MENU

Η σεζόν μπορεί να έληξε πρόωρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο οι εξελίξεις στη Basket League... τρέχουν. Ο ΕΣΑΚΕ θέσπισε νέα αυστηρότερα, αλλά και πιο δίκαια κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, με τις ομάδες να έχουν αρχίσει τον δικό τους προγραμματισμό για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο Ηρακλής στην πρώτη χρονιά της επανεμφάνισης του στη μεγάλη κατηγορία, κινήθηκε με μεθοδικότητα, κάνοντας στοχευμένες κινήσεις και μέχρι τη διακοπή ήταν μέσα στον στόχο του, δηλαδή την είσοδο του στα play offs. 

Ο πλέον κατάλληλος, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ηρακλής, Θόδωρος Δρακόπουλος, μίλησε στο SDNA, για να νέα δεδομένα μετά το πρόσφατο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, τονίζοντας πως οι «κυανόλευκοι» θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο με ελαφρώς μειωμένο μπάτζετ, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό ο Ηλίας Καντζούρης να παραμείνει κάτοικος... Θεσσαλονίκης. 

Ακόμα, σχολίασε το κατά πόσο τα νέα κριτήρια θα βελτιώσουν το πρωτάθλημα, ενώ στάθηκε και στην μείωση των ξένων παικτών, ένα σενάριο που βρίσκει τον ίδιο πολύ θετικό. 

Τέλος, το κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο θα ήταν κάτι ιδανικό, ωστόσο αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, όπως λέει ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Ηρακλής, ενώ σημειώνει πως θα ήταν προτιμότερη η καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος από το σενάριο που θέλει τις κερκίδες των γηπέδων να μένουν... άδειες. 

- Κύριε Δρακόπουλε η σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα για το πρωτάθλημα της Basket League. Ο Ηρακλής ωστόσο στην επανεμφάνιση του στη μεγάλη κατηγορία έκανε από την αρχή προσεγμένες κινήσεις, ήταν μέσα στον στόχο του μέχρι τη διακοπή, θα συνεχίσετε με την ίδια φιλοσοφία και τη νέα χρονιά; 

«Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πλάνο με κάπως χαμηλότερο μπάτζετ. Λογικό, λόγω της εποχής, όλοι έχουμε πληγεί. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο μοτίβο, απλά με κάπως μειωμένο μπάτζετ».

- Τις τελευταίες μέρες είχαμε και τα νέα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα που θεσπίστηκαν από τον ΕΣΑΚΕ. Ο κύριος Γαλατσόπουλος δήλωσε εδώ στο SDNA ότι τα κριτήρια αυτά δεν θεσπίστηκαν για να διώξουν τις ομάδες αλλά για να τις βοηθήσουν και να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα. Εσείς πιστεύετε πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση; 

«Γίνετε μια προσπάθεια για να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε και τρομερά αποτελέσματα. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα».

- Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα χθες έγινε γνωστό ότι κατά πάσα πιθανότητα το Ρέθυμνο δεν θα συμμετέχει στη Basket League. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν και άλλες ομάδες που θα πάρουν ανάλογες αποφάσεις;

«Δεν το γνωρίζω για το Ρέθυμνο, δεν έχω δει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Με τα κριτήρια αυτά ναι πιστεύω ότι θα υπάρξουν ομάδες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Είναι αρκετά αυστηρά και είναι λίγο άστοχα κάποια από αυτά. Προσωπικά πιστεύω ότι το μοναδικό κριτήριο που θα έπρεπε να υπάρχει θα ήταν το να πληρώνονται όλες οι οφειλές και οι υποχρεώσεις από την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν για να μπορεί η ομάδα να συμμετέχει στην επόμενη. Να μην γίνονται οι διακανονισμοί και τα σχετικά γιατί αυτά τα χρέη θα μεταφέρονται συνέχεια. Αλλιώς δεν υπάρχει λύση. Αυτές οι ομάδες που έχουν χρέη από παλιά θα πρέπει να κάνουν ένα πιο προσεγμένο μπάτζετ για να ξεχρεώνουν σιγά σιγά και τα παλιά χρέη. Αλλά τουλάχιστον για να συμμετέχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα να έχει ξεπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της από το προηγούμενο έτος. Η αύξηση της εγγυητικής και το μπάτζετ των 800.000 είναι ημίμετρα. Δεν θα έχουν αποτέλεσμα για μένα. 

Εμείς τόσα χρόνια τι κάναμε; Ομάδες που είχαν χρέη από τις προηγούμενες χρονιές συνέχιζαν κανονικά στην κούρσα του πρωταθλήματος, φτιάχνοντας μπάτζετ υψηλότερα από αυτά που όντως μπορούσαν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος αντί να μειώνεται. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα θετικό στο τέλος και επιπλέον είναι άδικο. Γιατί μπορεί μια ομάδα να χρωστάει και να κάνει μεταγραφές των 100.000. Είναι άδικο και παράλογο. Γι΄ αυτό και λέω ότι ο μόνος τρόπος για να λήξει αυτό είναι να είναι τακτοποιημένες με τις υποχρεώσεις τους οι ομάδες που θα συνεχίζουν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. 

Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε αλλά είναι ανέφικτο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι αυτό που γίνεται στη Γερμανία. Δηλαδή όσο μπάτζετ έχει μια ομάδα, για παράδειγμα 800.000, να μπαίνουν στην τράπεζα και να είναι κλειστά. Αυτό θα ήταν ιδανικό αλλά αυτή τη στιγμή με αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αν γινόταν θα έπαιζαν μόνο τέσσερις - πέντε ομάδες, δεν θα γινόταν πρωτάθλημα».

- Με μια μείωση των ξένων παικτών θα συμφωνούσατε; 

«Αυτό είναι το άλλο που πρέπει να γίνει για μένα, να μειωθούν οι ξένοι. Αλλά δεν συμφωνούν οι υπόλοιπες ομάδες. Θα ήταν καλό για το ελληνικό μπάσκετ, θα είχαν περισσότερο χρόνο οι Έλληνες παίκτες για να παίζουν. Για να μπορούμε να βγάζουμε και καινούριους παίκτες. Ένας Έλληνας παίκτης μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω από έναν ξένο, αλλά δεν είναι καταστροφική η διαφορά στο ποσό. Ούτε όλες οι ομάδες έχουν έξι ξένους που είναι και οι έξι παικταράδες, από τους έξι οι δύο θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ισάξιους ή καλύτερους Έλληνες παίκτες. Να τονίσω ότι οι ομάδες που κάνουν καλή πορεία στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι αυτές που έχουν καλούς Έλληνες. Δυστυχώς ή ευτυχώς στην πράξη αυτό αποδεικνύεται». 

- Ο Ηρακλής θα είναι εντάξει με αυτά τα κριτήρια; Θα μπορέσει δηλαδή να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα;

«Πιστεύω ναι. Γιατί τώρα λένε για την εγγυητική ότι θα πρέπει να δοθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, αλλά αν ψηφιστεί για παράδειγμα αυτό στις 30 του μηνός μου φαίνεται λίγο περίεργο να πρέπει να δοθεί την επόμενη μέρα».

- Η λογική λέει ότι τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες θα πάμε σε ένα πρωτάθλημα χωρίς κόσμο ή με λίγο κόσμο στις κερκίδες. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον Ηρακλή που σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια είχε μια γεμάτη έδρα;

«Ναι, φυσικά είναι. Για εμάς είναι τεράστιο το πλήγμα. Έχουμε ένα γήπεδο που είναι σχεδόν γεμάτο στα πιο πολλά παιχνίδια και θεωρώ πως είναι αλλοίωση του πρωταθλήματος για μένα. Γιατί μια ομάδα σαν τον Ηρακλή που παίζει σε ένα γεμάτο Ιβανώφειο έχει απόδοση 30% καλύτερη. Αν παίζει σε ένα άδειο γήπεδο για μένα είναι αλλοίωση του πρωταθλήματος. Δεύτερον χάνει και το νόημα του το παιχνίδι για όλους εμάς που ασχολούμαστε και επενδύουμε στις ομάδες. Καλύτερα να αργήσει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ας αρχίσει δηλαδή και τον Δεκέμβρη, παρά να παίζουμε σε ένα γήπεδο με λίγους ή και με καθόλου φιλάθλους. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί παίζουν σε ένα τεράστιο γήπεδο και θα μπορούν να έχουν έναν αριθμό φιλάθλων, αλλά όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα έχουν θέμα».

- Στο γήπεδο θα γίνουν τελικά κάποιες βελτιωτικές κινήσεις όπως είχατε πει παλαιότερα ή λόγω συνθηκών αλλάζει αυτό;

«Όχι προσπαθούμε. Θα γίνουν κάποια πράγματα, κάτι θα κάνουμε για να βελτιωθεί η εικόνα του γηπέδου».

- Γνωρίζουμε ότι ο κύριος Γιαννακόπουλος και ο κύριος Αγγελόπουλος συμφώνησαν στο να γίνουν κάποιες συζητήσεις για να βρεθεί ένα κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο για όλες τις ομάδες. Πιστεύεται είναι εφικτό αυτό να συμβεί; 

«Αυτό είναι καλό μεν αλλά ο λόγος που γίνεται είναι επειδή αυτές οι δύο ομάδες έχουν πρόβλημα με τα συμβόλαια τους αυτή τη στιγμή, καθώς η τηλεόραση τους ζητάει να μειωθεί το συμβόλαιο τους. Οπότε σκέφτηκαν ότι μια λύση θα ήταν να πάνε σε ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο με όλες τις ομάδες ευελπιστώντας ότι θα πάρουν κάτι καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που συμφώνησαν. Αλλά πιστεύω ότι τελικά δεν θα μπορέσουν να πάρουν καλύτερα χρήματα. Τα χρήματα θα είναι λιγότερα από πέρσι κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Νομίζω ότι δύσκολα θα γίνει αυτό το κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο. Θα ήταν ευχής έργον να γίνει αλλά το βλέπω δύσκολο».

- Από τις χορηγίες κύριε Δρακόπουλε θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες για τις ομάδες; Βλέποντας τα δικά σας οικονομικά δεδομένα υπολογίζετε σε αρκετά χρήματα μείον; 

«Εγώ νομίζω ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους σπόνσορες - χορηγούς. Για τον Ηρακλή δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα γιατί πέρσι δεν είχαμε σχεδόν καθόλου χορηγούς, οπότε δεν θα είναι κάτι τρομερό για εμάς, αλλά γενικότερα το πρωτάθλημα θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τους χορηγούς λόγω του κορωνοϊού. Αυτό φαίνεται και στην Ευρώπη γενικότερα, γιατί βλέπω ότι και στην Ευρώπη οι άλλες ομάδες έχουν κατεβάσει τα μπάτζετ κατά 30% το λιγότερο και καταλαβαίνεται ότι αυτή η συγκυρία δεν αφορά μόνο τις ελληνικές ομάδες αλλά όλες τις ομάδες του κόσμου».

- Για τα αγωνιστικά θέματα έχετε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις; Το πρώτο μέλημα λογικά είναι το θέμα του προπονητή, με τον κόουτς Καντζούρη έχετε κάνει μια πρώτη επαφή για τη νέα χρονιά;

«Ο στόχος μας είναι να παραμείνει ο κύριος Καντζούρης και πιστεύω πως θα μείνει. Εμείς το θέλουμε πάρα πολύ. Πιστεύω πως δεν θα έχει κάποια πρόταση από ευρωπαϊκή ομάδα πολύ υψηλή και να παραμείνει σε εμάς. Εμείς κάνουμε τα πλάνα μας σκεπτόμενοι πως θα έχουμε τον κύριο Καντζούρη πάντως».

- Από τους παίκτες θα προσπαθήσετε να κρατήσετε έναν κορμό από την περσινή ομάδα για να μην μπείτε πάλι στην διαδικασία να φτιάξετε μια ομάδα από την αρχή;

«Αυτό που θέλουμε είναι να μείνουν όσο πιο πολλοί γίνεται. Δεν είναι καλό να αλλάζουν όλοι οι παίκτες, οπότε εμείς έχουμε σαν στόχο να κρατήσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε. Είναι καλό να μένουν οι παίκτες γιατί αποκτά συνοχή η ομάδα και ειδικά οι ξένοι που έπαιξαν για πρώτη χρονιά στην Ελλάδα του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτεροι. Αν μπορέσουμε να τους κρατήσουμε θα είναι επιτυχία και το προσπαθούμε. Έχουμε το καλό στον Ηρακλή ότι είμαστε εκδηλωτικοί, όλοι οι ξένοι παίκτες, όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στο ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, πάντοτε δένονται με την ομάδα, αυτό είναι ένα από τα καλά που έχει ο σύλλογος».
 

Δρακόπουλος στο SDNA: «Ελαφρώς μειωμένο μπάτζετ τη νέα σεζόν, κάνουμε τα πλάνα μας με προπονητή τον Καντζούρη»
EVENTS