MENU
Χρόνος ανάγνωσης 19’

Ο Μήτογλου μπαίνει στα παπούτσια του Τσαρτσαρή!

0

Διάδοχος, -η, -ο: που διαδέχεται, παίρνει τη θέση του προηγουμένου του. Στον αθλητισμό η λέξη «διάδοχος» χρησιμοποιείται συχνά, για να παρομοιαστεί ένας νέος, εξελίξιμος και ανερχόμενος παίκτης με κάποιον που άφησε το δικό του σημάδι στην ιστορία του σπορ. Πρόκειται για έναν άτυπο «τίτλο», που αυτόματα ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από τον νέο παίκτη, τον κάνει να αισθάνεται τιμή, όμως του προσθέτει και έξτρα πίεση.

Στην περίπτωσή μας, ο Ντίνος Μήτογλου έχει παρουσιαστεί -κυρίως από τα media- ως η διάδοχη κατάσταση του Κώστα Τσαρτσαρή στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο 22χρονος πάουερ φόγουορντ από τη Θεσσαλονίκη κάνει... γκελ στο μπασκετικό κοινό του «τριφυλλιού» τόσο για τις ικανότητές του στο παρκέ, όσο και για τον χαρακτήρα του, την νοοτροπία του και την εργατικότητά του. Το "work ethic", όπως το λένε και στις ΗΠΑ, όπου ο Μήτογλου πέρασε μια τριετία για το φημισμένο Wake Forest. «Οι προπονητές δεν πρέπει να σε πιέσουν να δουλέψεις σκληρά. Εσύ πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να δουλέψει σκληρά, γιατί θες να γίνεις ένας σπουδαίος παίκτης», είχε πει κάποτε ο Μπομπ Νάιτ, που στα 46 χρόνια παρουσίας του στους πάγκους του NCAA «έγραψε» ρεκόρ 902 νικών - 371 ηττών και πανηγύρισε την κατάκτηση ενός τίτλου στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ενώ πήρε και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες.

Ένας άλλος «θρύλος» του αμερικανικού μπάσκετ, που αποτελεί και τη... γέφυρα του NCAA με την «πράσινη» πραγματικότητα, ο Ρικ Πιτίνο, είχε πει μια φορά πως: «Η επιτυχία ορίζεται από τις καθημερινές σου επιλογές και συνήθειες». Ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, έχει δύο τίτλους, ενώ το «βαρύ» βιογραφικό του περιλαμβάνει και τρεις θητείες στο ΝΒΑ, στους πάγκους των Νικς και των Σέλτικς.

Σε κάθε περίπτωση, είτε... ακούγοντας τον Μπομπ Νάιτ, είτε τον Ρικ Πιτίνο, ο Μήτογλου έχει βάλει το κεφάλι κάτω, δουλεύει σκληρά και στη δεύτερη σεζόν του στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης αποδεικνύει πως μπορεί να είναι ένα βασικό «γρανάζι» της μηχανής τους. Για να φτάσει το «τριφύλλι» στα έξι ευρωπαϊκά χρειάστηκε ένα άλλο... βασικότατο γρανάζι στη μηχανή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για σχεδόν μία δεκαετία: τον Κώστα Τσαρτσαρή. Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό (2007, 2009, 2011) και μία φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ομάδα (2005) αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νέους αθλητές. Ο άλλοτε φόργουορντ του Wake Forest θυμίζει κάποιες φορές στο παιχνίδι του τον «Τσάρο» και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτησή μας η πρώτη παράγραφος, αυτή δηλαδή με τη διάδοχη κατάσταση...

Το SDNA συνάντησε τους δύο πάουερ φόργουορντ, που αποτελούν το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον των πρωταθλητών Ελλάδας στη θέση «4» στο κατάστημα «Sagiakos Stores» στην Κηφισιά, για μια διαφορετική συνέντευξη. Άλλωστε, τους δυο τους δεν συνδέουν μόνο τα κοινά μπασκετικά χαρακτηριστικά, αλλά και μια σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό. Ο Τσαρτσαρής προσέχει τον Μήτογλου σαν να είναι παίκτης του και ο Ντίνος παίρνει τηλέφωνο τον Κώστα, όταν θέλει μια συμβουλή. Όπως λέει, τον θαυμάζει για όσα πέτυχε στην λαμπερή του πορεία στα παρκέ, αλλά και για το γεγονός πως δεν προκαλούσε ποτέ.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, η συζήτηση με τους δυο τους είχε μπόλικη... σύγκριση και πολλές συμβουλές για τη θέση «4». Είχε ατάκες με ειλικρίνεια, όπως εκείνη του Μήτογλου που ανέφερε πως: «Όποτε θέλω να ρωτήσω κάτι παίρνω τηλέφωνο τον Κώστα», είχε άλλες με ενδιαφέρον, όπως αυτή του Τσαρτσαρή: «Ο Μήτογλου πρέπει να δει Κλάιμπερν και Πρίντεζη» και είχε και αναφορές στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Φυσικά, από τη συνέντευξη δεν μπορούσε να λείπει το σήμερα της ομάδας. Ο Κώστας Τσαρτσαρής μίλησε για το στήσιμό της και τις επενδύσεις που γίνονται με φόντο την επόμενη ημέρα, ενώ ο Ντίνος Μήτογλου παραδέχθηκε πως υπήρχε ψυχολογικό θέμα, μέχρι την έλευση του Ρικ Πιτίνο. Η συνέντευξη έγινε την παραμονή του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, γι' αυτό και όπως θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές ο 22χρονος παόυερ φόργουορντ δεν αποκάλυψε πολλά για την τακτική του 66χρονου προπονητή, ακούγοντας τον «Τσάρο», που του είπε χαμογελαστός: «Διαβάζει και ο Ιτούδης, ε; Μην πεις πολλά...»!

Ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Ντίνος Μήτογλου μιλούν στο sdna.gr για το «4άρι» του Παναθηναϊκού, για τα «ηλεκτροσόκ», που συνήθως κάνουν καλό, για τον Νικ Καλάθη και για τον Ρικ Πιτίνο.

*Φωτογραφίες: Intime, Χρήστος Ντουντούμης

**Για λόγους συντομίας, οι απαντήσεις του Κώστα Τσαρτσαρή θα έχουν μπροστά τα αρχικά «Κ.Τ.» και του Ντίνου Μήτογλου το «Ν.Μ.».

Ο Ντίνος μπορεί να φτάσει πάρα πολύ μακριά

- Κώστα, πώς βλέπεις την εξέλιξη του Ντίνου και τη φετινή του παρουσία μέχρι στιγμής;

Κ.Τ.: «Ο Ντίνος παίρνει όλες τις ευκαιρίες που τον δίνονται μέσα στο παιχνίδι. Τον βλέπουμε από παιχνίδι σε παιχνίδι να βελτιώνεται, να βάζει πράγματα τα οποία χρειάζεται η ομάδα. Οι δυνατότητες του Ντίνου είναι τεράστιες. Θεωρώ πως το ταβάνι βρίσκεται ακόμα μακριά για τον ίδιο. Δουλεύοντας κάθε μέρα πάνω σε αυτά τα κομμάτια θα μπορέσουμε να δούμε μεγάλα πράγματα. Μπορεί να είναι μπροστά μου και να μην πρέπει να τα λέω αυτά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ξέρει και ο ίδιος πού μπορεί να φτάσει, ότι μπορεί να φτάσει πάρα πολύ μακριά το χέρι του και θα πρέπει να επιδιώκει να φτάσει σε εκείνο το σημείο».

- Σε ηλικία 18 ετών, το 1997, εσύ είχες πάει στην Ισλανδία και την Γκρίνταβικ. Σε ηλικία 18 ετών, το 2014, ο Μήτογλου πήγε στις ΗΠΑ και το Wake Forest. Αρχικά θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για την ισλανδική σου εμπειρία, που έχει ενδιαφέρον ως κεφάλαιο και στη συνέχεια θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ακόμα. Πόσο ωριμάζει έναν νέο παίκτη να βγαίνει από την comfort zone του, να μένει μόνος και να δοκιμάζεται σε ένα νέο περιβάλλον;

Κ.Τ.: «Για εμένα το κεφάλαιο της Ισλανδίας ήταν μια εμπειρία ζωής. Σε θέμα επιπέδου δεν μπορεί να συγκριθεί το ισλανδικό πρωτάθλημα με το κολεγιακό. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ότι ακούστηκε το όνομά μου, μιας και δεν είχα ποτέ συμμετοχές στις εθνικές. Βρέθηκα να είμαι 3ος ριμπάουντερ στην Ευρώπη. Κάποιος διάβασε αυτό το στατιστικό και με κάλεσε. Αναφέρομαι στον κ. Παπαδημητρίου, προπονητή της εθνικής Ελπίδων εκείνη την περίοδο. Με κάλεσε και ύστερα είχα και την κλήση στην Εθνική Ομάδα, την Νήαρ Ηστ και όλα πήραν τη σειρά τους».

- Λένε πως το μπάσκετ μετατρέπεται σε ένα άθλημα που δεν έχει θέσεις. Αυτό είπε και πριν από λίγες ημέρες ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ. Ωστόσο, ποια είναι τα «must» που πρέπει να έχει ένα καλό «4άρι» εν έτει 2018 για να καθιερωθεί στο top επίπεδο;

Κ.Τ.: «Οπωσδήποτε βλέπουμε μια κλίση προς το σουτ, όλοι οι παίκτες σουτάρουν. Αν εξαιρέσουμε το "5άρι", που και αυτό πρέπει να σουτάρει από μέση απόσταση, τώρα πια το "4άρι" είναι βασικό να σουτάρει και να παίζει με την μπάλα στο παρκέ. Πάντα έλεγαν πως ο δεύτερος πλέι μέικερ στο παρκέ είναι το "4άρι". Πρέπει δηλαδή να μπορεί να πάει την μπάλα στην κορυφή, να μοιράσει το παιχνίδι, να δίνει ασίστ, να βλέπει τις κατάλληλες επιλογές στην κατάλληλη στιγμή. Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την εποχή που έπαιζα και εγώ. Οπότε, νομίζω ότι πάνω - κάτω είναι αυτά τα πράγματα. Το "4άρι" θα πρέπει να είναι και ο δεύτερος πλέι μέικερ στην ομάδα».

- Πόσο καλύτερος είναι ο Ντίνος Μήτογλου στις 27/12/2018 σε σχέση με τον παίκτη που ανακοινώθηκε από τους «πράσινους» στις 29 Ιουλίου του 2017; Πόσο σε έχει βοηθήσει το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού σε αυτή τη 1,5 σεζόν;

Ν.Μ.: «Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Παίζω πιο πολύ στην Ευρώπη και απέκτησα περισσότερες εμπειρίες. Βρίσκω τα πατήματά μου, παίζω πιο σκληρά και στην άμυνα και στην επίθεση. Η προηγούμενη χρονιά με βοήθησε, με "έψησε". Με βοήθησε να καταλάβω σε τι επίπεδο είναι η ομάδα. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμένα, γιατί ήρθα από το κολεγιακό πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό. Παρατήρησα τους συμπαίκτες μου, είδα πώς κινούνται, πώς παίζουν, τις συμπεριφορές τους. Σε αυτό με βοήθησε η πρώτη χρονιά. Στη δεύτερη χρονιά με λίγα λόγια μπήκα και έπαιξα. Προσπαθώ κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό».

Όποτε θέλω να ρωτήσω κάτι παίρνω τηλέφωνο τον Κώστα

- Πώς είναι για εσένα να συνεργάζεσαι με ανθρώπους όπως ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και να ακούς συμβουλές ενός ανθρώπου όπως ο Κώστας Τσαρτσαρής;

Ν.Μ.: «Είναι μεγάλη τιμή. Και οι δύο αθλητές έχουν προσφέρει πάρα πολλές αναμνήσεις και έχουν κατακτήσει πάρα πολλά στην καριέρα τους. Με τον Κώστα είμαι πάρα πολύ κοντά. Είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, τον οποίον έχω πολύ ψηλά στα μάτια μου. Γενικά, όποτε θέλω να ρωτήσω κάτι, τον παίρνω και τηλέφωνο. Με τον Φράγκι είμαστε επίσης πολύ κοντά. Στον πάγκο όταν θέλω να τον ρωτήσω κάτι, κάποια συμβουλή, είναι πάντα εκεί για εμένα και μου απαντάει με την εμπειρία του πάρα πολύ σωστά».

- Ποιο στοιχείο του Κώστα Τσαρτσαρή προσπαθούσες να «κλέψεις» μεγαλώνοντας μπασκετικά; Τι ήταν αυτό που θαύμαζες πιο πολύ σε εκείνον;

Ν.Μ.: «Μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσία του σε αυτά τα 10 χρόνια στον Παναθηναϊκό, η σοβαρότητα που είχε ως αθλητής. Δεν προκαλούσε ποτέ. Ήταν ένας παίκτης - ίνδαλμα για όλους. Δεν έδινε δικαιώματα. Είχε τρομακτική έφεση στο ριμπάουντ. Ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, το πώς έβαζε το κορμί του. Η εμπειρία του σε αυτό το κομμάτι ήταν πολύ μεγάλη».

Ο Μήτογλου πρέπει να δει Κλάιμπερν και Πρίντεζη

- Βλέπεις στοιχεία σου στο παιχνίδι του Ντίνου; Αν ναι, ποια;

Κ.Τ.: «Την ικανότητα να παίζει με πρόσωπο προς το καλάθι, όπως μπορεί να παίζει και στο low post, δηλαδή να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του και για τους άλλους και με πρόσωπο και με πλάτη. Έχει ιδιαίτερη έφεση στο να μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ. Στην άμυνα μπορεί να παίξει με αλλαγές, παρ' όλο που βλέπουμε ότι λόγω απειρίας κάνει φάουλ τελευταία. Αυτό πρέπει να το φτιάξουμε».

- Πού πιστεύεις ότι πρέπει να βελτιωθεί;

Κ.Τ.: «Σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχει παίκτης σε ό,τι ηλικία κι αν είναι, σε όποιο επίπεδο κι αν έχει φτάσει που να μην χρειάζεται βελτίωση. Γενικότερα, το μπάσκετ και οι ικανότητες ενός αθλητή δεν έχουν ταβάνι. Πάντα κυνηγάμε το καλύτερο. Ο Ντίνος είναι μικρός. Όπως είπαμε, το ταβάνι του είναι πολύ ψηλά και θα πρέπει να κυνηγήσει να το φτάσει. Οπότε, μέρα με την ημέρα θα βλέπουμε έναν διαφορετικό Ντίνο, που θα βοηθάει τον εαυτό του να αναρριχηθεί, αλλά φυσικά και την ομάδα».

- Ποια είναι η συμβουλή που του δίνεις;

Κ.Τ.: «Να παραμείνει το ίδιο ταπεινός, όπως είναι μέχρι τώρα και το ίδιο δουλευταράς. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα».

- Θέλω να σου κάνω μια πιο tricky ερώτηση. Αν σου έλεγαν ότι πρέπει να επιλέξεις για τον Ντίνο μόνο ένα «4άρι», του οποίου τα βίντεο μπορεί να βλέπει καθημερινά για να μαθαίνει και να «κλέβει» πράγματα, ποιον θα διάλεγες;

Κ.Τ.: «Από τη γενιά μου θα μπορούσα να πω τον Ματίας Σμόντις. Ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης στη θέση "4", που μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Σήμερα σαν "4άρια" δεσπόζουν ο Κλάιμπερν της ΤΣΣΚΑ και ο Πρίντεζης, που φυσικά είναι στην top πεντάδα της Ευρώπης. Παίρνοντας στοιχεία και από τους δύο, δηλαδή το low post του Πρίντεζη και το πρόσωπο, που έχει ο Κλάιμπερν, μαζί με την ικανότητά του στα ριμπάουντ, θα είχαμε ένα πολύ ωραίο συνδυασμό».

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε ότι επένδυε σε έτοιμους παίκτες, αλλά τώρα στελεχώνει κατάλληλα την επόμενη ημέρα

- Πόσο σημαντική θεωρείς πως είναι για τη βελτίωση και την εξέλιξη του Ντίνου η παρουσία του σε ένα περιβάλλον με γνώσεις και παράδοση, όπως αυτό του Παναθηναϊκό; Οι συνθήκες του Παναθηναϊκού κάνουν πιο εύκολο για έναν παίκτη «να πιστέψει τη διαδικασία» ("Trust the Process"), όπως λένε και στις ΗΠΑ, σωστά;

Κ.Τ.: «Ο Παναθηναϊκός για πολλά χρόνια επένδυε σε έτοιμους παίκτες. Αυτό είναι κάτι που πλήρωνε και πληρώνει τα τελευταία χρόνια. Δεν επένδυσε κατάλληλα στα νέα παιδιά. Βλέπουμε, όμως, τώρα πως επενδύει στον Ντίνο, τον Γιώργο Παπαγιάννη και κάποια νέα παιδιά, για να στελεχώσει την επόμενη ημέρα της ομάδας. Γίνεται καλή δουλειά. Οι προπονητές που έρχονται έχουν γνώση και μπορούν να προσφέρουν πολλά εφόδια σε αυτά τα παιδιά.

Το σημαντικό, όμως, είναι τα λεπτά συμμετοχής. Ο Ντίνος τα παίρνει. Το θέμα είναι να μπορεί να διεκδικήσει και αυτός ακόμα περισσότερα, να μπορεί να βάλει μεγάλα σουτ, που θα τον κάνουν ακόμα καλύτερο παίκτη. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δουλεύει σε άκρως επαγγελματικό πλαίσιο, με παιδιά που στελεχώνουν το προπονητικό τιμ, τα οποία έχουν εμπειρία, όπως ο Φράγκι. Μπορούν να του πουν τα κατάλληλα πράγματα για το μέλλον του. Θεωρώ πως είναι το κατάλληλο περιβάλλον».

- Στο πρόσωπο του Μήτογλου βλέπεις τον επόμενο Τσαρτσαρή ή τον επόμενο Φώτση;

Κ.Τ.: «Το θέμα είναι να δούμε καλύτερο Μήτογλου. Καλύτερο από τον Τσαρτσαρή και καλύτερο από τον Φώτση. Το θέμα είναι αυτό. Έχει όλα τα εχέγγυα για να φτάσει εκεί. Είναι στο χέρι του να τα καταφέρει».

- Ξέρω πως αυτές οι συγκρίσεις και οι τίτλοι «ο νέος τάδε» δεν αρέσουν σε παίκτες και προπονητές. Όμως, σίγουρα θα τις έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθεις πως βαραίνουν τις πλάτες σου, σου προσθέτουν πίεση;

Ν.Μ.: «Εντάξει, εγώ πιστεύω πως υπάρχει και το θετικό και το αρνητικό κομμάτι. Από την μία δεν μου αρέσουν όλα αυτά, όλες αυτές οι συγκρίσεις. Πιστεύω πως κάθε παίκτης είναι διαφορετικός. Από την άλλη, είναι τιμή, να σε συγκρίνουν με τόσο καλούς παίκτες».

- Ποια επιτυχία του Κώστα «ζηλεύεις» περισσότερο; Χρυσό στο Eurobasket, νίκη με τους Αμερικανούς και κατακτήσεις της Euroleague... Στην εξίσωση, για παράδειγμα, θα μπορούσα να βάλω και την κατάκτηση της Euroleague στο ΟΑΚΑ, που είναι και μια... επίκαιρη κατάσταση, λόγω του Final Four του 2020.

Ν.Μ.: «Πάτε μακριά... Τι να πρωτοπείς: εθνική, Euroleague, πρωταθλήματα και Κύπελλα. Τεράστια καριέρα, γεμάτη χαρές, λύπες και εμπειρίες. Έχει περάσει τα πάντα μαζί με τους συμπαίκτες του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι στιγμές που ένας νέος αθλητής ονειρεύεται και θέλει να κατακτήσει όσα περισσότερα μπορεί».

Ο Ντίνος και ο Νικ είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να παίξουν στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς

- Κώστα, ο Ντίνος με τα στοιχεία που έχει, τι ρόλο θα είχε στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

Κ.Τ.: «Θεωρώ ότι θα ήταν αυτός μαζί με τον Νικ οι μόνοι που θα μπορούσαν να παίξουν στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς. Πρώτα από όλα για την νοοτροπία που έχουν και για την ικανότητα να παίζουν εξίσου καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι στοιχεία που τα ζητούσε ο Ομπράντοβιτς. Επίσης, μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε συνθήκη και θα μπορούσε να παίξει τον δικό του ρόλο, ανάλογα με αυτά που ζητούσε ο κάθε αγώνας. Το "εγώ" του δεν είναι πιο ψηλά από το καλό της ομάδας. Προφανώς, θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό γρανάζι αυτής της ομάδας και θα κέρδιζε και εκείνος πάρα πολλά».

- Ντίνο, αν ήσουν μαζί με τον Τσαρτσαρή τώρα στην ίδια ομάδα, ποιος από τους δυο σας θα ήταν το βασικό «4άρι»;

Ν.Μ.: «Το βασικό "4άρι...».

Κ.Τ.: «Τώρα;». (γελάει)

Ν.Μ.: «Ο Κώστας...».

-Μία ερώτηση και για τους δύο, η τελευταία αυτού του κεφαλαίου/ Κώστα, ως πρώην παίκτης και νυν προπονητής, τι θα ήθελες να φέρει την 1/1/2019 ο Άγιος Βασίλης στον Ντίνο Μήτογλου; Μπορείς να διαλέξεις ένα πράγμα. Η αντίστοιχη ερώτηση ισχύει και για τον Ντίνο και αυτό που θα ζητούσε για τον εαυτό του.

Κ.Τ.: «Εμπειρία».

Ν.Μ.: «Εμπειρία...».

Το στήσιμο της ομάδας είχε κάποια θεματάκια, το παραδέχθηκε και ο κόουτς Πασκουάλ

- Κώστα, βλέποντας αυτά τα πράγματα ως τρίτος αυτή τη στιγμή, απ' έξω και φυσικά έχοντας τις γνώσεις, τι θεωρείς πώς πήγε στραβά στο πρώτο μέρος της σεζόν και οδήγησε στο «διαζύγιο» με τον Τσάβι Πασκουάλ;

Κ.Τ.: «Κοίταξε, αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει ένα ψυχολογικό θέμα. Ξεκινάμε από αυτό. Ξεκινώντας η σεζόν η ομάδα άρχισε να παίζει ένα συγκεκριμένο μπάσκετ, το οποίο άρεσε. Ήταν η αρχή της σεζόν βέβαια. Πολλοί δεν είχαν ετοιμαστεί ανάλογα. Προφανώς το στήσιμο της ομάδας έχει κάποια θεματάκια, όπως παραδέχεται και ο κόουτς Πασκουάλ. Σε αυτό θα πατήσω, δεν θα το έλεγα μόνος μου. Φυσικά, κάποιοι παίκτες ντεφορμαρίστηκαν σε ένα σημείο, το οποίο είναι πολύ κρίσιμο αυτή τη στιγμή, γιατί το πλασάρισμα αρχίζει και ξεδιαλύνει για όλες τις ομάδες, όπως και το πώς θα κινηθούν στην Euroleague.

Επίσης, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ότι στηρίζονται πάρα πολλά πράγματα πάνω στον Νικ. Ο Νικ κατ' εμέ είναι ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι στα καλύτερά του φεγγάρια. Όταν ο Νικ δεν είναι σε καλά φεγγάρια, βλέπουμε πως η ομάδα έχει μεγάλο πρόβλημα. Ίσως θα έπρεπε, λοιπόν, να υπάρχει ένα plan b, ώστε να μπορεί η ομάδα να στηριχτεί και όταν ο Νικ δεν είναι στα καλύτερά του. Καλώς ή κακώς η δουλειά του προπονητή κρίνεται από τα αποτελέσματα. Ο κύριος Πασκουάλ κρίθηκε από τα τελευταία αποτελέσματα και δεν υπήρχε υπομονή για κάτι παραπάνω. Πλήρωσε αυτός το μάρμαρο. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια αλλαγή προπονητή, η οποία δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Ήρθε ένας προπονητής με πολλά γαλόνια πάνω στη στολή του, ο οποίος όμως δεν γνωρίζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Δεν κερδίσαμε κάποια παιχνίδια λόγω της κακής μας ψυχολογίας

- Ντίνο, θα θέλαμε να ακούσουμε και τη δική σου άποψη, καθώς είσαι ένας παίκτης που ζει τώρα την ομάδα από μέσα. Όλοι σας στα αποδυτήρια λέτε πως ο Καταλανός άφησε τις κατάλληλες βάσεις. Γιατί, όμως, δεν βγει αυτό προς τα έξω το πρώτο διάστημα της σεζόν;

Ν.Μ.: «Ζω την κατάσταση από μέσα. Δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ μας. Δεν υπάρχουν κακές προσωπικές σχέσεις. Τα αποδυτήριά μας είναι καλά. Όλες οι σχέσεις είναι υγιείς. Στα παιχνίδια, όταν καίει η μπάλα και βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, εκεί κάτι θα βρεθεί και δεν θα μπορούμε να το γυρίσουμε, για να πάρουμε το ματς. Έχει γίνει αρκετές φορές φέτος. Μας έριξε ψυχολογικά αυτό. Ένας λόγος που δεν κερδίσαμε κάποια παιχνίδια είναι η κακή μας ψυχολογία. Δεν μπαίναμε στα παιχνίδια τελείως συγκεντρωμένοι. Πιστεύω αυτός είναι ένας λόγος. Δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο, δεν ξέρω.

Το λέω έτσι όπως το ζω μέσα από την ομάδα. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, έχουν αλλάξει πολύ. Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Ο καιρός θα δείξει».

- Κώστα, έκανες μια νύξη για το στήσιμο της ομάδας. Θα σου κάνω μία ερώτηση, με αφορμή και ένα σχόλιο που έκανες τις προάλλες σε μια μετάδοση της «Cosmote TV». Πού εντοπίζεις εσύ τα λάθη του σχεδιασμού, τι πιστεύεις πως θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί διαφορετικά το καλοκαίρι;

Κ.Τ.: «Δεν είμαστε προπονητές, για να ξέρουμε. Αυτό που είπα εκεί ίσως να παρερμηνεύτηκε λιγάκι, διότι και εμείς δεν είχαμε κάποτε γρήγορα πόδια. Οπότε, προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιους τρόπους να το καλύψουμε. Ο Λάσμε έπαιζε με τον Μουράτο στη συγκεκριμένη περίπτωση και θα μπορούσε για παράδειγμα να πάει μία βοήθεια, να γίνει μία παγίδα, όπως γινόταν και με εμένα και με κάποιους πολύ γρήγορους παίκτες. Ερχόταν μια βοήθεια. Αυτό γινόταν και με τον Μπατίστ και με τον Πέκοβιτς. Ήταν μεγάλοι παίκτες, αλλά είχαν κάποια μειονεκτήματα είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω κατασκευής.

Το θέμα του στησίματος είναι αυτό που είπε και ο κύριος Πασκουάλ. Εντόπισε κάποια προβλήματα. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε ένας παίκτης πίσω από τον Νικ, να μπορεί να τον βοηθήσει στις δύσκολες βραδιές του και να σταθεί αντάξια».

Συνήθως κάνουν καλό αυτά τα ηλεκτροσόκ

- Με το υλικό που υπάρχει και με τη δεδομένη φιλοσοφία που φέρνει στην Ευρώπη ο Ρικ Πιτίνο, θεωρείς πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη;

Κ.Τ.: «Σίγουρα είναι αναστρέψιμη. Δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εκτός οκτάδας στην Euroleague δεν σημαίνει τίποτα αυτή τη στιγμή. Τα τελευταία δύο χρόνια με αυτό το σύστημα βλέπουμε ότι γίνονται πολλές εκπλήξεις και πολλές ανατροπές, μέχρι το τέλος της σεζόν. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Σίγουρα ο κόουτς Πιτίνο θα φέρει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Πιθανότατα, όπως προανήγγειλε, θα δούμε και κάποιους παίκτες, οι οποίοι δεν ξέρουμε σε ποια θέση θα είναι και αν θα κολλήσουν στη χημεία της ομάδας.

Όμως, όλα αυτά θα γίνουν ακόμα καλύτερα, όταν φτιάξει και η ψυχολογία των παικτών. Χρειάζονται μία - δύο μεγάλες νίκες αυτή τη στιγμή. Αν κερδίσουν κάποια ματς και πάρουν λίγο τα πάνω τους, πιστεύω ότι θα δούμε έναν εντελώς διαφορετικό Παναθηναϊκό».

- Πόσο καλό μπορεί να κάνει σε μια ομάδα ένα τέτοιο... ηλεκτροσόκ; Την συσπειρώνει;

Κ.Τ.: «Συνήθως της κάνει καλό. Το θέμα είναι να μην είναι κάτι στην αρχή, αλλά κάτι μόνιμο, που θα κρατήσει για πολύ καιρό και για πολλά παιχνίδια. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να έχουν 15-20-30 μέρες να δουλέψουν ανεμπόδιστοι, δηλαδή χωρίς να έχουν αγωνιστική. Θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να βάλουν καινούργια στοιχεία, να φτιάξουν τη ψυχολογία τους, να κερδίσουν παιχνίδια και να βρουν το δρόμο τους. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι επαγγελματίες.

Ο κόουτς που ήρθε προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Η διοίκηση κάνει ό,τι ζητήσει ο προπονητής. Κόσμος υπάρχει στο πλάι. Νομίζω πως υπάρχουν όλα τα εφόδια. Το θέμα είναι να μπουν στη σωστή σειρά».

Τιμή μας που θα συνεργαστούμε με τον Πιτίνο, έχουμε να μάθουμε πολλά

- Πώς νιώθει ένας παίκτης που μαθαίνει πως από την επόμενη ημέρα θα προπονείται καθημερινά με έναν «ζωντανό θρύλο» του παγκοσμίου μπάσκετ; Ειδικά ένας παίκτης σαν εσένα που έχει περάσει από το κολεγιακό μπάσκετ και ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει το μέγεθος «Ρικ Πιτίνο.

Ν.Μ.: «Οι περισσότεροι ούτως ή άλλως γνωρίζαμε τον κόουτς Πιτίνο. Είναι ένας μεγάλος προπονητής. Έχει χτίσει ένα μεγάλο όνομα τα χρόνια που έχει κοουτσάρει στις ΗΠΑ. Είναι ένας θρύλος. Αποτελεί τιμή για εμάς. Έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά, θα μας δείξει πάρα πολλά με την εμπειρία του. Περιμένω να προπονηθώ μαζί του».

- Πώς ήταν οι πρώτες ώρες και η πρώτη προπόνηση μαζί του;

Ν.Μ.: «Ήταν πολύ καλές. Έβαλε κάποια πράγματα κυρίως αμυντικά».

Κ.Τ.: «Διαβάζει και ο Ιτούδης, ε; Μην πεις πολλά...» (γελάει)

Ν.Μ.: «Πότε θα μπει η συνέντευξη; Θα μπει αύριο; Τέλος πάντων, θέλησε να σταθεί στην ενέργεια και τη ψυχολογία μας. Μας πέρασε πιο πολύ την νοοτροπία του νικητή. Μας ανέβασε ψυχολογικά. Αυτά πρόλαβε να κάνει την πρώτη ημέρα».

- Στο κολέγιο είχες συνεργαστεί με έναν άλλον σπουδαίο άνθρωπο του αμερικανικού μπάσκετ, τον Ντάνι Μάνινγκ. Μπορείς να τους συγκρίνεις ως προσωπικότητες και προπονητές;

Ν.Μ.: «Πιστεύω υπάρχει διαφορά στο όνομά τους. Ο κόουτς Μάνινγκ είχε τεράστιο όνομα λόγω αυτών που είχε πετύχει ως παίκτης. Είναι ένας προπονητής ο οποίος κοούτσαρε για 2η χρονιά στην καριέρα του, όταν πήγα στο κολέγιο. Ήταν στην αρχή της προπονητικής του καριέρας. Είναι ένα τεράστιο όνομα, έμαθα πολλά από εκείνον. Ο κόουτς Πιτίνο φυσικά είναι στη δουλειά, στις μπίζνες που λένε και οι Αμερικανοί, πιο πολλά χρόνια, 40-41 στον τομέα αυτόν. Φυσικά, έχει μεγαλύτερο όνομα και περισσότερες εμπειρίες».

- Πόσο ευκολότερη πιστεύεις πως θα είναι η προσαρμογή του Πιτίνο σε μια ομάδα με αρκετούς Αμερικανούς, αλλά και Έλληνες, που έχουν... αμερικανική νοοτροπία και πέρασμα από τις ΗΠΑ, όπως ο Καλάθης, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης, ο Μήτογλου και ο Αντετοκούνμπο;

Κ.Τ.: «Θα μπορούσε να βοηθήσει αν το μπάσκετ που παιζόταν στην Euroleague και στην Ελλάδα έμοιαζε με τον αμερικανικό τρόπο παιχνιδιού. Όμως, όλοι αυτοί οι παίκτες που ανέφερες, θα έπρεπε να προσαρμοστούν οι ίδιοι στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι εντελώς διαφορετικό άθλημα κατ' εμέ, άλλοι ρυθμοί, άλλος ο τρόπος προσέγγισης του παιχνιδιού.

Θα πρέπει πιο πολύ να προσαρμοστεί ο κύριος Πιτίνο στα "εδώ" δεδομένα, παρά αυτοί οι παίκτες στα δεδομένα του κυρίου Πιτίνο. Βοηθάει ότι μιλούν καλά την ίδια γλώσσα και γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι. Γνωρίζει και εκείνος ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες. Από εκεί και πέρα, η ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, πολύ πιο δύσκολη. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα για έναν προπονητή που έρχεται μεσούσης της σεζόν, με ένα έτοιμο ρόστερ και με μια έκρυθμη κατάσταση, το να μπορέσει να προσαρμοστεί και να τη φέρει στον ίσιο δρόμο».

Είπαμε... ψηφίζουμε τους καλύτερους στον χώρο της ένδυσης και της υπόδησης και γινόμαστε κομψότεροι στα χέρια τους.

Ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα «Sagiakos Stores» στην Κηφισιά, Κυριαζή 15, για την άψογη φιλοξενία.

Ο Μήτογλου μπαίνει στα παπούτσια του Τσαρτσαρή!