MENU

Μια νέα εποχή άρχισε στη Νέα Ορλέάνη. Έπειτα από το τέλος της συνεργασίας με τον Άλβιν Τζέντρι, οι Πέλικανς υποδέχτηκαν τον Σταν Βαν Γκάντι, ο οποίος για την επόμενη τετραετία θα προσπαθήσει να «χτίσει« μια ομάδα που θα είναι διεκδικήτρια στα πλέι οφ και ταυτόχρονα θα παίζει βάσει της ποιότητας και των δυνατοτήτων που υπάρχουν στο ρόστερ.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, κάτι που δεν φοβάται ο έμπειρος κόουτς. Αυτό φρόντισε να το κάνει κατανοητό και στην συνέντευξη Τύπου της ομάδας, για την παρουσίασή του. Μαζί με τους Ντέιβιντ Γκρίφιν (Executive Vice President of Basketball Operations) και Τράιαν Λάνγκντον (General Manager) για περίπου 1 ώρα ανέλυσαν το σκεπτικό και τη νοοτροπία που θα έχουν οι Πέλικανς της νέας εποχής.

Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και το SDNA, το οποίο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον 61χρονο κόουτς από την Καλιφόρνια, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που τον εντυπωσίασαν από την ομάδα της περσινής σεζόν, αλλά και την εικόνα που θέλει να δείξουν οι Πέλικανς την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αρχικά, εξηγώντας τι ήταν αυτό που του έκανε εντύπωση από την ομάδα της περασμένης σεζόν τόνισε πως «μου άρεσε ο ρυθμός με τον οποίο έπαιζαν και στο μυαλό μου, βλέποντας την ομάδα την περσινή σεζόν, σκεφτόμουν πως είναι μια ομάδα χωρίς εγωισμούς. Δεν πίστευα ότι υπήρχε κάποιος στους Πέλικανς που σταματούσε τον ρυθμό, ή κάτι ανάλογο. Θεωρώ πως υπήρχε αρκετή ελευθερία και αυτό δίνει την ευκαιρία ώστε να παίξεις καλά στην επίθεση σε σταθερή βάση».

Θέτοντας τους στόχους της νέας σεζόν εξήγησε ποιο είναι το αποτέλεσμα το οποίο θα τον ικανοποιούσε τους επόμενους μήνες. «Αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον Γκρίφιν και τον Τράιαν όταν κάναμε την συνέντευξη πριν μερικές εβδομάδες, και εγώ από την πλευρά μου δεν είμαι από αυτούς τους προπονητές που πιστεύουν στην επίτευξη στόχων. 

Δεν φοβάμαι να θέσω πολύ υψηλούς στόχους, φοβάμαι ότι θα θέσετε τους στόχους πολύ χαμηλά. Ας υποθέσουμε ότι θέτουμε στόχο την πρόκριση στα πλέι οφ ή να ξεπεράσουμε το 50% των νικών και στη συνέχεια, σε τρεις εβδομάδες για παράδειγμα, να πούμε πως θα πρέπει να είμαστε στην έκτη θέση και με ρεκόρ 10 νίκες πάνω από το 50%. Τι μπορούμε να πούμε; 

Κοιτάξτε, ξέρω ότι θα ακουστεί κλισέ, καταλαβαίνω πως είναι, αλλά ταυτόχρονα είναι και η αλήθεια. Θεωρώ ότι ο στόχος μας -και θεωρώ πως είναι στόχος και του front office της ομάδας- είναι να βελτιώνουμε την ομάδα κάθε μέρα. Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα και αν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό και είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο που πρέπει να κάνουμε, τότε τα αποτελέσματα θα έρθουν από μόνα τους για εμάς».

«Ο Βαν Γκάντι έχει ομοιότητες με αρκετούς σπουδαίους προπονητές στην Ευρώπη»

Στην συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο Τράιαν Λάνγκντον, ως General Manager των «Πελεκάνων». Έτσι, το SDNA είχε την ευκαιρία να τον ρωτήσει αν διακρίνει ομοιότητες στον Βαν Γκάντι, σε σχέση με τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε ο ίδιος στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

«Θεωρώ πως ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε τον Σταν να ξεχωρίσει ήταν το πάθος του για το μπάσκετ. Η ανοιχτή σκέψη του και η περιέργειά του για το παιχνίδι είναι σε υψηλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του από τους πάγκους έβρισκε τρόπους να βελτιώνεται ως προπονητής. Έβλεπε πολλά zoom calls, κρατούσε σημειώσεις. Μας μίλησε για ένα basketball clinic το οποίο έγινε στην Ισλανδία και στο οποίο πήραν μέρος πολλά μεγάλα ονόματα της προπονητικής στην Ευρώπη.

Θεωρώ λοιπόν πως η περιέργειά του και ο open mind χαρακτήρας του έχουν πολλές ομοιότητες με μερικούς από τους πιο σπουδαίους προπονητές στην Ευρώπη με τους οποίους συνεργάστηκα και εγώ. Είμαατε πραγματικά ενθουσιασμένοι που τον έχουμε μαζί μας και θα είμαστε σε θέση να μάθουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον», ήταν τα λόγια του άλλοτε άσου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Βαν Γκάντι στο SDNA: «Ο στόχος μου είναι οι Πέλικανς να γίνονται καλύτεροι καθημερινά»
EVENTS