MENU

Σε έναν κανονισμό που πιθανότατα δεν υπάρχει σε άλλη αθλητική διοργάνωση «πάτησε» η Βιλερμπάν προκειμένου να μην αγωνιστεί στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, καθώς παρά τις διαβουλεύσεις των δύο ομάδων και την κοινή επιθυμία τους για αναβολή, η Ευρωλίγκα αρνήθηκε αρχικά να δοθεί αναβολή. 

Ο αγώνας τελικά ακυρώθηκε, στη συνέχεια κατακυρώθηκε (θεωρητικά) στους πράσινους και λίγες ώρες μετά ακυρώθηκε ό,τι είχε προηγηθεί καθώς ο νέος κανονισμός που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, θα φέρει τις δύο ομάδες κάποια στιγμή αντιμέτωπες στο παρκέ. 

Με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσαν την Τρίτη το βράδυ, η Βιλερμπάν ενώ είχε 9 παίκτες διαθέσιμους, ξαφνικά έμεινε με επτά. Πώς; Οι αναφορές που έφτασαν από τη Γαλλία έκαναν λόγο για δύο νέα πιθανά κρούσματα κορονοϊου. Τελικά, κανένας αθλητής πέραν όσων είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν θετικός. Απλά η Βιλερμπάν για να μην αγωνιστεί με σύνθεση ανάγκης, έκανε γνωστό στην Ευρωλίγκα ότι δύο αθλητές της είχαν πυρετό, και ύποπτα συμπτώματα. Έτσι δεν συμπλήρωσε οκτάδα και ο αγώνας ακυρώθηκε.

Ο Παναθηναϊκός που είχε ζητήσει πριν φύγει από την Αθήνα να αναβληθεί το ματς, ταξίδεψε μέσω Ολλανδίας, ήταν έτοιμος να ανέβει στο πούλμαν και τελικά δεν αγωνίστηκε. 

Ας δούμε όμως, σε ποιο άρθρο πάτησε η Βιλερμπάν αλλά και ολόκληρο το story:

Η Euroleague μετά την κατακραυγή από αθλητές, δημοσιογράφους και οπαδούς ενημέρωσε πως θα αλλάξει σημεία και άρθρα από το πρωτόκολλό της, ώστε να αποφύγει τις ήττες στα χαρτιά με 20-0. Ωστόσο, γεγονός είναι πως το περιβόητο πρωτόκολλο έχει πολλές... τρύπες και αρκετά «παραθυράκια», που προκαλούν ερωτηματικά.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τον κανονισμό παρατηρεί πως είναι τόσο διάτρητος, που εύκολα απορεί τι ακριβώς πρότεινε ο CEO της διοργάνωσης Τζόρντι Μπερτομέου, αλλά και πόσο ελαφρά τη καρδία υπέγραψαν τελικά οι 11 ομάδες - μέτοχοι πριν από την έναρξη της σεζόν, χωρίς να έχουν μελετήσει τις λεπτομέρειες.

Μεταξύ άλλων στο πρωτόκολλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης αναφέρεται πως στην εποχή του κορωνοϊού, στο παρκέ μπορούν να μπουν όσοι παίκτες είναι ελεγμένοι και δεν έχουν πυρετό. 

Με 37,5 πυρετό και... χωρίς θετικό δείγμα!

Για την ακρίβεια, όμως, ο κανονισμός αναφέρει:

«Όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στη Ζώνη 0 (Playing Court Access) πρέπει να έχουν ελεγμένη θερμοκρασία σώματος κατά την άφιξή τους στο γήπεδο. Αν η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου είναι 37.5 βαθμοί Κελσίου ή παραπάνω, θα πρέπει να πάει αμέσως σε δωμάτιο απομόνωσης και να υποβληθεί σε ένα ιατρικό τσεκ απ, από τον γιατρό της γηπεδούχου ομάδας. Ο γιατρός της γηπεδούχου ομάδας θα αποφασίσει αν το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να συνεχίσει ή θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο απομόνωσης και να φύγει από το γήπεδο αφού ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ο γιατρός της γηπεδούχου ομάδας πρέπει να καλέσει τον Euroleague Basketball Medical Officer αμέσως και να τον ενημερώσει για την απόφασή του».

Και εδώ έρχεται το παράδοξο της υπόθεσης, που αφορά και την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Βιλερμπάν. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (13/10) όλοι πίστευαν πως το παιχνίδι θα γίνει κανονικά, καθώς οι Γάλλοι μπορούσαν να κατεβάσουν μια ομάδα με οκτώ παίκτες, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Σε θεωρητικό πλαίσιο ο μόνος τρόπος να αναβληθεί/ ακυρωθεί το παιχνίδι ήταν με παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης.

Όμως, όπως αποδείχθηκε, υπήρχε κι άλλος τρόπος, που πατούσε σε ένα «παραθυράκι» του πρωτοκόλλου. Δύο ώρες πριν από το τζάμπολ η Βιλερμπάν ανακοίνωσε πως δύο παίκτες της έχουν πυρετό (χωρίς να δηλώσει νέα κρούσματα κορωνοϊού) και... τίναξε το ματς στον αέρα, προκαλώντας την ακύρωσή του.

Τι ακριβώς συνέβη στο «Astroballe», με βάση το πρωτόκολλο της Euroleague; Δύο παίκτες των Γάλλων ελέγχθηκαν από τον γιατρό της ομάδας τους και στη συνέχεια μπήκαν στο δωμάτιο απομόνωσης, έχοντας πυρετό. Ο γιατρός των γηπεδούχων επικοινώνησε με τον Δρ. Ιγνάσιο Μούρο, δηλαδή τον Euroleague Basketball Medical Officer, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την κατάσταση. Έτσι, η Βιλερμπάν κατέληξε να είναι σε θέση που δεν σχημάτιζε οκτάδα.

Το παιχνίδι ακυρώθηκε, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα άσκοπο ταξίδι, διακινδυνεύοντας την υγεία των αθλητών του σε αεροπλάνα, ξενοδοχεία και γήπεδο και τελικά αποδείχθηκε πως δεν χρειαζόταν καν επιβεβαιωμένα κρούσματα για να αναβληθεί το παιχνίδι. Μια απλή γνωμάτευση του ιατρού για δύο αθλητές που είχαν πυρετό πάνω από 37,5, μια επικοινωνία με τον επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Ευρωλίγκα και... η ζωή συνεχίζεται.

Όλα αυτά σε μία διοργάνωση που διαφημίζεται ως η πιο επαγγελματική και σοβαρή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ...

Θες αναβολή; Ιδού η λύση...

Το συμπέρασμα μπορεί να βγει εύκολα, ακόμα και αν κάποιος δεν θέλει να δει πονηρά την όλη κατάσταση: Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να δηλώσει πως σύμφωνα με τον γιατρό της ένας Χ αριθμός παικτών της έχουν πυρετό, να τους βάλει στο δωμάτιο απομόνωσης χωρίς να υπάρχει επιπλέον έλεγχος από την Euroleague και απλά να ενημερώσει τον Medical Officer τηλεφωνικά. Επομένως, οποιαδήποτε ομάδα, την οποιαδήποτε στιγμή και για τους δικούς της λόγους είναι σε θέση να... αναβάλλει ένα ματς με απόφαση του γιατρού της! Χωρίς επιπλέον ελέγχους, χωρίς επιπλέον κρούσματα, με την Euroleague να δίνει το «ΟΚ» τηλεφωνικά, για το αν μια ομάδα είναι σε θέση να συμπληρώσει οκτάδα ή όχι!

Δηλώνεις ότι έχεις πυρετό, όπως στο σχολείο, και κάνεις μια ανώδυνη κοπάνα!

Το Βιλερμπάν-Παναθηναϊκός ακυρώθηκε επειδή δηλώθηκαν δύο παίκτες με 37,5 πυρετό!