MENU

Η βαθμολογία της Euroleague έχει τον Ολυμπιακό με μία νίκη παραπάνω απ’ τον Παναθηναϊκό. Λογικό αφού τον νίκησε στο ΟΑΚΑ στο τέλος, ενώ παράλληλα είχε και πιο εύκολο πρόγραμμα με ένα παραπάνω εντός έδρας ματς. Αμφότερες οι ομάδες μας είναι ψηλά σε μια σεζόν που δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κυλήσει. 

Πριν λίγες μέρες, διεξήχθη η 14η αγωνιστική. Σε αυτή ο Παναθηναϊκός… κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο στο Βελιγράδι απ’ την φορμαρισμένη Παρτιζάν του ΖέλικοΟμπράντοβιτς που μετρά σερί νικών (εκτός Ερυθρό Αστέρα, εντός Ολυμπιακό και Ζαλγκίρις). 

Ακολούθησε σκληρή κριτική στους «πράσινους» και σωστά. Γιατί με το ρόστερ που διαθέτουν, τις προσωπικότητες σε πάγκο και παρκέ, τις λύσεις που έχουν, έπρεπε να παρουσιάζουν καλύτερη αγωνιστική εικόνα και φυσικά να είχαν ακόμη μεγαλύτερη θέληση και ένταση στα παιχνίδια τους. 

Μέχρι και ο ίδιος ο Εργκίν Αταμάν, δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες. Δεν το έκαναν ούτε οι φίλαθλοι, ούτε τα Media, κανείς. Παρουσιάζοντας μάλιστα μια εικόνα αγωνιστικής κρίσης στο «τριφύλλι». 

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε στο κατάμεστο ΣΕΦ την Παρί. Οι Γάλλοι έχασαν το προβάδισμα ουσιαστικά μόνο στο 82-80. Σε όλο το ματς είχαν τον έλεγχο, ήταν καλύτεροι και έφτασαν να προηγούνται μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού με 20 πόντους. 

Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν με ένα 22-0 (ευστοχώντας σε 10 βολές σε αυτό το διάστημα μόνο) κι ενώ το γήπεδό τους «κόχλαζε», η ψυχολογία ήταν 100-0 υπέρ τους-και όχι μόνο η ψυχολογία-ηττήθηκαν τελικά με 6 πόντους. Χάνοντας ακόμη ένα ματς στο τέλος, όπως έγινε με την Φενέρμπαχτσε, με την Αναντολού Εφές, με την Μπάγερν Μονάχου, αλλά και την Παρτιζάν. Σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρία νίκης και την σπατάλησε. Ξεχνώντας… σπίτι το refuse to lose. 

Η αντιμετώπιση της ήττας του Ολυμπιακού, πάντως, δεν είχε καμία σχέση με αυτή του Παναθηναϊκού. Οι φίλαθλοι χειροκρότησαν την μεγαλειώδη ανατροπή, παρότι αυτή έφερε ήττα. Τα ΜΜΕ αποθέωσαν το 22-0 και το συνδύασαν με διθυραμβικά σχόλια για την Παρί. Θα νόμιζε κανείς πως έχασε ο Ολυμπιακός από την… Γιουγκοπλάστικα του Κούκοτς. Κάποιες εβδομάδες πριν όταν οι Γάλλοι στην έδρα τους νίκησαν τον Παναθηναϊκό, ήταν η κάτοχος του Eurocup απλά, γιατί μάλλον έπρεπε να τονιστεί η προέλευση των Παριζιάνων. 

Όσο για τον προπονητή του Ολυμπιακού; Ανέφερε ως δικαιολογία για την ήττα την μία μέρα παραπάνω ξεκούρασης που είχαν οι Γάλλοι. Παρότι στην τελική ευθεία του ματς η δική του ομάδα είχε την ενέργεια για να επιστρέψει απ’ το -20 και ταυτόχρονα είδε τους παίκτες του να σουτάρουν 43 βολές. Αυτοκριτική δεν υπήρξε. Κοινώς η συνολική αντιμετώπιση ήταν «εντάξει, δεν έγινε και τίποτα». 

Δικαίωμα του καθενός να διαχειριστεί το κάθε αποτέλεσμα με τον τρόπο που θέλει. Όμως εδώ βλέπει κανείς μια ακολουθία γεγονότων που οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός, δεν προσπαθεί να διώξει την πίεση από πάνω του και συγχρόνως κανείς δεν διαχειρίζεται με τρόπο αμυντικό τις ήττες και τις κακές του εμφανίσεις. 

Απ’ την άλλη, στον Ολυμπιακό πάντα προκύπτει μια δικαιολογία. Προκαλούνται κάποιοι τσακωμοί για να στραφεί εκεί η προσοχή, ή «φωτίζεται» ένα γεγονός που δεν τιμά μια μεγάλη ομάδα όπως οι «ερυθρόλευκοι». Γιατί σε όποια κατάσταση κι αν είναι η Παρί, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται φυσιολογικό να αποθεώνεται μια ανατροπή διαφοράς σε εντός έδρας ήττα. 

Δίνουν την εντύπωση οι Πειραιώτες, πως επειδή γνωρίζουν πως είναι δύσκολη η διαχείριση της πίεσης και της κρίσης που μπορεί να δημιουργήσει ένα κακό αποτέλεσμα, προκύπτουν διαρκώς… εξωτερικές παρεμβάσεις για αποσυμπίεση της κατάστασης. 

Σκεφτείτε το ακόμη πιο απλά: Έχασε ο Παναθηναϊκός στην Παρτιζάν και έβγαινε όλος ο οργανισμός να σταθεί στο γεγονός πως για 18 λεπτά η ομάδα είχε εξαιρετική παρουσία σε μια «καυτή» έδρα. Παράλληλα, ο Αταμάνμετά το παιχνίδι να δήλωνε πως η μεγάλη προσπάθεια κόντρα στην Μπαρτσελόνα έφερε κούραση οπότε είναι λογική η ήττα. 

Το σε ποιον θα βγει σε καλό αυτή η διαδικασία, θα το δείξει το μέλλον. Όμως είναι ξεκάθαρο πως η λειτουργία της δικαιολογίας και του αποπροσανατολισμού από ένα τόσο ξεκάθαρο γεγονός όπως το αποτέλεσμα και η εμφάνιση, μακροχρόνια δεν γίνεται να βγει σε καλό. Το να κοιτάς κατάματα την πραγματικότητα χωρίς… χαδάκια και «τρελίτσα», συνήθως λειτουργεί ευεργετικά.

Ευεργετική η κριτική, η «τρελίτσα» και τα «χαδάκια» δεν οδηγούν πουθενά