MENU

Τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία του Covid-19 οδηγούν το Final Eight του Basketball Champions League στον... αέρα. Η Πολιτεία «ακυρώνει» την παρουσία κόσμου και πλέον η πιθανότητα αλλαγής της έδρας για το event είναι πιο ισχυρή από ποτέ, αφού το ανοικτό ΟΑΚΑ, έστω και για ένα μικρό ποσοστό φιλάθλων, αποτελούσε την βάση για την ανάληψη της διοργάνωσης από την πλευρά της ΑΕΚ.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η Πολιτεία συμφώνησε προφορικά με την ηγεσία της FIBA για όλα τα δεδομένα που αφορούν το Final Eight και, κυρίως, για το ζήτημα των θεατών στις εξέδρες. Από τις αρχές Αυγούστου, όταν και το ενδεχόμενο να... μπει η Αθήνα στο παιχνίδι για την ανάληψη του event εξελίχθηκε σε σοβαρή υποψηφιότητα, είχε συμφωνηθεί πως το ΟΑΚΑ θα άνοιγε τις πόρτες του για το 30 - 50% των φιλάθλων που μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί. 

Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και μία... βάση για την διοίκηση της ΑΕΚ, που κυνήγησε την διοργάνωση με το σκεπτικό ότι η «Ένωση» θα παλέψει για το τρόπαιο έχοντας έστω και μικρή υποστήριξη από τους φιλάθλους της.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και η επιβολή νέων μέτρων συνδυάζονται με την παράλληλη αθέτηση των προφορικών δεσμεύσεων από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία, επιπρόσθετα, ήρε και την οικονομική στήριξη που είχε προαναγγελθεί με κάθε επισημότητα στη συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχαν οι Λευτέρης Αυγενάκης, Νίκος Χαρδαλιάς και Γιώργος Πατούλης. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι εξελίξεις μιλούν από... μόνες τους και δείχνουν πως το Final Eight του BCL στο ΟΑΚΑ κρέμεται πραγματικά από μία κλωστή. Οι άνθρωποι του BCL δέχονται ήδη πιέσεις από την Ισπανία και την Τσεχία, που μοιάζουν έτοιμες να αναλάβουν το event και η ΑΕΚ βρίσκεται στην πιο άβολη θέση απ΄όλους. Η διοίκηση της «Ένωσης»... έτρεξε για πολλά ζητήματα και πάλεψε για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά, ενώ, για να αποφευχθεί το φιάσκο, αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας (16/9) επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα και να φανεί αν υπάρχει πρόθεση για την παρουσία φιλάθλων στο ΟΑΚΑ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα εξέλιξη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα χάσει το event και πως η FIBΑ θα αποφασίσει την αλλαγή της έδρας. Άλλωστε, από την πλευρά του Basketball Champions League έχει γίνει η σχετική προεργασία, αφού τις τελευταίες μέρες έγινε φανερό πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Αυγενάκης πέταξε το... μπαλάκι στον Χαρδαλιά και κανένας στο τέλος δεν πήρε την τελική ευθύνη, για ένα ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό φιάσκο για την χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.

Άλλωστε, ενώ το ΟΑΚΑ παραμένει κλειστό και το BCL ετοιμάζεται να... φύγει, τα θέατρα, τα σινεμά και οι συναυλιακοί χώροι συνεχίζουν την λειτουργία τους. Ο αθλητισμός παραμένει σταθερά το... μαύρο πρόβατο σε όλα τα μέτρα και τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και η FIBA δείχνει πως δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτό.

Έτσι λοιπόν, η πορεία και οι... αντιδράσεις μετά την επιστολή της ΑΕΚ, καθώς και οι συζητήσεις ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, θα καθορίσουν την τελική έκβαση του ζητήματος και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο αν θα ζήσουμε ένα μεγάλο φιάσκο από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία εγγυήθηκε και πλήρωσε για μία διοργάνωση που ίσως διεξαχθεί τελικά σε άλλη χώρα!
 

Μια μέρα πριν το φιάσκο: «Λουκέτο» της κυβέρνησης στο ΟΑΚΑ σημαίνει... τέλος το F8!
EVENTS