MENU

Ανέκαθεν οι τελικοί Κυπέλλου, κρίνονται στην προσωπικότητα των παικτών που πατάνε παρκέ. Οι παίκτες είναι αυτοί που καθορίζουν τις τύχες ενός αγώνα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν φάσεις που «φεύγουν» από ένα σύστημα και μπορούν να κρίνουν ένα ολόκληρο παιχνίδι.

Αυτή τη φορά, στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Προμηθέα και ΑΕΚ, η τακτική βρέθηκε σε πρώτο πλάνο. Οι δύο ομάδες προσπάθησαν να επιβληθούν στο παρκέ με ό,τι όπλα διέθεταν. Η ΑΕΚ όμως ήταν αυτή που χαμογέλασε στο τέλος, ακολουθώντας το πλάνο της από το πρώτο, ως το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα.

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στους αριθμούς του τελικού θα δει πως η ΑΕΚ πραγματοποίησε μια εμφάνιση πολύ υψηλού επιπέδου στο αμυντικό κομμάτι. Οι 57 πόντοι παθητικό, με 13/32 δίποντα και 6/27 τρίποντα, αποτυπώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πίεση που άσκησε η «κιτρινόμαυρη» άμυνα στους Πατρινούς. Άλλωστε, η ΑΕΚ πριν από το τζάμπολ είχε βάλει κάποιους στόχους στο  παιχνίδι, ώστε να χαμογελάσει στο τέλος.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι ήταν αυτό που έκανε η ΑΕΚ για να «εξουδετερώσει» τον Προμηθέα και να φτάσει στην κατάκτηση του πέμπτου Κυπέλλου Ελλάδας της ιστορίας της.

Το πρώτο και βασικό που θέλησε να κάνει η ΑΕΚ στον τελικό της Κρήτης ήταν να σταματήσει τον ρυθμό του Προμηθέα, πάνω στο παρκέ. Οι Προμηθείς βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ρυθμό που πιάνει και μόλις οδηγήσει την αναμέτρηση σε up tempo μπορεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο. Στην ΑΕΚ το ήξεραν αυτό και φρόντισαν να μην επιτρέψουν στους παίκτες του Γιατρά να φέρουν στα μέτρα τους την αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως με εξαίρεση κάποια -λίγα λεπτά- ο Προμηθέας βρήκε λύσεις στο up tempo.

Η ΑΕΚ κατάφερε να περιορίσει τον ρυθμό του Προμηθέα με την θέληση των παικτών, τις καλές τοποθετήσεις τους αμυντικά, αλλά και τη σωστή χρησιμοποίηση των φάουλ σε κάθε περίοδο. Η ΑΕΚ έφτασε συνεχώς πρώτη τα τέσσερα ομαδικά φάουλ στον τελικό επειδή πίεζε πολύ στην άμυνά της και ήθελε να κόψει τον ρυθμό και να πάει ο τελικός σε σετ επιθέσεις.

Προετοιμασία 15 ημερών για.... Προμηθέα

Πέραν του ρυθμού, όμως, η ΑΕΚ είχε ρίξει μεγάλο βάρος στον Προμηθέα, κάνοντας προσομοίωση του τελικού τις τελευταίες 15 μέρες της. Τα παιχνίδια με Ανβίλ, Διαγόρα Δρυοπιδέων, αλλά ακόμα και η αναμέτρηση στην Γερμανία με την Ράστα Βέχτα, λειτούργησαν ως οδηγός για την αναμέτρηση της Κρήτης, ώστε η ΑΕΚ να παρουσιαστεί όσο πιο έτοιμη και προσεκτική γίνεται, για να μην υποπέσει σε λάθη παιδαριώδη.

Ιδίως το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με την Ανβίλ ήταν μια δυνατή... πρόβα για τον τελικό της Κρήτης. Τόσο η πολωνική ομάδα, όσο και ο Προμηθέας, είναι ομάδες απρόβλεπτες κατά τη διάρκεια του αγώνα και έχουν μεγάλη ελευθερία οι παίκτες και να επιτεθούν βάσει ταλέντου. Κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ΑΕΚ προετοίμασαν το παιχνίδι ώστε ό,τι λάθος γινόταν στην αναμέτρηση με τους Πολωνούς να μην γινόταν ξανά στην Κρήτη. Συν τοις άλλοις, στο παιχνίδι της ομάδας του Μίλισιτς υπήρχε ένας παίκτης, ο Σέστζικ, ο οποίος αρέσκεται να σουτάρει τρίποντα, αν και αγωνίζεται στη θέση του σέντερ, κάτι το οποίο συνηθίζει να κάνει και ο Μαυροκεφαλίδης. Ο σέντερ των Πατρινών βρέθηκε σε κακή βραδιά επιθετικά, κάτι που πιστώνεται η «κιτρινόμαυρη» άμυνα.

Κεφάλαιο Χολ

Ένα ακόμα βασικό κομμάτι στο παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν το μαρκάρισμα του Λάνγκστον Χολ. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ο ιθύνων νους των Πατρινών και πολλές αποφάσεις στην επίθεση της ομάδας του περνάνε από τα δικά του χέρια.

Ο Αμερικανός γκαρντ το τελευταίο διάστημα έχει «χτίσει» πολύ καλή συνεργασία με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και πάντα ο Έλληνας σέντερ είναι η πρώτη επιλογή του στην επίθεση, ώστε να πασάρει την μπάλα και να τελειώσει τις φάσεις. Στον τελικό προσπάθησε να βρίσκει όλο και περισσότερο τον Μαυροκεφαλίδη στην επίθεση, με την άμυνα της ΑΕΚ να το «διαβάζει» και να κόβει τη δράση της ομάδας.

Η άμυνα στον Μαυροκεφαλίδη

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του τελικού ήταν η άμυνα της ΑΕΚ πάνω στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ο Έλληνας σέντερ είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση του Προμηθέα, παίρνοντας με το... καλημέρα ρόλο ηγέτη στην ομάδα. Αυτό προσπάθησε να κάνει και στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ, όμως η άμυνα της Ένωσης είχε προετοιμαστεί κατάλληλα επ αυτού.

Η ΑΕΚ σχεδόν ποτέ δεν έπαιξε άμυνα με παγίδα στον Μαυροκεφαλίδη. Αυτό συνέβη μόνο στο miss match με τον Ζήση ή κάποιον άλλον περιφερειακό που μάρκαρε τον σέντερ των Πατρινών. Στα μαρκαρίσματα η ΑΕΚ στηρίχτηκε στην αμυντική ικανότητα των ψηλών της σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, έχοντας διαβάσει αναλυτικά τις συνήθειες του Μαυροκεφαλίδη στο low post.

Ατομικά χαρακτηριστικά και... απρόβλεπτο

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο εστίασαν στην ΑΕΚ ήταν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών. Το σταφ της Ένωσης θέλησε να πάει η αναμέτρηση σε πολλές επιθέσεις ένας εναντίον ενός, με τους παίκτες της Ένωσης να κάνουν πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι αυτό, καθώς οι παίκτες της ΑΕΚ «διάβασαν» τις κινήσεις κομβικών παικτών του Προμηθέα όπως ο Μαυροκεφαλίδης, ο Αγραβάνης και ο Χολ.

Επιπλέον, ο Προμηθέας έχει την δυνατότητα να κάνει το... απρόβλεπτο στο παιχνίδι του. Παίκτες όπως ο Μάντζαρης, ο Κατσίβελης να «σπάσουν» το σύστημα και να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι. Και σε αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ «απάντησε» περιορίζοντας πολύ το σκοράρισμα σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Συνοπτικά, η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει στον τίτλο μέσα από το πλάνο της, το οποίο οι παίκτες του Παπαθεοδώρου τήρησαν από την αρχή προς το τέλος. Η ΑΕΚ έλεγξε τον ρυθμό του αγώνα και ήταν πνευματικά έτοιμη για κάθε απρόβλεπτη κίνηση, έπαιξε με επαφές και το γεγονός πως έφτασε στα 4 ομαδικά φάουλ πρώτη ήταν θέμα απόφασης της ομάδας, αλλά και επί 15 μέρες προσομοίασε καταστάσεις για να είναι έτοιμη απέναντι στον Προμηθέα, ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη που έγιναν. Και στο τέλος χαμογέλασε, κατακτώντας το πέμπτο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας της...

Έτσι... εξουδετέρωσε τον Προμηθέα η ΑΕΚ και σήκωσε το Κύπελλο!
EVENTS