MENU

«Βόμβα» από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Κατά την επεξεργασία κι εξέταση του νέου σχεδίου νόμου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης, όπου πήραν μέρος όλα τα κόμματα, η πιο σημαντική ατάκα ακούστηκε από τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος έχει την ιδιότητα του συνταγματολόγου. 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως η διάταξη περί ορίου ηλικίας που έβαλε ο υφυπουργός Αθλητισμού και που κατά γενική ομολογία είναι «φωτογραφική» για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα έχει αξία να τονιστεί ότι οι επισημάνσεις του κ.Στυλιανίδη, γίνονται, όπως επισημαίνει ο ίδιος, περισσότερο με την ιδιότητα του νομικού και συνταγματολόγου: «πρέπει να προλάβουμε την πιθανότητα να ακυρωθεί αυτή η δουλειά και θα σας πω ακριβώς τι ακριβώς εννοώ. Εστιάζω την παρατήρησή μου στο άρθρο 8, όπου διά νόμου επιβάλλονται κάποια κριτήρια στις ομοσπονδίες που έχουν να κάνουν με περιορισμό θητειών, με το ηλικιακό κριτήριο και με την αναδρομικότητα αυτού του περιορισμού. 

...Φοβάμαι, λοιπόν, ότι εκεί εντοπίζεται ένα πρώτο πρόβλημα. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι η ΔΟΕ χρησιμοποιεί το όριο και το ηλικιακό και της θητείες και λοιπά, όμως η ΔΟΕ το έχει αποφασίσει μόνη της. Δεν έχει επιβληθεί διά νόμου. Εδώ ίσως θα αναζητήσουμε και τη λύση στο αδιέξοδο που μπορεί να δημιουργηθεί συνταγματικά και νομικά επί του θέματος», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Στυλιανίδης. 

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. 

«Εγώ μελέτησα με πολλή προσοχή το νομοσχέδιο και διαφωνώ με τις αξιολογήσεις που ακούστηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι είναι fast - track, ότι είναι πρόχειρο κ.λπ.. Νομίζω ότι έχει στοιχεία τόλμης, ολιστικής προσέγγισης και ενός πνεύματος να εναρμονίσει την ελληνική πραγματικότητα με την ευρωπαϊκή. Ως εκ τούτου, θεωρώ κύριοι Υπουργοί, ότι η δουλειά που κάνετε είναι πολύ σημαντική δουλειά. Καμιά δουλειά δεν είναι τέλεια, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι η σωστή η σωστή εφαρμογή του μπορεί να φέρει γρήγορα θετικά αποτελέσματα. 

Ωστόσο, επειδή ακριβώς εκτιμώ τη δουλειά που κάνετε και επειδή βλέπω ότι και εσείς είστε ανοιχτός στη συζήτηση, θεωρώ με την ιδιότητά μου περισσότερο ως νομικού και συνταγματολόγου, ότι πρέπει να προλάβουμε την πιθανότητα να ακυρωθεί αυτή η δουλειά και θα σας πω ακριβώς τι ακριβώς εννοώ. Εστιάζω την παρατήρησή μου στο άρθρο 8, όπου διά νόμου επιβάλλονται κάποια κριτήρια στις ομοσπονδίες που έχουν να κάνουν με περιορισμό θητειών, με το ηλικιακό κριτήριο και με την αναδρομικότητα αυτού του περιορισμού. 

Όπως ξέρετε, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.2725, οι ομοσπονδίες αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, άρα υπάγονται στο άρθρο 78 επόμενο του Αστικού Κώδικα. Το άρθρο 12 του Συντάγματος αναγνωρίζει ευθέως την ελευθερία των ενώσεων, δηλαδή την αυτονομία των ενώσεων και, αντιστοίχως, αυτό το στάτους, αυτό το καθεστώς, προστατεύεται και από το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή η διοικητική αυτονομία των ενώσεων. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι εκεί εντοπίζεται ένα πρώτο πρόβλημα. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι η ΔΟΕ χρησιμοποιεί το όριο και το ηλικιακό και της θητείες και λοιπά, όμως η ΔΟΕ το έχει αποφασίσει μόνη της. Δεν έχει επιβληθεί διά νόμου. Εδώ ίσως θα αναζητήσουμε και τη λύση στο αδιέξοδο που μπορεί να δημιουργηθεί συνταγματικά και νομικά επί του θέματος.

Επίσης, στη Συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε., στο άρθρο 19, παράγραφος 1 και στο άρθρο 21, παράγραφος 1, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα οποία, όπως ξέρετε είναι υπερνομοθετικό δίκαιο, δηλαδή είναι ισότιμο και με το Σύνταγμα μας, απαγορεύεται η ηλικία ως κριτήριο. Το λέω αυτό, διότι εγώ το έχω βρει μπροστά μου σε δύο fora. Το ένα είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου εκπροσωπούμε τη χώρα μας και συχνά πρέπει να τοποθετούμαστε πάνω σε τέτοια ζητήματα και δεν θα θέλαμε ποτέ η χώρα μας να εκτεθεί πάνω σε αυτό. Το δεύτερο είναι το forum το οποίο τρέχει τώρα, της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου μας απασχόλησε στο θέμα του Προέδρου και αν θέλετε στα πρακτικά να δείτε τη νομική στοιχειοθέτηση της άποψής μου, διατύπωσα και εκεί κάποιες επιφυλάξεις.

Επίσης, το τρίτο σημείο είναι η αναδρομικότητα και αυτό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αρχή τις δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει έναντι της Πολιτείας, που είναι επίσης μια συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή. Εντοπίζω αυτήν την τυπική αδυναμία, γιατί εσείς, κύριε Υπουργέ, πρώτος την εντοπίσατε και είπατε ότι είστε δεκτικός σε παρατηρήσεις και από τα κόμματα και από τους βουλευτές και πιστεύω ότι είχατε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θα ήταν άδικο και για τη δουλειά που κάνατε, αυτό το σημείο να αποτελέσει αδυναμία για να υιοθετηθούν περισσότερο οι κακοπροαίρετες κριτικές από την ουσία που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, η οποία είναι πραγματικά εκσυγχρονιστική, ολιστική και τολμηρή, γιατί τα βάζετε με θέματα και με κέντρα και καταστάσεις που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να τα βάλει.

Ένας τρόπος θεραπείας- και επανέρχομαι σε αυτό- θα ήταν να ενθαρρύνετε τις ίδιες τις Ομοσπονδίες να αυτοπεριορίσουν την εξουσία ή τη διάρκεια προσώπων και να μην το κάνετε εσείς διά νόμου, ώστε έτσι να στερήσετε την δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να προσβάλουν το νομοσχέδιο σας εκ των υστέρων είτε στα ελληνικά είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το λέω αυτό καλοπροαίρετα, διότι ακριβώς εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει και πιστεύω, ότι αυτή η δουλειά πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ πολύ».

Φίλια πυρά σε Αυγενάκη: «Αντισυνταγματικό το όριο ηλικίας στο αθλητικό νομοσχέδιο»!
EVENTS