MENU
Χρόνος ανάγνωσης 11’

Ζούρος στο SDNA: «Δεν μπορούμε να… παίζουμε με τον κορωνοϊό»

0

Οι μέρες που διανύουμε είναι οι πιο περίεργες των τελευταίων ετών. Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και σκορπάει τον τρόμο. Η Ιταλία μετράει τις «πληγές» της, με τους θανάτους να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης παίρνουν σκληρά μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα φυσικά, με την κυβέρνηση να λαμβάνει καθημερινά μέτρα ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση.

Φυσικά αυτό έχει επίδραση σε όλη την καθημερινότητα. Το μπάσκετ αποτελεί κομμάτι αυτής και έτσι δεν υπάρχει δράση σε κανένα πρωτάθλημα σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που σημαίνει παίκτες και προπονητές αντί να βρίσκονται στον… φυσικό τους χώρο, το παρκέ, μένουν σπίτι περιμένοντας να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Ηλίας Ζούρος. Ο έμπειρος προπονητής οδήγησε πρόσφατα την Γεωργία στο 2Χ2 στο ξεκίνημα των προκριματικών του Eurobasket 2021, νικώντας Ελβετία και Γεωργία. Και η έξαρση του ιού ανέτρεψε τα σχέδιά του, καθώς είχε προγραμματίσει ταξίδια για τις ΗΠΑ.

Ο 54χρονος κόουτς μίλησε στο SDNA για την κατάσταση που ζει καθημερινά και ο ίδιος με την έξαρση του ιού, περιγράφει τις συζητήσεις του με τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ και άλλους ανθρώπους του μπάσκετ ανά τον κόσμο, ενώ εξηγεί την δουλειά που γίνεται στην Γεωργία. Παράλληλα, μιλάει για το next bug thing του μπάσκετ της χώρας, Γκόγκα Μπιτάτζε, ενώ θέτει του στόχους του για το μέλλον.

Πώς είναι για έναν αθλητή και έναν προπονητή αυτή η περίοδος; Ενώ δηλαδή βρίσκονται στην τελική ευθεία της προσπάθειας, να σταματάνε όλα;

«Θεωρώ ότι για όλους τους προπονητές και παίκτες και όλους όσους βρίσκονται μέσα σε μια σεζόν, είναι κάτι που δεν το έχουν ξαναζήσει, γιατί δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο. Και το δεύτερο είναι όταν βγαίνεις από την καθημερινότητα και μπαίνεις σε μια διαδικασία όπου πρέπει αντίστοιχα να πειθαρχήσεις, όπως είναι η καραντίνα, είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι μεν αθλητές χάνουν την καθημερινότητα και την προπόνησή τους και ακόμα στην επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους δεν μπορούν να μπουν όπως ήταν πριν. Ήταν σαν ένα μεγάλο διάστημα αποχής, ίσως ενός τραυματισμού, όπου επανέρχονται και θα πρέπει να το κάνουν σταδιακά και όποιος μπορεί από αυτούς πρέπει να δουλεύει στο σπίτι τουλάχιστον ό,τι μπορεί να κάνει για να είναι σε μια καλή κατάσταση.

Για τους προπονητές είναι διαφορετικό. Σίγουρα και οι προπονητές χάνουν τον ρυθμό τους. Εγώ το γνωρίζω γιατί σαν προπονητής σε εθνικές, αλλά και σε συλλόγους, η περίοδος αυτή είναι σαν να βρίσκονται σε εθνικές ομάδες. Θα πρέπει να σκεφτούν, να δουλέψουν κάποια πράγματα, να δουν κάποιες φιλοσοφίες, να μελετήσουν. Εγώ δουλεύω με κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια από το εξωτερικό, που εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις σκέψεις σου για να φτιάξεις τη δική σου φιλοσοφία. Αυτό έχει και μερικά καλά και ιδιαίτερα οι προπονητές με πολλές υποχρεώσεις έχουν την ευκαιρία να είναι με την οικογένεια και τα παιδιά τους, να έρθουν πιο κοντά ώστε να ζήσουν κάποιες στιγμές που δεν είχαν πριν. Έχει μερικά καλά και μερικά άσχημα».

Εσείς τι πλάνο είχατε για αυτές τις εβδομάδες, πριν την καραντίνα;

«Εγώ είχα κανονίσει να πάω τον Απρίλιο στο Σακραμέντο γιατί είχαμε συμφωνήσει με τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ να είμαστε μαζί για ένα διάστημα στους Σακραμέντο Κινγκς και μετά είχα προγραμματίσει να πάω στους Ιντιάνα Πέισερς, που είναι ο Γκόγκα Μπιτάτζε, μέλος της εθνικής Γεωργίας, για να μιλήσουμε, να δω κάποιες προπονήσεις και τις σκέψεις του για την εθνική».

Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι θα σταματήσει όλο αυτό;

«Εξαρτάται από την πειθαρχία. Αν ο κόσμος δεν πειθαρχεί ο κόσμος, όλο αυτό θα επιμηκύνεται και όσο επιμηκύνεται το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε όλους. Άρα την ευθύνη του να σταματήσει αυτό την έχει αποκλειστικά ο κάθε άνθρωπος και η κάθε οικογένεια. Αν δεν μπορούν να συμμορφωθούν δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις και για τα δεινά που θα έρθουν, που δεν είναι μόνο η ασθένεια πλέον, αλλά και η οικονομική καταστροφή. Όσο επιμηκύνεται, τόσο δυσκολεύει το πράγμα για όλους».

Αναφερθήκατε στον Ιγκόρ Κοκόσκοφ και στα ταξίδια σας στις ΗΠΑ. Από τα μηνύματα που λαμβάνετε από την Αμερική, πώς αντιμετωπίζουν αυτό τον ιό;

«Όπως παντού! Κάποιοι άνθρωποι έχουν συλλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης, από ιατρικής πλευράς, καθώς ο κόσμος πεθαίνει. Βλέπουμε θλιβερές εικόνες στο Μπέργκαμο, με ανθρώπους να κουβαλάνε τις σωρούς ανθρώπων. Πρέπει να ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους και να καταλαβαίνουν ότι εδώ δεν παίζουμε. Δεν έχει αστείο αυτή η κατάσταση. Κάποιοι το κατάλαβαν αργά. Κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν μια δόση χιούμορ στην όλη κατάσταση, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι στις δύσκολες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι και να καταλάβουμε πώς έχει η κάθε στιγμή. Στην Αμερική πλέον το έχουν καταλάβει. Βέβαια, όπως πάντα υπάρχουν αντιρρησίες που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ως ομοσπονδιακός προπονητής της Γεωργίας και επειδή έχετε συχνά επαφή με τους ανθρώπους της χώρας, ποια είναι η κατάσταση όπως σας την περιγράφουν;

«Έχουμε καθημερινή επαφή. Πήραν γρήγορα τα μέτρα, όπως και εμείς. Είναι περίπου στην ίδια κατάσταση με εμάς και περιμένουν τις επόμενες 2 εβδομάδες, που είναι κρίσιμες, για να δούμε πώς θα κρατήσουμε χαμηλά την κατάσταση για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε και την υποδομή στα ιατρικά, παρ’ όλο που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το κράτος. Είναι συγκινητική η προσπάθεια των φορέων του κράτους, των ιατρών, των νοσοκόμων, αλλά αν δεν υπάρχει πειθαρχία από τον κόσμο, δεν υπάρχει και κανένα νόημα. Είναι όπως στις ομάδες».

Όσον αφορά την Γεωργία, κάνατε εξαιρετικό ξεκίνημα στα παράθυρα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη στη Σερβία. Το αποτέλεσμα εκείνο νιώσαστε πως ήταν και μια απόδειξη της δουλειάς σας στην εθνική ομάδα;

«Όταν ένας προπονητής έχει δείξει στη διάρκεια των ετών τη δουλειά του, όλοι οι προπονητές έχουν καλές και κακές χρονιές. Και η κακή χρονιά μπορεί να έρθει με ατυχίες, με κακή χημεία παικτών, με αστάθμητους παράγοντες. Δεν σημαίνει πως κάποιος προπονητής δεν δουλεύει σοβαρά. Κάποια αποτελέσματα δίνουν την ώθηση στον προπονητή να δουλέψει, να κοιτάξει μπροστά και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό γιατί η ομάδα μας πήγε με όχι ισχυρό υλικό, γιατί η Γεωργία όταν λείπουν κάποιοι παίκτες δεν έχει την υποδομή, καθώς έπαιξαν αρκετοί από το εγχώριο πρωτάθλημα, που δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Άρα κάποιοι παίκτες μετείχαν για πρώτη φορά ή δεν είχαν τις εμπειρίες από διεθνείς αγώνες.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο περισσότερος κόσμος, είναι πως η εθνική ομάδα δεν είναι ομάδα, είναι κάτι διαφορετικό. Στις ομάδες έχεις την πολυτέλεια να δουλέψεις καθημερινά, να διορθώσεις, να βελτιώσεις και να παρουσιαστείς καλύτερος. Εδώ δεν υπάρχουν αυτά. Εδώ σε 2,5 μέρες πρέπει να παρουσιάσεις κάτι στον αγώνα. Σε 2,5 μέρες είναι δύσκολο. Γι αυτό, σε εμάς και βάζω πληθυντικό γιατί βάζω και τον Γιώργο Λιμνιάτη, που είναι ένας καταπληκτικός προπονητής και συνεργάτης μου αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε από παλιά με μικρές προσθαφαιρέσεις. Είναι μια φιλοσοφία και δουλειά και χαίρομαι που είχαμε αυτά τα 2 αποτελέσματα, αν και η Γεωργία έχει προκριθεί στο Eurobasket, ως οικοδεσπότης ομίλου. Αποδεικνύουμε όμως πως η εθνική δίκαια μπορεί να μετέχει σε ένα Eurobasket.

Το ευχάριστο είναι πως έχει αρχίσει μια διαδικασία όπου πρέπει να δημιουργήσουμε και νέο αίμα στην εθνική Γεωργίας, καθώς πολλοί μεγάλοι παίκτες σταμάτησαν όπως ο Σανικίντζε, ο Πατσούλια, ο Μαρκοϊσβίλι. Υπάρχει έντονη ανάγκη να μπουν νέα παιδιά. Μπήκαν νέα παιδιά, έπαιξαν και είμαστε χαρούμενοι γι αυτό».

Στο Eurobasket 2021, υπάρχει η προσδοκία για κάτι καλό στην Γεωργία;

«Δεν υπάρχει η προσδοκία για κάτι εντυπωσιακό. Υπάρχουν προσδοκίες στο κομμάτι πως από τη στιγμή που γίνεται μπροστά στον κόσμο της χώρας αυτό που χρειάζεται η ομάδα είναι να προκριθεί στην επόμενη φάση. Κάτι που δεν καταφέραμε στο προηγούμενο Eurobasket, όπου κάναμε μεγάλες νίκες. Πάντα κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες λειτουργούν. Άρα για εμάς στόχος είναι η πρόκριση στον όμιλο για να πάμε στην Γερμανία. Το τι θα γίνει δεν το γνωρίζουμε. Μην φτάνουμε τόσο μακριά. Πηγαίνουμε βήμα βήμα για να φανούμε ανταγωνιστικοί. Θέλουμε να έχουμε όλους τους παίκτες μας για να δείξουμε εικόνα ανταγωνιστικής ομάδας. Πάντα κρατάς μικρό καλάθι και δουλεύεις».

Ο Μπιτάτζε έχει όλα τα προσόντα να ξεπεράσει τον Πατσούλια

Αναφερθήκατε στον Γκόγκα Μπιτάτζε. Υπάρχει αρκετή κουβέντα γύρω από το όνομά του. Ποιο είναι το potential του παίκτη αυτού;

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Ξεκίνησε από το μηδέν. Δούλεψε πάρα πολύ, γιατί είναι από πολύ φτωχή οικογένεια και ήταν πεινασμένος για δουλειά και για να αποδείξει πράγματα στον κόσμο. Είναι έξυπνος και έχει πολύ καλό μπασκετικό iq. Οπότε, ένα παιδί ψηλό με εξυπνάδα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Το τι θα κάνει εξαρτάται και από αυτόν και από τις συγκυρίες. Για παράδειγμα, την πρώτη χρονιά του Γιόκιτς στους Ντένβερ Νάγκετς βρέθηκα με τον κόουτς Μαλόουν και ήταν στο ρόστερ απλά για να είναι.

Είχα παρακολουθήσει κάποια παιχνίδια τότε και όταν μιλάγαμε με τον κόουτς Μαλόουν και με ρώτησε ποιον παίκτη πιστεύω από την ομάδα. Και του είπα πως πιστεύω πολύ τον Γιόκιτς. Είχαμε ακριβώς την ίδια άποψη. Δεν ήταν έτοιμος να παίξει. Βρέθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον με τον κατάλληλο προπονητή, δούλεψε πολύ και ήρθαν τα αποτελέσματα. Άρα, δεν είναι μόνο το ταλέντο. Είναι και το πού θα βρεθείς και πώς θα σε βοηθήσουν να βγάλεις αυτό που έχεις μέσα σου. Είναι νέος ο Μπιτάτζε, το μέλλον είναι μπροστά του. Αν δουλέψει και πιστεύω ότι θα δουλέψει, θα πάει περίφημα. Χρειάζεται και προσαρμογή. Έχει παίξει και στην Ευρώπη».

Είναι πρώιμο να γίνει κουβέντα για το αν μπορεί αν συγκριθεί με τον θρύλο του μπάσκετ της Γεωργίας, Ζάζα Πατσούλια;

«Εγώ θα το πω διαφορετικά. Αν το κρίνουμε από το μπασκετικό ταλέντο, Έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει πολύ καλύτερος. Ο Πατσούλια έδειξε σταθερότητα. Αποδέχτηκε τον ρόλο του και τον έκανε πολύ καλά. Έγινε γνωστός γιατί δούλεψε σκληρά και κέρδισε αυτό που του αναλογούσε. Αυτό το παιδί αυτή τη στιγμή έχει τα προσόντα για να τον ξεπεράσει. Το αν θα τον ξεπεράσει εξαρτάται από αυτόν και τις συνθήκες».

Φέτος βρεθήκατε στον πάγκο του Περιστερίου στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως σταμάτησε η συνεργασία σας. Με αφορμή και τα όσα έχουν ακουστεί θα θέλατε να ξεκαθαρίσετε το τοπίο;

«Όχι, δεν θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Ήταν έκπληξη και για μένα. Έχω μια τεράστια πορεία, όπως και όλοι στην Ευρώπη και φίλοι μου προπονητές. Το να πηγαίνει καλά μια ομάδα και να έχει χτιστεί καλά και συνεχίζει έτσι. Αν κάτι έχει χτιστεί τόσο καλά και σωστά και χωρίς λόγο κάποιος άνθρωπος φεύγει είναι απορία. Όπως σε κάθε προπονητή, όμως, κοιτάς μπροστά και ποτέ πίσω. Έχω συμβόλαιο με την εθνική Γεωργίας ως το 2021. Είχα και αρκετές προτάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν από Ελλάδα και Ευρώπη, όμως οι συνθήκες δεν ήταν σωστές και όλες οι άλλες προτάσεις ήρθαν πριν από τα παράθυρα».

Συγκινητική η στήριξη του κόσμου. Αυτά θέλω για το μέλλον μου

Μετά την αποχώρησή σας από το Περιστέρι υπήρξε στήριξη από πολύ κόσμο του μπάσκετ. Αυτό πώς ήχησε στα δικά σας αυτιά;

«Ήταν συγκινητική η στήριξη. Θα έλεγα η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή. Όλος ο μπασκετικός κόσμος ήταν έκπληκτος και μαζί με τον άνθρωπο και προπονητή Ηλια Ζούρο. Και αυτό μιλάει από μόνο του».

Το κεφάλαιο ελληνικό πρωτάθλημα έχει κλείσει ή αφήνετε ανοιχτό παράθυρο;

«Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει κάποιο κλαμπ που να πληρεί τα θέλω που χρειάζομαι σαν προπονητής. Μια ομάδα με στόχο να πάει ψηλά ή να είναι ψηλά και να θέλει να πάει ακόμα πιο ψηλά. Δεν είναι πολλά τα σωματεία στην Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση. Το πρωτάθλημα, κάποιοι είπαν ότι είναι ανταγωνιστικό, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικό. Η εικόνα έδειξε ότι το πρωτάθλημα χειροτέρεψε σε πολλούς τομείς. Πολλές ομάδες άφησαν παίκτες να φύγουν και αλλοιώθηκε το πρωτάθλημα και τα αποτελέσματα των αγώνων. Με το να αποδυναμώνονται ομάδες και να αλλάζουν παίκτες δεν δείχνει σταθερότητα και σοβαρότητα. Υπάρχουν όμως και ομάδες που είναι σοβαρές, έχουν στόχους, δουλεύουν και κάνουν μια προσπάθεια. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός. Εγώ δεν λέω όχι. Είμαι επαγγελματίας που με ενδιαφέρει το καθετί που είναι σοβαρό».

Το μέλλον του Ηλία Ζούρου ποιο είναι; Πώς περιμένετε τη νέα σεζόν και τι στόχους θέτετε;

«Πρώτος στόχος θα είναι να βρω, έτσι όπως κινείται η αγορά, ένα σωματείο να είναι οργανωμένο σοβαρό και με στόχους, όπου ένας προπονητής να βρει τον χρόνο να αποδώσει. Αν πιστεύει μια ομάδα σε έναν προπονητή και του δώσει χρόνο και χώρο τα αποτελέσματα είναι θετικά. Το παράδειγμα το έχουν πάρει όλες οι ομάδες όλου του κόσμου. Πιστεύουν έναν προπονητή και του δίνουν τον χώρο στο τέλος θα δείξει τη δουλειά του. Πόσω μάλλον αν μείνει κάποια χρόνια. Στόχος μου είναι να βρω ένα κλαμπ να μείνω αρκετά χρόνια και να προσφέρω πολλά. Έχω πολύ μεγάλη διάθεση και όρεξη για δουλειά. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Είναι το σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, εκτός της οικογένειάς μου. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ευελπιστώ να βρεθεί κάτι καλό».

Ζούρος στο SDNA: «Δεν μπορούμε να… παίζουμε με τον κορωνοϊό»
EVENTS