MENU

Ο Λεμπρόν Τζέιμς πήρε θέση άμεσα και κατηγορηματικά για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεσότα. Ουδεμία έκπληξη  ως προς αυτό. Ο Τζέιμς αποτελεί έναν από τους πλέον πολιτικοποιημένους αθλητές της τελευταίας δεκαετίας. Στο επίπεδο του σούπερ σταρ που βρίσκεται, ο πιο πολιτικοποιημένος.

Οι θέσεις του Τζέιμς για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, τις αδικίες που υφίστανται καθημερινά, την αστυνομική βία εις βάρος τους, ή ακόμα και εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρξαν ποτέ στρογγυλεμένες. Δεν είχαν και δεν έχουν «ναι μεν αλλά…».

Στο «Last Dance» είδαμε τον Μάικλ Τζόρνταν να προσπαθεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει την «απολιτίκ» στάση που έχει τηρήσει σε ολόκληρη την ζωή του. Ήταν, για  εμένα, το πιο σκοτεινό κομμάτι  του ντοκιμαντέρ. Και επειδή δεν υπήρχε καμία αληθινή δικαιολογία, ουσιαστικά , στο θέμα αφιερώθηκε ελάχιστος χρόνος – δέκα λεπτά σε μια σειρά δέκα ωρών. Κοινώς, το ξεπέταξαν.  Άλλωστε ό, τι ήταν να πει ο «Air», το είπε χρόνια πριν με την κυνική φράση «και οι ρεπουμπλικάνοι αγοράζουν παπούτσια». Το επανέλαβε και στο «Last Dance» χωρίς καμία διάθεση να απολογηθεί.

Σε σχέση με τα παραπάνω, η στάση του Λεμπρόν είναι πραγματικά γενναία. Ή αλλιώς είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.

Οι διάσημοι αθλητές διαθέτουν τεράστια κοινωνική δύναμη. Αν την χρησιμοποιούν μονάχα για να «φωτίζουν» παπούτσια και σαμπουάν, προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν κάποιος από τους οπαδούς τους, τότε απλώς την σπαταλάνε (με το αζημίωτο θα μου πεις…).  Οι φιλανθρωπίες, στις οποίες επιδίδονται οι περισσότεροι, ασφαλώς και είναι ωφέλιμες. Η έκφραση άποψης, ακόμα περισσότερο.

Ο Λεμπρόν γίνεται η φωνή για εκείνους που δεν έχουν φωνή. Και στέλνει το μήνυμά τους σε δισεκατομμύρια αυτιά και μάτια. Με τον τρόπο που δεν το έκανε ποτέ ο Μάικλ. Με τον τρόπο που δεν το κάνει σχεδόν  ποτέ η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, απαίδευτων και μάλλον  δειλών, αθλητών. Έχουμε καταντήσει, ο πιο πολιτικοποιημένος Έλληνας αθλητής να είναι  ο…Βασίλης Τσιάρτας. Ντροπή.

Ο θείος Μπεν είχε πει στον Πίτερ Πάρκερ, λίγο προτού δολοφονηθεί, ότι «με την μεγάλη δύναμη, έρχεται και η μεγάλη ευθύνη».

Ο Λεμπρόν αγκάλιασε, στις περισσότερες περιπτώσεις,  αυτήν την ευθύνη άφοβα, εκεί που άλλοι αρκέστηκαν να μετρούν πωλήσεις.

Στην τελική αποτίμηση για τον GOAT, ίσως τελικά θα έπρεπε να προσμετρηθεί και αυτό.

Με έναν αστερίσκο εντούτοις, που οφείλω να επισημάνω.

Τον περασμένο Οκτώβριο, την ώρα που οι Λέικερς βρισκόταν στην Κίνα για φιλικά, ο General Manager των Χιούστον Ρόκετς Ντάριλ Μόρεϊ, με tweet (που αργότερα απέσυρε) στάθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών του Χονγκ  - Κονγκ (χονδρικά, ζητούσαν να μην προχωρήσει η ψήφιση της νομολογίας που θα επέτρεπε σε καταζητούμενους να εκδίδονται και να δικάζονται στην Κίνα, ωστόσο πρόκειται για μια υπόθεση σαφώς πιο περίπλοκη και με πολλές προεκτάσεις).

Ακολούθησε μια μικρή  κόλαση για το NBA. Η Κίνα διέκοψε κάθε σχέση με τους Ρόκετς και απείλησε να διακόψει και την σχέση της με τον Οργανισμό συνολικά (θα προκαλούσε ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων), οι Λέικερς ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους κακήν – κακώς  και χωρίς δηλώσεις επί κινεζικού εδάφους και γενικά δημιουργήθηκε μια έκρυθμη κατάσταση, που είχε στο επίκεντρο μια ηθική  διαμάχη: θα υπερασπιζόταν το NBA τον δικό του άνθρωπο, τον Μόρεϊ και την ελευθερία του λόγου που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της λίγκας (από τις πλέον πολιτικοποιημένες παγκοσμίως) ή θα έκανε πίσω για να μειώσει στο βαθμό του εφικτού την τεράστια οικονομική ζημιά;

Πολλοί προπονητές και παίκτες του NBA στάθηκαν στο πλευρό του Μόρεϊ, όχι επειδή συμφωνούσαν με όσα είπε, απλώς επειδή θεώρησαν ότι κάθε δικαίωμα να πει την άποψή του.

Ο Λεμπρόν τον άδειασε. Επιστρέφοντας από την Κίνα, μίλησε  για το κακό τάιμινγκ του tweet που έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική ακεραιότητα του ίδιου και των συμπαικτών του. Και τον χαρακτήρισε «ανενημέρωτο». Αρνήθηκε να πάρει θέση επί της ουσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πολιτικός και δεν έχει επαρκή στοιχεία για να μιλήσει.

Δεν  θέλω να μειώσω την συνεισφορά του Τζέιμς σε άλλα, εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα. Πράγματι οι σχέσεις της Κίνας και του Χονγκ – Κονγκ, καθώς και οι διαδηλώσεις του περασμένου φθινοπώρου, είναι θέματα με πολλές προεκτάσεις. Στην τελική, δεν χρειάζεται όλοι να μιλούν για όλα.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς γνωρίζει την ανισότητα που  βιώνουν  οι  αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ και έχει επικεντρωθεί εκεί.

Το να του ζητάμε να έχει άποψη για σύνθετα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα είναι υπερβολή.

Το να του ζητάμε, όμως, να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου, ανεξαρτήτως κόστους, δεν είναι υπερβολή. Είναι κάτι που ο ίδιος, με την στάση του, μας έδωσε το δικαίωμα να το απαιτούμε.

Δεν γνωρίζω, λοιπόν, αν αυτή η υπεράσπιση απαιτεί επαρκή  στοιχεία που ο Λεμπρόν δεν διέθετε. Γνωρίζω απλώς ότι ο τζίρος του Αμερικανού σούπερ σταρ και της NIKE στην Κίνα είναι δυσθεώρητος.

Τόσο, ώστε ακόμα και ο πιο πολιτικά ενεργός αθλητής του καιρού μας, να κάνει τον «κινέζο».

Όταν ο Λεμπρόν έκανε τον «κινέζο»
EVENTS