MENU

Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η κατασκευή δομών για πρόσφυγες και μετανάστες έχει δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις, αλλά και συγκρούσεις των κατοίκων των νησιών με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, καθώς κάτοικοι των νησιών και δυνάμεις των ΜΑΤ έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση, ενώ τις τελευταίες ώρες στο νησί της Χίου έκαναν απόβαση επιπλέον δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως είναι φυσικό, τα πάντα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στα νησιά, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συγκρούσεις κατοίκων-Αστυνομίας. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει και την ομάδα της Χίου, τον ΒΑΟΛ, ο οποίος μετέχει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής (τον 2ο όμιλο).

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Μάρκος Ψώρρας, μίλησε στο SDNA και περιέγραψε την κατάσταση, η οποία είναι δραματική. Ο έμπειρος παράγοντας αναφέρεται στην βία που χρησιμοποιούν τα ματς εναντίον των κατοίκων και τονίζει πως η ένταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Έχουν φέρει τα ΜΑΤ στο νησί και μας δέρνουν

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΒΑΟΛ Χίου εξήγησε ότι «η Χίος είναι ένα φιλήσυχο μέρος. Δεν έχουμε δημιουργήσει ποτέ προβλήματα. Είμαι ένας άνθρωπος που ζω όλα μου τα χρόνια στη Χίο. Στους μετανάστες έχουμε δώσει τα πάντα, τους έχουμε βοηθήσει. Έχω δει άνθρωπο να βγάζει τα παπούτσια του και να τα δίνει σε μετανάστη, κυριολεκτικά! Δώσαμε ό,τι μπορούσαμε. Αλλά αυτό το πράγμα έχει γυρίσει εις βάρος μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο νησί 6-7 χιλιάδες μετανάστες που γυρίζουν στο νησί ανεξέλεγκτα. Δεν ξέρω αν έχετε ιδέα, αλλά είναι διαφορετική η κουλτούρα τους. Το χωριό που βρίσκονται το έχουν ριμάξει.

Έπρεπε να ξεκινήσει όλη η κατάσταση με μια πιο ήπια μορφή. Παλιότερα ήταν και πιο λίγοι. Τώρα έχουν φέρει τα ΜΑΤ στο νησί και μας δέρνουν!»

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της τελευταίες ώρες έκανε λόγο για τις «μάχες» ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ. «Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ άσχημη την Τρίτη. Από τη στιγμή που έφτασαν τα ΜΑΤ στο λιμάνι άρχισαν να χτυπάνε. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλα αυτά που συμβαίνουν. Είμαστε 25-30 χιλιάδες μέσα στην πόλη και το μεγαλύτερο χωριό είναι τα Καρδάμυλα που έχουν 800 κατοίκους. Υπάρχουν χωριά που τον χειμώνα είναι ελάχιστα. Και τώρα λένε πως θα φτιάξουν δομές για 5.000 που πλέον δεν τους πιστεύει κανείς. 

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Σε ποια χώρα γίνεται αυτό το πράγμα. Τι δουλειά έχουν Αφρικανοί και Αλγερινοί στον τόπο αυτό; Πλέον γίνεται κανονικός πόλεμος, αυτό το πράγμα δεν μαζεύεται. Πριν υπήρξε πορεία στο νησί, μετά θα πάνε στο ξενοδοχείο που τους φιλοξενεί και αναμένεται να γίνουν φασαρίες. Έχει ξεσπάσει ο κόσμος, δεν έχει υπομονή. Και έχει προσφέρει πολλά ο κόσμος. Το 2015 κλείσαμε τα γήπεδα και τους φιλοξενούσαμε στο κλειστό γήπεδο της πόλης. Τώρα ο Δήμος έχει ορίσει απεργία και έχουν κλείσει τα πάντα».

Θα συνεχιστεί η ένταση, δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο στους δρόμους

Όσο για το τι περιμένει τις επόμενες μέρες; «Θα συνεχιστεί η ένταση», απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο, για να προσθέσει «Είμαι 59 ετών και για πρώτη φορά βλέπω τόσο κόσμο μαζεμένο. Δύο μέρες πάρα πολύς κόσμος στους δρόμους. Όλο το νησί βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Πρέπει να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Ας πάνε εκεί που θέλουν, τι τους αφήνουν εδώ; 

Όλοι οι εκλεγμένοι άρχοντες του τόπου είναι της Νέας Δημοκρατίας και τσακώνονται μεταξύ τους μπροστά μας. Από την Κυβέρνηση αυτό που μας λένε είναι πως θα είναι κλειστοί στις δομές και θα βγαίνουν με κάρτα. Και στη Μυτιλήνη τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, ίσως και χειρότερα. Καταστρέφεται κόσμος, δεν λειτουργεί τίποτα στο νησί. Ποιος να έρθει να κάνει τι με όλο αυτό το πράγμα;»

«Γίνεται κανονικός πόλεμος στη Χίο, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»
EVENTS