MENU

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Δείχνει το πόσο σημαντική στιγμή είναι η σημερινή. Είναι για εμάς. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Ιτούδη για όλη την βοήθεια, συνεισφορά, προσπάθεια αυτά τα δυο χρόνια. Πρέπει να αναφέρω τον Μανωλόπουλο, που έδωσε όλο το του το είναι, για να μας φτάσει μέχρι τη Μανίλα και όλο το σταφ.

Αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσει πρόωρα η συνεργασία μας με τον κόουτς και αμέσως ήταν στο μυαλό μας ο επόμενος προπονητής. Ο οποίος είναι ο Βασίλης. Ήταν μία διετία με διαφορετικά στοιχεία. Δεν είχαμε αγωνιστική επιτυχία, όμως δυο διαφορετικά θετικά στοιχεία. Είχαμε συστράτευση τη πρώτη χρονιά και την δεύτερη ομόνοια, ομάδα. Και αυτό το ζήσαμε. Για να πάμε στο επόμενο στάδιο, χρειαζόμαστε και τα δύο στοιχεία. Αυτή είναι η Εθνική, δεν είναι μία κλασική ομάδα, δεν είναι ένας σύλλογος, είναι πάνω από όλους μας, πολύ πιο πάνω.

Οι στιγμές που είδαμε πριν δείχνουν πόσο ψηλά είναι η Εθνική. Από τη πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, οδηγηθήκαμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είναι ο καταλληλότερος προπονητής για την Εθνική είναι ο Βασίλης. Είναι ανάγκη να παρουσιαστεί ξανά η ομάδα όπως παλιά. Να είναι η Εθνική όλων των Ελλήνων, να μας δονεί, να μας συγκινεί.

Είμαι χαρούμενος που σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα ηγείται ο Βασίλης. Στη προσπάθεια να δείξουμε τι σημαίνει Εθνική Ομάδα. Είναι αστείο να λέω "καλώς ήρθες Βασίλη". Εδώ ήσουν πάντα. Ήταν πάντα στρατιώτης της Εθνικής. Από χθες είναι ο στρατηγός. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα όνειρα που έχουμε για την ομάδα, θα τα ζήσουμε».

Για το αν είναι άλμα να εμπιστευτεί τον Σπανούλη που έχει μικρή εμπειρία ως προπονητή: «Είμαι σίγουρος για τον Βασίλη, όχι άλμα δεν είναι αλλά αναγκαιότητα. Είμαι ήρεμος και σίγουρος και νιώθω ότι έτσι αισθάνονται όλοι οι Έλληνες. Με τον Βασίλη όταν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή μού είχε κάνει εντύπωση ένα πράγμα. Η ματιά του ήταν καθηλωτική. Δεν έχει πολλές φορές το τι λέμε, αλλά πώς».

Για το “αν λαμβάνουμε μηνύματα από FIBA για το Προολυμπιακό”: «Καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Έχουμε να κάνουμε τέτοια διοργάνωση 16 χρόνια, αν την πάρουμε τελικά. Θα είμαστε χαρούμενοι αν η FIBA μάς κάνει την τιμή και μας τη δώσει, γιατί θα έχουμε και τον επόμενο χρόνο, το 2025, το Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Σημαίνει ότι ξαναμπαίνουμε στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια. Στις 15 Νοεμβρίου θα ξέρουμε, δεν είναι εύκολη διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα από τα τέσσερα τουρνουά. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να βοηθά την Εθνική ομάδα, πάντα όμως σε ένα σωστό δημοσιονομικά περιβάλλον. Δεν πρόκειται αυτό να επηρεάσει τα οικονομικά της ομοσπονδίας. Η Εθνική ομάδα είναι ο πυλώνας, αλλά υπάρχει το ερασιτεχνικό μπάσκετ, υπάρχουν τα σωματεία και πρέπει να στηρίξουμε για να βοηθηθεί στο μέλλον και η Εθνική ομάδα. Πρέπει να προνοήσουμε για όλα, για έναν άρτιο φάκελο και την οικονομική ουδετερότητα του Προολυμπιακού. Πιστέψτε με, θα το πετύχουμε. Θέλουμε να ρίχνουμε το μπόλιασμα στις ρίζες, στο ερασιτεχνικό μπάσκετ. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά άλλο αισιοδοξία, άλλο σιγουριά».

Για την αποτίμηση της πορείας του Δημήτρη Ιτούδη: «Θα έπρεπε να βγαίνω να διαψεύδω κάθε μέρα. Είχαμε τρία χρόνια συμβόλαιο και όταν συναντηθήκαμε θεωρήσαμε καλό να μη συνεχιστεί ο τρίτος χρόνος. Παρότι είχε τη δυνατότητα, δεν αξίωσε καμία αποζημίωση. Απεναντίας δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί την Εθνική ομάδα γιατί είναι fan της Εθνικής ομάδας. Η Εθνική ομάδα χρειάζεται όλους μας. Οι παίκτες είναι πρωταγωνιστές, τους προπονητές για τον καθοδήγηση και μας να τους βοηθούμε. Χρειάζεται όμως και σας, τους δημοσιογράφους, να έχουν θετική ενέργεια. Αυτό σημαίνει γροθιά. Όλοι να στηρίζουμε την Εθνική ομάδα από τη θέση που έχουμε. Η Εθνική ομάδα είναι όλοι μας και πάνω από όλους μας. Σας το ζητώ και είμαι σίγουρος πως θα το κάνετε»..

Για την αλλαγή πολλών προπονητών στην Εθνική ομάδα: «Μπορώ να σας αναφέρω για το χρόνο που είμαστε εμείς διοίκηση, όχι για νωρίτερα. Έχω μια πάγια αρχή, ότι πρέπει να ξέρεις τον ρόλο σου για να κάνεις καλύτερο το σύνολο. Η διοίκηση πρέπει να έχει υποστηρικτικό ρόλο, ο στρατηγός μέσα στο γήπεδο είναι ο προπονητής. Όταν ο καθένας καταλάβει το ρόλο του και υπάρχει η ίδια συναντίληψη, η συνέχεια θα φέρει τα αποτελέσματα. Όταν τηρείς τη διαδικασία και τις αρχές σου θα πετύχεις σίγουρα. Το πότε μόνο δεν είναι σίγουρο. Όταν κάτι δεν πάει καλά, την ευθύνη την έχει πάντα η διοίκηση. Ποτέ ο προπονητής, είναι λάθος. Έτσι είναι η δομή όταν διοικείς έναν οργανισμό. Είτε είναι σύλλογος, είτε ομοσπονδία, έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας».

Λιόλιος: «Εύχομαι ο Βασίλης Σπανούλης να μας φέρει ξανά στις επιτυχίες αρχής γενομένης από το καλοκαίρι»