μιλώντας για τον Παναθηναικό τόνισε: «Προφανώς δεν είναι εύκολο και ειδικά σε μια θέση σαν του πόιντ γκαρντ, που όταν θες να παίξεις ένα στυλ μπάσκετ και μία φιλοσοφία από εκεί ξεκινάς. Ότι θα έχεις τραυματισμούς και κακές συγκυρίες στους τραυματισμούς υπάρχει, αυτή είναι η ζωή του προπονητή. Ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι το χειρίστηκε πολύ καλά και πρέπει να βάλεις και τον Παπαπέτρου, ο οποίος ήταν πολύ σημαντικός παίκτης, από την άποψη ότι η ομάδα είχε χτιστεί με τον παίκτη αυτόν να πάιζει πολλά λεπτά και θα έχει έναν σημαντικό ρόλο. Νομίζω ότι κάπου η ομάδα αντέδρασε σωστά, αλλά είχε και τον σωστό σχεδιασμό για το στηρίξει αυτό το πράγμα. Είχαν προβλέψει ότι ο Νέντοβιτς μπορεί να δώσει κάποια λεπτά και ο Μποχωριδης αποκτήθηκε για να έχει ρόλο και όχι για να κάθεται στον πάγκο. Ο Παναθηναϊκός βάσει των συνθηκών ανταπεξήλθε πολύ καλά και όλες οι ομάδες θα περάσουν από αυτές τις συνθήκες».

Για την ΤΣΣΚΑ δήλωσε: «Εμείς χάσαμε έναν πολύ σημαντικό παίκτη, τον οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να αντικαταστήσουμε. Δεύτερος Κλάιμπερν στην αγορά δεν υπάρχει, οπότε έπρεπε να προσθέσουμε έναν παίκτη, ο οποίος θα μας έδινε κάτι. Υπήρχαν διάφορα σενάρια στο μυαλό μας για το πως μπορούμε να το καλύψουμε. Δεν σας κρύβω ότι ένας παίκτης στον οποίο ήμασταν κοντά στο να κάνουμε κίνηση ήταν ο Έντι της Φενέρμπαχτσε. Τελείως διαφορετικό στυλ, απλά κόλλαγε.

Ο Χάουαρντ είναι ένας παίκτης που η θέση του είναι ότι πει ο προπονητής και αυτό ήταν που θέλαμε κι εμείς. Μας έλειπε ένα τριάρι, στα γκαρντ υπήρχε έλλειψη γιατί ο Τζέιμς και ο Χάκετ δεν ξεκουράζονταν ποτέ.  Θέλαμε έναν παίκτη που να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Δεν ψάχναμε σκόρερ, αλλά κάποιον που να μπορεί να απελευθερώσει κάποιους άλλους που θα σκοράρουν. Δεν είναι η φυσική του θέση πόιντ γκαρντ, αλλά υπό συνθήκες μπορεί να το κάνει και το βασικό είναι αυτό. Όπου σου λείψει κάποιος παίκτης μπορεί να σε καλύψει από το 1 μέχρι το 3. Μπορεί να κάνει πολλά, εκτός από το να είναι σκόρερ, είναι πολύ χρήσιμος. Άποψή μου είναι ότ στον Παναθηναϊκό ανταπεξέρχεται καλά. Νομίζω ότι ο κόουτς Βόβορας αυτό που θέλει να πάρει το παίρνει αυτή τη στιγμή.

Αυτό που δεν μπορείτε να δείτε από την τηλεόραση, είναι το πόσο μας έλειψε η προσωπικότητα του Κλάιμπερν. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο δυνατός χαρακτήρας είναι και νομίζω ότι στον τραυματισμό του αυτό το εδειξε. Επίσης δίνει μεγάλη ισορροπία στα αποδυτήρια είναι ο παίκτης που θα μιλήσει, που θα βοηθήσει τους συμπαίκτες του. Θα δείξει το καλό παράδειγμα σε όλους για να τον ακολουθήσουν. Σουτάρει καλά φέτος και δεν είναι τυχαίο αυτό. Το δούλεψε στην διάρκεια του τραυματισμού, το αναγνώρισε ως αδυναμία του και πλέον κανένας δεν θα του δώσει το σουτ. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο και είναι σπάνιο αυτό. Τον είχαμε δει από τον Φάνη Χριστοδούλου, από τον Μποντιρόγκα. Δεν ξέρω πόσους ακόμα μπορώ να ονομάσω που να κάνουν αυτό που κάνει ο Κλάιμπερν μέσα στο γήπεδο».

Δείτε ξανά την εκπομπή και τις δηλώσεις του κόουτς Πιστιόλη 

 

Πιστιόλης στην «Magic Euroleague»: «Σπανούλης και Σλούκας είναι σούτινγκ-γκαρντ»
EVENTS