MENU

Μία... εντός των συνόρων «κόντρα» έχει περάσει στην κορυφή της μπασκετικής επικαιρότητας τα τελευταία 24ωρα. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέφερε μετά την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο πως η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα κριθεί από τους μάνατζερ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ατζέντης του «Giannis», Γιώργος Πάνου, έκανε λόγο για μία ιστορία, στην οποία ο Βασιλακόπουλος είχε παρομοιάσει τον Γιάννη και τον Θανάση σαν αρκούδες με χαληνάρια και ξεκαθάρισε: «Είναι απίστευτο ότι λένε πως η ΕΟΚ έβγαλε τα διαβατήρια».

Το SDNA έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ΕΟΚ, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά όσα ισχυρίστηκε ο Πάνου και δήλωσε από την μεριά του: «Εγώ που αγωνίστηκα να γίνουν Έλληνες θα έλεγα αυτά τα πράγματα;». Μάλιστα, ο Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Γιατί δεν ρωτάτε τον κύριο Στυλιανίδη, που ήταν Υπουργός Εσωτερικών και τον κύριο Καλογερόπουλο, που ήταν τότε γραμματέας στην περιφέρεια, για το πώς βγήκε το διαβατήριο;».

Έτσι, το sdna.gr επικοινώνησε με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, που το 2012 τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αντικαθιστώντας τον Ηλία Λιακόπουλο, για να ρίξει φως στο θέμα. Ο Καλογερόπουλος υποστήριξε πως η συνδρομή της ελληνικής ομοσπονδίας και του προέδρου της ήταν καταλυτική, στο ζήτημα των διαβατηρίων και εξιστόρησε την υπόθεση, όπως την έζησε ο ίδιος.

Αναλυτικά όσα περιέγραψε:

«Με πήρε τότε ο Δημήτρης Καρβέλας. Είναι φίλος, έχει πάθος και με το μπάσκετ και με την Εθνική, ήταν παλιός παίκτης. Ο Δημήτρης με πήρε ένα τηλέφωνο και μου λέει: "Δημήτρη μου, έχουμε ένα θέμα. Ο Γιώργος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα". Τον ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα και μου απάντησε: "Κοίταξε να δεις, έχουν εμφανιστεί scouts στον πατέρα του Αντετοκούνμπο, οι οποίοι είναι Ισπανοί και δελεάζουν τους ανθρώπους και προσπαθούν να τους πάρουν για δικούς τους λόγους". Του λέω: "Για πες μου πώς είναι η ιστορία". Μου εξήγησε και μου είπε ότι θα με πάρει ο κύριος Βασιλακόπουλος.

Με παίρνει ο κύριος Βασιλακόπουλος, με τον οποίο γνωριζόμαστε και μου λέει "το και το". Του απαντάω: "Γιώργο μου, για τον Θεό". "Αυτά τα παιδιά είναι Ελληνόπουλα, τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο, έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει εδώ", μου είπε. Και του είπε ότι πρέπει να το εξετάσουμε αμέσως. Συνεννοήθηκαμε τον Υπουργό και με τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας, ο οποίος ήταν ο κύριος Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής.

Εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο πατέρας των παιδιών δεν είχε ποτέ νόμιμη άδεια. Βέβαια, τα παιδιά είχαν γεννηθεί εδώ, είχαν πάει σχολείο, αλλά ξέρεις, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Άρα εμείς είχαμε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μου λέει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος: "Είναι κρίμα να χαθούν τα παιδιά αυτά από την Εθνική Ομάδα". Του απάντησα: "Γιώργο μου, ξέρεις πόσο αγαπάμε την Εθνική Ομάδα. Να προχωρήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν".

Σε αυτό, βέβαια, εγώ ενημέρωσα άπαντες. Και μάλιστα και από το Μαξίμου με πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και με ρώτησε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Είχα ρωτήσει και τον Συρίγο τι κάνουμε, έπρεπε να περάσουν κάποιες εξετάσεις ελληνικής γλώσσας. Εκεί υπάρχει μια προτεραιότητα με πρωτόκολλα, που δεν είναι και εύκολη. Κάποια στιγμή, επειδή κάποιοι πήγαν να το "σηκώσουν" πολιτικά, προς τιμήν της τότε με πήρε η Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι φίλη και με ρώτησε και εκείνη τι γίνεται. Της λέω: "Σοφία, τα παιδιά αυτά είναι ενήλικες, 18 χρόνων. Επιθυμούν από μόνοι τους. Δεν είναι παιδιά που κάποιος πηγαίνει να τα ελληνοποιήσει. Έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν πάει σχολείο εδώ, οι φίλοι τους είναι εδώ, δεν ξέρουν κανέναν άλλον πουθενά". Και έτσι ήταν πραγματικά. Μου είπε η Σοφία: "Εντάξει, άστο σε εμένα". Πραγματικά, κανείς δεν δημιούργησε θέμα, εκτός από ορισμένους, που έλεγαν διάφορες ρατσιστικές κουταμάρες και πήγαν στον άνεμο αυτές όλες.

Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια του Γιώργου Βασιλακόπουλου, γιατί εμείς δεν το γνωρίζαμε το θέμα ακριβώς πώς είναι και με την προσπάθεια που έγινε με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Άγγελο Συρίγο, με όλο μαζί το σύστημα, τους κάναμε τις εξετάσεις. Αλίμονο, την ελληνική γλώσσα την ήξεραν φαρσί. Είχαν τελειώσει το ελληνικό σχολείο τα παιδιά. Δεν είναι να πεις ότι είχαν θέματα, ακόμα και στην Ιστορία, στα πάντα. Αυτό φαίνεται και σήμερα, το πόσο Ελληνάρες είναι στην καρδιά τους. Έτσι δεν είναι; Έτσι, τα παιδιά αυτά καταφέραμε και έγιναν Έλληνες, υπερβαίνοντας κάποιους άλλους, που περίμεναν στη σειρά. Αυτό είναι το πιο γρήγορο που κάναμε, διότι αυτό θα εκκρεμούσε, θα πήγαινε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχαναν τη διαδικασία τα παιδιά, θα υπήρχε πρόβλημα.

Η αγωνία του Βασιλακόπουλου τον έκανε να μην κοιμηθεί όλη νύχτα. Με έπαιρνε τηλέφωνο κάθε μισή ώρα, αυτό είναι δεδομένο. Το χάρηκε πολύ. Αν δεν μας το έλεγε ο Γιώργος, δεν θα το είχαμε πάρει χαμπάρι. Δεν γνωρίζαμε το παιχνίδι που γινόταν με τους μάνατζερ, οι οποίοι δελέαζαν την οικογένεια. Βέβαια, τα παιδιά αυτά για να τα καταλάβετε είπαν: "Εμείς είμαστε Έλληνες, δεν γουστάρουμε τίποτα άλλο". Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η συνδρομή του κυρίου Βασιλακόπουλου και της ΕΟΚ ήταν καταλυτική. Η Πολιτεία και η Βουλή μετά δεν προέβαλαν καμία αντίρρηση. Θέλω να είμαι συνεπής σε αυτά. Όλοι μαζί και το προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλαδή ο τομέας εκείνος, που αφορά τους αλλοδαπούς και την ελληνοποίηση με τις εξετάσεις, όλοι λειτούργησαν άψογα. Ήταν σημαντικό και χαρήκαμε πάρα πολύ με την καταξίωση αυτών των παιδιών. Τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο και προσφέρουν».

Καλογερόπουλος στο SDNA: «Καταλυτική η συνδρομή ΕΟΚ - Βασιλακόπουλου στο ελληνικό διαβατήριο των Αντετοκούνμπο»
EVENTS