Πίεση, απαιτήσεις, απρόσωπο. Αυτό είναι υποχρεωτικά ο επαγγελματικός αθλητισμός. Το κακό είναι πως αυτές τις συνθήκες, ορισμένοι τις έχουν μεταφέρει και στον ερασιτεχνικό/ημιεπαγγελματικό αθλητισμό. Γι’ αυτό και κινήσεις όπως αυτές του Παναθηναϊκού, λειτουργούν ως πραγματικό μάθημα και υπενθύμιση του τι πρεσβεύει ο αθλητισμός, το fair play, η προτεραιότητα στον αθλητή και την αθλήτρια. Στον άνθρωπο.
Οι «πράσινοι» μέσα σε λίγους μήνες, απέδειξαν πως είναι άξιοι για τρόπαια σημαντικότερα απ’ το πρωτάθλημα ή το κύπελλο. Σπουδαιότερα απ’ το να κατακτήσουν τον τίτλο ακόμα και με «σκούπα» απέναντι στον «αιώνιο». Αυτά είναι εφήμερα μπροστά στο να βοηθήσεις ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.
Σε μια εποχή απαιτήσεων, σε ένα σύλλογο που είναι καταδικασμένος να βρίσκεται ψηλά, όλος ο Παναθηναϊκός έβαλε πρώτα και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Την ασφάλεια που πρέπει να αισθάνονται αθλήτριες οι οποίες βιώνουν την πιο άτυχη στιγμή στην καριέρα τους.
Αρχές Αυγούστου η Λίλιαν Καρακασίδου υπέστη ρήξη χιαστού έχοντας υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα σε αγώνες 3 on 3. Δεν είχε προλάβει να προπονηθεί με το «τριφύλλι» καθώς πριν λίγο καιρό είχε συμφωνήσει να επιστρέψει στη Λεωφόρο. Ο Παναθηναϊκός ούτε έψαξε τρόπο να απαλλαγεί απ’ την υποχρέωση να την πληρώνει, ούτε την άφησε να παλεύει μόνη της. Η νεαρή κοπέλα αμέσως πήρε διαβεβαιώσεις πως το συμβόλαιό της θα πληρώνεται κανονικά και δεν χρειάζεται να σκέφτεται τίποτα άλλο απ’ τη σωστή αποθεραπεία της. Έχοντας την ομάδα δίπλα της.
Πριν μια εβδομάδα, στάθηκε άτυχη η Φαίη Κωτούλα. Νέα εξάμηνη απουσία, χειρουργείο κι εκεί ακριβώς ο Παναθηναϊκός της έδωσε το καλύτερο δώρο που μπορεί να γίνει σε μια αθλήτρια τη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας της. Οι διοικούντες της ομάδας μπήκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια έχοντας αντιληφθεί άπαντες τη σοβαρότητα της κατάστασης και την καθησύχασαν: «Εμείς τώρα θα είμαστε εδώ για σένα». Λίγες μέρες μετά, της ανανεώνουν για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιό της, προκειμένου να μην την απασχολεί το μέλλον της σε αθλητικό επίπεδο.
Ανθρώπινα μοιάζουν αυτονόητες οι συγκεκριμένες κινήσεις, αλλά μιλάμε για ερασιτεχνικό ή ημιεπαγγελματικό αθλητισμό. Όσο μεγάλο κι αν είναι το μέγεθος του συλλόγου, τα έσοδα παραμένουν ελάχιστα και κυρίως από χορηγίες. Άρα ένα συμβόλαιο που μένει ανενεργό λόγω τραυματισμού, «ματώνει» το κάθε σωματείο. Γι’ αυτό ακριβώς οι κινήσεις των «πράσινων» με Καρακασίδου-Κωτούλα, δεν είναι απλά για χειροκρότημα, αποπνέουν συναισθήματα ανθρωπιάς και συγκίνηση. Ειδικά σε μια εποχή απανθρωπιάς και σκληρότητας. Αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τον αθλητισμό και την κοινωνία συνολικά!
Η διασφάλιση της ηρεμίας των δύο κοριτσιών. Αθλήτριες που δεν αγωνίζονται επαγγελματικά, άρα δεν έχουν στο παρελθόν παχυλά συμβόλαια τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να αισθάνονται άνετα όταν μένουν εκτός δράσης για τόσους μήνες. Κάθε μισθός έχει σημασία, κάθε μήνας συμβολαίου δίνει τεράστια βοήθεια για τα παιδιά του ερασιτεχνικού ή ημιεπαγγελματικού αθλητισμού.
Γιγαντώνεται λοιπόν η πράξη του Παναθηναϊκού. Η οποία πέρα απ’ τη διοικητική επιβράβευση, γίνεται συνολική σε επίπεδο στήριξης. Ο κόσμος των «πράσινων» στο τελευταίο εντός έδρας ματς αποθέωσε τη Φαίη Κωτούλα, λίγες μέρες μετά τον τραυματισμό της. Συγκινώντας την. Οι άνθρωποι δηλαδή που απ’ το υστέρημά τους γίνονται μέλη του συλλόγου. Ήταν οι πρώτοι που στάθηκαν δίπλα σε μια τραυματισμένη αθλήτρια. Αναγκάζοντάς την να γράψει στα social mediaπως μέσα απ’ την δυσκολότερη στιγμή της καριέρας της, έζησε κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί…
Το ιδεατό θα ήταν να μη χρειάζεται να αναφερόμαστε συχνά σε τέτοια φαινόμενα. Συμβαίνουν στον αθλητισμό και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η αντίδραση των συλλόγων. Ειδικά εκείνων που αποτελούν παράδειγμα για εκατομμύρια κόσμου. Όμως αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός εις διπλούν την τρέχουσα σεζόν, πρέπει να μνημονεύεται ως κάτι που χρειάζεται να βρει μιμητές.
Κάλλιστα ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πράξει το ίδιο με την Εβίνα Σταμάτη. Μετά από 8 χρόνια παρουσίας στην ομάδα, όντας αρχηγός, την… πέταξαν σα στυμμένη λεμονόκουπα. Χωρίς να μιλάμε για κάποια «τελειωμένη» αθλήτρια, εν ενεργεία διεθνής ήταν μέχρι πριν 15 μέρες. Γι’ αυτό ακριβώς ο Παναθηναϊκός διδάσκει το σωστό, αποτελεί παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πάντες, αφήνοντας στην άκρη τη μανία για τον πρωταθλητισμό που ισοπεδώνει τις ανθρώπινες κι αθλητικές αξίες.
Ναι, όταν μιλάμε για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό οι τίτλοι έχουν σημασία. Δεν πρέπει να είναι το παν όμως. Ειδικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εκεί όπου «πλάθεται» η κουλτούρα του κάθε κλαμπ, εκείνη που μεταλαμπαδεύεται στα νέα παιδιά που ξεκινούν τον αθλητισμό. Τους δείχνουν πως σαν οικογένεια είναι δίπλα τους στα δύσκολα. Όχι μόνο όσο τους χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους και όταν αυτό δε συμβαίνει… μένουν στην άκρη και χωρίς την παραμικρή σημασία.
Αυτή η κουλτούρα γίνεται βίωμα και το βίωμα γίνεται παραδειγματική συμπεριφορά. Τα παιδιά που είδαν κι έμαθαν απ’ τις κινήσεις του Παναθηναϊκού με την Καρακασίδου και την Κωτούλα, κάπως έτσι θα ενεργούν στη ζωή τους. Δεν θα έχουν στο μυαλό τους να παρατήσουν τους φίλους, τους γνωστούς, τους συνανθρώπους, όταν εκείνοι τους έχουν περισσότερο ανάγκη. Σε μια σκληρή κοινωνία, η αθλητική οικογένεια του καθενός πρέπει να περνά τα σωστότερα μηνύματα. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. το έπραξε με τον τέλειο τρόπο.
Η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου - που έχει περάσει 5 χρόνια στον Ολυμπιακό και τώρα ζει και εργάζεται στον Παναθηναϊκό - με ένα ποστάρισμα της στα social media τα είπε όλα με μια λέξη, όταν το τριφύλλι ανακοίνωσε την ανανέωση της συμπαίκτριας της, με την οποία παίζει στην ίδια θέση: «Family».
Ίσως κατακτήσει τίτλο ή τίτλους η ομάδα μπάσκετ γυναικών του Παναθηναϊκού. Ίσως να μην τα καταφέρει. Στο τέλος της σεζόν το πρόσημο θα είναι θετικό. Γιατί έκαναν το πρώτιστο και σημαντικότερο για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη μια ομάδα ερασιτεχνικού αθλητισμού. Πρόσθεσαν δύο «κούπες» στην τροπαιοθήκη ήθους και παραδειγματισμού του αθλητισμού της κοινωνίας. Η αντιγραφή επιβάλλεται.