MENU

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «cyprusbasket.net»:

Κόουτς Λινό, μετά τις νίκες με Ηρακλή και ΠΑΟΚ ήταν η σειρά του Άρη και μάλιστα μέσα στο Αλεξανδρειο. Τελικά η Θεσσαλονίκη, σου ταιριάζει και σε σένα και στην ομάδα σου;

«Ήταν ένα σημαντικό διπλό με βάση την κρισιμότητα του αγώνα και για τις δυο ομάδες αλλά ειδικότερα για τον αντίπαλο . Δεν ξέρω εάν μας ταιριάζει η Σαλονικη αλλά σίγουρα έχουμε κτίσει ένα καλό μομεντουμ το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στην συνέχεια μένοντας ταπεινοί και δουλεύοντας σκληρά ,καμία ομάδα δεν σώθηκε με τέσσερις νίκες».

Πώς προετοιμάστηκε η ομάδα για να διαχειριστεί η ομάδα την πίεση του Αλεξάνδρειου; 

«Προετοιμάσαμε τα παιδιά θεωρώ σε μεγάλο βαθμό στο τι θα αντιμετωπίσουν στην έδρα του αντιπάλου ειδικότερα τους παίκτες που δεν αγωνιστήκανε ξανά σε τέτοια έδρα βλέποντας βίντεο και δημιουργοντας τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε μέσα από την προπόνηση κάτι που θεωρώ βοήθησε αρκετά . Μεγάλη βοήθεια σε αυτό το κομμάτι έδωσαν και οι Βεργίνης και Πάσαλιτς οι οποίοι αγωνίστηκαν στο παρελθόν στον Άρη και βοήθησαν από την μεριά τους τους συμπαίκτες τους κάτι που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στο να έρθει η νίκη».

Αλλάζουν οι στόχοι μετά από μια τέτοια νίκη;

«Ο στόχος του Πανιωνίου είναι ξεκάθαρα να παραμείνει στην κατηγορία ,όπως έχω πει και πριν δεν έμεινε κανείς με τέσσερις νίκες στην κατηγορία θα χρειαστούμε σκληρή δουλειά για να το καταφέρουμε και να παραμείνουμε ταπεινοί και ενωμένοι και ειδικά μετά από τέτοια θετικά αποτελέσματα να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για βελτίωση».

Εσύ και ο Τόνυ είστε οι μοναδικοί που έχετε κοουτσάρει στην Ευρώπη. Πιστεύεις ότι ανοίγετε τον δρόμο;

«Θεωρώ ότι εάν δεν ονειρεύεσαι,εάν δεν δουλεύεις σκληρά δεν μπορείς να πετύχεις ,χωρίς πίστη στον εαυτό σου,χωρις κίνητρο και στόχους βραχυπροθεσμους και μακροπροθεςμους δεν υπάρχει χρωμα στην ζωή μας ,πρέπει πάντοτε να κυνηγάμε κάτι ,πρέπει πάντοτε να βελτιωνόμαστε και μέσα από αυτό έρχονται και οι ευκαιρίες. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλοι προπονητές στην Κύπρο που θα μπορούσαν να δουλέψουν στο εξωτερικό απλά πρέπει να το πιστέψουν και να το επιδιώξουν γιατί έχουν την τεχνογνωσία να το πετύχουν .Εχω εργαστεί στην Μέση Ανατολή ,στην Αφρική και στην Ευρώπη και αν μου το έλεγε κανείς πριν δέκα χρόνια θα τον έβγαζα τρελό γι αυτό θεωρώ ότι ολα είναι πιθανά και ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ ».

 

Πόσο δύσκολο είναι για έναν Κύπριο προπονητή να γίνει αποδεκτός στην Ελλάδα;

«Καλά εύκολο δεν είναι σίγουρα ,υπήρχε και θα υπάρχει προκατάληψη αλλά δεν ασχολούμαι ποτέ με αυτά είναι και λογικό , δεν έχω ομώς βιώσει κάποιο περιστατικό μέχρι τώρα που να δυσκολεύει την καθημερινότητα μου . Μετά από 5 σεζόν σε Αφρική και Μέση Ανατολή μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμης νιώθω υπέροχα και εντος και εκτός γηπέδου μιας και έχω σπουδάσει και εργαστεί αρκετά χρόνια στην Ελλάδα στο παρελθόν όποτε νιώθω ότι είμαι πραγματικά σπίτι μου . Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων ο Πανιώνιος παραμένει Πανιώνιος και οι άνθρωποι τις ομάδος μου παρέχουν ότι χρειάζομαι έτσι ώστε να εργαστώ με ηρεμία και να έχω μια φυσιολογική ζωή στην Αθήνα».

Πάμε τώρα στην Εθνική που ξέρω ότι είναι η μεγάλη σας αγάπη και θέλετε να κάνετε μια μεγάλη επιτυχία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας ;

«Σίγουρα το ότι εκπροσωπώ την πατρίδα μου έδω και λίγα χρόνια από την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή είναι πραγματικά τιμητικό για μένα και το λέω και το εννοώ.Έχουμε βάλει αρκετούς στόχους με την διοίκηση και θεωρώ αυτή την περίοδο είναι ξεκάθαρο ότι θελουμε η νέα αυτή φουρνιά να εξελιχθεί στο μέγιστο βαθμό μέσα από τις διοργανώσεις τις Φιμπα αλλά και τα εκάστοτε τουρνουά σε μη αγωνιστική περίοδο . Πιστεύουμε στο πλάνο που θέσαμε και θεωρώ ότι σε δυο χρόνια με υπομονή, συνεργασία και σκληρή δουλειά η Εθνική μας θα κάνει το επόμενο βήμα που θα είναι να φτάσει το ταβάνι της . Εάν αυτό θα είναι η συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση η κάτι διαφορετικό θα το δείξει ο χρόνος και η διάθεση από τους ανθρώπους την ομοσπονδίας αλλά και όλων όσων δουλέυουμε στο γήπεδο για το καλό της Εθνικης μας ομάδας . Έχουμε δείξει αρκετά σημάδια στο παρελθόν και είμαστε πραγματικά διψασμένοι για το επόμενο βήμα και πιστεύω υπό προυποθεισεις μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Γνωρίζω ότι συζητήσατε αρκετά για την επόμενη μέρα με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για να ανανεώσετε.Τι σας έκανε τελικά να συνεχίσετε από την πλευρά σας την συνεργασία ;

«Αρχικά το ότι ότι είχα ζητήσει μέχρι τότε το είχανε υλοποιήσει και επίσης το ότι υπάρχει άριστη συνεργασία και επικοινωνία εδώ και αρκετό καιρό . Το ότι ανανεώσαμε την ομάδα με νέα παιδιά και φανήκανε και κάποια θετικότατα σημάδια στην πορεία ήταν και επιθυμία δικιά τους και όχι μόνο δικιά μου και των συνεργατών μου όποτε εκεί υπήρχε ταύτιση απόψεων όπως και στα περισσότερα θέματα . Το να αναλάβω και ενα νευραλγικό πόστο στο αναπτυξιακό προγραμμα ήτανε κάτι που συζητήσαμε και επαιξε σημαντικότατο ρόλο στο να συνεχίσουμε την συνεργασία μας.

Το μεγάλο κεφάλαιο αυτή την περίοδο όσο αφορά τις Εθνικες μας ομάδες είναι η πίστη στον Κύπριο παίκτη και ο χρόνος συμμετοχής τους που από ρου χρόνου θα αυξηθεί μιας και η ομοσπονδία πολύ σοφά θα μειώσει τους ξένους σε τέσσερις όποτε είναι τεράστια ευκαιρία για τα παιδιά που θα δουλέψουν σκληρά να βρουνε χρόνο συμμετοχής και ως φυσική κατάληξη να δυναμώσει και η εθνική μας ομάδα».

Κόουτς η Εθνική μας ομάδα αγωνίζεται εδώ και λίγο καιρό χωρίς νατουραλιζέ χάνοντας την ευκαιρία η νέα ικανή φουρνιά να έχει ένα στήριγμα στην ρακέτα ειδικά στην θέση των ψηλών και είδαμε το καλοκαίρι ότι η ομάδα είναι ετοιμη για μεγάλα πράγματα με ένα καλό ψηλό . Να περιμένουμε να δούμε κάποιον νέο αθλητή στις τάξεις της ομάδας στα παράθυρα του Φεβρουαρίου με Λευκορωσία και Αλβανία ;

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή την στιγμή είμαστε χωρίς ξένο αθλητή στις τάξεις μας και ίσως είμαστε η μοναδική ομάδα στα παράθυρα χωρίς νατουραλιζε. Έχω δεχθεί διαβεβαιώσεις ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους της ομοσπονδίας πραγματικά να εξασφαλίσουμε το OK για να πάρουμε διαβατήρια για ένα συγκεκριμένο αθλητή που αγωνίστηκε στην Κύπρο στο παρελθόν. Πρόκειται πρώτα απ όλα για ένα καταπληκτικό παιδί που θα μας ανεβάσει επίπεδο και σε επαγγελματισμό και σε συμπεριφορά ,σίγουρα παίκτης που θα κάνει την διαφορά ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με το game style της νέας Εθνικής .

Θεωρώ ότι χωρίς αυτόν δύσκολα θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα γιατί και τα ψηλά παιδιά που έχουμε στην ομάδα χρειάζονται βοήθεια. Αναμένω και γω όπως και σεις καθημερινά τα νέα για το διαβατήριο γιατί χωρίς έμπειρο ψηλό η εθνική μας θα έχει χαμηλό ταβάνι αγωνιζόμενοι ενάντια σε ομάδες δυνατότερες σε σωματοδομή και ύψος . Είναι καιρός και η πολιτεία να βοηθήσει την καλαθόσφαιρα και τους ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά να πάνε το άθλημα στο επόμενο επίπεδο μέσα από την Εθνική ομάδα. Υπάρχει επίσης μια άλλη καταπληκτική περίπτωση αθλητή παντρεμένου με Κύπρια υπήκοο που αναμένουμε και εκεί τα νέα έτσι ώστε να υπάρχει και η επιλογή όπως στο παρελθόν με τους Αντονι Κίνγκ και Ταιρελ Μπιγκς . Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι περιμένουμε τον κόσμο να μας βοηθήσει όπως και στο παρελθόν στις 20 Φεβρουαρίου ενάντια στην Λευκορωσία να μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμη μια ιστορική νίκη όπως με την Πορτογαλία στο παρελθόν . Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους και καλή συνέχεια σε ολους τους αθλητες /ριες και προπονητές/ριες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα μας».

Γαβριήλ: «Ξεκάθαρος στόχος του Πανιωνίου η παραμονή»