MENU

Οι τελευταίοι μήνες ήταν πάρα πολύ έντονοι όσον αφορά το μέλλον της Basket League. Ο κορωνοϊός δημιούργησε μεγάλα -όχι άλυτα ωστόσο- προβλήματα. Από το ξεκίνημα του καλοκαιριού ο ΕΣΑΚΕ Και οι ομάδες έθεσαν το πλάνο για την ερχόμενη σεζόν, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη του προϊόντος στον μέγιστο βαθμό.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Σύνδεσμος προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις όσον αφορά το κομμάτι των χορηγιών. Από τη μία η συμφωνία με την Stoiximan, που «κλείδωσε» για την επόμενη τριετία. Από την άλλη η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έχοντας και τις 12 ομάδες υπό την σκέπη της ΕΡΤ. Κινήσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του προϊόντος και ταυτόχρονα δίνουν το δικαίωμα στις ομάδες να βάλουν σημαντικά ποσά στα ταμεία τους.

Στις συνεδριάσεις του Συνδέσμου ήταν παρών ο Γιώργος Πανταζόπουλος. Ο τιμ μάνατζερ του Περιστερίου έζησε από πολύ κοντά όλες τις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες και κατέθεσε στο SDNA τις απόψεις του για την επόμενη μέρα, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία των κινήσεων που έγιναν.

Στην αρχή της κουβέντας επεσήμανε ότι «ο ΕΣΑΚΕ και οι υπόλοιπες ομάδες, αυτό που έπρεπε να κάνουν, που ήταν μονόδρομος μετά την απόφαση της ΕΕΑ, ήταν να είναι δίπλα στις ομάδες, να βρουν τον τρόπο και εάν ήταν σοβαρό το πρόβλημα, ή κάτι λογιστικό τυπικό, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι ομάδες και να παίξουν στο πρωτάθλημα. Έχουμε αποφασίσει να πάμε όλες οι ομάδες μαζί. Ήδη η μία ομάδα πήρε πιστοποιητικό και αυτό που ακούμε και η επόμενη ομάδα, ο Ιωνικός, θα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε την Τετάρτη να πάρει την αδειοδότηση και να είμαστε όλοι μαζί. Ήταν μονόδρομος να φτάσουμε στην αναβολή».

Ένα από τα θέματα που ταλανίζουν το πρωτάθλημα είναι ο αριθμός των ομάδων που θα λάβουν μέρος σε αυτό. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Χαρίλαο Τρικούπη και Ιωνικο Hellenic Coin αναμένεται να υπάρξει πρωτάθλημα 12 ομάδων. «Αυτό είχαμε αποφασίσει από την αρχή. Ο στόχος μας ήταν να αρχίσουμε 12 ομάδες, να τελειώσουμε 12 ομάδες και να κάνουμε ένα πρωτάθλημα, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, να είναι καλό όπως ήταν και το Σούπερ Καπ».

Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ... καυτό. Ίσως το πιο «καυτό» των τελευταίων ετών στον ΕΣΑΚΕ, φέρνοντας σημαντικές εξελίξεις, όπως υπογράμμισε. «Έχουν συμβεί πολλά σοβαρά γεγονότα τα τελευταία χρόνια στον ΕΣΑΚΕ. Υπήρξαν προβλήματα τα οποία είχαν συσσωρευτεί. Δυστυχώς είχαμε τον κορωνοϊό και καταλάβαμε όλοι πως ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος, μια περίοδος που κανείς δεν την είχε προβλέψει. Ήταν και ευκαιρία πως με τον Covid 19 να παλέψουμε για θεσμικές αλλαγές και αλλαγές μέσα στον ΕΣΑΚΕ. Αυτό που κοιτάξαμε ήταν να βάλουμε κάποιες συνθήκες για να υπάρξει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και γερές βάσεις στο επαγγελματικό μπάσκετ. Αυτό που συνέβη με την κεντρική διαχείριση, το «σπάσιμο» των συμβολαίων του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και όλοι οι υπόλοιποι μαζί και μάλιστα στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και προς το καλό της Basket League, που κάποιοι έχαναν, κάποιοι κέρδιζαν, αλλά καταλάβαμε πως ο κοινός στόχος είναι να πηγαίνουμε όλοι μαζι προς ένα σκοπό. Αυτό επικράτησε και οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ πολύ καλύτερες».

Κεντρική διαχείριση και κεντρικός χορηγός του πρωταθλήματος. Δύο ζητήματα στα οποία ο ΕΣΑΚΕ έδωσε λύσεις, φτάνοντας σε σημαντικά deals. «Η κεντρική διαχείριση γίνεται μετά από 20 χρόνια. Φαντάσου, όταν έπαιζα εγώ υπήρχε κεντρική διαχείριση. Ήταν μονόδρομος η κεντρική διαχείριση γιατί δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες να μπορούν να ενισχύονται να ξέρουν τα επόμενα χρόνια πως έχουν ένα μπάτζετ εσόδων. Με την κεντρική διαχείριση αυτό το διασφαλίζεις και είναι πολύ σημαντικό οι ομάδες σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε δίνει μεγάλη βάση στην κάθε ομάδα να κάνει τον προγραμματισμό της νωρίτερα. Και αυτός ήταν ο στόχος του ΕΣΑΚΕ.

Έκλεισε ο κεντρικός χορηγός, έμεινε η ΕΚΟ, ανανέωσαν οι περισσότεροι χορηγοί του ΕΣΑΚΕ. Αυτά είναι πολύ σημαντικά, πολύ σοβαρά επιτεύγματα. Είναι δύσκολες εποχές αλλά δείχνει πως το μπάσκετ έχει ακόμα πέραση στην Ελλάδα. Στόχος των ομάδων που μετέχουμε στο πρωτάθλημα είναι να διασφαλίσουμε τη φετινή χρονιά και εφόσον περάσει ο νόμος απο του χρόνου να μπει το νερό στ' αυλάκι για να δούμε ένα πραγματικά πολύ δυνατό πρωτάθλημα».

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ομοφωνία των ομάδων. Στις τελευταίες συνελεύσεις το κλίμα ήταν το καλύτερο δυνατό, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να «τρέξουν» όλα τα καυτά θέματα. «Θα είμαι ειλικρινής. Τους τελευταίους 5-6 μήνες έχω εκφράσει την άποψη πως είναι μονόδρομος να πάμε σε κάποιες αλλαγές. Κάποια στιγμή μπορεί να είναι και βίαιες. Το πρώτο πράγμα είναι να πηγαίνουμε όλοι μαζί. Όταν λέμε ΕΣΑΚΕ εννοούμε 12 ομάδες σήμερα. Άρα οι 12 ομάδες θα πρέπει να βοηθούν και να υποστηρίζουν η μία την άλλη να έχουν ίδιο πλάνο και ίδιο στόχο. Μόνο με τον ίδιο στόχο μπορούμε να πετύχουμε στο απότερο μέλλον κάτι καλό. Και όταν πετύχουμε κάτι θα επωφεληθούν όλες οι ομάδες, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, αλλά θα έχουν όλες κέρδος. Το να υπάρχει ένα μοντέλο που είμαστε διασπασμένοι σε 3-4 γκρουπ θα φέρει το αποτέλεσμα που έφερε τα τελευταία χρόνια στον ΕΣΑΚΕ. 

Ευτυχώς όλες οι ομάδες το έχουν καταλάβει και το λέω με μεγάλη χαρά πως οι ομάδες σκεφτόμαστε πώς είναι η κατάσταση. Εγώ θέλω να είναι ο ΠΑΟΚ και ο Άρης στην Α1 κάτω από στέρεες βάσεις και υγιείς συνθήκες. Το ίδιο θέλω για το Περιστέρι, το ίδιο για τον Παναθηναϊκό, το ίδιο για τον Ολυμπιακό, αν ανέβει. Είναι μονόδρομος να υπάρχουν όλες οι ομάδες, ακόμα και οι μικρομεσσαίες ομάδες που είναι ο πυρήνας του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει πρωτάθλημα με 5-6 ομάδες. Άρα καταλαβαίνουμε πως όλες οι ομάδες είναι σημαντικές. Όλες είναι απαραίτητες. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και αυτό είναι μονόδρομος για να υπάρξει επιτυχία στο ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ».

Για το τέλος, φρόντισε να μοιραστεί τις σκέψεις του για το φετινό πρωτάθλημα. «Ο προπομπός του πρωταθλήματος ήταν το Σούπερ Καπ. Θεωρώ ότι έχουν ενισχυθεί οι ομάδες και κάθε ομάδα στο μέγεθος που μπορούσε. Έχουν φτιαχτεί ομάδες ανταγωνιστικές. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνουμε όλοι μαζί και θα είμαστε όλοι σοβαροί την φετινή χρονιά να κάνουμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό φέτος το πρωτάθλημα να είναι σωστό, ανταγωνιστικό χωρίς προβλήματα και του χρόνου να ξεκινήσουμε την αναγέννηση του επαγγελματικού μπάσκετ. Αυτός είναι ο στόχος. Με το καλό να έρθει και ο Ολυμπιακός, όλοι το θέλουμε για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πρωτάθλημα που θα αρχίζει και πάλι να θυμίζει κάτι από τα παλιά».

Πανταζόπουλος στο SDNA: «Η κεντρική διαχείριση παρέχει ασφάλεια στις ομάδες, θα έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα»
EVENTS