MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Σακελλαρίου στο SDNA: «Τυχερός που είχα καθηγητή τον κ. Τσιόδρα, να τελειώσει το πρωτάθλημα στο παρκέ»

0

Ο Έλληνας γκαρντ του Ιωνικού, Βαγγέλης Σακελλαρίου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μίλησε στο SDNA, δίνοντας τη δική του οπτική αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας πως η πορεία του ιού ήταν πρόδηλη από την εμφάνιση του στην Κίνα. Ακόμα, αναφέρεται στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στο αν η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει την ίδια πορεία με την γειτονική Ιταλία.

Τέλος, κάνει μια ξεχωριστή αναφορά στον καθηγητή και εξειδικευμένο λοιμωξιολόγο, Σ. Τσιόδρα, τον οποίο είχε καθηγητή, ενώ υπογραμμίζει πως το να συνεχιστεί το πρωτάθλημα θα ήταν ένα «μήνυμα» πως βγήκαμε νικητές στη μάχη με τον ιό.

- Εδώ και περίπου 10 μέρες η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα πραγματικότητα εξαιτίας της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, θέλω να μας πεις εσύ πως το βιώνεις όλο αυτό.

«Το βιώνω όπως όλος ο κόσμος, με την ανησυχία που όλοι οφείλουμε να έχουμε, αλλά και με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την αντίδραση της ιατρικής επιστήμης, ένεκα της ιδιότητας μου ως γιατρός. Η αλήθεια είναι ότι ως αθλητής έχω μάθει να είμαι δραστήριος και δεν μένω τόσες ώρες στο σπίτι, ως γιατρός έχω μάθει να πειθαρχώ στις εντολές, ειδικά όταν αφορούν λόγους υγείας, ζητήματα ζωής και θανάτου. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει απάντηση, αν και είμαι συγκλονισμένος από τις επιπτώσεις της πανδημίας , βιώνοντας τις καταστάσεις στα νοσοκομεία και την προσπάθεια όλων να μην αφήσουμε τους συνανθρώπους μας να χάνονται».

-Πριν από δύο μήνες ο Κορωνοϊός ήταν κάτι πολύ μακρινό για εμάς, καθώς τότε δεν είχε έρθει καν στην Ευρώπη. Όταν ξεκίνησε στην Κίνα σε είχε θορυβήσει; Είχες σκεφτεί δηλαδή ότι υπάρχει πιθανότητα να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας;

«Ναι, ήταν πρόδηλο ότι από τη στιγμή που μιλάμε για ένα πρωτοεμφανιζόμενο στέλεχος , η επιδημία θα είχε μεγάλη επίδραση, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο. Παρά τις άμεσες αντιδράσεις και τα αυστηρά μέτρα της Κίνας ,δεν μπόρεσε να περιοριστεί στα γεωγραφικά σύνορα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η σωσσώρευση μεγάλου όγκου πληθυσμού είτε στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο είτε σε αθλητικές εκδηλώσεις, αποτέλεσε το δίαυλο διασποράς του ιού μέσω ατόμων που ήταν φορείς της νόσου , δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα».

- Μια και έχεις αρκετές γνώσεις επί του θέματος ως γιατρός, λέγεται ότι ο ιός αυτός προσβάλλει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και ότι οι νεότεροι το περνάνε απλά σαν μια ελαφριά γρίπη. Άλλοι λένε ότι δεν κάνει διακρίσεις ο ιός, απλά η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στους υπερήλικες. Τελικά τι ακριβώς ισχύει απ’ όλα αυτά που ακούμε;

«Όπως προανέφερα , η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμα επαρκή στοιχεία για την συμπεριφορά του ιού , ωστόσο τρέχουν πολλές μελέτες τόσο αναφορικά με τον τρόπο που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και με θεραπευτικές επιλογές και τη δημιουργία του εμβολίου. Αυτό που βλέπουμε είναι πως διαρκώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων κι αυτό είναι ανησυχητικό. Είναι αυτονόητο ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν λιγότερες εφεδρίες και πολλές συνήθως συνοσηρότητες , ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες», είναι πιο εύκολο λοιπόν να προσβληθούν. Για κάθε γιατρό, όμως, ανεξαρτήτως ειδικότητας κι εθνικότητας, δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος άνθρωπος, υπάρχει μόνο ο άνθρωπος που χρειάζεται τη βοήθειά μας».

- Στην Ιταλία λένε ότι έφτασαν σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν μπόρεσαν να καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού και το σύστημα υγείας κατέρρευσε. Εμείς ακόμα δεν έχουμε τόσα κρούσματα, αλλά βλέποντας το τι γίνεται στην γειτονική χώρα υπάρχει ο φόβος ότι θα συμβεί κάτι ανάλογο κι εδώ;

«Όλη η προσπάθεια, η καραντίνα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας, έγιναν για να καθυστερήσει η εξάπλωση, να προετοιμαστεί όσο γίνεται το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και να μην ανατροφοδοτείται ο ιός με την ανθρώπινη επαφή. Είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις, μετράμε μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τηρουμένων των αναλογιών τα έχουμε πάει καλά. Θέλω και πρέπει να τονίσω ότι ο καθηγητής κύριος Σ.Τσιόδρας , εξειδικευμένος λοιμωξιολόγος , ταγμένος στην επιστήμη , έχει βγει μπροστά και σηκώνει το φορτίο με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο. Είμαι τυχερός γιατί τον είχα καθηγητή στο πανεπιστήμιο , αξίζει την στήριξη όλων μας και αποτελεί έμπνευση για εμάς τους νέους γιατρούς. Επειδή, όμως, πρόκειται για πανδημία πρέπει να είμαστε φειδωλοί, καθώς βλέπουμε σε χώρες που έμοιαζαν να είχαν «νικήσει» να επιστρέφει ο ιός και να ξαναμπαίνουν στο πρόβλημα».

- Εδώ και μερικές μέρες έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ήταν θεωρείς αναγκαίο αυτό το μέτρο για να περιοριστεί η εξάπλωση;

«Δεν είναι ακριβώς απαγόρευση, αλλά περιορισμός. Εντονότερος από πριν, ενδεχομένως έπρεπε μόνοι μας να επιβάλλουμε στον εαυτό μας τη μέγιστη προσοχή, ώστε να μην γίνουμε μέρος της αλυσίδας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή, επομένως όλα τα μέτρα προστασίας της είναι αναγκαία, ακόμα και τα πιο ακραία».

- Εσύ σίγουρα έχεις επαφή με συναδέλφους σου που είναι στα δημόσια νοσοκομεία και αυτές τις μέρες θυσιάζονται για το κοινό καλό. Τι σου λένε; Σε τι κατάσταση είναι αυτή τι στιγμή τα ελληνικά νοσοκομεία αλλά και αυτοί οι άνθρωποι που προφανώς δουλεύουν ατελείωτες ώρες;

«Αν υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία ανάμεσα στην ιδιότητα του μπασκετμπολίστα κι αυτή του ιατρού, είναι πως κάποιες στιγμές πρέπει να υπερβαίνεις τα όρια σου. Υπάρχει μεγάλη καταπόνηση και έντονη ανησυχία , ειδικά από τη στιγμή που ιατρονοσηλευτικό προσωπικό νοσεί και τίθεται σε καραντίνα , με αποτέλεσμα να πλήττεται η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης.

Όταν όμως φοράς την άσπρη στολή έχεις μόνο μια αποστολή: να περιορίσεις όσο γίνεται το κακό. Δεν έχεις δικαίωμα ούτε στην κούραση, ούτε στην απογοήτευση, ούτε στον ανθρώπινο φόβο. Και ξέρεις, αυτό που πιστεύω εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι πως το βλέμμα ευγνωμοσύνης από τον συνάνθρωπο,είναι αυτό που μας… ντοπάρει, μας δίνει κουράγιο και κίνητρο να ξεπερνάμε τα όρια μας».

- Το πρωτάθλημα φυσικά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αλλά προχθές αποφασίστηκε η διακοπή του. Ποια πιστεύεις ότι θα ήταν η πιο σωστή απόφαση με δεδομένη και την κατάσταση που επικρατεί;

«Θαρρώ ότι είναι πολύ νωρίς για τελική απόφαση. Σαφέστατα προέχει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και ποια θα είναι τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες. Προέχει η ασφάλεια όλων , όμως τα πρωταθλήματα πρέπει να τελειώνουν στο παρκέ».

- Πολλοί παίκτες λένε ότι είναι περίεργη αίσθηση να μην παίζεις μπάσκετ τον Μάρτιο. Σίγουρα είναι και για σένα μια πολύ διαφορετική κατάσταση να μένεις μακριά από το γήπεδο, ουσιαστικά στη μέση της σεζόν. Πόσο δύσκολο σου είναι αλλά από την άλλη και πόσο δύσκολο θα είναι για τους παίκτες να αγωνιστούν ξανά μετά από έναν ή και δύο μήνες απραξίας;

«Αν δεις όλη την παραπάνω συζήτησή μας, η λέξη «δύσκολο» απέναντι σε όλα τα άλλα που συζητήσαμε, είναι υπερβολική. Ναι, δεν είναι συνηθισμένο, αλλά πιστεύω ότι και ψυχολογικά, το να μπούμε πάλι σε αγωνιστική δράση, θα σημαίνει ότι βγήκαμε νικητές από τη μάχη με τον ιό. Και μόνο αυτό θα γεμίσει τα κενά της απραξίας».

- Έχουμε ακούσει να δίνονται πολλές συμβουλές στον κόσμο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, εσύ από την πλευρά σου τι θα τους προέτρεπες να κάνουν;

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας είναι το μυαλό μας. Κανείς δεν είναι σούπερ ήρωας, κανείς δεν έχει εμπειρία, τα «εμένα δεν με πιάνει τίποτα» είναι η… τροφή του κορωνοϊού. Να σκεφτούμε όλοι ότι με λογική και την απαιτούμενη αυτοπροστασία θα ξεπεράσουμε μια κατάσταση, που όμοιά της οι περισσότεροι δεν έχουμε βιώσει».

Σακελλαρίου στο SDNA: «Τυχερός που είχα καθηγητή τον κ. Τσιόδρα, να τελειώσει το πρωτάθλημα στο παρκέ»
EVENTS