MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Επτά ομάδες του BCL μιλούν στο SDNA: «Το F8 ήταν η λύση στο πρόβλημα»

0

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις απαιτούν, αρκετές φορές, ριζοσπαστικές αποφάσεις και μία τέτοια έλαβε το Basketball Champions League για να λύσει το γόρδιο δεσμό σχετικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης της σεζόν. Όπως θα 'χετε διαβάσει, η διοργανώτρια αρχή -επιβεβαιώνοντας την πανευρωπαϊκή αποκλειστικότητα του SDNA- πήρε την απόφαση να γράψει τους τίτλους τέλους για τη σεζόν 2019/2020 τον προσεχή Σεπτέμβρη - Οκτώβρη με διεξαγωγή Final 8.

Με γρήγορες κινήσεις, διοργανωτές κι ομάδες επικοινώνησαν μέσω συνεχών τηλεδιασκέψεων, συζήτησαν και τα βρήκαν για μία λύση που ανεξαρτήτως αν έχει υποστηρικτές ή πολέμιους, ανέδειξε την επιθυμία απάντων να τεθεί σε απόλυτα προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των μελών των συλλόγων, καθώς και η «δίψα» του κοινού να παρακολουθήσει από κοντά την καταληκτική πράξη του BCL.

Έχει γίνει γνωστό πως η AEK, και ο Μάκης Αγγελόπουλος προσωπικά, ήταν στην κατηγορία των βασικών υποστηρικτών αυτής της προοπτικής κι ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης» φρόντισε, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της τελικής απόφασης, να απονείμει τα εύσημα στο BCL. «Λάβαμε όλοι οι παράγοντες υπόψιν τα δεδομένα, ανταλλάξαμε απόψεις και οι διοικούντες τη Λίγκα δείχνοντας πρωτοφανή αντανακλαστικά έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δημιουργεί προοπτική, δημιουργεί ευφορία, δημιουργεί ελπίδα, και αποτελεί πυξίδα για το σύνολο του ευρωπαϊκού αθλητισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

Πράγματι, η απόφαση ελήφθη με ταχύτατα αντανακλαστικά κι έπειτα από συζήτηση. Γι' αυτό το SDNA απευθύνθηκε σε εκπροσώπους των υπόλοιπων ομάδων (Νίμπουρκ, Σαραγόσα, Μπούργος, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Τουρκ Τέλεκομ, Νίζνι, Τενερίφη, Ντιζόν, Οστάνδη) που είτε έχουν «τσεκαρισμένο» εισιτήριο για το Final 8, είτε θα διεκδικήσουν τα εναπομείναντα δύο, και ζήτησε τη γνώμη τους για τον τρόπο, με τον οποίο εν τέλει κρίθηκε καταλληλότερο να πέσει η αυλαία στην τρέχουσα σεζόν. Κάποιοι πιο αναλυτικά και άλλοι με μια λιτή τοποθέτηση ως επίσημη θέση ομάδας ξεκαθάρισαν ότι σέβονται κι αποδέχονται την επιλογή, παρά τον προβληματισμό για τα ρόστερ, ενώ έγινε ξεκάθαρο πως άπαντες ήθελαν μια διοργάνωση που θα κριθεί κι ολοκληρωθεί στο παρκέ και με κόσμο στις εξέδρες. Αυτό θα συμβεί! 

*Το sdna.gr απευθύνθηκε και σε ανθρώπους των Ντιζόν και Οστάνδης, αλλά δεν έλαβε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Οντρέι Σίμετσεκ (Εκτελεστικός Διευθυντής Νίμπουρκ)

«Υπήρχαν έντονες, διαρκείς επαφές του BCL με εμένα και την ομάδα μου. Κι αυτό είναι κάτι που εκτιμώ. Ελήφθη μία απόφαση, για την οποία ο χρόνος θα δείξει τι αποτελέσματα θα έχει. Εκτιμώ όμως το ότι φτάσαμε σ' αυτήν γρήγορα και με βάση μια υγιή συζήτηση. 

Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν ξέρουμε πού θα μας φέρει, αλλά από την μεριά μας δεν μπορούσαμε να καθίσουμε και να περιμένουμε. Μου αρέσει όταν ένας οργανισμός παίρνει γρήγορες, αλλά όχι βιαστικές, αποφάσεις. Στο BCL όλοι είχαν καταλάβει ότι δεν μπορούμε απλά να μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο για πολύ καιρό, χωρίς να υπάρχει δράση, δηλαδή απόφαση. Είναι παράσημο για τη διοργάνωση ότι ανταποκρίθηκε γρηγορότερα από τις περισσότερες, κρατώντας παράλληλα τα μέλη της ενήμερα.

Όσο για το format και το χρόνο διεξαγωγής, όπως σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν "+" και "-". Είναι προφανές ότι οι θεατές θα ευχαριστηθούν ένα εξαιρετικό event και θα έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν από κοντά, πράγμα που δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να συμβεί τώρα. Το κοινό μιας διοργάνωσης αξίζει ένα φινάλε αντάξιο των προσδοκιών. Όσο για τις ομάδες, δεν ξέρω αν η απόφαση είναι καλή ή κακή. Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεδομένου πως κάποιες είχαν προβλέψεις για bonus σε συμβόλαια παικτών τους και δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα διευθετηθεί αυτό. Επίσης, φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το πώς θα είναι και πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες τον Σεπτέμβριο. Το θέμα είναι ότι είχαμε μπροστά μας ένα πρόβλημα κι έπρεπε να δοθεί μια λύση. Είναι προφανές πως δεν θα ήταν όλα ιδανικά σε μία τέτοια κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης. Κι εμείς ως Νίμπουρκ έχουμε την φιλοσοφία να διατηρούμε τον κορμό μας, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν έχω γυάλινη σφαίρα και δεν μπορώ να πω πώς θα παραταχθούμε τότε. Όλος ο κόσμος αλλάζει, όχι μόνο οι αθλητικές διοργανώσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε ένα meeting με τους παίκτες της ομάδας μας και τους εξήγησα ότι μία από τις επιλογές που υπάρχουν είναι να διεξαχθεί Final 8 τον Σεπτέμβριο. Οφείλω να πω ότι έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες στην ομάδα, που συμβιβάζονται με αυτό που πέφτει στο τραπέζι. Είναι ενήμεροι, ήξεραν τις διεργασίες που υπάρχουν, γιατί λειτουργούμε ως οικογένεια. Δεν αντέδρασαν αρνητικά σε καμία από τις προοπτικές, γιατί καταλάβαιναν ότι τα πράγματα δεν είναι στο χέρι μας. Γνωρίζουν πόσο σπάνια είναι η κατάσταση που βιώνουμε. Κι ως παίκτες άλλωστε ξέρουν πως ο καλύτερος τρόπος να τελειώνεις τη σεζόν είναι στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά, όπως κι αν συμβεί αυτό».

Αλμπάνο Μαρτίνεθ (Αθλητικός Διευθυντής Σαν Πάμπλο Μπούργος)

«Το Basketball Champions League φρόντισε από την πρώτη στιγμή να έρθει σε άμεση επαφή μαζί μας και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας. Οι άνθρωποι της διοργάνωσης μάς εξήγησαν την κατάσταση και τις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν για τον τρόπο συνέχισης της σεζόν. Θέλησαν να μάθουν αν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την επιλογή.

Θέση μας ως Μπούργος είναι πως όλες οι διοργανώσεις πρέπει να τελειώνουν στο παρκέ και να βγάζουν έναν πρωταθλητή. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να συμβαίνουν όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και όταν είναι διασφαλισμένη η υγεία και η ασφάλεια όλων. Γι' αυτό, λοιπόν, νομίζω πως το συγκεκριμένο event είναι ένας καλός τρόπος για να κλείσει και να κριθεί αυτή η σεζόν με αγωνιστικά κριτήρια και χωρίς να διατρέξει κανείς κίνδυνο».

Επίσημη θέση της διοίκησης της Σαραγόσα

«Ως Σαραγόσα, θέλουμε πρώτα να εκφράσουμε τη θλίψη μας για την τρέχουσα κατάσταση που με τον ιό COVID 19 που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η σκέψη μας είναι σε όσους έχουν πληγεί.

Είναι πάγια και εκπεφρασμένη επιθυμία του συλλόγου μας να ολοκληρώνονται όλες οι διοργανώσεις στο παρκέ, όταν αυτό καθίσταται εφικτό, με βάση τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας για όλους τους παίκτες, τα μέλη των ομάδων και φυσικά τους φιλάθλους.

Η πραγματοποίηση του Final 8 του BCL είναι μία καλή είδηση, που ικανοποιεί τις ομάδες και το κοινό. Πρέπει να τονίσουμε, όμως, πως η ομάδα μας θα προτιμούσε να ολοκληρωθεί η χρονιά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο με το γνωστό format των best-of-3 προημιτελικών και του Final Four.

Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε την τελική απόφαση του Συμβουλίου του BCL κι ελπίζουμε ότι εκείνη την περίοδο θα είναι όλα όπως πρέπει και οι συνθήκες κατάλληλες, ώστε να ανταγωνιστούμε με τις υπόλοιπες, σπουδαίες ομάδες της διοργάνωσης». 

Φέλιξ Ερνάντεθ (Πρόεδρος Τενερίφης)

«Γι' αρχή εμείς θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί τελικά και με την ACB, το πότε θα ολοκληρωθεί είναι στο επίκεντρο. Όταν έχουμε εικόνα για το πώς θα έχει διαμορφωθεί συνολικά το πρόγραμμα μας για τη νέα σεζόν, θα θέσουμε εξαρχής σε προτεραιότητα το ματς που απομένει στη σειρά με την Οστάνδη, μια αντίπαλο που σεβόμαστε απόλυτα. Πρέπει να προσπεράσουμε αυτό το εμπόδιο πριν μιλήσουμε για το Final 8.

Το ΒCL έχει αποδείξει διαχρονικά στην πορεία του πως σέβεται τις εγχώριες λίγκες και το πρόγραμμά τους κι εκτιμώ πως έτσι συνεχίζει. Η απόφαση δεν είναι και η πιο ικανοποιητική, υπό την έννοια πως τα ρόστερ όλων των ομάδων θα έχουν υποστεί αλλαγές, αλλά πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές για να τελειώσουν όλα στο παρκέ. Πρόκειται για μία επιλογή που πάρθηκε και πιθανότατα είναι η καλύτερη από την άποψη της εγγύησης για την ασφάλεια και την υγεία όλων των εμπλεκομένων, καθώς όλες οι χώρες διάγουν μια μεγάλη κρίση αυτή τη στιγμή».

Επίσημη θέση της διοίκησης της Χάποελ Ιερουσαλήμ

«Έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για το Basketball Champions League και σεβόμαστε την απόφαση που ελήφθη για τη διοργάνωση του Final 8 τον Σεπτέμβριο».

Σεργκέι Πάνοφ (General Manager Νίζνι Νόβγκοροντ)

«Αν και νομίζω πως στις μέρες που διανύουμε είναι πολύ πρώιμο να ανακοινώνουμε ακριβείς ημερομηνίες, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των πραγμάτων μες στους επόμενους μήνες, πρόκειται για μία απόφαση που μας δίνει έναν σημαντικό βαθμό σιγουριάς με βάση όλες τις συνθήκες.

Θα είναι μεγάλη μας ευχαρίστηση να προκριθούμε στο συγκεκριμένο Final 8 του BCL και να αγωνιστούμε στο παρκέ την προγραμματισμένη ημερομηνία κι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη αναβολή. Φυσικά, όλοι θα προτιμούσαν να παραταχθούν με τα ρόστερ αυτής της σεζόν, αλλά είναι προφανές ότι οι ομάδες θα έχουν αλλαγές μέχρι τον Σεπτέμβρη και θα είναι σχηματισμένες με φόντο τη σεζόν 2020/21».

Τσενκ Ντουρακλάρ (General Manager Τουρκ Τέλεκομ)

«Πρώτα απ' όλα, θέλω να πω ότι είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι για την άσχημη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και φυσικά όλος ο πλανήτης. Ελπίζω ότι όλο αυτό θα περάσει το συντομότερο δυνατό.

Ως Τουρκ Τέλεκομ, είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε μία διοργάνωση οπως το Basketball Champions League. Ακολουθήσαμε τη διαδικασία μέχρι τη λήψη της απόφασης και φυσικά τη σεβόμαστε, όπως κάθε άλλη της διοργανώτριας αρχής. 

Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς να σχολιάσω σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει. Με αυτή την πανδημία, να επηρεάζει όλο τον κόσμο κρίνω καλύτερο να κοινοποιήσουμε πιο εκτενώς τις απόψεις μας όταν επιστρέψουμε σε ρυθμούς κανονικότητας».

Επτά ομάδες του BCL μιλούν στο SDNA: «Το F8 ήταν η λύση στο πρόβλημα»
EVENTS