MENU

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για το πώς βρέθηκε στην Κίνα: «Όταν μού έγινε η πρόταση είχα τελειώσει τη χρονιά με τον Παναθηναϊκό και είχα υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα. Οι Σενζέν Πάνθερς έψαχναν έναν προπονητή απ’ την Ευρώπη όπου θα είχε ένα καλό βιογραφικό και εμπειρία από Ευρωλίγκα. Τους έστειλα το βιογραφικό μου, τους άρεσε και την επόμενη μέρα υπέγραψα. Ενημέρωσα τον κόουτς Ιτούδη ότι δε θα μπορούσα να είμαι με την Εθνική, οπότε κάπως έτσι έγινε. Είναι η 2η μου χρονιά εδώ. Σίγουρα η 2η χρονιά είναι πολύ πιο εύκολη για ‘μένα, είμαι προσαρμοσμένος στα “θέλω” της ομάδας, είναι όλα ευκολότερα, το πώς θα κινηθώ, πώς θα εργαστώ, πώς θα λειτουργήσω, πώς θα φάω, τα πάντα».

Για την επικοινωνία μεταξύ ντόπιων και ξένων: «Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι του μεταφραστή, να μπορεί να μεταφράζει αυτά που θέλεις, γιατί κάποιες φορές χάνεσαι στη μετάφραση. Να μπορεί να μεταδίδει αυτό που θες να πεις, με την ένταση που θες να το πεις και είναι σημαντικό ο μεταφραστής να γνωρίζει μπάσκετ, έτσι ώστε να καταλαβαίνει τι θέλεις να πεις και στον πρώτο προπονητή. Οι περισσότεροι κινέζοι δεν ξέρουν αγγλικά. Φυσικά είναι σημαντικό και για τους παίκτες, γιατί οι παίκτες ρωτούν, θα πρέπει να απαντήσεις και θα πρέπει να είναι σωστή η μετάφραση».

Για το πώς βλέπουν οι Κινέζοι τους Έλληνες προπονητές: «Ο κόουτς Χριστόπουλος και ο Χάρης Μαρκόπουλος έφτιαξαν τρομερό όνομα και έδωσαν μεγάλη ώθηση στο να υπάρχει σεβασμός για τους Έλληνες προπονητές. Γενικά οι κινέζοι σέβονται το ευρωπαϊκό μπάσκετ, θεωρούν τους Ευρωπαίους ταλαντούχους και έξυπνους. Είναι πολύ έξυπνοι, γιατί προσλαμβάνοντας έναν ευρωπαίο προπονητή, εκτός απ’ τον υπάρχουν καινοτόμες και διαφορετικές ιδέες απ’ αυτό που παίζουν, είναι πολύ σημαντική η διαφορετική γωνία αντίληψης και σκέψης που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα πρόβλημα».

Για την πόλη και την Κίνα: «Έχουν εξελιχτεί τρομερά. Οι υποδομές τους είναι εκπληκτικές, τα πάντα είναι ηλεκτρικά, το 99% από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια είναι ηλεκτρικά. Είναι μια πόλη με τεράστια κτήρια, τεράστιες ανέσεις. Είναι μια χώρα που έχει εξαιρετικά φθηνό και γρήγορο delivery σε ό,τι παραγγέλνεις, σου έρχεται την επόμενη μέρα. Υπάρχει μια εφαρμογή που πληρώνεις τα πάντα από εκεί, ελάχιστοι χρησιμοποιούν μετρητά. Το κινητό σου είναι τα πάντα σου. Αυτά είναι απ’ τα πολύ θετικά που έχει η Κίνα, να πληρώσεις τα πάντα, να κινηθείς όπως θέλεις, να φας φθηνά και οτιδήποτε μπορείς να το παραγγείλεις γίνεται σε ένα συγκεκριμένο site και έρχεται πάρα πολύ γρήγορα.

Η οδήγηση στην Κίνα είναι τραγική. Κάθε μέρα που πηγαίνω προπόνηση ή παίρνω ταξί, είμαι έτοιμος να τρακάρουμε 3-4 φορές. Είχα ατύχημα πριν κάνα μήνα στα καλά καθούμενα. Πάνω που είχε περάσει το πρόβλημα που είχα στη μέση, την ίδια μέρα τρακάραμε και έπαθα τράνταγμα. Είναι μια περιπέτεια το να βγεις έξω και να πας με ταξί. Το πρώτο πράγμα που μου είπαν ήταν “Μην πάρεις ποτέ αυτοκίνητο, ακόμη κι αν σου δώσει η ομάδα”».

Για το κινεζικό ταπεραμέντο: «Γενικότερα αν πας σε ένα μίτινγκ, επειδή είναι η κουλτούρα τους τέτοια, οι Κινέζοι δε μιλούν, δε θα πάρουν ευθύνη. Είναι, όμως, πολύ ευθείς στο να αναφέρουν ένα ελάττωμά σου. Στο πρώτο μίτινγκ που είχαμε πάει έχοντας κάνει κάποιες ήττες στην αρχή, οι άνθρωποι της ομάδας ρώτησαν όλους τι φταίει, εγώ είπα αναλύοντας τι φταίει και με κοιτούσαν όλοι με ανοιχτό το στόμα. Το εκτίμησαν αυτό, ότι δεν “κρυβόμουν”. Γενικά προσπάθησα και πήρα μεγάλο μέρος της προπόνησης, γιατί έλεγα τη γνώμη μου, τι μου άρεσε και τι δε μου άρεσε. Και μεγάλο μέρος εμπιστοσύνης φυσικά».

Για το ότι οι Κινέζοι δε βγάζουν παίκτες: «Επειδή έχουν ένα συγκεκριμένο προπόνησης και εκμάθησης των πραγμάτων, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να είναι παίκτες που θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι στο οποίο έχουν μεγάλο πρόβλημα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την προσωπικότητα. Συγκριμένοι παίκτες στο CBA έχουν δυνατή προσωπικότητα και αυτοί διαφέρουν. Οι περισσότεροι είναι πίσω απ’ το ότι δε θα βγουν μπροστά να πάρουν μια ευθύνη ή να ηγηθούν. Είναι πολύ λίγοι οι ηγέτες και αυτό φάνηκε στο Παγκόσμιο και ακόμη περισσότερο στο Πανασιατικό, όπου με ευκολότερη ομάδα για αντίπαλο, όταν τούς πλησίασε “διαλύθηκαν” ψυχολογικά. Είναι λίγοι οι παίκτες με πολύ δυνατή προσωπικότητα και αυτοί πληρώνονται πάρα πολύ καλά, γιατί εμφανίζονται στις δύσκολες καταστάσεις».

Για την εμπιστοσύνη των Κινέζων στους ευρωπαίους προπονητές: «Έχουν περάσει πάρα πολύ καλοί προπονητές, όχι μόνο απ’ την Εθνική τους, αλλά και απ’ τις ομάδες. Το θέμα είναι το πόσο θα τους αφήσουν να εμφανίσουν τη φιλοσοφία τους. Δεν είναι ευέλικτοι, είναι συγκεκριμένοι και μπορείς να τους αλλάξεις λίγα πράγματα. Όλα, όμως, έχουν να κάνουν με το θέμα της εμπιστοσύνης. Ο προπονητής δε μπορεί να είναι μάγος, χρειάζεται παίκτες, γιατί είναι πολύ μικρό το διάστημα που δουλεύεις όταν είσαι στην Εθνική».

Για τις στιγμές που του έχουν μείνει: «Όταν ξεκινήσαμε και παίξαμε τον πρώτο κύκλο της “Φούσκας”, στην Ομοσπονδία της Κίνας έκαναν ένα Συμβούλιο και είπαν ότι ο λόγος που η Εθνική δεν πάει καλά φταίει είναι πως είμαστε πολύ soft. Κι έτσι, στον 1ο γύρο οι διαιτητές δε σφύριζαν φάουλ. Στα πρώτα 10 παιχνίδια παίχτηκε… ξύλο. Ένας παίκτης μας έσπασε το χέρι του, ένας άλλος χτύπησε στο γόνατο, είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Βλέπουμε μετά τις βολές και είχαν μειωθεί στο μισό γι’ αυτόν το λόγο. Μετά το κατάλαβαν λόγω των πολλών τραυματισμών και το διόρθωσαν. Το δεύτερο είναι ότι μπορώ να βρίσω ελεύθερα, αν βρίσω κάποιον διαιτητή δε μου λέει κανείς τίποτα, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι λέω. Πέρυσι είχαμε στην ομάδα τον Άσκια Μπούκερ, ο οποίος μου είχε πει: “Στην Κίνα δεν πληρώνεσαι για την αξία σου σαν προπονητής ή παίκτης. Η γνώμη μου είναι ότι στην Κίνα πληρώνεσαι γι’ αυτά που θα δεις”».

Κουτσός: «Στην Κίνα πληρώνεσαι γι’ αυτά… που θα δεις»