MENU

Όλος ο πλανήτης βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση. Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης σκορπώντας τον τρόμο, τον πανικό, αλλά και τον θάνατο.

Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πέραν της Ιταλίας, που καθημερινά μετράει τεράστιες απώλειες, η Ισπανία, η Γερμανία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τον νεκρών να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Κάτι αντίστοιχο βιώνει και η Γαλλία. Στη χώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, κάτι που δείχνουν τα 40.174 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι 2.606 θάνατοι μέχρι ώρας. Η ανησυχία είναι τεράστια και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Μακρόν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Παντέλ-Γιουβ εργάζεται στην ιστοσελίδα bebasket.fr και περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα, ενώ στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, η κουβέντα περιελάμβανε και μπάσκετ, αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα σχετικά με το μέλλον του πρωταθλήματος της LNB και όχι μόνο.

«Η κατάσταση στη Γαλλία είναι παρόμοια με Ισπανία και Ιταλία»

Το πρώτο σκέλος της κουβέντας σχετίστηκε με θέματα της καθημερινότητας στη Γαλλία. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και όπως τόνισε στο ξεκίνημα της κουβέντας «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όπως σε κάθε χώρα στην Ευρώπη. Εγώ μένω στο σπίτι όλες αυτές τις μέρες, δουλεύω από εκεί και παρακολουθώ την κατάσταση. Στη Γαλλία παλεύουμε σκληρά για να νικήσουμε τον ιό, αλλά η κατάσταση είναι τόσο άσχημη όπως στην Ισπανία και την Ιταλία. Ίσως και στην Αγγλία».

Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο επεσήμανε πως «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες. Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μέχρι και τις 15 Απριλίου, τουλάχιστον. Μόνο για να πάει κάποιος να πάρει είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να βγει έξω».

Το μεγάλο πρόβλημα που οδήγησε την Γαλλία σε αυτή την κατάσταση είναι ο τρόπος που χειρίστηκε θέματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία. Κάτι που βγαίνει στην επιφάνεια αυτές τις -δύσκολες- ώρες.

«Η Γαλλία δεν φρόντισε να επενδύσει επαρκώς στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλά συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Και τα αποτελέσματα έρχονται τώρα», εξήγησε μέσα σε λίγες -αλλά άκρως περιεκτικές- λέξεις.

«Αδύνατο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, δεν θα υπάρξουν άνοδοι και υποβιβασμοί»

Το μπάσκετ είναι κομμάτι της καθημερινότητας (και) των Γάλλων. Έτσι φρόντισε να δώσει το στίγμα του και για το τι μέλλει γενέσθαι στο πρωτάθλημα της LNB. 

«Πριν από 10 περίπου μέρες η LNB εξέδωσε ανακοίνωσε εκφράζοντας πρόθεση να τελειώσει η σεζόν μέσα στο παρκέ. Πλέον το πράγμα είναι πολύ περίπλοκο», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η σεζόν θα ακυρωθεί σε κάποιο σημείο. Ήδη η ομοσπονδία της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση πως ακυρώνεται η σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις της».

Εξηγώντας το γιατί θα συμβεί αυτό τόνισε «Οι συμβάσεις των παικτών έχουν ισχύ ως τις 30 Ιουνίου. Η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να δώσει 15 μέρες προθεσμία, αλλά ως εκεί. Οπότε θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις ομάδες να παίξουν και να ολοκληρώσουν κανονικά τη σεζόν».

Στο τέλος της συζήτησης ο έμπειρος Γάλλος δημοσιογράφος έφερε και άλλη μία παράμετρο που αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στο γαλλικό μπάσκετ ενόψει της σεζόν 2020-21. «Η γαλλική ομοσπονδία έχει αποφασίσει να μην προβιβαστεί καμία ομάδα, αλλά και να μην υπάρξουν υποβιβασμοί. Έτσι η νέα σεζόν θα βρει τις ίδιες 18 ομάδες στο πρωτάθλημα. Αυτό θα αλλάξει το τοπίο στη λίγκα. Η LNB ήθελε την παρουσία 16 ομάδων στην πρώτη κατηγορία και 20 στην δεύτερη. Όμως εφόσον ισχύει η απόφαση της ομοσπονδίας η κατάσταση θα μείνει ως έχει στα πρωταθλήματα».

«Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στη δημόσια υγεία και το πληρώνει με τον κορωνοϊό»
EVENTS