MENU

Ο κορωνοϊός έχει παραλύσει όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα που βιώνει ένα εφιάλτη με την έξαρση του ιού, καθώς μία ακόμα ισχυρή χώρα της Ευρώπης ζει μερικές από τις πιο «μαύρες» μέρες της σύγχρονης ιστορίας της.

Η Ισπανία ζει τον εφιάλτη του ιού, ο οποίος καθημερινά κάνει όλο και χειρότερα τα πράγματα. Και αυτό το αποτυπώνουν οι αριθμοί. Ως και σήμερα υπάρχουν 39.673 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 2.696. Μάλιστα τις τελευταίες 24 ώρες οι Ισπανοί μέτρησαν 514 νέους θανάτους, κάνοντας την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Ο Ραμόν Άλβαρεθ ντε Μον βιώνει καθημερινά την δύσκολη κατάσταση στη χώρα του. Ο δημοσιογράφος του «Radio Marca» περιέγραψε στο SDNA τις δύσκολες συνθήκες στην χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, ενώ τόνισε πως όλη η Ισπανία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που θα έχει η χώρα στο οικονομικό κομμάτι, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επανέναρξης των αθλητικών διοργανώσεων.

Στην αρχή της κουβέντας ο Ισπανός δημοσιογράφος μίλησε για το πώς βιώνει ο ίδιος την κατάσταση στη χώρα του. «Εγώ προσωπικά ζω την κατάσταση έχοντας ανησυχία η οποία είναι λογική για όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες σχεδόν, από τότε που έμεινα σπίτι και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω και τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των όσων έχει πει η Κυβέρνηση. Είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βελτιωθούν τα πράγματα».

Τα πράγματα στην Ισπανία δεν είναι καθόλου καλά, κάτι που φρόντισε να επιβεβαιώσει και με τα λόγια του. «Η Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο θέμα της υγείας, επειδή τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με ασθενείς. Το πιο περίεργο είναι πως υπάρχουν άνθρωποι, ευτυχώς ελάχιστοι, που δεν σέβονται τους κανόνες. Το μόνο που τους ζητούν είναι να μείνουν στο σπίτι».

Όπως είναι φυσικό, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή, έχοντας πάρει έναν συγκεκριμένο αριθμό σημαντικών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων. «Υπάρχουν πολλά μέτρα, αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα είναι πως μας ζητούν να μείνουμε σπίτι. Πηγαίνουμε μόνο στον χώρο εργασίας μας, αν αυτό είναι απαραίτητο. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει στην Ισπανία και ελάχιστα μέρη έχουν μείνει ανοιχτά. Ο περιορισμός είναι απαραίτητος, για να μην υπάρχουν άλλες λοιμώξεις».

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας σημαντικά όλη την καθημερινότητα των πολιτών. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει στα σοβαρά την κατάσταση και ζουν με μεγάλη ευθύνη. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμός για όσους μας φροντίζουν. Για τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους μεταφορείς, τους ταμίες στα σούπερ μάρκετ, την αστυνομία. Για όλους».

Ρωτήσαμε τον Ραμόν Άλβαρεθ πότε περιμένει ανάκαμψη της χώρας, έπειτα από την εξάπλωση του πάνδημου ιού, με την απάντησή του να είναι αφοπλιστική. «Είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος κάτι συγκεκριμένο. Περισσότερο αυτή την περίοδο είμαστε σε μια πλήρη διαδικασία του ιού. Σίγουρα θα υπάρξουν δύσκολα χρόνια, σε οικονομικό επίπεδο, αλλά οι άνθρωποι θα καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η υγεία. Σίγουρα θα αλλάξουν αρκετά πρωτόκολλα, ώστε να μην βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεως».

Στο ποδόσφαιρο ίσως εξαναγκαστούν οι ομάδες να συνεχίσουν το πρωτάθλημα

 

 

Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της καθημερινότητας του κόσμου. Όσον αφορά την επανέναρξη των διοργανώσεων, όμως, τα πράγματα ακόμα παραμένουν θολά, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. 

«Δύσκολα μπορεί να ξέρει κάποιος ακόμα. Στο πρωτάθλημα της ACB για παράδειγμα, το ενδιαφέρον σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ μικρότερο, σε σχέση με την La Liga. Στο ποδόσφαιρο ίσως οι ομάδες εξαναγκαστούν να συνεχίσουν τους επόμενους μήνες. Στο μπάσκετ δεν είναι τόσο πιθανό αυτό το σενάριο. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και του Euro, δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα περιθώριο για να ολοκληρωθεί ομαλά η σεζόν, όμως ακόμα δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο», ήταν τα λόγια του.

Κλείνοντας τη συζήτηση φρόντισε να στείλει μήνυμα σε όσους παλεύουν με την καραντίνα. «Το μήνυμά μου είναι περισσότερο ευχή για το μέλλον. Ελπίζω να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να συμμορφωθούμε με τους κανόνες. Ας έχουμε υπομονή και ας σκεφτούμε όλους τους ανθρώπους που σώζουν ζωές μέσα από τη δουλειά τους. Ας ζήσουμε το παρόν, γνωρίζοντας πως μια μέρα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε και πάλι τη ζωή μας».

«Η Ισπανία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασθενείς»
EVENTS