Ο Μάικ Τζέιμς σχολίασε δημόσια των αριθμό των βολών του Εβάν Φουρνιέ (17) με την Παρί. Ο Αντρέα Τρινκέρι είχε μιλήσει δημόσια για την ευκολία με την οποία δίνονται βολές στον Σάσα Βεζένκοφ. Μέλη ξένων ομάδων της Euroleague και απέναντι ο Ολυμπιακός, λογικό να περάσουν οι ατάκες αυτές... σαν να μην έγινε τίποτα.
Η αλήθεια, όμως, δεν έχει σημαίες και χρώματα. Είναι κάτι υπαρκτό και δεδομένο. Κι αφορά την αντιμετώπιση την οποία τυγχάνει μια ομάδα και οι αθλητές της. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες και τους δικούς τους αθλητές.
Ο Ολυμπιακός είναι η δεύτερη φορά φέτος που σουτάρει 43 βολές στο ΣΕΦ. Η πρώτη ήταν στο ματς με την Ζαλγκίρις (νίκησε 74-68) όταν η διαφορά από την... γραμμή της φιλανθρωπίας ήταν στο 43-25. Απέναντι στην Παρί αυξήθηκε η απόσταση φτάνοντας στο 43-20. Οι Γάλλοι πάντως κατόρθωσαν και νίκησαν, διότι με τέτοια νούμερα πρόκειται περί κατορθώματος.
Στις ακριβώς ίδιες συνθήκες, δηλαδή απέναντι στους ίδιους αντιπάλους, ο Παναθηναϊκός που είναι πρωταθλητής Ευρώπης και ελληνική ομάδα επίσης, είχε 26-25 βολές με την Παρί και 21-19 με την Ζαλγκίρις. Ισορροπία δηλαδή. Λογικά οι Λιθουανοί και οι Γάλλοι, δεν ήθελαν να μαρκάρουν τον Παναθηναϊκό ενώ κόντρα στον Ολυμπιακό... έπαιζαν ξύλο. Δεν εξηγείται με τη λογική αυτή η διαφορά στα σφυρίγματα που έστελναν τους παίκτες στην γραμμή.
Ας πάμε όμως και πιο ειδικά. Στους κύριους εκφραστές των επιθέσεων των δύο ομάδων. Για τον Παναθηναϊκό προφανώς και είναι ο Κέντρικ Ναν. Ο Αμερικανός έχει δεχτεί ήδη αρκετές τεχνικές ποινές, συχνό φαινόμενο να εκνευρίζεται θεωρώντας πως οι διαιτητές τον αδικούν μη σφυρίζοντας τον σκληρό τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι.
Ήδη έχει ασκηθεί έντονη κριτική στον σταρ της Euroleague και όχι μόνο του Παναθηναϊκού. Όμως, μήπως τελικά έχει... ένα κάποιο δίκιο; Επειδή η απόσταση στις βολές που κέρδισε εκείνος με αυτές που πήραν Φουρνιέ και Βεζένκοφ -κύριοι εκφραστές των επιθέσεων του Ολυμπιακού- στα αντίστοιχα ματς, είναι το λιγότερο χαοτική.
Ο Φουρνιέ σούταρε 17 βολές με την Παρί και 7 με την Ζαλγκίρις. Ο Βεζένκοφ είχε 13 με τους Λιθουανούς και 10 με τους Γάλλους. Συνολικά 24 ο Φουρνιέ και 23 ο Βεζένκοφ.
Ξέρετε πόσες βολές κέρδισε ο Ναν, όντας η βασική επιθετική απειλή του Παναθηναϊκού, απέναντι στην Παρί; 2. Μήπως θέλετε να μάθετε πόσες φορές πήγε στην γραμμή κόντρα στην Ζαλγκίρις; Επίσης 2. Σύνολο 4.
Δεν μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικός ο τρόπος άμυνας απέναντί του από τους ίδιους αμυντικούς. Δεν μπορεί να τον... κοιτούσαν απλά κι έτσι δεν κέρδιζε φάουλ, ενώ ο Φουρνιέ και ο Βεζένκοφ πήγαιναν στην γραμμή με απίστευτη συχνότητα.
Όσο για τον Μάικ Τζέιμς που σχολίασε τις 17 βολές του Φουρνιέ κόντρα στην Παρί, η έκπληξή του ήταν δικαιολογημένη. Ο Αμερικανός της Μονακό βλέπετε, έχει σουτάρει 18. Όχι σε ένα ματς φυσικά, αλλά στα επτά τελευταία παιχνίδια των Μονεγάσκων. Τόσα χρειάστηκε για να ξεπεράσει κατά μία βολή την επίδοση του Γάλλου του Ολυμπιακού σε μία αναμέτρηση.
Είναι το λιγότερο εντυπωσιακές αυτές οι διαφορές. Γιατί μέσα σε όλα, δημιουργούν και μια λανθασμένη εντύπωση για τις ίδιες τις επιδόσεις των παικτών. Για παράδειγμα ο Φουρνιέ με 13/17 βολές πέτυχε 25 πόντους κόντρα στην Παρί. Αποθεώνεται για την απόδοσή του. Από την άλλη, ο Ναν είχε 29 πόντους με την Μπαρτσελόνα σουτάροντας και ευστοχώντας σε 2 βολές.
Ορθώς του γίνεται κριτική του Αμερικανού επειδή χάνει την ψυχραιμία του. Όμως δεν μοιάζει και τόσο ακραία η αντίδρασή του, όταν κι ο ίδιος διαπιστώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπισή του, συγκριτικά με το πως... προστατεύονται αθλητές κορυφαίου επιπέδου όπως αυτός, που όμως φορούν άλλο χρώμα φανέλας.