MENU

«Είναι κοινωνικό και λιγότερο αθλητικό θέμα, έχει σχέση με την παιδεία, υπάρχει μίσος μεταξύ μας. Αυτό στον αθλητισμό εκδηλώνεται με οπαδικά επεισόδια στα οποία έχουν υπάρξει και δύο νεκροί πρόσφατα. Για να είμαι ειλικρινής είμαι θετικός αν είναι να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτοί που θα αποφασίσουν είναι υπεύθυνοι για να το κάνουν, για αυτό υπάρχουν κυβερνήσεις και ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή των Ελλήνων. Ευχή μου είναι να συνεχίσουν τα πράγματα να συμβαίνουν, να παίζουμε αλλά τα παιχνίδια να είναι γιορτή και να μην είναι πεδίο αντιπαραθέσεων».

Αυτά ανέφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε ερώτηση για τα επεισόδια στου Ρέντη. Ο προπονητής του μπασκετικού Ολυμπιακού, είναι προφανές πως ανέπτυξε το σκεπτικό του. Το οποίο δεν είναι λάθος, καθώς η παιδεία είναι όντως το βασικότερο ζητούμενο για να αποφευχθούν θλιβερά φαινόμενα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, μοιάζει με… ξέπλυμα η συγκεκριμένη δήλωση. Έστω και μη ηθελημένο απ’ τον Έλληνα κόουτς. 

Το να αναλύουμε την παιδεία, το θλιβερό φαινόμενο της βίας, είναι σωστό σε περιπτώσεις όπου ομάδες χουλιγκάνων δημιουργούν επεισόδια. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε πρόβλημα αθλητικής παιδείας. Ενός ολόκληρου σωματείου που συνεχίζει να μαθαίνει τον κόσμο του, ακριβώς εκείνα που καταστρέφουν τον αθλητισμό. Το ίδιο σωματείο το οποίο αγαπά κι εργάζεται ο κόουτς Μπαρτζώκας. 

Όσα έχουν συμβεί από το ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης» που οδηγήθηκε στη διακοπή λόγω του τραυματισμού Χουάνκαρ, η υπερασπιστική γραμμή και η στοχοποίηση κλάδων που διάλεξε να εφαρμόσει η ΠΑΕ του λιμανιού, τα επεισόδια στο Βόλο και φυσικά οι μετά ανακοινώσεις υπεράσπισης υπεύθυνων για επεισόδια μέχρι και έμμεση δικαιολογία απειλών, έως τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού στου Ρέντη. Κοινός παρονομαστής σε όλα είναι ο Ολυμπιακός. 

Καλές οι γενικότητες περί παιδείας, κουλτούρας, Βαλκανικής νοοτροπίας, Μεσογειακού ταμπεραμέντου και… αίμα που βράζει, όμως εδώ έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Οπότε αντί για παιδεία, ο κόουτς Μπαρτζώκας ως μέλος του σωματείου, ας κοιτάξει να διαπαιδαγωγήσει όσο μπορεί το ίδιο το σωματείο. Μπας και αλλάξει κάτι στο ελάχιστο της θλιβερής και επικίνδυνης νοοτροπίας. 

Την έχουμε δει και στο μπάσκετ, όπου για την εξυπηρέτηση άμεσων επιδιώξεων τις οποίες θεώρησαν προς το συμφέρον του Ολυμπιακού, αγκάλιαζαν κουκουλοφόρους. Άτομα που ίσως να είχαν εμπλοκή στην «επίσκεψη» σε σπίτι διαιτητή (Αναστόπουλου). Ακριβώς αυτού του είδους η «παιδεία» πρέπει να εξαφανιστεί. 

Γιατί η παιδεία δεν είναι μόνο αυτό που μαθαίνει ο κάθε πιτσιρικάς στο σπίτι και στο σχολείο. Αθλητική παιδεία μεταλαμπαδεύεται και απ’ τα σωματεία. Η συμπεριφορά, το «δηλητήριο», η τοξικότητα που χρησιμοποιείται με ευκολία, επηρεάζουν χιλιάδες κόσμου όταν μιλάμε για τέτοιου βεληνεκούς σωματεία. 

Δεν είναι ώρα για γενικεύσεις λοιπόν. Είναι ώρα κυρίως για αυτοκριτική. Ειδικά απ’ όσους είναι μέρος της Ολυμπιακής οικογένειας. Όσους μπορούν να κάνουν το ελάχιστο για να αλλάξουν την κατάσταση σιγά-σιγά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έστω και άθελά του, έδωσε άλλοθι για τις ευθύνες του σωματείου και των πολλών που επηρεάστηκαν απ’ αυτές. 

Παιδεία είναι να βλέπεις τη συμπεριφορά των παικτών του ΠΑΟΚ με τον μικρό Γιαννάκη. Παιδεία είναι να βλέπεις του μουσείο της ΑΕΚ για τον προσφυγικό ελληνισμό. Παιδεία είναι να βλέπεις τον Παναθηναϊκό να έχει δημιουργήσει παιδικό χωριό για μικρούς και μεγάλους στο γήπεδό του προκειμένου να χαρούν και όχι να γεμίσουν «δηλητήριο» ακούγοντας ασταμάτητα ύβρεις. 

Προφανώς και αυτό δε σημαίνει πως ΠΑΟΚτσήδες, ΑΕΚτζήδες και Παναθηναϊκοί δεν έχουν προβλήματα χουλιγκανισμού και επεισοδίων. Απλά δεν «ταΐζουν» το θηρίο και είναι σαφές πως κάποιες απ’ τις ενέργειές τους όπως αυτές που αναφέραμε, πιάνουν και τόπο. 

Αντίστοιχα το σωματείο του Γιώργου Μπαρτζώκα, τί έχει να αντιπαρατάξει; Ας το δει κι ανταγωνιστικά. Ας φροντίσει να «απαντήσει» σε αυτά, για να έχει να λέει πως έκανε κάτι καλύτερο. Όμως αντί να προσπαθεί γι’ αυτό, παλεύει να πείσει πως οι προπονητές των αντιπάλων προέρχονται από κακές ομάδες συγκριτικά με τον δικό του, βγάζει ανακοινώσεις δίνοντας άλλοθι σε άτομα που έκαναν επεισόδια σοβαρά, στοχοποιεί επαγγελματικούς κλάδους, προσπαθεί να μειώσει με ειρωνικό τρόπο μεταγραφές αντιπάλων. 

Αλήθεια λοιπόν Γιώργο Μπαρτζώκα και κάθε Γιώργο Μπαρτζώκα που υπηρετείς τον αθλητισμό σε τόσο υψηλά στάνταρ και είσαι μέλος του Ολυμπιακού, εσείς όλοι τί ακριβώς κάνετε για τη σωστότερη παιδεία στους νεαρούς Ολυμπιακούς; 

Εκεί δυστυχώς είναι το πρόβλημα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το σωματείο του λιμανιού αποτελεί το απόλυτο αντι-παράδειγμα για κάθε παιδί. Για κάθε μέλος της κοινωνίας μας. Καλές οι γενικότητες και οι γενικεύσεις, αλλά εδώ το πράγμα είναι πολύ ειδικό και με συγκεκριμένα χρώματα. 

Ο Μπαρτζώκας πέτυχε διάνα στο συμπέρασμα, απέτυχε στην πραγματική αιτία