MENU

Στην εκδήλωση που έγινε στο Ολυμπιακό Μουσείο (Golden Hall), ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, αναφέρθηκε στα βήματα ανάπτυξης που έγιναν την περασμένη σεζόν θέτοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια, τονίζοντας πως υπάρχει πλάνο τριετίας για την κατηγορία, ενώ στάθηκε στα θέματα της βίας και της διαιτησίας.

Ευάγγελος Λιόλιος (Πρόεδρος ΕΟΚ): «Χαίρομαι που είμαι ανάμεσά σας για την παρουσίαση της Elite League. Πέρσι το πρωτάθλημα μπήκε σε κάθε σπίτι, είχαμε δύο εκατομμύρια views. Όταν περνούσαμε από τη δραχμή στο ευρώ, θέλαμε λίγο χρόνο. Αυτό γίνεται σε όλες τις αλλαγές. Και η Elite League δεν άλλαξε μόνο στο όνομα, αλλά και στη φιλοσοφία. Καλωσορίζω τις ομάδες που ανέβηκαν στην κατηγορία, έχουμε έναν συνδυασμό ομάδων με ιστορία και φιλοδοξία. Έχοντας δύο κενές θέσεις λειτουργήσαμε με τον θεσμό των wild card και οι δύο ομάδες ήταν ο Αίας Ευόσμου και η Μύκονος. Η φετινή Elite League θα είναι πολύ συναρπαστική, με ένα μείγμα ομάδων που έχουν ιστορία, που έχουν εμπειρία και κάποιες που πρωτοέρχονται και έχουν απεριόριστη φιλοδοξία. Η Basket League είναι η πρώτη κατηγορία, η κορυφή της πυραμίδας και η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ είναι εκεί, αλλά η Elite League για μας είναι και θα είναι ο προορισμός. Όλοι θα μπορούν να λένε ότι συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα που τα έχει όλα. Χρειάζεται όλες οι ομάδες να έχουν κοινό όραμα με μας και οι σύλλογοι θα πρέπει να δουλεύουν για την ομάδα τους, για την περιοχή τους και για το ελληνικό μπάσκετ. Έχουμε σχεδιάσει πώς θέλουμε να είναι σε τρία χρόνια η κατηγορία, αλλά… βήμα-βήμα. Ευχαριστούμε τον χορηγό μας, το Ερρίκος Ντυνάν, αλλά και το Action 24 που θα φέρει σε περισσότερα σπίτια το πρωτάθλημα».

 «Πέρσι είχαμε 2 εκατομμύρια views στους αγώνες, φέτος θέλουμε να πάμε 50% πάνω και του χρόνου να διπλασιαστεί. Συμμετείχαν 859 σωματεία σε όλη την Ελλάδα σε ένα ερωτηματολόγιο για όλες τις ενέργειες της ομοσπονδίας. Ρωτήσαμε ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα στις εθνικές κατηγορίες και 29,92% είπαν η Basket League και 46% η Elite League. Αυτό από μόνο του μας δίνει μια υπευθυνότητα στο τι πρέπει να κάνουμε. Κάθε φορά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε το πρωτάθλημα πιο ενδιαφέρον, πιο όμορφο στην εικόνα, στα γήπεδά μας που θέλουν βελτίωση. Πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα μας στις κερκίδες. Ρωτήσαμε τις ομάδες για το θέμα της βίας, για το ποιος ευθύνεται και το 63% απάντησε η πολιτεία, ενώ ένα 28% απάντησε οι παράγοντες. Εγώ το κρατώ αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, από τη δικιά μας πλευρά να ξέρουμε ότι έχουμε κάνει τα μέγιστα για τον περιορισμό της βίας στα γήπεδα.

Ρωτήσαμε τους παράγοντες τι πιστεύουν πως πρέπει να κάνει η ΕΟΚ για τη βία στα γήπεδα. Απάντησαν δύο πράγματα, να βάλει πολύ αυστηρές κυρώσεις στις ομάδες και να απαγορεύει την είσοδο στους χούλιγκαν. Θα είμαστε, λοιπόν, από τη μεριά μας πάρα πολύ αυστηροί. Μας το ζητά το αθλητικό κίνημα και έτσι θα βελτιώσουμε το προϊόν. Να ξέρουμε ότι τα γήπεδα είναι περιβάλλον πολιτισμού.

Ρωτήσαμε επίσης για τη διαιτησία, υπήρχε διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων. Στις ενώσεις υπάρχει μια μικρή ικανοποίηση στις ενώσεις, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στις εθνικές κατηγορίες. Οι ενέργειές μας είναι να βελτιώνεται το περιβάλλον στους αγώνες. Θα κοιτάξουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες διαιτησίες, έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων διαιτητών.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει και να είμαστε εδώ και να έχουμε τέτοια απήχηση, αν εσείς οι ομάδες δεν το κάνατε αυτό. Εσείς είσαστε υπεύθυνοι αν πάει καλά ένα πρωτάθλημα και εμείς ως διοίκηση είμαστε υπεύθυνοι αν κάτι δεν πάει καλά. Η συνεργασία που έχουμε είναι άριστη. Το πρωτάθλημα αυτό δεν είναι σκαλοπάτι, αλλά σε λίγο καιρό θα γίνει προορισμός και θέλουμε να βοηθήσει στην εξέλιξη των αθλητών και την αναβάθμιση του ελληνικού μπάσκετ».

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν φορείς του πρωταθλήματος...

Νίκος Νικολόπουλος (Γενικός Γραμματέας ΕΟΚ / Πρόεδρος Επιτροπής Πρωταθλημάτων): «Ό,τι καλό παρατηρούμε σε αυτό το πρωτάθλημα οφείλεται σε σας και εμείς είμαστε αρωγοί για να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Καλωσορίζω τις νέες ομάδες της κατηγορίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον μεγάλο χορηγό του πρωταθλήματος, το Ερρίκος Ντυνάν, το Action 24 που θα συμβάλλει στην προώθηση της κατηγορίας και εύχομαι σε όλους υγεία και να έχουμε μια καλή συνεργασία».

Τάσος Δελημπαλταδάκης (Κομισάριος Elite League Ερρίκος Ντυνάν): «Θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες που ήρθαν, ειδικά όσες ήρθαν εκτός Αθηνών. Πιστεύω ότι του χρόνου θα γίνει εκτός Αθηνών αυτή η παρουσίαση. Επειδή συζητάω και με τις 16 ομάδες, βλέπω ότι όλες είναι σε μια ένταση, στο κάτι να ζητάνε και να προσμένουν. Δεν ξέρω αν πηγάζει από το άγχος, από την αύξηση του μπάτζετ σε ορισμένες ή για την προσπάθεια παραμονής. Από την πλευρά μας, θα ήθελα να ξέρετε πως ό,τι γίνεται, είναι με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο. Ξέρω τι γινόταν παλιότερα και τι γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Θέλω να κοιμάστε ήσυχα πως όλα γίνονται σωστά και να ασχολείστε μόνο με τα παιχνίδια σας».

Νίκος Κόλλιας (Εμπορικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Marketing Ερρίκος Ντυνάν): «Είναι τιμή και χαρά μας που φέρει το όνομά μας το πρωτάθλημα. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες καλή επιτυχία. Μας κάνει περήφανος ως χορηγούς ότι η Elite League Ερρίκος Ντυνάν αποτελεί φυτώριο του ελληνικού μπάσκετ. Να θυμίσω μια φράση ενός Γάλλου ηγέτη πως ‘η ικανότητα είναι άχρηστη χωρίς ευκαιρία’. Δώστε την ευκαιρία στα νέα παιδιά, η ομοσπονδία την έδωσε και είδαμε το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική Νέων. Καλή επιτυχία σε όλους».

Λιόλιος: «Τριετές πλάνο για την Elite League, θα είμαστε πολύ αυστηροί σε θέματα βίας»