MENU

Ποιος θα το περίμενε! Η Εθνική Ελλάδας να έχει προπονητή τον Ρικ Πιτίνο! Έναν πραγματικό θρύλο του αθλήματος, με σπουδαία πορεία, ιδέες που “παρήγαγαν” μπάσκετ, λάμψη και παγκόσμιο impact! 

Όλα αυτά θέλει να «χρησιμοποιήσει» για την επόμενη ημέρα της Εθνικής ομάδας και του ελληνικού μπάσκετ η ΕΟΚ με την πρόσληψη του Αμερικανού «Hall of Famer». Η κίνηση που έκανε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει πολλές προεκτάσεις και ακόμη περισσότερες ερμηνείες. 

Αγωνιστικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρικ Πιτίνο μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει σε επιτυχία μια Εθνική ομάδα, ειδικά τη δική μας που έχει έντονο αμερικανικό στοιχείο στο ρόστερ της (Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ, Κουφός, Καλάθης, Μήτρου-Λονγκ κλπ).  Και αυτό μετρά στην επιλογή! Διότι είναι αλήθεια ότι σημασία έχει ο βασικός στόχος και όχι αν ταυτόχρονα η κίνηση εξυπηρετεί κι άλλου είδους συμφέροντα. Ή αν έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εξαγγελίες, όπως επίσης αν καταπατά κάθε έννοια προγραμματισμού, που φαίνεται πως είναι λέξη άγνωστη για την ΕΟΚ. Εν προκειμένω μπορείς να πεις ότι ισχύουν όλα μαζί!

Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε οτι ίσα που έχει συμπληρωθεί μήνας από την επιβεβαιωμένη πληροφορία οτι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει την πλήρη στήριξη της Ομοσπονδίας και ανανέωσε έως το 2021 ως προπονητής της Εθνικής ομάδας. Σήμερα δεν είναι καν στο προπονητικό επιτελείο όπως ειπώθηκε, παρουσία του μάλιστα, από τον Πιτίνο και παρότι θα είναι προπονητής στα ματς των «παραθύρων». Ενδεχομένως και σε εκείνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αν με το καλό φθάσουμε έως εκεί...

Επίσης ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως αποτελεί μέρος προγραμματισμού με προοπτική στο μέλλον η πρόσληψη προπονητή «περιορισμένης ευθύνης». Δηλαδή ενός προπονητή που θα αναλάβει την Εθνική ομάδα από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος του μήνα για το προολυμπιακό κι αν προκριθεί θα συνεχίσει έως τις αρχές Αυγούστου για να την καθοδηγήσει και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. 

Επιπρόσθετα φαίνεται πως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το βλέπει ως ρελάνς στο Νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη τη συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο. Προφανώς για αυτό τον λόγο την ώρα των δηλώσεων μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας, φρόντισε να ρίξει σπόντες κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού. «Πείτε στον Αυγενάκη ότι είμαι κούκλος» αναφώνησε δίπλα στον Ρικ Πιτίνο, αν κι όταν ρωτήθηκε σχετικώς είπε ότι «δεν δίνουμε απαντήσεις σε κανέναν. Η ΕΟΚ κοιτάει πως θα πάει καλύτερα το ελληνικό μπάσκετ. Δεν απαντάει, δουλεύει, εργάζεται η ΕΟΚ για το καλό του ελληνικού μπάσκετ και φυσικά αυτό κρίνεται». Πάντως αν ισχύει ότι έπαιξε ρόλο το νομοσχέδιο για να προκύψει εκ των υστέρων Πιτίνο, τότε μάλλον εκτός του ότι είναι κούκλος ο πρόεδρος πρέπει να πούμε στον Αυγενάκη ότι το ελληνικό μπάσκετ τον ευγνωμονεί… Ειδικώς και γενικώς… 

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα προέκταση της πρόσληψης Πιτίνο είναι ότι ο Βασιλακόπουλος (ευτυχώς) αναθεώρησε την -κατ εμέ- απολύτως λανθασμένη άποψη που είχε εκφράσει δημοσίως για τους προπονητές, δηλώνοντας πως «μια ομάδα ξεκινά από τους παίκτες. Παίκτες έχουμε» και στη συνέχεια της φράσης του ρώτησε τον δημοσιογράφο αν είναι διαθέσιμος (για προπονητής) και να το συζητήσουν. Το μπάσκετ είναι το άθλημα που ο προπονητής έχει τη μεγαλύτερη επιρροή αλλά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απαξίωνε τη σημασία του. Όμως έστω και τώρα φαίνεται πως άλλαξε άποψη κι ενώ μάλιστα η ομάδα είχε προπονητή, αποφάσισε να πάρει κάποιον άλλον με μεγαλύτερη εμπειρία και περγαμηνές. 

Ο Πιτίνο στην Εθνική Ελλάδας βλέπει την ευκαιρία για μια σπουδαία διάκριση που θα τον βοηθήσει να αναστρέψει το κλίμα για αυτόν στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ. Κάτι που δεν συνέβη στην προσπάθεια του με τον Παναθηναϊκό. Για αυτό άλλωστε και η εθελοντική προσφορά του να εργαστεί στην Εθνική μας. «Δεν θέλω cent» είπε και τον μόνο που σκέφτομαι είναι ο Έλληνας ατζέντης του, ο οποίος όπως είπε ο Πιτίνο ήταν εκείνος που είχε την ιδέα κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Οι άλλοι πάντως θα κάνουν τη «δουλειά» τους.

Ο Πιτίνο για τους λόγους που είπαμε αλλά και γιατί είχε ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν, με την Εθνική ομάδα του Πουερτο Ρίκο, αλλά απέτυχε. Ο Βασιλακόπουλος γιατί αγωνιστικά, οικονομικά και αναμφίβολα επικοινωνιακά δεν έχει τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει. 

Ευχή και ελπίδα όλων να κερδίσει και η Εθνική.

ΥΓ: Η παρουσία του Ρικ Πιτίνο στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας έχει μια ακόμη σημαντική παράμετρο. Ο Βασιλακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα (στον SportFM94,6) έχει αφήσει σαφή υπαινιγμό για «Grexit» λόγω «παρέμβασης της Κυβέρνησης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας». Αναλογιστείτε τι αντίκτυπο θα έχει παγκοσμίως το θέμα λόγω Πιτίνο! Είπαμε κερδισμένος ο Βασιλακόπουλος αγωνιστικά, οικονομικά και αναμφίβολα επικοινωνιακά. Ανέξοδα κιόλας καθότι ο Πιτίνο θα εργαστεί αμμισθί όπως δήλωσαν...

Λευτέρη Αυγενάκη το ελληνικό μπάσκετ σε ευγνωμονεί…
EVENTS