MENU

Το... σωσίβιο που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός το βρήκε, είναι πάλι σε τροχιά 8άδας και μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία των εκτός έδρας αγώνων που θα κρίνουν πολλά. Ο Πιτίνο ωστόσο έδωσε το στίγμα του και σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Εχω την αίσθηση πως οι συνεντεύξεις Τύπου μετά τα παιχνίδια αποκτούν και πάλι νόημα για τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους που θέλουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για το μπάσκετ. Δεν είναι μόνο ο τρόπος που τα λέει ο Αμερικανός τεχνικός, είναι ότι αυτά που λέει αποτελούν πάντα τροφή για σκέψη. Και πολλές φορές αυτές οι κουβέντες είναι πολύ σημαντικές, ίσως οι σημαντικότερες για να αντιληφθεί κανείς πόση βελτίωση σηκώνει αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα...

Εχουμε και λέμε λοιπόν...

Τροφή για σκέψη Νο1: «Μπορώ να σας πω με τα 41 χρόνια εμπειρίας μου. Είναι θέμα ταλέντου. Για να κερδίσεις εκτός έδρας πρέπει να είσαι πιο ταλαντούχος από τον αντίπαλο και να παίζεις σκληρή άμυνα. Οι ομάδες που παίρνουν εκτός έδρας νίκες και στο κολεγιακό και στο επαγγελματικό μπάσκετ έχουν ταλέντο. Πρέπει να πάρουμε νίκες εκτός έδρας. Πρέπει να πάρουμε όλα τα εντός έδρας και το 50% των εκτός έδρας. Έλεγα πάντα στην καριέρα μου ότι ο χαρακτήρας φαίνεται εκτός έδρας, όχι στο σπίτι σου».

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός για να νικήσει εκτός έδρας θα πρέπει να προσθέσει ταλέντο στο ρόστερ του. Κι αυτό δεν είναι κάτι που λύνεται με το υπάρχον ρόστερ, αλλά με τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθεί η ομάδα με ταλέντο, όπως τουλάχιστον τη φαντάζεται ο προπονητής του. Πολύ σωστά, ολόσωστα θα έλεγα, αναφέρεται στον χαρακτήρα που αποδεικνύεται εκτός έδρας και όποιος αμφιβάλει ας ανατρέξει να δει πότε ο Παναθηναϊκός σάρωσε την Ευρώπη, με ποιους παίκτες και με πόσες εκτός έδρας νίκες.

Τροφή για σκέψη Νο2: «Στην επίθεση βελτιωνόμαστε. Κυκλοφορεί η μπάλα, έχουμε καλύτερα ποσοστά. Η άμυνα πρέπει να βελτιωθεί. Τουλάχιστον δεν παίζουμε συνέχεια με αλλαγές. Είναι καλό αυτό. Κάναμε καλή δουλειά με τον Ουίλιαμς. Έχω πει ξανά πως τα 35 deflections είναι σημαντικά. Δεν τα έχουμε φτάσει ούτε μία φορά. Για να είμαστε μια καλή αμυντική ομάδα, θέλουμε σταθερά 35 deflections. Στους Νικς τα είχαμε σχεδόν κάθε βράδυ. Εδώ δεν τα έχουμε ακόμα».

Συμπέρασμα: Οσο κι αν φωνάζουμε και επικρίνουμε το σουτ του Παναθηναϊκού, ο Πιτίνο έχει ξεκάθαρη στόχευση που τη βγάζει στο παρκέ, αλλά και στις δηλώσεις του. Αμυνα, άμυνα, άμυνα! Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο όταν προσδιορίζεις τα «θέλω σου» μπορείς να αποκτήσεις την ταυτότητα που απαιτείται. Ο Πιτίνο... λυσσάει με το κομμάτι της άμυνας, έχει δώσει ξεκάθαρες οδηγίες (π.χ. όχι στις αλλαγές) και μ' αυτό τον τρόπο προσπαθεί να δώσει στον Παναθηναϊκό το ID που δεν είχε. Στην ουσία ο Πιτίνο μοιάζει να λέει «ας φτάσουμε εμείς τα 35 deflections και θα δούμε αν θα νικήσουμε ή όχι...».

Τροφή για σκέψη Νο3: «Ο Κιλπάτρικ είναι σκληρός. Ελπίζω να είναι σε καλή κατάσταση. Μίλησα με τέσσερις ομάδες. Όλοι είπαν πως είναι εξαιρετικός άνθρωπος και συμπαίκτης».

Συμπέρασμα: Ο Πιτίνο δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και πολύ σωστά ξεψαχνίζει τα πάντα προτού κάνει την επιλογή του. Στην προκειμένη ανάλυση δεν έχει τόση σημασία το «σκληρός» και το «καλή κατάσταση», αλλά το γεγονός ότι μίλησε με τέσσερις ομάδες για να μάθει πράγματα για τον χαρακτήρα και την προσαρμοστικότητά του. Προφανώς και κάνει το αυτονόητο, κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι σοβαροί προπονητές, αλλά ουδείς μπορεί να το θεωρεί αυτονόητο σε μια χώρα που οι 45άρες ενός παίκτη στο παρκέ μπορεί να είναι πάνω από τα 45 επεισόδια που μπορεί να έχει δημιουργήσει με συμπαίκτες και αντιπάλους.

Κιλπάτρικ: Φιλοσοφία Πιτίνο

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε την πρώτη «τρύπα» και κινείται για να καλύψει και την δεύτερη. Ο Σον Κιλπάτρικ είναι μια περίπτωση που ταιριάζει στη λογική του Ρικ Πιτίνο. Δεν είναι ο παίκτης που κρατά τη μπάλα στα χέρια του, δεν ξοδεύει άνευ λόγου και αιτία τις επιθέσεις, δεν στήνει τους συμπαίκτες του στις τέσσερις γωνίες για να παίξει «ένας εναντίον ενός». Ο Αμερικανός παίζει στις τρεις θέσεις της περιφέρειας, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ και δεν χρειάζεται 20 προσπάθειες για να βάλει τις οκτώ. Παίκτης οικονομίας που θα δώσει βοήθεια στο βασικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού: Το σουτ.

Το ζητούμενο για τον Κιλπάτρικ είναι να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στην ευρωπαϊκή λογική και βεβαίως να καλύψει το χαμένο έδαφος, με δεδομένο ότι δεν έχει πατήσει παρκέ σε επίσημο παιχνίδι από τον Ιούλιο του 2018., Συμπερασματικά: Ο Κιλπάτρικ είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός του Ρικ Πιτίνο. Ούτε ο Νάναλι του ταίριαζε, ούτε κάποιος άλλος παίκτης που μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα καλά μέσα στο γήπεδο. Γι' αυτό άλλωστε, ο Γιαννακόπουλος υποχρεώθηκε να κάνει μεγάλη υπέρβαση στο αρχικό μπάτζετ προκειμένου να πείσει τον Κιλπάτρικ να πει το «ναι», ικανοποιώντας απόλυτα τον Πιτίνο που τον είχε στην κορυφή της λίστας του.

Μάθε παιδί μου μπάσκετ
EVENTS