MENU

Όλοι ήξεραν πως, κάποια στιγμή, θα έρθει η μέρα που θα δουν για τελευταία φορά τον Νίκο Γκάλη με αθλητική περιβολή, αλλά ελάχιστοι ήθελαν και μπορούσαν να το... χωνέψουν. Περίμεναν τουλάχιστον πως θα έχουν προετοιμαστεί γι' αυτή τη στιγμή, θα ξέρουν ότι το πλήρωμα του χρόνου έρχεται και θα το έχουν πάρει απόφαση.

Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν ακριβώς έτσι στην περίπτωση του «Gangster» που ουσιαστικά έπαψε να κάνει την εμφάνισή του στα παρκέ εν μία νυκτί. Το τελευταίο παιχνίδι, στο οποίο φόρεσε ρούχα ομάδας, είχε την ιδιαιτερότητα να μην αναφέρει συμμετοχή του στο φύλλο αγώνα. Ήταν το περίφημο ματς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αμπελόκηπους, στις 18 Οκτωβρίου του 1994. 

Ο Γκάλης φόρεσε τα πράσινα του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1992, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε η εκ νέου συνύπαρξή του με τον Κώστα Πολίτη, η οποία εν τέλει αποδείχθηκε εκρηκτική. Το 1994, στο ρόστερ του «τριφυλλιού», προστέθηκε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης και άπαντες ονειρεύονταν την αναβίωση των θρυλικών ημερών του Άρη. Η κατάληξη δεν ήταν ωστόσο ακριβώς αυτή.

Στις 18/10, λοιπόν, του 1994 ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο Μετς για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος και ο Νίκος Γκάλης δεν ξεκίνησε στην βασική 5άδα της ομάδας. Πριν φτάσουμε εκεί, πρέπει να θυμίσουμε ότι ήδη είχαν δημιουργηθεί σύννεφα γι' άλλη μια φορά στη σχέση Γκάλη-Πολίτη. Μάλιστα, ύστερα από μια ήττα στο Κύπελλο από το Περιστέρι, ο προπονητής του Παναθηναϊκού φέρεται να είχε πει στο μεγάλο αστέρι της ομάδας: «Δεν καταλαβαίνεις πως είσαι πρόβλημα και πρέπει να φύγεις;».

Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι το θέμα είχε λυθεί, φτάσαμε στον αγώνα του Μετς. Η στάση του Πολίτη έβγαλε εκτός εαυτού τον Γκάλη, που αποχώρησε από το γήπεδο και έκτοτε ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι να πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους με την επίσημη ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου του 1995. Πάντως, εκείνη ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε παρκέ ως μέλος ομάδας, αφού όλες οι προσπάθειες των αδερφών Γιαννακόπουλων για να γεφυρωθεί το χάσμα έπεσαν στο κενό.

Χρόνια μετά το συμβάν της Τρίτης 18 Οκτωβρίου 1994, ο Κώστας Πολίτης δήλωσε αναφορικά με το ματς στο ΜΕΤΣ: «Πάλι τα ίδια; Ποιος είναι ο Γκάλης; Θα έπρεπε να ξεκινάω στην πεντάδα έναν 37χρονο; Εγώ είμαι προπονητής, όχι τροχονόμος. Εγώ θα πω ποιοι θα παίξουν. Ο Γκάλης είναι ο Γκάλης και ο Πολίτης είναι ο Πολίτης».

Από την μεριά του, ο Γκάλης στην ανακοίνωσή του για το «αντίο» από τα παρκέ, δεν είχε κρύψει την πικρία του: «Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο και ποτέ δε ζήτησα χάρη από κανέναν. Μέχρι και σήμερα (σ.σ 29/9/1995) έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή.

Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγαπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι» είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Το «πικρό αντίο» του Νίκου Γκάλη...
EVENTS