«Classic. A book which people praise and don't read». Ο Μαρκ Τουέιν είχε γράψει πως «κλασικό, είναι ένα βιβλίο το οποίο όλοι υμνούν, αλλά κανείς δεν το έχει διαβάσει». Τα τελευταία δύο που κυκλοφόρησαν όμως και αφορούν το μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, αν μη τι άλλο θα διαβαστούν.
Διότι ξέρεις ότι διάβασες ένα καλό βιβλίο όταν γυρνάς την τελευταία σελίδα και αισθάνεσαι σαν να έχεις χάσει ένα φίλο.
«Γεννημένος νικητής»
Η βιογραφία του εμβληματικού για το ελληνικό μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Με τίτλο «Γεννημένος νικητής», με την υπογραφή των Δημήτρη Καρύδα, Βασίλη Σκουντή και κυκλοφορία από τις εκδόσεις Ψυχογιός, άνοιξε τις σελίδες του στον μπασκετικό και όχι μόνο, κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, θυμίζοντας στους παλιούς και μαθαίνοντας στους νέους ποιος ήταν ο «ξανθός», ο οποίος απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου του 2023.
Στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου ήταν οι συγγραφείς του έργου, η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη, Ελένη Θεοδώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο προπονητής, Βαγγέλης Αλεξανδρής, ενώ με βιντεοσκοπημένη του συνέντευξή του συμμετείχε στη διαδικασία ο Νίκος Γκάλης.
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Χάρης Παπαγεωργίου, με τον προπονητή, Γιάννη Καστρίτη και τους καλαθοσφαιριστές της ομάδας, Λευτέρη Μποχωρίδη, Γιώργο Γκιουζέλη, Μάνο Χατζηδάκη, Τηλέμαχο Βησσαρίου, ο τζένεραλ μάνατζερ της εθνικής ομάδας, Νίκος Ζήσης, παλιοί παράγοντες και αθλητές του Άρη, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, η αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κούλα Γιαννακίδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Χρίστος Γαλιλαίας, ο οποίος εκφράστηκε για τον Γιάννη Ιωαννίδη με εμφανή συναισθηματική φόρτιση.
Στη σημαντική συμβολή, δε, για τη δημιουργία του βιβλίου, της συζύγου του Γιάννη Ιωαννίδη, Γιούλας, εστίασαν οι Καρύδας και Σκουντής.
«Θυσίαζε και την υγεία του για να κερδίσει η ομάδα»
«Ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χάσει με τίποτα. Θυσίαζε και την υγεία του για να κερδίσει η ομάδα. Ό,τι είχε να σου πει, το έλεγε στο πρόσωπό σου και το εκτίμησα πολύ αυτό. Ήταν και πολύ ευαίσθητος ως άνθρωπος. Ήξερε να βγάζει το καλύτερο από τον κάθε παίκτη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα αθλητή. Αγαπούσε πολύ το μπάσκετ», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλη, ο Γκάλης.
Τα… μπινελίκια και η εκκλησία
«Δεν είμαστε εδώ για να φτιάξουμε ένα φιλολογικό μνημόσυνο. Ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν ήταν ματαιόδοξος, ούτε ενδιαφερόταν για την υστεροφημία του. Σημάδεψε τον τόπο μας με τον αθλητισμό και ως άνθρωπος. Εξέφρασε την αλήθεια του με το βιβλίο και απάντησε σε όλα, εκτός από τις πολλές φιλανθρωπίες που έκανε. Για αυτά δεν ήθελε να μιλήσει. Ήταν διχασμένη προσωπικότητα, αντιφατικός, άλλος στο γήπεδο, άλλος άνθρωπος, όμως, εκτός του γηπέδου. Ευαίσθητος, αλλά και ραδιούργος, ο οποίος ήθελε να ζει μέχρι να πεθάνει στο γήπεδο. Είχε φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς», ήταν κάποια από τα λόγια του Βασίλη Σκουντή.
O Ιωαννίδης αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του πως του τηλεφώνησαν από την Εκκλησία της Ελλάδας να μην βρίζει! «Παίζουμε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό, κάνω αλλαγή τον Μισούνοφ που είχε υποπέσει σε δύο απανωτά λάθη και μόλις έρχεται στον πάγκο για τάιμ άουτ, τον αρχίζω στα μπινελίκια. Είχε μικρόφωνο δίπλα και τα κατέγραφε όλα. Δύο μέρες μετά επικοινωνούν μαζί του από την Εκκλησία της Ελλάδος και όταν τον παρακαλούν να μη βρίζει αυτός του λέει ότι δεν βρίζει δημόσια, επειδή το γήπεδο είναι το σπίτι του και στο σπίτι του βρίζει όσο θέλει, αλλά η ΕΡΤ φταίει που τις μεταφέρει παντού. Η Εκκλησία ανέλαβε από εκεί και πέρα την υπόθεση και τα μικρόφωνα με τις κάμερες έφυγαν από τους πάγκους» αποκάλυψε ο Σκουντής.
«Το βιβλίο είναι η πνευματική κληρονομιά του Γιάννη Ιωαννίδη. Άφησε το στίγμα του στην ελληνική κοινωνία ο Γιάννης Ιωαννίδης. Στο βιβλίο μας μίλησε για όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα της καριέρας του. Ήταν προσιτός σε όλους, δεν ήταν ο σταρ ο απρόσιτος. Ηταν φιλάνθρωπος», τόνισε ο Δημήτρης Καρύδας.
«Τρωτός Άτρωτος»
Σε κυκλοφορία και το βιβλίο για τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Η αυτοβιογραφία του ονομάζεται «Τρωτός Άτρωτος», την έγραψε ο Παντελής Βλαχόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Ο «δράκος» δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στο άκουσμα αποσπασμάτων του βιβλίου και η παρουσίαση είχε αρκετές συγκινητικές στιγμές.
Μία από αυτές, ήταν όταν ο Γιαννάκης έπιασε στα χέρια του την μπάλα από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 και ο «δράκος» έδωσε «πάσα» στον Αργύρη Καμπούρη.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Γιώργος Νταλάρας αφιέρωσε το αγαπημένο του τραγούδι στον Παναγιώτη Γιαννάκη και αμέσως μετά εκείνος γονάτισε στη σκηνή, για να τον αγκαλιάσει. Σε άλλο σημείο, τα εγγόνια του Γιαννάκη ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ ακολούθησαν όλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ που έδωσαν το παρών και τον πλαισίωσαν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Φασούλας και Λιβέρης Ανδρίτσος, αλλά και οι Βασίλης Σπανούλης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Εκεί ήταν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Δημήτρη Ιτούδη, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκαν επίσης ο Μίμης Δομάζος, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η Άννα Βερούλη.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάστηκαν από τη Νίκη Λυμπεράκη και τον Γιώργο Γεροντιδάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
«Δεν θέλω να τους πληγώνει η θύμησή μου»
Το τελευταίο απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν αφιερωμένο στην οικογένειά του και πώς θα ήθελε να τον θυμούνται. Να είναι ευτυχισμένοι και προπάντων να μην τους πληγώνει η θύμησή του.
«Σε 50 χρόνια που δεν θα υπάρχω, θέλω η Ευγενία, η Κέλλυ και ο Δημήτρης να με θυμούνται και να έχουν υγεία. Να αγαπάνε τον αθλητισμό αλλά να μην τους φέρνουν δάκρυα στα μάτια αλλά χαρά. Να τον θυμούνται ως κάποιον που συμπαραστεκόταν στις προσπάθειές τους και έζησαν ωραίες στιγμές μαζί του. Προχθές η εγγονή μου ήθελε να κολυμπήσουμε παρέα. Πώς να της πω όχι; Αυτό θέλω να θυμάται από μένα. Να είμαστε μέσα στο νερό, ανέμελοι, ξέγνοιαστοί. Δεν θέλω να τους πληγώνει η θύμησή μου. Θα ήθελα να χαμογελούν καθισμένοι σε ένα τραπέζι και να λένε τις ιστορίες του παππού Παναγιώτη, του πατέρα, του συζύγου, του φίλου, του προπονητή, του γιου του συμπαίκτη. Εύχομαι μέχρι τότε η Δανάη και ο Φίλιππος να έχουν ωραίες οικογένειες. Θα τους στέλνω θετική ενέργεια από εκεί πάνω. Αναπάντητο βέβαια το ερώτημα τι γινόμαστε μετά τον θάνατο. Αλλά τώρα ας απολαύσουμε τη ζωή».
Μπαρτζώκας: «Να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε τρωτοί»
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για την αυτοβιογραφία του Γιαννάκη και τόνισε ότι το βιβλίο «Τρωτός Άτρωτος» είναι μια καλή ευκαιρία για να γυρίσουμε στα βασικά, να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε τρωτοί.
«Αρχικά νομίζω ότι να αποκαλέσεις τον Παναγιώτη Γιαννάκη “κόουτς” τον αδικείς. Δεν είναι μόνο προπονητής, δεν είναι μόνο ένα κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω αν χωράει όλα όσα έζησε γιατί δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο. Νομίζω δεν θα τα χωράει όλα, γιατί υπήρχαν πολλά κεφάλαια της ζωής του που ήταν σημαντικά. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιον να το διαβάσει, για το πώς ένας άνθρωπος που έχει αρχές και ηθική στη ζωή μπορεί να προχωρήσει. Το κεφάλαιο “προπονητής” για τον Παναγιώτη Γιαννάκη είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν κορυφαίος παίκτης και είναι μια κορυφαία φυσιογνωμία για τον ελληνικό αθλητισμό. Στην Ελλάδα ξέρουν να κάνουν τη δουλειά των προπονητών, καλύτερα από εκείνον και κανείς δεν επικεντρώνεται στο να κάνει τη δική του δουλειά καλά, θέλει να υποδείξει στον άλλον πώς να την κάνει. Νομίζω και ο Παναγιώτης Γιαννάκης και όλοι όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν καταλάβει ότι χρειάζεται γερό στομάχι για να τα καταφέρεις. Η ανθρωπιά και η επικοινωνία μας έχει εκλείψει τελευταία, οπότε αυτό το βιβλίο είναι μια καλή ευκαιρία να δεις μια άλλη πλευρά, την πλευρά του ανθρώπου Γιαννάκη και όχι αυτή του προπονητή. Να καταλάβεις ότι όλοι είμαστε τρωτοί και τελικά όλοι είμαστε ασήμαντοι. Όλοι νομίζουμε ότι είμαστε κάτι πολύ σημαντικό. Αλλά δεν είμαστε. Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στα βασικά».
Βρείτε τον Μιντιάρχη στο Facebook