MENU

«Ένα από τα χαρίσματα των Μάρτινς είναι πως όλοι τους είναι εξαιρετικά δουλευταράδες».

Κι ένα άλλο ότι πρέπει να προσέχουν τα χαμηλοτάβανα σπίτια… «Α, τέτοια αστεία τα ακούω όλη την ώρα», λέει γελώντας ο Καρίμ Χασάν, διασώστης πρώτων βοηθειών στο επάγγελμα, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό. Το αντίθετο, δηλαδή, με τα εφτά παιδιά του. Εφτά. Φιλ, Καρίμ Τζούνιορ, Χασάν, Μαλίκ, Καντίρ και Σαλίμ. Εφτά παιδιά, εφτά αγόρια. «Έχετε ιδέα πόσο φαγητό πρέπει να αγοράσω. Θα έπρεπε να είχαν ειδική αποθήκη μόνο για μένα στο Costco», προσθέτει γελώντας η Σαρίς, η οποία αρέσκεται να καυχιέται ότι το μέγεθος των αγοριών της αποτελεί κατά κύριο λόγο δικό της κληροδότημα.

Ο πατέρας της οικογένειας είναι μόλις 1μ.82 και δε θα τον έλεγες και γίγαντα… «Όλοι με ρωτάνε την ίδια ερώτηση, ακόμα και η μητέρα μου. Πιστεύω ότι είναι η γυναίκα μου, η οποία έχει ύψος 1μ.80 και είναι ψηλή για γυναίκα». «Εννοείται πώς είμαι εγώ», υπερθεματίζει η Σαρίς «αλλά και η γιαγιά μου παίζει ρόλο. Ήταν μια γυναίκα ύψους 1μ.88!». Το ύψος δεν είναι το μοναδικό κληροδότημα της μοναδικής γυναίκας στην οικογένεια των Μάρτινς. Η ανατροφή ήταν το κύριο συστατικό που έκανε τη συνταγή επιτυχίας, η οποία εν έτει 2020 μετράει τρεις απόφοιτους κολεγίου, έναν στη φοίτηση και τρεις ακόμα στην πορεία για να πάρουν υποτροφία και να σπουδάσουν.

«Πάντα τους έλεγα ότι πρέπει να έχουν ένα χαρτί, κάτι που θα μπορέσουν να κάνουν μετά που θα τελειώσει ο αθλητισμός», ισχυρίζεται και αν ήθελαν ας έκαναν διαφορετικά. Η Σαρίς εργαζόταν ως δεσμοφύλακας στις περίφημες φυλακές του Rikers Island, ένα σωφρονιστικό ίδρυμα που συγκαταλέχτηκε στα δέκα χειρότερα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013 και το οποίο θα έχει κλείσει ως το 2026. Εν πάση περιπτώσει, τι θα μπορούσαν να της πουν μερικά ανήλικα και αμούστακα παιδάκια στο σπίτι και πώς να της φέρουν αντίρρηση; Ήξερε να κρατάει τα χαλινάρια σφικτά και να επικρατεί ειρήνη στο σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων στα βόρεια του Στάτεν Island. Το γεγονός ότι τα αγόρια της μπορούσαν και διοχέτευαν την ενέργεια στον αθλητισμό, απλώς βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πλάκα μου κάνετε; Το λατρεύω! Παρότι εγώ δεν είχα σχέση με τον αθλητισμό στο κολέγιο, ομολογώ ότι είναι το καλύτερο για τα παιδιά μου. Όλοι στη γειτονιά τους γνωρίζουν και μιλούν για εκείνους και, ειλικρινά, δε μπορώ να το χορτάσω». Ο Χασάν Μάρτιν είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας. Και το μπάσκετ του ήταν παντελώς αδιάφορο. Ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο, έπαιζε ποδόσφαιρο στο γυμνάσιο και δυσανασχετούσε όταν λόγω ύψους τον ανάγκαζαν οι φίλοι του να μπαίνει και να παίζει μαζί τους. «Γυρνούσε σπίτι και μου γκρίνιαζε γιατί δεν ήθελε καθόλου να συμμετέχει. Σχεδόν το μισούσε αυτό το άθλημα», περιγράφει ο πατέρας του.

Ο διακόπτης γύρισε όταν ψήλωσε απότομα, αλλά και όταν τα μεγαλύτερα αδέρφια του άρχισαν να φέρνουν επιτυχίες στο σπίτι παίζοντας μπάσκετ. Έτσι δε γίνεται, άλλωστε, πάντα; «Μόλις ο Φιλ τα κατάφερε, όλοι οι Μάρτινς ήθελαν να παίξουν μπάσκετ», προσθέτει ο πρεσβύτερος Καρίμ και ο Χασάν ήταν 14 ετών όταν άρχισε να κάνει σταδιακά τη στροφή προς την πορτοκαλί μπάλα. «Μιλάμε για ένα παιδί που έπαιζε από τα έξι ως τα 16 του χρόνια ποδόσφαιρο ως wide receiver. Και μόλις κατάλαβα ότι έχει ταλέντο στο μπάσκετ, δούλεψε σκληρά για να μπορέσει να καλύψει το χαμένο χρόνο», διηγείται ο προπονητής του στο γυμνάσιο και η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Όχι χρόνο με το χρόνο, αλλά μήνα με το μήνα, προκαλώντας το ενδιαφέρον του Νταν Χάρλεϊ, νυν προπονητή του UConn, ενός εκ των κορυφαίων προγραμμάτων μπάσκετ στη χώρα.

Η πρώτη φορά που τον πλησίασε ο 47χρονος coach ήταν όταν ακόμα προπονούσε στο Wagner της Νέας Υόρκης και ήταν ακόμα νωρίς. Τη δεύτερη, όμως, ήταν εκείνος που βοήθησε τον Χασάν Μάρτιν να πάρει μια απόφαση ζωής!

Not in my house…

Fast Forward… 22 Ιουνίου του 2017. Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη. Ο Χασάν Μάρτιν δεν ήταν ακριβώς ανήσυχος, αλλά δεν ήταν και ήρεμος. Το καλό σενάριο μετά από εβδομάδες σκληρών προπονήσεων στα pre-draft camp ήταν να επιλεχτεί κάπου χαμηλά στο δεύτερο γύρο. Δεν επαληθεύτηκε. Ο 22χρονος έφαγε το χαστούκι που δεκάδες ακόμα απόφοιτοι κολεγίου τρώνε άμα την αποφοίτησή τους και έπρεπε να βρει εκ νέου προοπτική στην καριέρα του και στη ζωή του. Δύσκολο, ε; Δύο μέρες μετά την απογοήτευση έρχεται η ανοικτή επιστολή του Άντονι Μόροου, τότε παίκτη των Οκλαχόμα, με εννέα χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ και μισθό 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

An open letter to the undrafted…

«Ξέρετε τι έκανα το βράδυ του 2008; Κοιμόμουν. Κάποια στιγμή ξύπνησα, κοίταξα τους φίλους μου που είχαν έρθει σπίτι και τους ρώτησα. «Δεν επιλέχτηκα, ε;», Μου έγνευσαν καταφατικά και συνέχισα να κοιμάμαι. Το πρώτο που πρέπει να νιώθετε, είναι ευγνωμοσύνη. Είστε περίπου στην ίδια θέση με όσους γνωρίζετε. Τους φίλους σας, την κοπέλα σας, τη μαμά σας: Ούτε εκείνοι επιλέχτηκαν στο ντραφτ! Δεν υπάρχει ντροπή, δεν υπάρχει θυμός, δεν υπάρχει εκδίκηση. Ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι να πετύχετε στο ΝΒΑ. Τουναντίον, συγκεντρώστε την ενέργειά σας στο να βρείτε ένα μέρος να παίξετε μπάσκετ τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Μη βάζετε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας με το να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα. Διάολε, εγώ είχα υπογράψει να παίξω στην Ουκρανία, αμέσως μετά το κολέγιο και ήμουν τρελαμένος από τη χαρά μου. Ήξερα ότι είχε παγωνιά εκεί και δε μου καιγόταν καρφί. Θα έπαιρνα μπουφάν. Μου έδιναν 80.000 δολάρια. Μετά το κολέγιο. Για να παίξω μπάσκετ. Δεν ήξερα τι γλώσσα μιλάνε, δεν ήξερα πως θα συνεννοηθώ, αλλά, φίλε, ήμουν έτοιμος να δώσω την υπόσχεση πίστης! Αν σας έρθει μια ευκαιρία, να είστε ενθουσιασμένοι για αυτή».

Rewind… Ο Νταν Χάρλεϊ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στο κολέγιο του Rhode Island τον Μάρτιο του 2012 και έθεσε νούμερο ένα προτεραιότητα στην απόκτηση παικτών τον Χασάν Μάρτιν. «Όταν ήμουν στο Βάγκνερ, έστειλα ένα βοηθό μου να τον δει στην προπόνηση του γυμνασίου του. Σε εκείνη την προπόνηση, ο Χασάν έσπασε το δάκτυλό του», περιέγραφε ο προπονητής του, η πόρτα του οποίου ήταν πάντα ανοικτή για τον παίκτη του. Ο Μάρτιν δεσμεύτηκε άμεσα με το κολέγιο του Rhode Island, δεν ενδιαφέρθηκε να περιμένει καν περισσότερες προσφορές, και η προσωπική τους σχέση ήταν εκείνη που του έδωσε ώθηση μετά το πρώτο δύσκολο εξάμηνο.

Ήττες, πολλές ήττες. Βαρύ διάστρεμμα. Κάταγμα κοπώσεως. Έτσι θα είναι τα τέσσερα χρόνια στο κολέγιο; Δεν ήταν. Ο Χάρλεϊ του το υποσχέθηκε και ο Χασάν Μάρτιν του το ανταπέδωσε. Το 2017, οι Rams κατέκτησαν τον τίτλο της περιφέρειάς τους κι έφτασαν στην τρέλα του Μαρτίου, για πρώτη φορά μετά το 1999. «Όσα καταφέραμε ήταν ξεχωριστά για μένα. Μοναδικά», αναπολεί ο Χασάν, ο οποίος θα μιλήσει για τις δυσκολίες του να παίζεις μπάσκετ και να είσαι μαθητής του 3.0. «Όταν ταξιδεύαμε για εκτός έδρας ματς, μπορεί να είχα να παραδώσω εργασία την Τρίτη, αγώνα την Τετάρτη και ακόμα μια εργασία για την Παρασκευή. Ήταν τρομακτικά στην αρχή, αλλά με τον καιρό συνήθισα. Το να πετύχω στο κολέγιο δεν ήταν κάτι που αφορούσε μόνο εμένα. Ήταν για τους γονείς μου, οι οποίοι ήθελαν να με δουν να πετυχαίνω εκτός γηπέδου. Και είναι και ένα ιδιαίτερο παράδειγμα για τα μικρότερα αδέρφια μου, που πρέπει να καταλάβουν ότι αξίζει να πετυχαίνεις στο σχολείο».

Ο απόφοιτος του κολεγίου τα είχε καταφέρει εξαιρετικά στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Τα είχε καταφέρει εξαιρετικά και στο αγωνιστικό. Αποφοίτησε με μέσο όρο 10,7 πόντων, 6,5 ριμπάουντ και 2,6 μπλοκ, ενώ στην τελευταία του χρονιά είχε 13,6, 6,8 και 2,4 αντιστοίχως. Περιγραφόταν στα scouting reports ως ένας από τους υποτιμημένους παίκτης της χώρας και παρέμεινε τέτοιος στη διαδικασία ανακοίνωσης 60 ονομάτων. Και κάπως έτσι, στις 23 Ιουνίου του 2017, δεν είχε τίποτα. «Μόλις τελείωσε η διαδικασία του ντραφτ, ένιωσα άδειος. Το όνειρό μου, όπως και πολλών ακόμα, δεν πραγματοποιήθηκε. Τότε, διάβασα αυτό το γράμμα. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ναι, με πλήγωσε η μη επιλογή μου, αλλά έχω ακόμα ευκαιρία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα καταφέρεις. Θα βρω κι εγώ τον δικό μου».

«Ένα από τα χαρίσματα των Μάρτινς είναι πως όλοι τους είναι εξαιρετικά δουλευταράδες». Και ένα έτερο, ότι πρέπει να προσέχουν τα χαμηλά ταβάνια.

Φιλ Μάρτιν, 31 ετών. Καρίμ Μάρτιν Τζούνιορ 26 ετών. Χασάν Μάρτιν 25 ετών. Μαλίκ Μάρτιν 20 ετών. Καντίρ Μάρτιν 15 ετών. Ταλίμπ Μάρτιν 12 ετών. Σαλίμ Μάρτιν 7 ετών.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στην Martin Family. Ο Ολυμπιακός επέλεξε την τρίτη σεζόν. Εκείνη που προς το παρόν μοιάζει να μην έχει ταβάνι…

Martin Family (Season 3, Episode 1)
EVENTS